AliExpress: hoe koop ik hier veilig Apple producten?

Door: Rajno van Wilgenburg - 29 reacties
AliExpress veilig?

We kunnen er niet langer omheen. AliExpress is een ontzettend handige site om goedkope gadgets en Apple accessoires te kopen. Voor hen die (lang) kunnen wachten is ‘Ali’ de beste vriend. Toch vragen velen zich nog af hoe betrouwbaar AliExpress exact is. Daarom hier de do’s en de dont’s.

AliExpress is de online marktplaats van de Chinese groothandel Alibaba. Online focust het zich hoofdzakelijk op internationale transacties. De aantrekkingskracht van AliExpress is geen geheim. De site verkoopt ‘mooie’ producten voor een belachelijk lage prijs. Dit heeft vaak twee redenen.

Reden één: de producten liggen in een gigantische bulk opgeslagen in hun warenhuizen of het is product is geproduceerd in China. Reden twee: het is namaak. Op dat laatste gaan wij ons focussen. Hoewel de grote discountverkoper hard zijn best doet om nep-producten te weren, worden nietsvermoedende consumenten nog steeds van links en rechts een oor aan genaaid.

Waar moet je op letten?

We raden het over het algemeen af om iOS-toestellen te kopen via de site. Hoe goedkoop het model ook is, het is vaak niet de moeite waard. Eigenwijs? Let dan tenminste op de volgende zaken:

 • Heeft de verkoper een icoontje van een vaandel in de advertentie staan? Zie je dit zegeltjes? Dan weet je dat de verkoper een gecertificeerde retailer is die door China is onderscheidden voor zijn kwaliteit.
 • Is het product niet te goedkoop en klopt de product informatie. Zeg dat je jouw zinnen hebt gezet op een opgeknapte iPhone 7s, check dan of de verkoopprijs niet te ver onder ligt. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

AliExpress veilig

Je moet nooit blindelings iets kopen. Zeker niet bij AliExpress. Er staan talloze keurmerken op site die de kwaliteit van de producten waarborgen, maar laat dit niet je enige houvast zijn. Check de reacties en feedback van mensen die voor waren. In deze reacties vind je vaak foto’s van de aangekomen producten.

Veiligheidsissues op AliExpress

Ben jij erg gesteld op je privacy? Dan is AliExpress wellicht niet aan jou besteed. Een aantal jaar geleden zijn er enkele kwetsbaarheden ontdekt die het voor ongenode gasten makkelijk maakten om persoonlijke informatie te vinden.

AliExpress doet zijn transacties grotendeels met ondersteuning van AliPay. Het is een internationale betalingsservice. Het voordeel van dit systeem is dat de service snel en haast overal ter wereld werkt. Dit is positief nieuws zou je zeggen, maar het schijnt dat de mobiele app versie van AliExpress nog wel eens gevoelig kan zijn voor phishing.

Fraudeurs

Net als eBay is de online discounter niet slecht beveiligd, in tegendeel: beide sites zijn op de meeste fronten goed beschermd. Er zit echter een groot gapend gat in AliExpress’ beveiligingsprocessen: Het verkoper-valideringsproces.

Fraudeurs en nep-verkopers zijn nog steeds een groot probleem voor de webwinkel. Ze zijn niet direct te herkennen, dus blijf alert.

“Vertrouw je de prijs niet, koop het dan niet.” 

Zojuist hebben we het al vermeld, maar lijkt de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo.

Let op producten met een Escrow overeenkomst. Met dit handige systeem betaal je pas wanneer de bestelling is aangekomen. Blijkt het product toch niet authentiek of juist geleverd te zijn? Dan stuur je alles terug en ben je geen cent lichter.

Wat moet ik er wel kopen?

Wij zijn even op onderzoek uitgegaan. Het is aan jou om een ‘nieuwe’ iPhone te bestellen op AliExpress. Wij raden het nogmaals af. Je kan nooit met zekerheid zeggen of het pakket daadwerkelijk de iPhone bevat of een GooPhone. Bovendien is de staat waarin het toestel wordt verzonden vaak wisselend. Defecte telefoons zijn in het verleden door meerdere klanten ontvangen.

AliExpress veilig

Wat bestel je dan wel? AliExpress leent zich prima voor verschillende Apple accessoires. Vanwege de prijs is het leuk om te experimenteren met verschillende soorten hoesjes en screenprotectors. De powerbanks van AliExpress zijn ook zeer populair. Dit komt deze producten veelal in China worden geproduceerd of geassembleerd. Let wel: vertrouw je dit product niet, koop het dan niet. Vaak is de kwaliteit dermate laag dat ‘ie in het ergste geval vlam wil vatten.

Tot slot: niemand vervangt graag zijn Lightning Cable. Dus is de jouwe aan het einde van zijn latijn, bestel de volgende dan bij de Chinese webwinkel. Onthoud echter: het is een goedkoop alternatief, de kwaliteit kan te wensen over laten. Zodra je ook maar één reviews leest waarin wordt vermeld dat de kabel in hens is gevlogen, moet je vooral verder speuren.

 

Reacties

29 reacties
 • Profielfoto
  darkken

  ik bestel mijn kabels tegenwoordig altijd in China, betaal dan meestal 7-9 euro. ik let er altijd wel op dat ze een apple gecertificeerd zijn.

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik ben echt ALIexpress moe:( wat dat betreft ook China moe met al die goedkope namaak spullen. Ik houd het wel bij officiële online en offline shops van het merk zelf.

 • Profielfoto
  monty python

  Principieel tegen. Verspilling in het kwadraat en deels oplichting. Ik betaal ook liever meer maar koop minder en minder vaak. Goedkoop is doorgaans dure koop.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik koop liever lokaal. Soms online, soms in een ‘echte’ winkel. Je hebt meer zekerheid dat de kwaliteit goed is en als er een keer wat mis is heb je minder gedoe om het opgelost te krijgen. Die paar Euro meer kan ik me veroorloven en heb ik gewoon over voor betere service. Daarnaast, het is beter voor onze eigen economie en op langere termijn dus ook beter voor ons allemaal.

 • Profielfoto
  Loyd

  China troep is gegarandeerd meer risico op brand en dergelijke. Beter niet doen!

 • Profielfoto
  Frans

  niemand vervangt graag zijn Lightning Cable. Dus is de jouwe aan het einde van zijn latijn,

  Google dan eerst eens op ‘Sugru’. Menig kabeltje kan je daarmee van een voortijdige ondergang redden.

 • Profielfoto
  SvS

  Wanneer je voor “stom” stuk spul hier in EU teveel betaalt, kun je best daar bestellen voor een fractie van originele prijs. Bij elektronica, zoals Apple, daar doe ik geen zaken mee. Ook kun je beter onder 21 euro blijven om onder eventuele import- en douanekosten uit te komen.

 • Profielfoto
  Athomas

  Aliexpress is echt ideaal voor Apple Watch bandjes. Een Milanese loop voor €8,- en na een jaar nog geen kleurverschil te zien!

 • Profielfoto
  Q-collective

  Sowieso hoef ik nooit kabeltjes te kopen. Van de vier die ik bij mijn Apple spul gekregen heb, heb ik er nog steeds twee in de originele verpakking. Ik heb wel apart een twee meter lightning kabel gekocht, voor m’n dock. Maar dat had niks met schade te maken. Dus áls ik eens een keer een kabeltje nodig heb, ga ik echt niet vals zuinig doen en koop ik gewoon een originele.

 • Profielfoto
  19JM81

  Als Apple nu gewoon eens zou beginnen met een USB C to lightning cable mee te leveren bij een telefoon van 1429 euro ipv dat ik weer 39 euro voor een officiële kabel moet lappen…

 • Profielfoto
  cwtim

  We hebben in de EU niet voor niets product regelgeving die vooral erg belangrijk is voor de veiligheid voor de gebruikers. En dan hebben we het nog niet eens over technische of mechanische veiligheid, wat veel mensen vergeten is dat er vaak veel gifstoffen in de goedkope Ali producten zitten. Gifstoffen in plastics etc die al dodelijke ziektes veroorzaken bij aanraking. Deze EU regelgeving is niet van toepassing voor de verkoper in het buitenland maar omdat je als gebruiker zelf je product importeert is er niemand dan jezelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Afgekeurde batches door tech bedrijven die uitbesteden in China, worden juist voor weinig verkocht op Ali express etc. En dat is niet zonder reden.. sterk af raden dus!

 • Profielfoto
  vanloon

  Zeg dat je jouw zinnen hebt gezet op een opgeknapte iPhone 7s,

  Uhm, je bedoelt dat model iPhone dat niet bestaat? De 7 werd direct opgevolgd door de 8 en X, zonder een ‘s’ tussenmodel.

  Dan zou ik die sowieso niet aanschaffen.

 • Profielfoto
  WpV

  @vanloon ? was me ook al opgevallen

 • Profielfoto
  Pbelmaps

  Artikel wordt totaal nutteloos als je weet dat er boven €22 invoerrechten bijkomen…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Om te beginnen komt dat er in veel gevallen niet bij, omdat er nogal wat doorheen glipt. Verder kan het zelfs met die +21% +13 euro nog veel goedkoper zijn dan in de EU.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Wat een kletspraat. Als je een iPhone bestelt bij AliExpress en je krijgt een Chinese nepper krijg je gewoon je geld terug. Je moet we opletten met de belasting.

  Verder heb je natuurlijk nauwelijks garantie en je moet opletten dat het toestel in Nederland werkt.

 • Profielfoto
  hagar2008

  Ik wil nu net niet die klager zijn, maar hoeveel taalfouten kan je in één artikel duwen?

 • Profielfoto
  hagar2008

  Alle lightning kabels (van meerdere verkopers) die ik op Aliexpress heb gekocht, gingen heel snel stuk. Zeker niet kopen!

 • Profielfoto
  hummel003

  Heb daar een xiaomi stofzuiger gekocht bij een erkende retailer en die is nu stuk gegaan. Heb normaal 5 jaar garantie en ben AliExpress al maanden aan het contacteren en het wordt maar niet opgelost. Armzalig die klantenservice

 • Profielfoto
  morwatz

  19JM81 op 14 september 2018 22:39
  Als Apple nu gewoon eens zou beginnen met een USB C to lightning cable mee te leveren bij een telefoon van 1429 euro ipv dat ik weer 39 euro voor een officiële kabel moet lappen…

  €1429 lappen, en dan janken over €39?

 • Profielfoto
  MEEUW

  Wie heeft dit slechte stuk geschreven ? Ali expres marktplaats?

  Het is een site waar handelaren hun nieuwe spullen kunnen verkopen.

  En als niet aankomt dan krijg je gewoon je geld terug.

  Ik weet niet wat voor rare vertaling van ander artikel is of de informatie vandaan is, maar als je zelf op de website kijk heb je al hele andere ervaring dan dat er hier staat.

   

 • Profielfoto
  Leonard1948

  De lightning kabel die ik bij mijn iMac [late 2015] kreeg, was binnen een half jaar stuk; ik heb toen voor

  € 1,79 bij Action een nieuwe gekocht en die doet het al 2 jaar, dus waar heb ik dan Ali voor nodig?

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja, China met z’n goedkope troep. Elke keer trap je weer in de val… als je er naar kijkt valt het al uit elkaar. We zouden wat dat betreft beter naar de Japanners kunnen kijken: die maken tenminste degelijk spul. Naast de portemonnaie moeten we immers ook een beetje om het milieu denken.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Japanse artikelen worden in China gemaakt. Alle Amerikaanse iPhones en ALLE APPLE PRODUCTEN worden in China gemaakt. Volvo is 100% CHINEES. Wij vette rijke luie Westerlingen willen en kunnen niks meer.

  Gelukkig maken wij hier nog wat wijn en koffie en chocola en melkpoeder en Mercedes en BMW en H&M en zo, wat we voor schandaig hoge prijzen afzetten in China. Totdat ze daar ons marketingtruukje ook doorkrijgen.

 • Profielfoto
  monty python

  Als het te goedkoop is, scheelt er altijd iets mee. Ofwel is het rommel, ofwel is het namaak, ofwel wordt er iemand uitgebuit, ofwel is het gestolen, ofwel worden regels niet gerespecteerd tov andere producenten, ofwel wordt de gigantische milieukost niet meegerekend. Iemand past dat verschil altijd ergens bij, zij met met geld, zij het met schade. Altijd.

 • Profielfoto
  Bas K

  Het artikel heeft het over een iPhone 7s. Die is zeker namaak! Want deze is nooit uitgebracht.

  ‘Zeg dat je jouw zinnen hebt gezet op een opgeknapte iPhone 7s, check dan of de verkoopprijs niet te ver onder ligt.’

 • Profielfoto
  Pbelmaps

  @KarelWillem : spijtig maar dat komt er in veel gevallen wel bij en dan is je korting als sneeuw voor de zon verdwenen, erger nog, je komt duurder uit. De douane is ook niet van gisteren hé. Ik spreek uit ervaring. Zodoende is voor mij Aliexpress een leuke site voor artikels onder de €22 maar voor alles wat duurder is blijf ik er weg.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  aartjan.nl/blog op 15 september 2018 16:49
  Japanse artikelen worden in China gemaakt. Alle Amerikaanse iPhones en ALLE APPLE PRODUCTEN worden in China gemaakt. Volvo is 100% CHINEES. Wij vette rijke luie Westerlingen willen en kunnen niks meer.

  Gelukkig maken wij hier nog wat wijn en koffie en chocola en melkpoeder en Mercedes en BMW en H&M en zo, wat we voor schandaig hoge prijzen afzetten in China. Totdat ze daar ons marketingtruukje ook doorkrijgen.

  Over spullen uit Azië, in dit geval kleding https://www.elsevierweekblad.nl/economie/article/2015/04/dit-moet-klant-met-schuldgevoel-weten-over-herkomst-van-kleren-1749949W/

 • Profielfoto
  SvS

  Je kan ook naar action gaan. Vaak ook van “Aliexpress”-kwaliteit of slechter. (Afd. Electronica)