Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 augustus 2018
Leestijd: 1 minuut

Ziggo start test met Gigabit-internet via de kabel

Hoe ziet het internet van de toekomst eruit? Is het glasvezel, 5G of misschien toch gewoon de kabel? Als het aan Ziggo ligt, is de kabel namelijk nog lang niet afgeschreven. De provider gaat kabelinternet met een snelheid van theoretisch 1Gbit/s testen in Utrecht.

Het gaat om een test op een zeer kleine schaal. Ongeveer 20 gezinnen uit de Utrechtse wijk Oog in Al krijgen Gigabit-internet via de kabel. Dit is mogelijk door het toepassen van een nieuwe standaard om data over de coaxkabel te sturen. Technisch bekend als Docsis 3.1.

Download van 1.000 Mbit/s en 100 Mbit/s upload

De gezinnen krijgen een maximale downloadsnelheid van 1.000 Mbit/s (afgerond 1Gbit/s) een een uploadsnelheid van 100 Mbit/s. Om de hogere snelheden te halen, is een nieuw modem nodig. Dat krijgen alle huishoudens van Ziggo. In de toekomst hoopt de provider internetsnelheden van maximaal 5Gbit/s download en 1Gbit/s upload.

Wanneer alle klanten de hogere snelheden krijgen, is nog niet bekend. De provider spreekt van een pilot en kan niet zeggen wanneer Gigabit-internet via de kabel voor alle klanten beschikbaar is. De ambitie is 2020, maar garanties zijn er niet.

Ziggo monteur

5G als alternatief voor kabel en ADSL

De kabel en glasvezel zijn niet de enige technieken die in de toekomst voor nog sneller internet thuis kunnen zorgen. 5G komt eraan en dat is niet alleen geschikt voor mobiele verbindingen. Er zijn namelijk een stuk meer frequenties bruikbaar dan alleen de traditionele mobiele frequenties. Op de zogenaamde milimeter wave-band kan 5G extreem hoge snelheden bereiken, maar dan is er wel een richtantenne nodig. (Zie ook → 5G: het nieuwe mobiele netwerk komt in drie fases)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Ziggo start test met Gigabit-internet via de kabel
Sluiten