Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 augustus 2018
Leestijd: 3 minuten

Met watchOS 5 is je Apple Watch ook een walkietalkie

In watchOS 5 zitten allerlei nuttige toevoegingen en verbeteringen, maar de leukste functie die naar je Apple Watch komt is ongetwijfeld de walkietalkie. Hiermee kun je heel gemakkelijk een gesprek met iemand houden, net als met een ‘echte’ walkietalkie.

Praat of luister via je Apple Watch

De walkietalkie is een app op je Apple Watch die uit een grote knop bestaat. Die druk je simpelweg in om te praten tegen een bepaald contact. Praat je contactpersoon terug? Dan krijg je pulserende cirkels te zien en kun je zelf geen spraakberichten verzenden. Het werkt dus net als een fysieke walkietalkie. Tijdens het praten kun je met de digital crown aan de zijkant het volume regelen. Het is niet zo hard als een professionele walkietalkie, want de speaker van de Apple Watch is enigszins beperkt.

Apple Watch walkietalkie watchos 5 praat luister
Klik/tap voor groter.

 

Alleen een-op-een-gesprekken

Een andere beperking van de walkietalkie op de Apple Watch is dat je alleen een-op-een-gesprekken kunt voeren. Het is niet mogelijk om met meerdere mensen tegelijk te praten. Je dient een gesprek met het ene contact eerst af te sluiten, voordat je met een ander contact kunt praten. Dat is geen beperking in de bètaversie van watchOS 5, maar een blijvende beperking. Misschien is het in de volgende versie van watchOS wel mogelijk om meerdere mensen aan te laten haken.

Contacten toevoegen/verwijderen

Niet al je contacten met een Apple Watch kunnen je zomaar spraakberichten sturen. Je moet eerst contacten binnen de walkietalkie-app op je Watch toevoegen. Alleen zij kunnen je dan spraakberichten sturen. Op moment van schrijven is nog niet duidelijk te zien welke contacten ook watchOS 5 hebben. Je kunt iedereen toevoegen, maar verbinding maken is alleen mogelijk met andere gebruikers van watchOS 5.

apple watch watchos 5 walkietalkie 2
Klik/tap voor groter.

Altijd bereikbaar, heeft ook zijn nadelen

Om een walkietalkie-bericht te ontvangen, hoeft je Apple Watch niet aan te staan en hoeft de app niet geopend te zijn. Als iemand je oproept, krijg je een klein signaaltje en gaat je pols trillen. Als je vervolgens je pols draait om naar je Watch te kijken, begint het bericht met spelen. Je bereikbaarheid wordt niet beïnvloed door de mute-functie of nachtstand. Dat kan soms wel eens een beetje vervelend zijn, bijvoorbeeld tijdens het slapen, op date of als je in een metro zit en je pols ineens geluid begint te maken.

Gelukkig heeft Apple wel aan een mute-stand gedacht, maar die zit alleen in de walkietalkie-app zelf. Je kunt ‘m helemaal bovenaan de lijst met contacten vinden. Daar zet je “beschikbaar” uit. Je contacten krijgen dan een melding dat je niet beschikbaar bent. Je kunt als een contact verbinding probeert te maken, zelf kiezen om verbinding te maken.

Klik/tap voor groter.

Walkietalkie in watchOS 5 vereist een actieve internetverbinding. Of dat mobiele data of Wi-Fi is, maakt niet uit. Het is echter geen peer-to-peer-verbinding.

Meer watchOS 5…


watchOS 5 is momenteel in bètafase en komt in september uit. Bekijk in onze rubriek Nieuw in watchOS 5 meer nieuwe, handige functies die straks op je Apple Watch beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met watchOS 5 is je Apple Watch ook een walkietalkie
Sluiten