Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 29 augustus 2018
Leestijd: 3 minuten

YouTube Premium nu ook in Nederland en België

Google heeft YouTube Premium onverwacht in Nederland en België uitgebracht. De abonnementsdienst laat je reclamevrij naar video’s kijken en maakt het mogelijk om video’s te downloaden. Bovendien is er een complete streamingdienst voor muziek geïntegreerd onder de noemer YouTube Music.

YouTube Premium kost € 11,99 per maand en heeft net als Apple Music een gezinsabonnement. Daarbij krijgen maximaal zes gezinsleden voor € 17,99 per maand ook volledige toegang tot de dienst. Wil je alleen muziek en geen video? Dan betaal je € 9,99 voor een individueel abonnement of € 14,99 voor een gezinsabonnement.

Voordelen YouTube Premium

Het belangrijkste voordeel is ongetwijfeld reclamevrij naar video kijken. Maar ook het downloaden van video is handig. Je kunt video’s in lage (360p) of hoge kwaliteit (720p) opslaan. Downloaden in 1080p of 4K is niet mogelijk. Nog een voordeel is de optie om video op de achtergrond af te spelen. Oftewel: je video wordt niet onderbroken als je de YouTube-app afsluit en een andere app opent. Ten slotte worden ook YouTube Originals aangeboden. Dat zijn series die door of voor YouTube geproduceerd zijn. Ze hebben vaak bekende vloggers in de hoofdrol.

Klik/tap voor groter.

YouTube Music

Google lanceert ook een nieuwe muziekdienst genaamd YouTube Music. Net als Apple Music en Spotify is er een enorm aanbod aan muziek dat aangevuld wordt met liveoptredens en bootlegs. Die staan al op YouTube en kun je zonder video bekijken. Dan zal alleen de audio worden ingeladen, zodat het je geen data kost. Bij veel nummers is het ook mogelijk om de video tijdens het luisteren in- of uit te schakelen.

In tegenstelling tot Apple Music, heeft de muziekdienst van YouTube niet de mogelijkheid om eigen muziek de uploaden. Dat volgt in de toekomst mogelijk nog wel. Net als Spotify en Apple Music heeft de nieuwe muziekdienst diverse playlists die aansluiten op een moment of artiest. Het is echter niet mogelijk om zelf momenten of genres te kiezen. Je moet het doen met wat Google je op het home-tabblad van de YouTube Music-app toevoegt. De app gebruikt je locatie en kan zo in theorie muziek voor een work-out voorstellen als je in de buurt van een sportschool bent.

Klik/tap voor groter.

De zoekfunctie kan niet alleen op titel, artiest, songtekst en album zoeken, maar ook op beschrijvingen van liedjes. YouTube geeft zelf het voorbeeld van “dat hipsternummer met fluitjes” voor Young Folks van Peter Bjorn en John. Wij hebben het geprobeerd met “dat liedje met panfluit van Shakira” en “dat nummer van die dikke volkszanger”, maar gaf geen resultaat.

Prijzen YouTube Premium Nederland

Je kunt je direct via de YouTube-app op YouTube Premium abonneren, maar ook via de website van de videodienst zelf. Dan kost het wel wat meer. Dat komt omdat Google 30 procent van de inkomsten aan Apple af moet staan als het abonnement een in-app-aankoop is. Er is een proefperiode van drie maanden.


Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTube Premium nu ook in Nederland en België
Sluiten