Wat vind jij de mooiste Apple Store ter wereld?

Door: Night - 24 reacties
Apple digitax

Het bedrijf uit Cupertino staat naast zijn electronica, ook bekend om zijn indrukwekkende Apple Stores. Die zijn overal ter wereld te vinden.

Of ze nu speciaal gebouwd zijn of in een bestaand gebouw zijn ondergebracht en of je nu Apple-fan bent of niet, je zult moeten toegeven dat er geen retail-keten ter wereld is met zulke prachtige winkels. Nog maar even afgezien van het nieuwe Apple hoofdkantoor en Campus. Apple Park is een architectonisch hoogstandje dat ook wel het ruimteschip wordt genoemd.

Om dit puntje in het Apple ecosysteem eens extra te belichten, hebben we een klein overzichtje gemaakt van wat wij denken dat de allermooiste Apple Stores ter wereld zijn. Chauvinistisch als we zijn, zijn we natuurlijk erg gecharmeerd van ‘onze’ winkels in Amsterdam, Den Haag, Brussel en wellicht binnenkort in Rotterdam.

Maar smaken verschillen, dus we zijn benieuwd welke van de onderstaande buitenlandse Apple Stores jij het mooist vindt.


Apple Store Milaan
Apple Store Milaan (klik/tap voor groter)

Deze Apple Store is net geopend en ligt vlakbij de Corso Vittorio Emanuele, het meest populaire voetgangersgebied in Milaan. De glazen fontein is niet alleen de ingang, maar dient ook als achtergrond van een modern openlucht amfitheater. Het plein is 24 uur per dag toegankelijk en er worden het hele jaar door evenementen georganiseerd.

Bekijk meer foto’s van deze Store

Apple Store Chicago
Apple Store Chicago (klik/tap voor groter)

Deze store dateert uit oktober 2017. Gelegen aan het Pioneer Court kijkt de winkel uit over de Chicago rivier. Deze store is geheel gehuld in glas. Het ontwerp vecht niet tegen de omgeving maar omarmt het hoogteverschil met zijn terrassen. Door de twee enorme trappen links en rechts van het winkelgedeelte en de forum-ruimte beneden, vormt het gebouw een geheel met zijn omgeving.

Bekijk meer foto’s van deze Store

Apple Store Dubai
Apple Store Dubai (klik/tap voor groter)

Op een steenworp afstand van het beroemde Burj Khalifa werd in april 2018 de Apple Store in Dubai geopend. Het door Foster en Partners ontworpen gebouw trekt bekijks door het enorme gebogen front met balkon. Het biedt uitzicht op de ’s werelds hoogste wolkenkrabber en de Dubai fontein. Apple stimuleert potentiële klanten om vooral ’s avonds te komen en dan tijdens het aanschaffen van een nieuwe Mac of iPhone, te genieten van de spectaculaire fontein-shows.

Om te verzengende hitte een beetje buiten te houden is het gebouw uitgerust met koolstofvezel ‘vleugels’. Deze zijn geïnspireerd door de traditionele Arabische Mashrabiya. De 18 panelen van zo’n 55 meter vormen het grootste kinetische kunstobject ter wereld.

Bekijk meer foto’s van deze Store

De Apple Store in San Francisco (klik/tap voor groter)

Je zou verwachten dat een winkel in Apple’s geboortestad iets speciaals zou zijn. In plaats van een ouder gebouw uniek te moderniseren is hier echter gekozen voor nieuwbouw. Het moderne gebouw heeft 13 meter hoge glazen deuren aan de voorzijde. Hierdoor kunnen mensen ongehinderd binnen komen wandelen vanaf Post Street en Union Square.

De winkel biedt bezoekers een met kunst gevulde plaza met zitgelegenheid, een 15 meter hoge ‘green wall’ en gratis Wi-Fi. Hier worden ook geregeld muziekoptredens gegeven. De Store profiteert van de Californische zon door gebruik te maken van enorme zonnepanelen op het dak. Deze winkel maakt dan ook 100% gebruik van duurzame energie.

Bekijk meer foto’s van deze Store

Apple Store Keulen
Apple Store Keulen (klik/tap voor groter)

Dit is de eerste Apple Store in Duitsland waarin het nieuwe Store ontwerp is doorgevoerd dat langzaam wordt uitgerold binnen alle Apple Stores. Blikvanger in deze dubbele-verdieping ‘grand hall’ is de enorme ronde en vrij-hangende glazen trap. Deze winkel werd in maart 2017 geopend. Het bedrijf uit Cupertino ging hier zelfs zo ver de gehele historische façade van het gebouw te restaureren.

Bekijk meer foto’s van deze Store

Apple Store Parijs
Apple Store Parijs (klik/tap voor groter)

Apple’s eerste winkel op de linkeroever en de derde in Parijs opende in december 2016 zijn deuren. De gevel is geheel bekleed met Sebastopol Saint Maximin kalksteen. Het pand dateert al uit ca. 1400, maar pas sinds Apple het heeft betrokken, is het gebouw een echt pareltje.

Bekijk meer foto’s van deze Store

Apple Store Londen
De Apple Store in Londen (klik/tap voor groter) Afbeelding: Apple

De eerste Apple Store in Europa werd na een maandenlange renovatie heropend in oktober 2016. Het was tevens een van de eerste winkels waar bezoekers Apple’s nieuwe Store Design kon bewonderen. Ook hier vinden we de in-door bomen, Castagna steen en Italiaans marmer.

Apple heeft de historische façade van het gebouw geheel gerenoveerd en hierbij de authentieke uitstraling perfect weten te behouden. Ook buiten geven marmer en Venetiaans glas een luxueuze uitstraling die prachtig in het straatbeeld past.

Bekijk meer foto’s van deze Store

Apple Store Wenen
Apple Store Wenen (klik/tap voor groter)

Gelegen tussen de St. Stephen’s Cathedral en het Weens Staatsoperagebouw, vind je Oostenrijks eerste Apple Store. Het is zó ontworpen dat het historische gebouw mooi tot zijn recht blijft komen. De enorme zuilen zijn opnieuw in het straatbeeld opgenomen. Samen met de hoge glazen puien en hoekingang nodigt deze Store elke voorbijganger uit binnen te komen.

Apple Park Bezoekerscentrum
Apple Park Bezoekerscentrum (klik/tap voor groter)

Tot slot mag het Apple Park Bezoekerscentrum natuurlijk niet ontbreken. Deze Apple Store staat nét buiten het eerder genoemde hoofdkwartier in Cupertino. Hoewel het niet zo’n grandeur uitstraalt als andere Apple Stores, is dit toch een unieke winkel. Hier kun je namelijk Apple merchandise kopen die nergens anders ter wereld te vinden is.

Het in het oog springende vrijdragende dak van koolstofvezel lijkt in de lucht te zweven en wordt alleen gedragen door het stenen winkelfront in het midden. Bezoekers kunnen er Apple Park en de Campus in 3D bekijken. Dit wordt middels AR tot leven gebracht op iPhone of iPad. Tevens kan men op het dak genieten van het uitzicht over de hele Apple Campus. Dan is er natuurlijk nog de Café Macs, een coffeeshop waar je nog even rustig op je MacBook Pro kan werken.

Bekijk meer foto’s van deze Store

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Chicago. Kom er net vandaan.

  Helaas hadden ze buiten de boompjes nog in een omheining staan. Dat onderbrak een beetje het fraaie geheel. Maar dat komt goed.

   

 • Profielfoto
  Frans

  Chauvinistisch als we zijn, zijn we natuurlijk erg gecharmeerd van ‘onze’ winkels in Amsterdam, Den Haag, Brussel en wellicht binnenkort in Rotterdam

  Maar niet chauvinistisch genoeg om ook maar één van deze stores bij de standaard keuzes in de poll op te nemen?

  Overigens vraag ik me af hoeveel OMT lezers al die stores bezocht hebben en in staat zijn een echt gefundeerde keuze te maken.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Geen idee, ik ken alleen de Nederlandse Apple winkels. Foto’s zijn een beperkte weergave van die gebouwen. Dus wat mij betreft Amsterdam.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb alleen alle Apple Stores in Nederland, die in London en die in Chicago bezocht.

  Maar ik snap inderdaad ook niet waarom Amsterdam niet in dit rijtje staat.

 • Profielfoto
  Maarten

  Ik heb geen van deze bezocht wel de Nederlandse, Roomse en die van HongKong

 • Profielfoto
  Not_a_Guru_yet

  Shanghai

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Oh, en die in CentrO, Oberhausen. Daar zijn we ook geweest. .:)

 • Profielfoto
  yellow

  Ik vind de Online Store het mooist!  :D
  Voor de volledige lijst http://applestorefronts.appspot.com

   

 • Profielfoto
  MEEUW

  Afgezien OMT niemand van de “redactie” of iets de reacties lees of er wat mee te doen, zo beperkt als ze zijn zie je dat ook terug in de poll.

   

  Snap überhaupt niet waarom mensen in hun vakantie naar apple store gaan :D….

 • Profielfoto
  robert1970

  5th Avenue New York.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  MEEUW op 18 augustus 2018 11:40
  …Snap überhaupt niet waarom mensen in hun vakantie naar apple store gaan :D…

  Voor de architectuur, de sfeer, de omgeving? Dingen die je doet op je vakantie, zoals bekijken van mooie gebouwen?

   

 • Profielfoto
  Night

  @Meeuw: we volgen alles, hoor (net Big Brother) 🤣

  We hebben ons een beetje proberen te beperken tot een zo klein mogelijk lijstje van de wat apartere buitenlandse Stores. Een poll met alle 500+ Stores is een beetje teveel van het goede. Ik ben overigens wel van mening dat die van Chongqing (China) en Grand Central New York eigenlijk niet hadden mogen ontbreken.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ik ga dan toch voor een oud pand, die ‘nieuwe vind ik echt foeillijk,  helemaal die in Chicago. Maar vindt het jammer dat alles binnen wit gepleisterd en kaal is. Zonde van zo mooi gebouw, maar goed, het zal wel hip zijn ofzo, zoals die hypocriete boompjes die ze plaatsen (want “groen”).

 • Profielfoto
  MEEUW

  @Night

  Natuurlijk snap ik dat niet 500 stores kan plaatsen in poll.
  Maar zet er dan als optie : Andere apple store. en zet in een reactie.

  Zo nodig je de bezoekers uit om reactie te plaatsen en mee te doen.

  Als jullie alles volgen, waarom maken jullie die poll dan niet beter? Hoevaak word er door verschillende meegedacht, erover nagedacht en feedback op gegeven?
  Het lijkt soms wel alsof jullie na de vrijdag middag borrel nog even de poll verzinnen.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  De mooiste store is de store waar de kans het grootst is dat je gewoon in het Nederlands wordt aangesproken. De store in Haarlem dus.;-)

 • Profielfoto
  Night

  @Meeuw: Ik snap je reactie niet helemaal. De optie ‘Anders (noem jouw favoriete Store in de reacties)’ staat er gewoon bij…. Of had je die over het hoofd gezien? Het was juist de uitdaging om reacties te ontlokken, liefst met motivatie waarom juist die store mooi gevonden wordt. Daarom las ik de reacties van o.a. KW en Maikelw met interesse.

 • Profielfoto
  Loumac

  5th Avenue New York.

 • Profielfoto
  GuidoH

  Loumac op 19 augustus 2018 06:24
  5th Avenue New York.

  Die wás mooi… Zijn daar nu aan het bouwen voor een nieuwe, die zal ongetwijfeld nog mooier worden. De tijdelijke locatie is daarentegen niet zo veel aan.

 • Profielfoto
  KR1275

  Die in Amsterdam is het spannends….

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Amsterdam,

  Want daar vloog een iPad in de fik dit weekend

  gr

   

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Onzinnige vraag, niemand heeft alle stores ter wereld bezocht..

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Jammer dat elke Apple store diezelfde arrogante “daarom betaal je veel te veel voor onze producten” uitstraling heeft.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Cenobyte op 20 augustus 2018 11:41
  Jammer dat elke Apple store diezelfde arrogante “daarom betaal je veel te veel voor onze producten” uitstraling heeft.

  Ze doen mij vaak aan tempels denken. Tempels van de religie die Apple heet. Op vakantie gaan mensen op bedevaart en bezoeken er één in een ver land.

 • Profielfoto
  gweilo

  MEEUW op 18 augustus 2018 11:40
  Snap überhaupt niet waarom mensen in hun vakantie naar apple store gaan :D….

  In mijn vakanties ga ik niet speciaal op zoek naar de Apple Stores, maar wel naar interessante wijken met boeiende moderne architectuur, en dan is er een redelijke kans dat je tegen een Apple Store aanloopt.