Raymon Mens
Raymon Mens App Store 24 augustus 2018

Windows 95 is nu beschikbaar als… Mac-app

Windows 95 roept ongetwijfeld nostalgische gevoelens bij je op. Of gewoon een boel angst voor vastlopers en blauwe schermen. Hoe dan ook, het valt niet te ontkennen dat het besturingssysteem met zijn schrille grijze kleuren en pixelachtige iconen we iets had.

Vandaag de dag is het makkelijker dan ooit om het nostalgische besturingssysteem nog eens te proberen. Inclusief Paint, Mijnenveger en meer. Ontwikkelaar Felix Rieseberg heeft de antieke Windows-versie als app naar de Mac gebracht. Je kunt ‘m na het downloaden meteen uitvoeren.

Windows 95 als app op je Mac

Rieseberg werkt in het dagelijks leven als Electron-ontwikkelaar bij de zakelijke chat-app Slack. Hij heeft het fundament van Slack gebruikt om Windows 95 aan de praat te krijgen. Dit is geen her-implementatie van Windows 95 op basis van een paar schermen of html-pagina’s, maar het volledige besturingssysteem. Je kunt gewoon de achtergronden wijzigen en het volledige configuratiescherm in. Alleen Internet Explorer werkt niet goed.

Klik/tap voor groter.

Je zou verwachten dat een stokoud OS op een moderne Mac erg snel werkt, maar dat is niet het geval. Windows 95 draait in dit geval in een ingeblikt browservenster en daardoor krijg je de nostalgische traagheid helemaal gratis. Net echt dus.

Gratis download

Microsoft zit er al lang niet meer mee dat Windows 95 verspreid wordt. De app is gratis te downloaden via Github. Als Mac-gebruiker kies je daar voor het bestand met ‘Darwin’ in de naam. Vervolgens kun je meteen aan de slag. Genoeg geschreven. Wij zijn nu even een potje mijnenveger spelen.

Reageer op artikel:
Windows 95 is nu beschikbaar als… Mac-app
Sluiten