Affinity Publisher voor Mac nu beschikbaar als gratis bèta

Door: Raymon Mens - 16 reacties

De lijn met Affinity-apps van het Britse bedrijf Serif Software wordt steeds groter. Naast Affinity Photo en Affinity Designer komt ook Affinity Publisher eraan. Naast een concurrent voor Photoshop en Illustrator heeft het bedrijf nu ook een concurrent voor Adobe InDesign en je kunt ‘m nu gratis testen.

Affinity Publisher is als gratis bèta beschikbaar voor Mac en Windows. Het desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina’s voor drukwerk en digitale folders. Natuurlijk is het een bèta dus voor productiewerk is de applicatie nog niet erg geschikt.

Affinity Publisher als InDesign-concurrent

Nog niet alle functies zijn aanwezig, maar je kunt al wel gebruik maken van geavanceerde typografie, gekoppelde tekstframes, hoofdpagina’s, spreads, dynamische placeholders voor foto’s, tabellen, grids, gelinkte resources en volledige CMYK-ondersteuning. De definitieve versie van de app moet binnen enkele maanden beschikbaar zijn, maar tot die tijd is de bèta gratis.

Affinity Publisher Beta Screenshot
Klik/tap voor groter.

Naast de gratis bèta heeft Serif ook 16 tutorials beschikbaar gesteld. Die behandelen alles van het opzetten van je initiële document tot tabellen, het opzetten van kolommen en werken met tekst. Je kunt ze op deze pagina vinden. Op moment van schrijven werkt Affinity Publisher nog niet samen met Affinity Photo en Designer, maar dat staat voor de komende weken op de planning. De ambitie om de volledige Creative Cloud van Adobe overbodig te maken is er in ieder geval. Als je niet houdt van software waar je maandelijks voor moet betalen, is de Affinity-reeks zeker het overwegen waard.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Domtoren

  Mooi zo. Dan kan die ellendige creative cloud helemaal de deur uit.

 • Profielfoto
  Melle

  Hopelijk…. het is alvast het signaal om echt bewust te kijken om de overstap te maken.
  Heel benieuwd hoe deze werkt, van de photoshop variant weet ik al dat het meer dan voldoet voor onze noden.

  Wij zijn wel niet overgestapt op CC – en blijven hangen bij CS6 – wat, terug voor onze noden, meer dan capabele software is.

  Maar bij een volgende belangrijke hard- en software update van de bureau overstappen naar helemaal naar affinity, is een mooie gedachte.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Ik heb de beta bekeken en het ziet er goed uit. Natuurlijk is het een Beta en zal er hier en daar nog wat aan gesleuteld moeten worden. Ze schijnen ook te werken aan het openen van IDML / INDD bestanden zodat het voor overstappers ook werkbaar is. Ik ben erg enthousiast. Adobe bevalt ook goed echter zit ik elke keer met een bundel software opgescheept waarvan ik maar 25% gebruik.

 • Profielfoto
  SvS

  Maverick2001 op 3 september 2018 12:06
  Adobe bevalt ook goed echter zit ik elke keer met een bundel software opgescheept waarvan ik maar 25% gebruik.

  Dat dus… Ik ben benieuwd! Eindelijk.

 • Profielfoto
  imathijs

  Afgelopen weekend al even met Publisher gewerkt. Werkt prima en snel. Hier en daar kleine bugjes, maar niet storend.

  Affinity Designer gebruik ik al een tijdje, was een kleine leercurve t.o.v. Illustrator, maar absoluut de moeite waard.

  Zodra Publisher officieel uitkomt, ga ook ik over van Adobe CC naar Affinity.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nu ze een volwaardig pakket hebben kan ik dit alternatief alleen maar toejuigen. Als ze cross-ondersteuning van IDML en InDesign bestanden inbouwen ga ik dat hele pakket eens een kans geven. Dat zal wel even wennen zijn na 17 jaar Adobe pfieww

 • Profielfoto
  SvS

  Ja, afwachten. Ik zou alleen wel ‘aflooplijnen’ zichtbaar willen zien. Gewoon handiger. Even echt wennen. Bij rustige momenten kunnen we het allemaal uitproberen.

 • Profielfoto
  kasuja

  Melle op 3 september 2018 11:59
  Hopelijk…. het is alvast het signaal om echt bewust te kijken om de overstap te maken.
  Heel benieuwd hoe deze werkt, van de photoshop variant weet ik al dat het meer dan voldoet voor onze noden.

  Wij zijn wel niet overgestapt op CC – en blijven hangen bij CS6 – wat, terug voor onze noden, meer dan capabele software is.

  Maar bij een volgende belangrijke hard- en software update van de bureau overstappen naar helemaal naar affinity, is een mooie gedachte.

  Als ze een video edit en animatie oplossing maken kan je straks ook Adobe première en AFX vaarwel zeggen. Scheelt een paar flinke euro’s per maand.

 • Profielfoto
  Macteach

  Nou, een toegankelijke (accessible) oftewel tagged PDF maken zoals verplicht straks voor de overheid? Vergeet dat maar in Affinity Publisher …  :-(. Ook een van de redenen (samen met validated ePub) dat CS6 volstrekt onbruikbaar is. Als professional gewoon de meest recente Creative Cloud gebruiken, kost verhoudingsgewijs toch eigenlijk geen drol die paar tientjes.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als… als… als… wat als…

  https://www.kombijdepolitie.nl

   

  We kunnen hier jaren over lullen maar mensen die op dit moment nog steeds niet Affinity Designer of Photo hebben gekocht zullen dat ook niet doen wanneer Publisher over laten we zeggen 6 maanden uitkomt met een officiële versie 1.0

   

  Tegen die tijd hebben al deze mensen wel weer een ander excuus gevonden om er onderuit te komen. Ze houden vooral zichzelf voor de gek.

   

 • Profielfoto
  Maikelw

  Heb je daar een linke van met meer info? Hier ben ik niet van op de hoogte helaas.

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik wil liefst ook van Adobe af maar hoe zit het eigenlijk met het uitwisselen van bestanden? Ik wil niet iedere 300 handelingen moeten verrichten een .PSD of een .AI in 1 van die Affinity programma’s te kunnen openen zonder verdere problemen.

 • Profielfoto
  polansky

  Melle op 3 september 2018 11:59
  Maar bij een volgende belangrijke hard- en software update van de bureau overstappen naar helemaal naar affinity, is een mooie gedachte.

  Je zult binnenkort wel moeten wanneer je ook gebruik wilt maken van de laatste MacOS. Flinke delen in CS6 zijn 32 bit en dat wordt met de komende OS upgrade geheel uitgeschakeld…

   

 • Profielfoto
  Domtoren

  Macteach op 3 september 2018 17:10
  Nou, een toegankelijke (accessible) oftewel tagged PDF maken zoals verplicht straks voor de overheid? Vergeet dat maar in Affinity Publisher …  :-(. Ook een van de redenen (samen met validated ePub) dat CS6 volstrekt onbruikbaar is. Als professional gewoon de meest recente Creative Cloud gebruiken, kost verhoudingsgewijs toch eigenlijk geen drol die paar tientjes.

  Geef daar eens wat meer uitleg bij? Wat kan inDesign wel wat Affinity Publisher kennelijk niet kan? En wat zijn de vereisten van de overheid?

 • Profielfoto
  pruus

  Ik heb nu diverse zaken geprobeerd. Ken uiteraard niet de uithoeken. Zitten nog bugs in. En sommige dingen, zoals een drieluik, zitten er niet in. Wel handig zijn de video tutorials die de basistaken uitlegt. Ik heb beide andere Affinity pakketten al. Dit wordt zeker mijn nummer 3. Toch wel onder de indruk van wat de beta al kan. Ik raad aan om dit zeker te testen in de beta.

 • Profielfoto
  NicoJ