Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 augustus 2018

Uitvinding moet ontploffende smartphone-accu voorkomen

Lithium-ion-batterijen zijn overal, vooral in mobiele apparaten zoals een smartphone of tablet. We klagen regelmatig over de accuduur van onze iPhone, iPad en MacBook, maar een lege accu is het ergste niet. Een accu die explodeert of kan ontbranden is een groter probleem. Dat bleek vorige week nog, toen de Apple Store Amsterdam moest worden geëvacueerd na het ontbranden van de batterij van een tablet.

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester hebben een technologie ontwikkeld die het exploderen of ontbranden van accu’s moet voorkomen. De uitvinding omvat geen hele nieuwe accu, maar een relatief eenvoudige aanpassing aan bestaande batterijen. Dat maakt het interessant.

De basis van een smartphone-accu

Eerst even terug naar de basis. In een lithium-ion-batterij scheidt een dun stukje plastic twee elektroden. Als de batterij wordt beschadigd en de kunststoflaag wordt bereikt, komen de elektroden met elkaar in aanraking. Er ontstaat dan kortsluiting en dat zorgt er weer voor dat het vloeibare elektrolyt in de batterij vlam vat. Een aantal accu’s gebruiken elektrolyt dat niet vloeibaar is en daarom geen vlam kan vatten. Dat vereist echter een compleet nieuw productieproces.

Accu die stolt en smelt

De onderzoekers uit Rochester hebben iets slims bedacht. Ze werden geïnspireerd door oobleck, een stof bestaande uit maïszetmeel en water die stolt bij aanraking en daarna weer vloeibaar wordt. Door een toevoegsel op silica-basis aan het vloeibare elektrolyt toe te voegen, stolt het bij een val of beschadiging. Dit voorkomt dat ionen zich kunnen verplaatsen en de elektroden in contact komen. Zodra de druk verdwijnt, wordt de elektrolyt weer vloeibaar en kan de accu weer werken.

Klik/tap voor groter.

De afgelopen jaren hebben veel onderzoekers gezegd een revolutionaire batterij-techniek te hebben. Maar die werken eigenlijk alleen in een laboratorium, omdat grootschalige productie te complex is. De hier ontwikkelde oplossing is volgens de onderzoekers makkelijker te implementeren omdat het werkt op basis van bestaande technologie. Er is geen noodzaak om het productieproces aan te passen. De onderzoekers willen zich eerst richten op batterijen voor elektrische voertuigen en militaire toepassingen. Deze techniek is zonder twijfel ook interessant voor een smartphone of tablet. (Zie ook ➝ 5 innovaties die je iPhone-batterij drastisch moeten verbeteren)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitvinding moet ontploffende smartphone-accu voorkomen
Sluiten