Onvermijdelijk: WhatsApp vanaf 2019 met advertenties

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Toen WhatsApp in 2014 overgenomen werd door Facebook, was de boodschap duidelijk: het blijft een simpele app zonder advertenties. Nu op oprichter van WhatsApp het bedrijf heeft verlaten, hebben Mark Zuckerberg en co. vrij spel. We kunnen ons op gaan maken voor advertenties in de chat-app.

WhatsApp bevestigt dat er vanaf 2019 advertenties in de app zullen verschijnen. Om wat voor advertenties het gaat en wanneer ze precies zullen verschijnen, kon het bedrijf van Mark Zuckerberg nog niet precies zeggen.

Beperkte advertenties in WhatsApp

Het begint beperkt, want de advertenties zullen niet tussen chatberichten geplaatst worden. Aanvankelijk verschijnen alleen commerciƫle boodschappen in de status-sectie van de chat-app. Dat is het tabblad dat de minsten mensen zullen openen. Het is de variant van WhatsApp op de van Snapchat en Instagram bekende Stories (of in goed Nederlands: verhalen). Wij blijven echter kritisch, want nu het begin gemaakt wordt, houdt straks niets een uitbreiding van advertenties naar andere delen van de app tegen.

De komst van advertenties is overigens vrij logisch. Facebook kocht WhatsApp in 2014 voor 19 miljard dollar en wil er ook wat aan verdienen.

WhatsApp Status
Klik/tap voor groter.

Dat verdienen gaat niet alleen met advertenties gebeuren, maar ook door zakelijke gebruikers van de dienst te laten betalen. Begin dit jaar werd WhatsApp Business gelanceerd, een platform voor (kleine) bedrijven voor klantcontact via de populaire chat-app. Klanten die minder dan 24 uur geleden contact met een bedrijf hebben gezocht, kunnen gratis te woord worden gestaan. Als een bericht ouder dan 24 uur is, moet echter per gestuurd bericht door het bedrijf betaald worden. Aan de ene kant moet dit snelle antwoorden in de hand werken, maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat bedrijven niet eindeloos blijven spammen. Een bericht kost na 24 uur namelijk vijf tot negen cent per bericht.

Veel veranderingen in hoog tempo

Er zijn de laatste tijd veel veranderingen bij de populaire chat-app te merken. Zo worden in hoog tempo nieuwe functies uitgerold en lijkt de oude mantra “geen bullshit, gewoon simpel chatten” een beetje aan de kant gezet te worden. Helemaal onverwacht was dat overigens niet, want de oprichter van WhatsApp heeft Facebook eerder dit jaar verlaten wegens een slepend conflict over privacy. De toekomst van de populairste chat-app van Nederland is nu helemaal in handen van Facebook. (Zie āž WhatsApp-CEO verlaat Facebook na slepend conflict over privacy)

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  Edwin

  En ik kondig het einde van de grote populariteit van Whatsapp aan om deze reden… Ik ben ervan overtuigd dat hierdoor het gebruik gaat dalen en dat mensen gaan overstappen naar alternatieven zonder advertenties. Ik zou dat namelijk zelf ook doen.

 • Profielfoto
  arno1975

  Edwin op 2 augustus 2018 09:41
  En ik kondig het einde van de grote populariteit van Whatsapp aan om deze redenā€¦ Ik ben ervan overtuigd dat hierdoor het gebruik gaat dalen en dat mensen gaan overstappen naar alternatieven zonder advertenties. Ik zou dat namelijk zelf ook doen.

  Ik denk dat je gelijk gaat krijgen

 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Jammer. Het oorspronkelijke business model was prima: een euro per jaar keer een miljard gebruikers, dat is een prima omzet. Ik sta er niet echt op te wachten om overal en altijd ads te zien.

 • Profielfoto
  Bubbles

  Dan is het over en sluiten voor mij met whatsapp…

 • Profielfoto
  Bubbles

  Bubbles op 2 augustus 2018 10:08
  Dan is het over en sluiten voor mij met whatsappā€¦

  En Facebook ookšŸ˜”

 • Profielfoto
  Melle

  Wat is weer de reden dat Apple iMessage niet naar Android brengt? Ik kom niet verder dat het team het te druk heeft met nieuwe animoji… maar er was daar ook een echte reden voor? (Of is dat weer puur een visie van Apple anno 2018 die naar mijn idee helemaal de verkeerde is)

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik heb destijds betaald voor WhatsApp. Als ze mij dan advertenties gaan vertonen dan mogen ze mij die kosten ook terugstorten. Het was niet veel, maar principieel zet ik hier wel vraagtekens bij.

 • Profielfoto
  69pieter

  Bubbles op 2 augustus 2018 10:10

  Bubbles op 2 augustus 2018 10:08
  Dan is het over en sluiten voor mij met whatsappā€¦

  En Facebook ookšŸ˜”

  Wat is Facebook?

 • Profielfoto
  Fixdeman

  Iedereen die hier hard roept WhatsApp te verlaten zodra er advertenties op te zien zijn, wil ik nog wel eens horen als 95% van hun omgeving gewoon op WhatsApp blijft zitten. Wat namelijk wƩl gaat gebeuren.

 • Profielfoto
  Odie

  Melle op 2 augustus 2018 10:15
  Wat is weer de reden dat Apple iMessage niet naar Android brengt? Ik kom niet verder dat het team het te druk heeft met nieuwe animojiā€¦ maar er was daar ook een echte reden voor? (Of is dat weer puur een visie van Apple anno 2018 die naar mijn idee helemaal de verkeerde is)

  De reden is: aan Android gebruikers verdienen ze niets, Apple gebruikers betalen veel geld voor hun hardware. Waarom zou e Android gebruikers gratis toegang geven? Dan moet er weer in ruil daarvoor advertenties komen ofzo.

  Gratis bestaat niet. If the product is free, you ARE the product.

 • Profielfoto
  Usain

  Lekker boeie joh, ik heb dat tabblad status hooguit 2x geopend sinds het in WhatsApp zit. Van mijn honderden contacten plaatst er 1 verdwaalde gast uit Singapore eens in de 4 maanden een status update.

 • Profielfoto
  tav

  Overstappen ben ik persoonlijk ook voor maar als je in wat groepen zit en 90 % blijft op whatsapp zitten dan zal ik wel een groep moeten oprichten met mij alleen als lid vrees ik šŸ˜ƒ

 • Profielfoto
  nieuwsgroepen

  tav op 2 augustus 2018 11:46
  Overstappen ben ik persoonlijk ook voor maar als je in wat groepen zit en 90 % blijft op whatsapp zitten dan zal ik wel een groep moeten oprichten met mij alleen als lid vrees ik šŸ˜ƒ

  Lekker rustig toch, zo ben ik op de school van mijn kinderen uit een klasse app groep gegaan, want iedere keer als de juf een fotootje plaatste van iemand die jarig was dan volgden er vervolgens 20 felicitaties en met als je pech had op iedere felicitatie nog een dank je wel of die stomme duim.

  Eerlijk sinds ik eruit ben heb ik niet het gevoel dat ik wat mis.

 • Profielfoto
  dkoel

  Ja, je kon er op wachten idd. Ik heb liever dat ze me een euro in de maand afschrijven dan dat ze met die achterlijke advertenties komen.

  Maar ja, nu wel vrij spel voor een mogelijke concurrent.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  2014 afscheid genomen van WA en overgestapt naar Telegram, werkte toen ook al op mijn computer, geweldig. Zelfs vandaag zeiken mensen aan mijn kop dat ik Telegram hebt en waarom niet WA. Hopelijk gaan er 2019 meer mensen over en stop dat gejank eens een keer.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Gelukkig zijn er alternatieven voor Whatsapp zoals Telegram, Apple’s eigen iMessage, Threema, Signal, Wire en etc…! WhatsApp zal op mijn iDevices verdwijnen, mocht het de spuigaten uitlopen met advertenties of pop-up’s in beeld komen. Een aantal contacten die ik ken, gebruiken naast whatsApp al Telegram, schijnt een goed alternatief te zijn, deze heb ik dus reeds gedownload.

 • Profielfoto
  tav

  Whatsapp verbruikt veel batterij doordat het op de achtergrond actief blijft…. Hoe is dat met telegram?

 • Profielfoto
  JJmac

  Telegram is top.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Over WA kan ik niks zeggen betreffend het accu verbruik, met Telegram heb ik nooit geen problemen gehad met leeg loop van de accu of iets dergelijks.

 • Profielfoto
  Frans

  nooit geen problemen gehad

  Wat vervelend voor je.;-)

 • Profielfoto
  Frans

  Henk Jan de Bruijn op 2 augustus 2018 10:03
  Jammer. Het oorspronkelijke business model was prima: een euro per jaar keer een miljard gebruikers, dat is een prima omzet. Ik sta er niet echt op te wachten om overal en altijd ads te zien.

  Inderdaad jammer, dat en dat er steeds meer bull-shit in de app wordt gestopt.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Nooit begrepen waarom iemand Ć¼berhaupt whatsapp zou gebruiken, in mijn vriendengroep heeft iedereen het, maar wordt het niet gebruikt, iPhone naar iPhone werkt iMessage perfect ook vroor groepen, naar mensen zonder iPhone gewoon een sms, kost toch niets meer en voor groepsgesprekken met meer dan 3 man waar mensen een combinatie Android/iOS gebruiken gewoon Messenger (dit is persoonlijk ook mijn minst favoriete optie, weg privacy) met whatsapp te willen gebruiken voeg je nog een extra omweg en ding toe dat je in de gaten moet houden, niet echt efficiĆ«nt me dunkt.

 • Profielfoto
  Frans

  Nooit begrepen waarom iemand Ć¼berhaupt whatsapp zou gebruiken

  Mischien moet je het gewoon eens proberen? WhatsApp is best handig wanneer je wilt communiceren met een groep mensen die niet allemaal iOS gebruiken. Een gemengd gebruik van iMessage met SMS komt qua functionaliteit niet eens in de buurt door alle beperkingen van SMS. Daarbij, SMS kan wel degelijk kosten met zich meebrengen.