Apple iPhone Event 2018: alle aankondigingen op een rij

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Apple iPhone Event 2018

Woensdag 12 september 2018 was het eindelijk zo ver. Apple hield zijn jaarlijkse iPhone Event en toonde de nieuwe iPhones voor het najaar van 2018. We zagen een iPhone Xs, iPhone Xr en meer. Heb je het gemist en wil je snel inlezen? Hier zijn alle belangrijke aankondigingen op een rij.

iPhone Xs: opvolger iPhone X in twee maten

Over de naam van de opvolger van de iPhone X werd lang getwist, maar hij heet iPhone Xs. Aan de buitenkant lijkt deze nieuwe iPhone sprekend op de iPhone X, maar er zijn ook verschillen. Zo is de iPhone Xs ook in goud verkrijgbaar en zijn er twee maten: een 5,8-inch en 6,5-inch scherm. De grote variant heet iPhone Xs Max en is ondanks zijn enorme scherm niet groter dan de iPhone 8 Plus.

Aan de binnenkant is een nieuwe camera met verbeterde portretmodus en Smart HDR te vinden. De iPhone Xs is bovendien sneller door een nieuwe Apple A12 Fusion-chip. Face ID is verbeterd en de iPhone ondersteunt voor het eerst dual-sim met een gewone simkaart en e-sim.

 • Meer details in ons uitgebreide artikel
 • Vanaf vrijdag 14 september te bestellen in zilver, spacegrijs en goud
 • Prijs: vanaf € 1159 (Xs – 64GB – 5,8-inch) of vanaf € 1259 (Xs Max – 64GB – 6,5-inch)
iPhone Xs iPhone Xs Max
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple Inc.

iPhone Xr: nieuw, kleurrijk en goedkoper

De opvolger van de iPhone 8 heet niet iPhone 9, maar iPhone Xr. Een vreemde naam die Apple niet toe heeft gelicht. Wel leuk: de iPhone Xr heeft een kleurrijke behuizing die bestaat uit een glazen voor- en achterkant en aluminium randen. Je kunt kiezen uit de kleuren wit, zwart, blauw, geel, koraal en rood. Het scherm is 6,1-inch en gebaseerd op LCD-techniek in plaats van OLED.

De iPhone Xr biedt aan de binnenkant bijna al het goede van de iPhone X en iPhone Xs. Zo is er Face ID en Apple’s nieuwste, snelle A12-chip. Er is echter maar één camera. Die gebruikt wel dezelfde lens als de iPhone Xs en heeft ook portretmodus die softwarematig wordt toegepast. Er is verder geen Smart HDR. Ook dit toestel komt als dual-sim-iPhone.

iPhone Xr
Klik/tap voor groter.

Apple Watch Series 4: grootste vernieuwing ooit

De Apple Watch werd in 2014 onthuld en krijgt vier jaar na introductie zijn grootste vernieuwing ooit. Het scherm van de Apple Watch Series 4 is 30 procent groter dan dat van zijn voorganger, terwijl het horloge amper groter is. Apple is er zelfs in geslaagd om de Apple Watch Series 4 dunner te maken dan de Series 3. Het scherm is edge-to-edge en loopt door tot de randen.

Aan de binnenkant is een nieuwe 64-bits S4-chip te vinden die tot twee keer sneller is. De hartslagsensor is ook vernieuwd en werkt niet alleen nauwkeuriger, maar kan ook een hartfilmpje (ECG) maken. De speaker is 50 procent luider en de Apple Watch met 4G komt ook naar Nederland.

Apple Watch Series 4
Klik/tap voor groter.

iOS 12: meer snelheid en functies

Naast alle hardware, was er ook een aankondiging op het gebied van software. Apple heeft de definitieve release van iOS 12 aangekondigd. Deze nieuwe versie van de software voor iPhone, iPad en iPod Touch brengt niet alleen veel nieuwe functies, maar focust zich ook op snelheid. Apple zegt dat apps 40 procent sneller openen, het toetsenbord 50 procent sneller in beeld is en de camera 70 procent sneller klaar is voor gebruik.

Naast iOS 12 komen ook updates voor de Apple TV en Apple Watch uit. Je kunt watchOS 5 en tvOS 12 tegelijk met iOS 12 verwachten. Mac-gebruikers moeten nog even wachten op macOS 10.14 Mojave. Die update komt op maandag 24 september.

iOS 12
Klik/tap voor groter.

Video: iPhone Event 2018 in minder dan 2 minuten

Alle aankondigingen in minder dan 2 minuten bekijken? Deze video vat het iPhone Event strak samen.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  mr_viking

  Tot dusver is alleen bekend dat de nieuwe Watch in de VS later dit jaar een ECG kan maken. In andere landen is hier nog niets over bekend. Alleen dat Apple er aan werkt…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Jup, ik ga er nog een apart artikel over maken.

 • Profielfoto
  Melle

  iPhone s R(etina) denk ik

 • Profielfoto
  yourt

  Beetje mager toch. Notch, groter, sneller, duurder. maar niets over goedkopere variant (SE2, of blijft de SE nog te koop, ook al gaat die nu aan 299 EUR de deur uit), wat met iPad Pro? Komt er in oktober dan nog een serieuze aankondiging voor iPad en Mac(mini)book?

  Nieuwe Watch is inderdaad de topper, maar – zoals reeds lang op de verlanglijst – alleen met bruikbare 4G.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @yourt Ik denk inderdaad dat er nog een event komt voor iPads en Macs, in oktober.

  De SE werd in maart 2016 geïntroduceerd, misschien dat er komend voorjaar een nieuwe komt.

  Die nieuwe  Watch wil ik ook wel als de mogelijkheid voor het maken van een ECG ook bij ons mogelijk is. 4G vind ik niet nodig, mijn iPhone is toch altijd in de buurt.

 • Profielfoto
  daantje22

  De ECG functie is enkel en alleen in de USA beschikbaar hoor @onemorething

   

   

 • Profielfoto
  ocramarco

  mr_viking op 13 september 2018 11:59
  Tot dusver is alleen bekend dat de nieuwe Watch in de VS later dit jaar een ECG kan maken. In andere landen is hier nog niets over bekend. Alleen dat Apple er aan werkt…

  Ben erg benieuwd wat daar uit gaat komen aangezien ECG beoordeeld moet worden binnen bepaalde context en kleine afwijkingen in de meting kan hele verkeerde interpetatie geven. Hoe word dit gecheckt?

  Voordeel met de watch is dat je geen vervuiling van netspanning hebt:P

 • Profielfoto
  Arjan110

  yourt op 13 september 2018 12:08
  Beetje mager toch. Notch, groter, sneller, duurder. maar niets over goedkopere variant (SE2, of blijft de SE nog te koop, ook al gaat die nu aan 299 EUR de deur uit), wat met iPad Pro? Komt er in oktober dan nog een serieuze aankondiging voor iPad en Mac(mini)book?

   

  Helemaal mee eens. Magere keynote. Niets nieuws.

  Heel aardig verwoord op de NOS site:

  https://nos.nl/artikel/2250112-apples-nieuwe-peperdure-telefoons-bevatten-weinig-veranderingen.html

   

 • Profielfoto
  iCrazy

  Mis de app siri shortcuts in ios 12

 • Profielfoto
  renato

  Wat een slechte keynote zeg. De man met het minst slechte verhaal (Jeff) stond stijf van de zenuwen, de iPhone werd een samengeraapt zooitje van tech specs met een paar wegzap-videos als vulling.

  En Tim leek niet helemaal zeker toen hij de prijzen van de iPhones moest bekendmaken. Geen applaus toen….

   

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik zag inderdaad meerdere momenten dat de presentatoren applaus verwachtten dat uit bleef. Dat maakten ze volgens mij nog nerveuzer. Ik denk dat men niet met tevredenheid op deze presentatie terug kijkt. Het publiek leek wat ingeslapen van verveling en het aanhoren van hetzelfde verhaal als alle jaren ervoor (‘best .. ever used in an iPhone’, horen we volgend jaar weer herhaaldelijk). Snel vergeten… vooral ook omdat er weinig te melden was..

 • Profielfoto
  Twijfelaar