YouTube Premium nu ook in Nederland en België

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Google heeft YouTube Premium onverwacht in Nederland en België uitgebracht. De abonnementsdienst laat je reclamevrij naar video’s kijken en maakt het mogelijk om video’s te downloaden. Bovendien is er een complete streamingdienst voor muziek geïntegreerd onder de noemer YouTube Music.

YouTube Premium kost € 11,99 per maand en heeft net als Apple Music een gezinsabonnement. Daarbij krijgen maximaal zes gezinsleden voor € 17,99 per maand ook volledige toegang tot de dienst. Wil je alleen muziek en geen video? Dan betaal je € 9,99 voor een individueel abonnement of € 14,99 voor een gezinsabonnement.

Voordelen YouTube Premium

Het belangrijkste voordeel is ongetwijfeld reclamevrij naar video kijken. Maar ook het downloaden van video is handig. Je kunt video’s in lage (360p) of hoge kwaliteit (720p) opslaan. Downloaden in 1080p of 4K is niet mogelijk. Nog een voordeel is de optie om video op de achtergrond af te spelen. Oftewel: je video wordt niet onderbroken als je de YouTube-app afsluit en een andere app opent. Ten slotte worden ook YouTube Originals aangeboden. Dat zijn series die door of voor YouTube geproduceerd zijn. Ze hebben vaak bekende vloggers in de hoofdrol.

YouTube Premium
Klik/tap voor groter.

YouTube Music

Google lanceert ook een nieuwe muziekdienst genaamd YouTube Music. Net als Apple Music en Spotify is er een enorm aanbod aan muziek dat aangevuld wordt met liveoptredens en bootlegs. Die staan al op YouTube en kun je zonder video bekijken. Dan zal alleen de audio worden ingeladen, zodat het je geen data kost. Bij veel nummers is het ook mogelijk om de video tijdens het luisteren in- of uit te schakelen.

In tegenstelling tot Apple Music, heeft de muziekdienst van YouTube niet de mogelijkheid om eigen muziek de uploaden. Dat volgt in de toekomst mogelijk nog wel. Net als Spotify en Apple Music heeft de nieuwe muziekdienst diverse playlists die aansluiten op een moment of artiest. Het is echter niet mogelijk om zelf momenten of genres te kiezen. Je moet het doen met wat Google je op het home-tabblad van de YouTube Music-app toevoegt. De app gebruikt je locatie en kan zo in theorie muziek voor een work-out voorstellen als je in de buurt van een sportschool bent.

YouTube Music
Klik/tap voor groter.

De zoekfunctie kan niet alleen op titel, artiest, songtekst en album zoeken, maar ook op beschrijvingen van liedjes. YouTube geeft zelf het voorbeeld van “dat hipsternummer met fluitjes” voor Young Folks van Peter Bjorn en John. Wij hebben het geprobeerd met “dat liedje met panfluit van Shakira” en “dat nummer van die dikke volkszanger”, maar gaf geen resultaat.

Prijzen YouTube Premium Nederland

Je kunt je direct via de YouTube-app op YouTube Premium abonneren, maar ook via de website van de videodienst zelf. Dan kost het wel wat meer. Dat komt omdat Google 30 procent van de inkomsten aan Apple af moet staan als het abonnement een in-app-aankoop is. Er is een proefperiode van drie maanden.

AbonnementApp StoreWebsite
YouTube Music Premium€ 12,99€ 9,99
YouTube Music Premium gezinsabo€ 19,99€ 14,99
YouTube Premium€ 15,99€ 11,99
YouTube Premium gezinsabo€ 22,99€ 17,99

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  JWB

  Het stukje over de prijzen lijkt me nog niet helemaal te kloppen, kijkend naar de tabel die eronder staat.

 • Profielfoto
  KR1275

  Met adblocker kijk ik ook zonder reclame en er zijn voldoende programma’s waarmee je elke youtube video in de best mogelijke kwaliteit kunt downloaden.

  Zo hou je 11,99 per maand over voor leukere dingen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Klopt het dat als je deze dienst koopt dat je dan ook Picture in Picture mogelijkheid krijgt op YouTube iOS?

   

  Maar goed de omschrijving van deze dienst is natuurlijk niet geschreven om de features, mogelijkheden en toegevoegde waarde uit te lichten maar vooral met doel om het uit te lichten als een aankoop om enkel reclame weg te halen.

   

  *Misschien is het een idee om jullie developer eens 6 weken vakantie te geven zodat hij uitgerust en weer beetje gemotiveerd naar zijn werk gaat. Hoe irritant is het dat op iOS de pagina niet meer wilt scrollen wanneer je iets getypt hebt in dit venstertje.

   

 • Profielfoto
  BlueSky

  Bootlegs…. verkochten wij voorheen onder de toonbank bij Virgin Megastore:-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Jammer dat die muziekkwaliteit op YouTube nog steeds blijft hangen op 128kbps.

  Kom op Google: het is 2018!!

 • Profielfoto
  gipsman

  Zitten bv. songs iemand tijdens een live event filmde en dan in youtube dropt ook in youtube music of enkel in premium?

 • Profielfoto
  edbdgsk

  Ik vind reclame prima maar als het over de top wordt dan gaat YouTube er gewoon af.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @KR1275, tiran!

 • Profielfoto
  gilles_b

  In tegenstelling tot Apple Music, heeft de muziekdienst van YouTube niet de mogelijkheid om eigen muziek de uploaden.

  Moet “te uploaden” zijn. Verder mooi artikel!

 • Profielfoto
  bzguy

  KR1275 op 29 augustus 2018 17:05
  Met adblocker kijk ik ook zonder reclame en er zijn voldoende programma’s waarmee je elke youtube video in de best mogelijke kwaliteit kunt downloaden.

  Zo hou je 11,99 per maand over voor leukere dingen.

  Idem hier : meet een oude Raspberry Pi een PiHole AdBlocker gemaakt (30 min werk), scheelt een hele hoop ! En niet alleen bij YouTube;)

 • Profielfoto
  iTim

  Ik vind die reclame op zich niet heel vervelend, maar wel als je ruim 4 weken achter elkaar steeds alleen maar exact dezelfde reclame te zien krijgt! De sumup kaartlezer, ik hoef hem echt niet…

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  @iTim,

  zo ben ik een paar weken geleden al bij het Aviodrome geweest, kennelijk is dat nog niet doorgedrongen bij youtube. Gelukkig kun je na een paar seconden verder klikken.