Met watchOS 5 vergeet je nooit meer een work-out te starten of stoppen

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Bij een work-out denk je misschien aan zweten in de sportschool, maar een stevige wandeling met de hond telt ook. Veel Apple Watch-bezitters denken er echter niet altijd aan om ook op dat soort momenten een work-out te starten. Gelukkig gaat watchOS 5 dat automatisch doen.

Het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch zet de sensoren van de wearable optimaal in om automatisch te detecteren wanneer je met een work-out bezig bent. Is je hartslag verhoogd en beweeg je snel? Dan ben je waarschijnlijk actief bezig en krijg je de suggestie om een work-out te starten.

watchOS 5 start automatisch work-outs

watchOS 5 herkent niet alle typen work-outs, maar kan wel detecteren wanneer je aan het hardlopen, wandelen of zwemmen bent. In de sportschool krijg je automatisch de suggestie om een work-out te starten wanneer je de crosstrainer of roeitrainer gebruikt. Mocht de Watch toch een verkeerd type work-out voorstellen, dan kun je deze handmatig aanpassen.

watchOS 5 work-out outmatisch
Klik/tap voor groter.

Apple heeft goed over deze functie nagedacht. De Watch begint namelijk niet pas met het meten van je work-out als je de herinnering krijgt om er een te starten, maar rekent ook terug. Hierbij worden de tijdsduur en het aantal verbrande calorieën geschat en aangevuld.

Automatisch stoppen ook mogelijk

Apple heeft ook gedacht aan iedereen die wel eens de sportschool uitloopt en tot zijn grote schrik ziet dat er nog een work-out aanstaat op zijn Apple Watch. Dat is leuk voor je ringen, maar niet eerlijk. Ook hier heeft watchOS 5 een antwoord op. Work-outs worden namelijk ook automatisch gestopt als je klaar lijkt te zijn. Dit werkt bij alle typen work-outs, behalve bij het type ‘Andere’.

watchOS 5 Apple Watch
Klik/tap voor groter.

Stel je het niet op prijs stellen dat work-outs automatisch worden gestart en gestopt? Dan kun je deze optie uitschakelen, dat kan het makkelijkst via de Apple Watch-app op je iPhone. Open de app en scroll naar de instellingen voor Work-out. Daarna zie je de opties “Herinnering om te starten” en “Herinnering om te stoppen”. Deze kun je individueel uitschakelen.

Meer watchOS 5…

watchOS 5
watchOS 5 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in watchOS 5 meer nieuwe, handige functies die straks op je Apple Watch beschikbaar zijn.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ik hoop het, aangezien het geregeld voorkomt dat ik vergeet na een pauze te hervatten of aan het eind van een fietsactiviteit te stoppen.

 • Profielfoto
  kasuja

  Een feature al jaren standaard aanwezig in vergelijkbare producten van, Fitbit, Garmin & Samsung. Zelf Microsoft heeft het gehad in de MS Band.

  Waarop blijft Apple zo achterop hobbelen?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Ach, ieder product heeft zijn sterke en zwakke punten. Om daaruit te concluderen dat Apple achterloopt is ook weer overdreven.

 • Profielfoto
  tuuur

  Mooi, ik heb geregeld dat ik met de hond loop en er halverwege achter kom dat ik de Work-out vergeten was aan te zetten, of dat ik na een half uur de tijd wil checken en zie dat de Work-out nog loopt 😂

 • Profielfoto
  pippen2

  kasuja op 21 juni 2018 21:21
  Een feature al jaren standaard aanwezig in vergelijkbare producten van, Fitbit, Garmin & Samsung. Zelf Microsoft heeft het gehad in de MS Band.

  Waarop blijft Apple zo achterop hobbelen?

  Het is maar waar je het mee vergelijkt. Er zijn weer andere functies die op de Apple Watch veel beter werken dan op andere apparaten. En verder: hoe betrouwbaar is die functie op de andere apparaten? Apple introduceert dit soort dingen pas alleen als het echt goed blijkt te werken. En gelukkig maar, want als blijkt dat de statistieken helemaal niet kloppen, heb ik liever dat het er niet in zit.

 • Profielfoto
  monty python

  @pippen2 : inderdaad. Dat is ook al jaren de strategie van Apple, eerst moet het goed werken en dan pas komt het erop. En zo hoort het ook. Tien keer liever ietsje langer wachten en weer iets half half te hebben.

  Als je al die copycats hun extra functies waar ze zich toch proberen mee onderscheiden in je toestel moet steken krijg je een onoverzichtelijke rommel vol met bugs. De eerste is zelden de beste.

 • Profielfoto
  Hugaer

  Mooi zo. Ik vergeet nogal eens een workout te stoppen. Met deze is het opgelost. Tijd voor een nieuwe AppleWatch!

 • Profielfoto
  xaddict

  @hugaer: nee. Tijd voor een update. Het gaat niet om een nieuwe watch

 • Profielfoto
  boompje

  Sorry, het klinkt kinderachtig, maar calorieën kun je niet verbranden, al wordt het vaak zo gezegd. Vetten en voor mij part suikers kunnen verbrand worden, maar een calorie is en (oude) eenheid van energie en daar brandt niets aan. Stokpaardje!