AliExpress: hoe koop ik hier veilig Apple producten?

We kunnen er niet langer omheen. AliExpress is een ontzettend handige site om goedkope gadgets en Apple accessoires te kopen. Voor hen die (lang) kunnen wachten is ‘Ali’ de beste vriend. Toch vragen velen zich nog af hoe betrouwbaar AliExpress exact is. Daarom hier de do’s en de dont’s.

AliExpress is de online marktplaats van de Chinese groothandel Alibaba. Online focust het zich hoofdzakelijk op internationale transacties. De aantrekkingskracht van AliExpress is geen geheim. De site verkoopt ‘mooie’ producten voor een belachelijk lage prijs. Dit heeft vaak twee redenen.

Reden één: de producten liggen in een gigantische bulk opgeslagen in hun warenhuizen of het is product is geproduceerd in China. Reden twee: het is namaak. Op dat laatste gaan wij ons focussen. Hoewel de grote discountverkoper hard zijn best doet om nep-producten te weren, worden nietsvermoedende consumenten nog steeds van links en rechts een oor aan genaaid.

Waar moet je op letten?

We raden het over het algemeen af om iOS-toestellen te kopen via de site. Hoe goedkoop het model ook is, het is vaak niet de moeite waard. Eigenwijs? Let dan tenminste op de volgende zaken:

  • Heeft de verkoper een icoontje van een vaandel in de advertentie staan? Zie je dit zegeltjes? Dan weet je dat de verkoper een gecertificeerde retailer is die door China is onderscheidden voor zijn kwaliteit.
  • Is het product niet te goedkoop en klopt de product informatie. Zeg dat je jouw zinnen hebt gezet op een opgeknapte iPhone 7s, check dan of de verkoopprijs niet te ver onder ligt. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
AliExpress veilig

Je moet nooit blindelings iets kopen. Zeker niet bij AliExpress. Er staan talloze keurmerken op site die de kwaliteit van de producten waarborgen, maar laat dit niet je enige houvast zijn. Check de reacties en feedback van mensen die voor waren. In deze reacties vind je vaak foto’s van de aangekomen producten.

Veiligheidsissues op AliExpress

Ben jij erg gesteld op je privacy? Dan is AliExpress wellicht niet aan jou besteed. Een aantal jaar geleden zijn er enkele kwetsbaarheden ontdekt die het voor ongenode gasten makkelijk maakten om persoonlijke informatie te vinden.

AliExpress doet zijn transacties grotendeels met ondersteuning van AliPay. Het is een internationale betalingsservice. Het voordeel van dit systeem is dat de service snel en haast overal ter wereld werkt. Dit is positief nieuws zou je zeggen, maar het schijnt dat de mobiele app versie van AliExpress nog wel eens gevoelig kan zijn voor phishing.

Fraudeurs

Net als eBay is de online discounter niet slecht beveiligd, in tegendeel: beide sites zijn op de meeste fronten goed beschermd. Er zit echter een groot gapend gat in AliExpress’ beveiligingsprocessen: Het verkoper-valideringsproces.

Fraudeurs en nep-verkopers zijn nog steeds een groot probleem voor de webwinkel. Ze zijn niet direct te herkennen, dus blijf alert.

“Vertrouw je de prijs niet, koop het dan niet.” 

Zojuist hebben we het al vermeld, maar lijkt de prijs te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo.

Let op producten met een Escrow overeenkomst. Met dit handige systeem betaal je pas wanneer de bestelling is aangekomen. Blijkt het product toch niet authentiek of juist geleverd te zijn? Dan stuur je alles terug en ben je geen cent lichter.

Wat moet ik er wel kopen?

Wij zijn even op onderzoek uitgegaan. Het is aan jou om een ‘nieuwe’ iPhone te bestellen op AliExpress. Wij raden het nogmaals af. Je kan nooit met zekerheid zeggen of het pakket daadwerkelijk de iPhone bevat of een GooPhone. Bovendien is de staat waarin het toestel wordt verzonden vaak wisselend. Defecte telefoons zijn in het verleden door meerdere klanten ontvangen.

AliExpress veilig

Wat bestel je dan wel? AliExpress leent zich prima voor verschillende Apple accessoires. Vanwege de prijs is het leuk om te experimenteren met verschillende soorten hoesjes en screenprotectors. De powerbanks van AliExpress zijn ook zeer populair. Dit komt deze producten veelal in China worden geproduceerd of geassembleerd. Let wel: vertrouw je dit product niet, koop het dan niet. Vaak is de kwaliteit dermate laag dat ‘ie in het ergste geval vlam wil vatten.

Tot slot: niemand vervangt graag zijn Lightning Cable. Dus is de jouwe aan het einde van zijn latijn, bestel de volgende dan bij de Chinese webwinkel. Onthoud echter: het is een goedkoop alternatief, de kwaliteit kan te wensen over laten. Zodra je ook maar één reviews leest waarin wordt vermeld dat de kabel in hens is gevlogen, moet je vooral verder speuren.

 

Reageer op artikel:
AliExpress: hoe koop ik hier veilig Apple producten?
Sluiten