Ziggo start test met Gigabit-internet via de kabel

Door: Raymon Mens - 16 reacties
router 16x9
Afbeelding: Pexels

Hoe ziet het internet van de toekomst eruit? Is het glasvezel, 5G of misschien toch gewoon de kabel? Als het aan Ziggo ligt, is de kabel namelijk nog lang niet afgeschreven. De provider gaat kabelinternet met een snelheid van theoretisch 1Gbit/s testen in Utrecht.

Het gaat om een test op een zeer kleine schaal. Ongeveer 20 gezinnen uit de Utrechtse wijk Oog in Al krijgen Gigabit-internet via de kabel. Dit is mogelijk door het toepassen van een nieuwe standaard om data over de coaxkabel te sturen. Technisch bekend als Docsis 3.1.

Download van 1.000 Mbit/s en 100 Mbit/s upload

De gezinnen krijgen een maximale downloadsnelheid van 1.000 Mbit/s (afgerond 1Gbit/s) een een uploadsnelheid van 100 Mbit/s. Om de hogere snelheden te halen, is een nieuw modem nodig. Dat krijgen alle huishoudens van Ziggo. In de toekomst hoopt de provider internetsnelheden van maximaal 5Gbit/s download en 1Gbit/s upload.

Wanneer alle klanten de hogere snelheden krijgen, is nog niet bekend. De provider spreekt van een pilot en kan niet zeggen wanneer Gigabit-internet via de kabel voor alle klanten beschikbaar is. De ambitie is 2020, maar garanties zijn er niet.

ziggo monteur

5G als alternatief voor kabel en ADSL

De kabel en glasvezel zijn niet de enige technieken die in de toekomst voor nog sneller internet thuis kunnen zorgen. 5G komt eraan en dat is niet alleen geschikt voor mobiele verbindingen. Er zijn namelijk een stuk meer frequenties bruikbaar dan alleen de traditionele mobiele frequenties. Op de zogenaamde milimeter wave-band kan 5G extreem hoge snelheden bereiken, maar dan is er wel een richtantenne nodig. (Zie ook → 5G: het nieuwe mobiele netwerk komt in drie fases)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Joepi

  Laat ze eerst maar een zorgen dat ze nu de snelheid halen waar je voor betaald!!!

 • Profielfoto
  Wimusia

  Reactie verwijderd,het continue gezeur over taalfoutjes wordt oud, is zeer vermoeiend, en heeft je nu aan het randje van een ban gebracht. Niet meer doen dus.

  Uw moderatieteam.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  #grammarnazi

 • Profielfoto
  Mcegbert

  Tokkie, leer uw talen! Liever een purist dan een onder-woorden-Schat:-)

 • Profielfoto
  bechris60

  Ik woon nu in glasvezel gebied. Maar ik ga verhuizen naar een gebied zonder glasvezel. Weer terug naar Ziggo dus 😭😭. Ik werd zo gek van die provider, maar kan niet zonder snel internet.

 • Profielfoto
  KR1275

  Zeer tevreden met Ziggo. Internet werkt altijd en supersnel. TV perfect beeld, beter dan aanbieders met losse tuners én analoge radio!

  Meer snelheid is niet nodig, maar als het aangeboden wordt: graag!

 • Profielfoto
  vuurvreter

  @Joepi

  Ik krijg altijd de snelheid waarvoor ik betaal en dat is 200 Mbit.
  Zelfs via wifi (5Ghz) is dit draadloos prima voor de downloads.

  Maar de hogere snelheid zou ik graag willen testen, lijkt me heerlijk.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Mijn Ziggo snelheid is ook waarvoor ik betaal. De Ziggo Go app is ook prima en gebruik ik dagelijks. Lekker vanaf de ipad kijken. Als Ziggo Go op de ATV4 komt zou dat helemaal top zijn.

 • Profielfoto
  eppelke

  Joepi op 22 augustus 2018 20:20
  Laat ze eerst maar een zorgen dat ze nu de snelheid halen waar je voor betaald!!!

  Nou ik heb al zeker 10 jaar de snelheid waarvoor ik betaal, draadloos zelfs.  Gewoon de 5GHz band inschakelen en vaste kanalen kiezen. De meeste modems zijn op automatisch ingesteld. Dwz dat ze switchen van de 2.4 naar de 5gzh band, maar aangezien de 5GHz ban een zwakker signaal heeft, zal hij daar bijna niet naar toe gaan, waardoor je altijd op een lage snelheid blijft zitten.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Moderatieteam op 22 augustus 2018 20:57
  Reactie verwijderd,het continue gezeur over taalfoutjes wordt oud, is zeer vermoeiend, en heeft je nu aan het randje van een ban gebracht. Niet meer doen dus.

  Uw moderatieteam.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Ik heb Ziggo Internet Max. Met Speedtest haal ik de 400 megabit ook echt dus dat zit wel snor. Sneller hoeft voor eigenlijk niet. De uploadsnelheid blijft wel achter. Zeker in deze tijd van cloud-computing wordt die steeds belangrijker. In ieder geval wel bij mij.

 • Profielfoto
  Jannemanishere

  Overigens: om echt hoge downloadsnelheden te halen zou ik nooit met Wifi werken. Een UTP netwerkkabel levert een veel stabielere verbinding op met hogere downloadsnelheden. Zeker bij ‘grotere’ abo’s gaat dat een rol spelen.

 • Profielfoto
  MacJelle

  Het feit dat Ziggo steeds meer op ‘content’ gaat zitten geeft al aan dat men daar het einde van de coax ook ziet komen. De behoefte aan (upload!)bandbreedte groeit sneller dan de kabel kan leveren. Op een gegeven moment smelt dat koper gewoon;-) Dus aardig experiment maar alleen voor huizen héél dicht bij de verdeelkast.
  5G: duurt nog even, en 4G heeft nog niet eens landelijke dekking. Ook T-mobile niet ondanks dat ze dat wel claimen. Buitengebieden zijn hier weer de lul….
  Glasvezel levert nu al tot 10 Gb snelheid aan consumenten en 1 Gb (up- en download!) is de norm. Ziggo loopt wat techniek betreft hopeloos achter…..

 • Profielfoto
  jeroengroter

  Joepi op 22 augustus 2018 20:20
  Laat ze eerst maar een zorgen dat ze nu de snelheid halen waar je voor betaald!!!

  Of je neemt een lesje Nederlands…

   

 • Profielfoto
  djneo

  Je modem weet hoe snel je Abonnement is, en past de snelheid hier op aan.

  Dat je speedtest niet de volledige snelheid toont is normaal. er zit nog steeds veel vertraging op het rest van het internet

  tenminste bij Ziggo, bij KPN glasvezel werkt het op een vergelijkbare manier maar word het in de wijk centrale geregeld.   ADSL is zo storing gevoelig dat het niet een optie is.

  je eigen wifi kan ook een probleem zijn, investeer in elke losse accespoints (van Ubiquity bijvoorbeeld) en de kabels om ze aan te sluiten (meshing is tof, maar slechter dan kabels)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Joepi op 22 augustus 2018 20:20
  Laat ze eerst maar een zorgen dat ze nu de snelheid halen waar je voor betaald!!!

  Nergens last van hier! Ik haal keurig netjes de snelheid die ik moet halen (400/40). Sterker nog, ik heb gemiddeld een 20% surplus… Nou moet ik wel zeggen dat ik al ongeveer 10 jaar hardnekkig niet de WiFi-verbinding van de Ziggo-modem gebruik. De modem staat in de bridge-modus en ik gebruik een AirPort Extreme als m’n router. Bij iedereen voor wie ik systeembeheer doe (of het nu zakelijk of privé is) met een Ziggo-verbinding, heb ik de zaken op soortgelijke manieren geregeld. Telkens de modem in bridge-modus en dan een aparte router geïnstalleerd. Bij die mensen (door heel het land; inclusief voormalig UPC-gebied) heb ik nooit, maar dan ook nooit meer wat vernomen aangaande snelheidsproblemen met de verbinding. Zich wordt dan ook niet voor niets al meerdere jaren op rij als beste getest door onder andere tweeakters.net. De conclusie hier: de snelheid van Ziggo is prima in orde; de WiFi absoluut niet. Op de Connect Box-modems (wit) werkt het redelijk, maar ook niet meer dan dat. Dáár moet men dus nodig iets aan doen, en zolang dat faalt kun je als consument zélf handelen:

  Koop een router (kan al behoorlijk aan de goedkope kant als geld een probleem is;
  Bel de Ziggo Klantenservice (heb je Ziggo telefonie: 1200);
  Laat je modem in de bridge-modus zetten;
  Sluit je router aan;
  Geniet van (héél) snel en stabiel internet!

  Genoeg mogelijkheden dus om het voor eens en voor altijd op te lossen. Bonis tip: gebruik wanneer enigszins mogelijk sowieso liever een bedrade verbinding, bijvoorbeeld voor je desktop-computer (inclusief iMac).