Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 17 september 2018
Leestijd: 5 minuten

Mega-overzicht: hier zijn alle nieuwe functies van iOS 12

Na maanden is het moment aangebroken. Apple heeft iOS 12 voor de iPhone, iPad en iPod Touch. Hoewel volgens Apple de nadruk vooral op stabiliteit en snelheid ligt, zitten er meer dan genoeg interessante, nieuwe functies in de volgende iOS-update.

Heb je een toestel dat momenteel met iOS 11 werkt? Dan kun je het nu moeiteloos bijwerken naar iOS 12. Benieuwd wat de update brengt? In dit artikel -dat we blijven aanvullen- staan alle nieuwe functies van iOS 12 op een rij.

De vier grote, nieuwe functies in iOS 12

Er zijn een aantal grote functies die je bij het dagelijks gebruik van je iPhone of iPad ongetwijfeld tegen gaat komen. Dit zijn de grootste functies die je waarschijnlijk dagelijks gaat gebruiken:

 • Meer controle en overzicht over pushberichten. Ze worden automatisch ingeklapt en je kunt apps waarvan je geen notificaties wil ontvangen meteen het zwijgen opleggen. (Lees meer)
 • Wil je meer rust in je hoofd en minder aan je smartphone denken? Dan helpt schermtijd je een handje. Deze nieuwe functie toont hoe vaak je je iPhone eigenlijk gebruikt en laat je dit aan banden leggen. (Lees meer)
 • De niet-storen-functie van iOS 12 is een stuk verbeterd. Je kunt de functie voor een bepaalde tijd inschakelen en koppelen aan je bedtijd. Erg handig. (Lees meer)
 • Niemand zit te wachten op een accu die snel leeg is. Gelukkig helpt iOS 12 je beter bij het opsporen van overtreders en krijg je duidelijker inzicht in hoe je accu er eigenlijk aan toe is. (Lees meer)
Niet storen
Klik/tap voor groter.

Handige, nieuwe functies

Een boel functies zullen niet dagelijks van pas komen, maar zijn wel ongelofelijk handig.

 • Deel je graag foto’s met familie of vrienden die niet allemaal een iOS-apparaat of Apple ID hebben? iOS 12 laat je mooie albums aanmaken die door middel van een link vrij te delen zijn. (Lees meer)
 • Zit dat ene nummer met een bepaald zinnetje in je hoofd, en weet je niet hoe het heet? Apple Music krijgt in iOS 12 de mogelijkheid om op songtekst te zoeken. (Lees meer)
 • Iedereen maakt wel eens een typefoutje en dat is vooral op een oudere iPhone vervelend. Je kunt daar namelijk niet snel door je tekst een met behulp van de trackpad-modus van iOS. Maar dat gaat gelukkig veranderen. (Lees meer)
 • Zie je ergens een QR-code? Ze zijn nog steeds niet uitgestorven. Met iOS 12 maakt Apple het nog makkelijker om ze te scannen. (Lees meer)
 • Gebruik je Siri? Dan kun je met de Siri Shortcuts van iOS 12 eigen commando’s gaan bouwen. De virtuele assistent is namelijk niet meer beperkt tot de vooraf door Apple gedefinieerde opdrachten. (Lees meer)
Siri Shortcuts
Klik/tap voor groter.

Meer plezier met Emoji en Memoji

Emoji zijn essentieel voor onze moderne manier van communiceren geworden. Je krijgt in iOS 12 niet alleen nieuwe emoji, maar veel meer leuks om je berichten mee op te leuken.

 • Voor iedereen bevat iOS 12 maar liefst 70 nieuwe emoji. Die zullen niet meteen in september, wanneer de eerste iOS 12-versie beschikbaar is, geïntegreerd zijn. Ze komen nog dit jaar. (Lees meer)
 • Heb je een iPhone X? Maak je dan op voor nieuwe en verbeterde Animoji voor in de Berichten-app (Lees meer)
 • Animoji zijn leuk, maar er is meer dan de emoji die op je gezicht reageren. In iOS 12 kun je een virtueel even- of tegenbeeld maken met Memoji. Dat werkt op een vergelijkbare manier. (Lees meer)
iOS 12 animoji
Klik/tap voor groter.

iPhone en iPad veiliger gebruiken

In iedere update verbetert Apple de privacy en veiligheid van zijn apparaten. Met iOS 12 is dat niet veel anders. Deze functies gaan ervoor zorgen dat je veiliger gebruik kunt maken van je iPhone of iPad.

 • Heb je een partner die toegang tot je iPhone wil? Goed nieuws, want je kunt met iOS 12 twee gezichten voor Face ID registreren. Zo hoef je je code niet meer af te staan. (Lees meer)
 • De ingebouwde password manager wordt ook weer een stukje beter. In iOS 12 worden niet alleen wachtwoorden op sites voor je ingevuld, maar ook in apps. Ook is het makkelijker om wachtwoorden te delen met andere gebruikers. (Lees meer)
 • Je bent na het installeren van de iOS 12-update straks ook beter beschermd tegen een bekende backdoor die het mogelijk maakt om iedere iPhone waar fysieke toegang tot is te ontgrendelen. (Lees meer)
iPhone Face ID Touch ID
Klik/tap voor groter.

Nieuwe functies voor onderweg

Onderweg is je iPhone vaak je beste vriend. Je kunt woorden vertalen, foto’s maken en -heel belangrijk- je route plannen. In iOS 12 functioneert je apparaat beter in de auto en ook met de benenwagen.

 • Apple Maps gaat op de schop. De Kaarten-app van Apple was niet erg geliefd en nu heeft Apple besloten om het opnieuw te gaan doen. In iOS 12 worden alleen eigen kaarten met eigen data gebruikt, die Apple zelf heeft verzameld door rond te rijden met eigen voertuigen. (Lees meer)
 • Heb je een auto met CarPlay? Dan is er goed nieuws. Externe kaarten-apps kunnen in iOS 12 op het dashboard gebruikt worden. Zo hoef je geen Apple Maps te gebruiken, maar kun je ook naar Google Maps of Waze overschakelen. (Lees meer)
Klik/tap voor groter.

De laatste, kleine verbeteringen

Er zijn een boel kleine verbeteringen de niet iedereen aan zullen spreken, maar wel het verschil kunnen maken voor bepaalde gebruikers. Hier staan ze op een rij:

 • Fanatieke luisteraars van podcasts zullen het op prijs stellen dat de Podcasts-app van iOS 12 eindelijk ondersteuning heeft voor hoofdstukken. (Lees meer)
 • Drie kleine, maar niet onbelangrijke verbeteringen gaan ervoor zorgen dat iPhone X-gebruikers zich minder ergeren bij het gebruik van hun toestel. (Lees meer)
 • Hou je ervan om apps te testen en ontwikkelaars te helpen bij het verzamelen van feedback? Dit wordt bij iOS 12 een stukje makkelijker. (Lees meer)
 • Bezitters van AirPods kunnen hun lol op met een nieuwe functie die live luisteren heet. Erg goed als toegankelijkheidsfunctie, of gewoon om luistervink te spelen. (Lees meer)
 • De HomePod is nog maar in een select aantal landen te koop, maar Apple voert alvast nieuwe functies in. Door iOS 12 kan Apple’s slimme speaker zich meten met de Amazon Echo en Google Home. (Lees meer)
 • De aller-aller-aller-allerlaatste en kleinste functie is iets voor de fijnproever. Stel je favicons in je browser op prijs? iOS 12 brengt ze naar de iPhone en iPad. (Lees meer)
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Mega-overzicht: hier zijn alle nieuwe functies van iOS 12
Sluiten