Reclame in WhatsApp? Betalen is (niet) de oplossing

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Whatsapp iPhone
Afbeelding: AFP

Vorige week was er de nodige ophef over een nieuw plannetje van Facebook. Het bedrijf van Mark Zuckerberg kocht WhatsApp in 2014 voor 19 miljard dollar en wil de chat-app nu van advertenties voorzien. Dat begint heel subtiel in het status-tabblad. Je kunt echter op je klompen aanvoelen dat het daar niet bij zal blijven.

Is er een alternatief voor reclame in WhatsApp? Ja, een meerderheid van de gebruikers van de chat-app gaf in onze weekend poll aan best te willen betalen voor een reclamevrije versie. Slechts een minderheid wilde wel door de advertenties heen kijken.

Jaarlijks betalen voor WhatsApp heeft de voorkeur

Steeds meer apps werken met een abonnementsmodel waarbij je maandelijks of jaarlijks voor een app moet betalen. Jaarlijks betalen heeft onder gebruikers van WhatsApp de voorkeur. In onze poll werden 3.766 stemmen uitgebracht en 89 procent van de respondenten wilde wel betalen. Een overduidelijke meerderheid van 57 procent wilde jaarlijks een (klein) bedrag betalen, terwijl 32 procent aangaf ook geen probleem te hebben met een kleine maandelijkse betaling om de reclame in de chat-app af te kopen.

betalen reclame whatsapp respondenten
Klik/tap voor groter.

De oplettende lezer weet dat WhatsApp ooit een betaalde dienst was. Voor de overname door Facebook moest na het eerste jaar namelijk 89 cent per jaar betaald worden voor de app. Veel gebruikers staan wel open voor de terugkeer van die betaling. Het zou met de huidige App Store-prijzen inmiddels € 1,09 per jaar worden.

Even realistisch gezien…

Komt betalen voor een reclamevrij WhatsApp ooit terug? Wij achten de kans zeer klein. Het verdienmodel van Facebook is vooral gebouwd rondom reclame en advertenties op schaal. De 1,5 miljard actieve gebruikers op WhatsApp zijn een mooie toevoeging aan de 2,13 miljard actieve gebruikers op Facebook. Het heeft de potentie om de inkomsten van het bedrijf van Mark Zuckerberg aanzienlijk te verhogen en het aantal beschikbare ‘ad slots’ zal flink toenemen. WhatsApp is ook populair in landen waar betalen voor apps iets ontzettend vreemd is. Denk bijvoorbeeld aan opkomende economieën zoals India. Met een gemiddeld maandsalaris van net geen 100 euro, zou de chat-app een dure grap voor inwoners van die landen worden.

En als we met de optimistische bril kijken? We gaan even rekenen in de stijl “achterop een bierviltje”. Facebook verdient nu vrijwel niets aan WhatsApp. De optie om (westerse) gebruikers te laten betalen voor WhatsApp zorgt meteen voor inkomsten. In onze poll gaf 90 procent aan te willen betalen, stel dat de helft van alle gebruikers het ook daadwerkelijk doet, dan zijn er 750 miljoen gebruikers die allemaal een euro of dollar per jaar betalen. Van 0 naar 750 miljoen dollar per jaar. Niet slecht.

Het probleem van advertenties en reclame in WhatsApp afkopen

Als je het echter op schaal bekijkt, valt het weer tegen. Facebook heeft momenteel een winst van 5,1 miljard dollar per kwartaal. De inkomsten uit de chat-app zouden dat in een kwartaal hooguit met 200 miljoen dollar kunnen opschroeven. Uit de laatste kwartaalcijfers blijkt dat het bedrijf van Mark Zuckerberg momenteel 5,89 dollar per kwartaal per gebruiker verdient. Dat zijn de inkomsten uit advertenties. De euro van WhatsApp is dan een druppel op een gloeiende plaat. Om dezelfde inkomsten uit een WhatsApp-gebruiker te halen, zou Facebook € 1,99 per maand moeten vragen. En of iedereen dat wil betalen, is maar de vraag.

Mark zuckerberg WhatsApp

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Om dezelfde inkomsten uit een WhatsApp-gebruiker te halen, zou Facebook € 1,99 per maand moeten vragen. En of iedereen dat wil betalen, is maar de vraag.

  Dit is geen vraag, dit wil men niet. Niet op zo’n grote schaal om Whatsapp de standaard te houden. Dat is de kracht. Als de helft van de mensen weg valt dan houd je zoiets als Signal of Telegram over, een messenger voor een bepaalde groep vrienden. Je zult er dan eventueel nog een andere app naast moeten hebben.

  Of Apple lanceert iMessage voor Android met basic features:)

 • Profielfoto
  Spinozo

  Ik hoop dat Apple iMessage voor Android al heeft klaarstaan inclusief de benodigde servercapaciteit voor 1 miljard extra users.

 • Profielfoto
  Antaeus

  Precies en anders is er nog Signal en Telegram

 • Profielfoto
  SvS

  Uitslag is niet relevant; veel mensen typten onder poll dat ze voorkeur hebben aan optie 4, die niet eens ingevoerd was: “Dan ga ik weg bij WhatsApp en kies voor andere chat-client”.

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik gebruik voor 80% Line en beetje Whatsapp.

  Heb overigens nooit betaald voor Whatsapp. Was in het begin gratis.

 • Profielfoto
  Rickje

  Vroeger was de belofte dat de “vroege gebruikers” die Whatsapp hadden gekocht of vóór wen bepaald tijdstip hadden er nooit voor zouden hoeven betalen. Mogelijk niet dus.

 • Profielfoto
  tav

  Ik zou ook willen kiezen voor telegram maar dan sta ik alleen en kan ik met mezelf chatten want niemand anders gebruikt telegram…

 • Profielfoto
  edbdgsk

  tav op 7 augustus 2018 18:52
  Ik zou ook willen kiezen voor telegram maar dan sta ik alleen en kan ik met mezelf chatten want niemand anders gebruikt telegram…

  Ben het met je eens, en ik vind telegram trouwens ook makkelijker en beter werken dan WA.

  Ik denk echter dat (stel) als de helft van de WA gebruikers overstapt op b.v. telegram dat we daar op de lange termijn ook voor gaan betalen.

 • Profielfoto
  Toth0024

  Heb al betaald voor WhatsApp terwijl het gratis was voor Android als ze nu reclame in gaan voegen en het is niet af te kopen voor altijd dan kap ik met whatsapp iedere jaar betalen is belachelijk
  Nog even en we zijn net Amerika zien we meer reclames dan waar het eigenlijk echt om gaat!

 • Profielfoto
  Night

  Als graficus vind ik het grootste voordeel van Telegram boven WhatsApp, dat verstuurde afbeeldingen niet ongevraagd aangepast/verkleind worden.

 • Profielfoto
  mhoeve

  “Facebook heeft momenteel een winst van 5,1 miljard dollar per kwartaal.”

  Alle mensen! Wanneer is genoeg eens genoeg voor dit soort bedrijven? Wat moeten ze met al dat geld? Waarom moet je dan uit WhatsApp ook nog eens geld trekken?

 • Profielfoto
  SvS

  mhoeve op 8 augustus 2018 08:37
  “Facebook heeft momenteel een winst van 5,1 miljard dollar per kwartaal.”

  Alle mensen! Wanneer is genoeg eens genoeg voor dit soort bedrijven? Wat moeten ze met al dat geld? Waarom moet je dan uit WhatsApp ook nog eens geld trekken?

  Rijke mensen zijn vaker inhaliger (meer, meer, meer) en machtige mensen ook vaker verslaafd aan hun macht (dictators en bepaalde presidenten). En ten tweede, ze moeten aandeelhouders tevreden houden. Dit laatste geldt ook voor Apple, vandaar dat hun beslissingen soms onbegrijpelijk zijn.

 • Profielfoto
  Koezel

  Uiteindelijk betaal je voor alles. Als men massaal overstapt op bv. Telegram zal dat dat ook een kwestie van tijd zijn.  IMessage voor Android zie ik niet zo snel gebeuren.

 • Profielfoto
  MacRay

  Van mij krijgt facebook niets meer. Ben compleet verhuist. Geen facebook, geen whatsupp meer.

  Telegram werk super! En servers staan veilig aan deze kant van de ocean.