Apple Music krijgt twee welkome verbeteringen

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Apple Music icon
Afbeelding: Apple, montage: OMT

Apple heeft twee welkome verbeteringen aan zijn streamingdienst Apple Music toegevoegd. Allereerst worden albums en singles van artiesten niet langer door elkaar gepresenteerd. Er zijn nu aparte secties voor albums en singles. Voorheen werden singles en EP’s samen met studioalbums in een overzicht getoond.

De tweede verbetering is meer een toevoeging. Apple gaat dagelijkse hitlijsten met de meest gespeelde nummers aanbieden. Je kunt zowel zien wat wereldwijd het populairst is, maar ook per land. Er zijn dagelijkse top 100-hitlijsten voor 119 landen, waaronder Nederland en België.

Secties voor albums en singles

Door de nieuwe weergave van albums en singles is het niet langer nodig om eindeloos door singles en EP’s te scrollen als je een album zoekt. Vooral bij wat minder bekende artiesten was het moeilijk om belangrijk werk te onderscheiden van bijvoorbeeld experimentele EP’s. Op de pagina van een artiest is de nieuwe opbouw meteen te zien. Een pagina begint altijd met topnummers, gevolgd door onmisbare albums. Die laatste zijn ook nieuw en lichten het belangrijkste werk van een artiest uit. Daarna volgen andere albums en muziekvideo’s. De singles en EP’s zitten ver onderaan verstopt.

Apple Music
Klik/tap voor groter.

Het is nog niet helemaal perfect, want dingen als deluxe edities en remasters zorgen nog steeds voor veel troep tussen de albums. Het geheel is echter al een stuk overzichtelijker dan het was. Muziekliefhebbers zullen hun weg beter kunnen vinden.

Apple Music dagelijkse top 100-hitlijsten

De nieuwe hitlijsten zijn nu al beschikbaar voor gebruikers van iOS 12 en macOS Mojave. Je kunt ze vinden onder het tabblad ‘Ontdekken’ en vervolgens ‘Hitlijsten’. Daar zie je een kopje dat de top 100 van vandaag aankondigt. Standaard zie je de top 100 wereldwijd, gevolgd door de top 100 van je land. Dat zal voor OMT-lezers dus Nederland of België zijn. Spotify heeft dit soort charts al langer.

Apple Music hitlijsten
Klik/tap voor groter.

De nieuwe hitlijsten worden nog niet bij alle iOS 11-gebruikers getoond, maar op iOS 12 zijn ze wel aanwezig. Mogelijk is dit een van de aankondigingen die Apple tijdens het Special Event van 12 september gaat doen.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Kippewit

  Het zou mooier zijn als ze aparte hitlijsten voor Vlaanderen en Wallonië maakten. Als je op Spotify “top 50 België” of “trending in België” of whatever kiest, hoor je voor 50% Franstalige nummers die je 0 keer in Vlaanderen hoort.

 • Profielfoto
  xaddict

  Tja. Dat is natuurlijk sowieso het probleem met België als land. Eigenlijk zijn het twee landen, maar de hele wereld doet alsof dat niet zo is.

 • Profielfoto
  Melle

  Vlaanderen provincie van Nederland. Wallonië van Frankrijk. Op zich wel goed voor Nederland, hebben ze ineens terug een goede voetbalploeg. ???

 • Profielfoto
  R3leo

  Nu nog een top 100 binnen een select aantal genres, Lil kleine hoeft van mij namelijk niet perse.

 • Profielfoto
  Link

  Heb deze zomer een poging gedaan om over te stappen op Apple music. Ik mis toch wat tov spotify. Oa de vele playlists van spotify en inderdaad het iri lil kleine ed in de vaste playlists van Applehebbne mij doen besluiten toch maar weer op spotify over te stappen. Apple heeft in mijn ogen nog behoorlijk wat stappen te nemen voor ze serieus kunnen concurreren

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Melle op 10 september 2018 13:50
  Vlaanderen provincie van Nederland. Wallonië van Frankrijk. Op zich wel goed voor Nederland, hebben ze ineens terug een goede voetbalploeg. ???

  En ons snelwegenstelsel is dan ineens ruk ?

  Maar ja, probleem bij tweetalige of multiculturele samenlevingen.