‘Apple Maps wordt verbeterd met Augmented Reality’

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Apple Maps
(Afbeelding: Apple)

Augmented Reality. Apple-CEO Tim Cook is er gek op. Het is dan ook niet verrassend dat Apple flink op deze nieuwe technologie, die een laagje over de echte wereld legt, inzet. Na het framework ARKit lijkt het bedrijf van plan Apple Maps met behulp van AR te gaan verbeteren.

Dat blijkt uit vacatures die Apple online heeft gezet en door Thinknum werden gespot. De iPhone-maker zoekt meerdere medewerkers en ontwikkelaars die ervaring hebben met Augmented Reality en bij willen dragen aan de Kaarten-app van iOS en macOS. Apple onderzoekt actief nieuwe technieken die voor betere kaarten kunnen zorgen.

Van ARKit naar Apple Maps

Momenteel maakt Apple zelf niet echt AR-apps. Het bedrijf stelt een framework, genaamd ARKit, beschikbaar waar externe ontwikkelaars apps mee kunnen bouwen. Dit framework wordt steeds verder uitgebreid en nu lijkt Apple ook zelf van de techniek gebruik te willen maken. In de vacatures lezen we: “Van stedelijke mobiliteit tot indoor positionering en van LIDAR tot Augmented Reality. We werken aan technologische innovaties en nieuwe soorten data die innovaties op alle gebieden van digitale kaarten mogelijk maken.” Apple zoekt momenteel ‘AR Applications Engineers’ en een ‘iOS / macOS Engineer’ die ervaring heeft met AR.

Apple Maps
3D Flyover-weergave van Brussel in Apple Maps – Klik/tap voor groter.

Momenteel heeft Apple al een klein AR-element in Apple Maps zitten. In steden waar Flyover beschikbaar is, kun je in een Augmented Reality-modus rondkijken. Dit moet nu nog met je iPhone of iPad, maar komt in een bril pas echt goed tot zijn recht. Volgens geruchten werkt Apple ook aan een eigen, slimme bril. De iPhone-maker nam onlangs een veelbelovende start-up over die schermpanelen voor AR-brillen produceert. Hoe Apple zijn Kaarten-app precies met Augmented Reality wil verbeteren, wordt uit de vacatures niet duidelijk.

Eerst de drones

Als het op het verbeteren van Maps aankomt, worden momenteel alle zeilen bijgezet. Apple wil bijvoorbeeld drones inzetten om de nauwkeurigheid van zijn kaarten te verbeteren. De eerste resultaten moeten binnenkort zichtbaar zijn, want in iOS 12 rolt Apple een compleet nieuwe versie van Maps uit. Het is niet zomaar een update, maar compleet vanaf de grond opgebouwde kaarten aan de hand van eigen data. (Zie ook → iOS 12: eerste blik op Apple’s nieuwe kaarten)

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Calpa

  Een paar seconden AR op mijn iPhone 7 en in brand mijn handen al bijna – wat een stroomverbruik kost dat.

 • Profielfoto
  Di May

  Juist.
  Ook al ervaren bij woud-be-AR FlightRadar24 …