Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 augustus 2018

Tweetbot, Twitterrific en meer: Twitter geeft externe apps de zak

Twitter heeft vandaag een verandering doorgevoerd die de meest fanatieke gebruikers van het platform rauw op hun dak valt. Twitter-apps van derden hebben plots een stuk minder functionaliteit. Apps zoals Tweetbot en Twitterrific zijn geliefd bij de meest loyale gebruikers van het sociale netwerk.

Dat komt door grote veranderingen aan de Twitter API, die externe apps gebruiken om tweets, mentions en privéberichten binnen te halen. De oude API wordt vanaf vandaag niet meer ondersteund en de vervangende API is erg beperkt en bovendien erg duur om te gebruiken. Een ontwikkelaar betaalt 2.899 dollar per maand voor 250 gebruikers.

Pushberichten en real-time updates niet meer mogelijk

Concreet stoppen de meeste pushnotificaties en real-time updates van je timeline vanaf vandaag in externe Twitter-apps. Dat komt omdat de apps niet langer een permanente verbinding naar Twitter open kunnen houden. De zogenaamde Streaming API is vervallen. Dit permanente lijntje naar de Twitter-servers was juist essentieel voor dit soort functies. Het alternatief is een nieuwe API die berichten naar een webserver pusht (zogenaamde Webhooks). Maar op je iPhone, iPad of Mac draait geen server om die berichten af te leveren.

Klik/tap voor groter.

Tweetbot en Twitterrific zijn gestopt met het real-time verversen van je timeline. Dit gebeurt nu nog slechts iedere twee minuten. Tweetbot kan pushberichten met daarin mentions en direct messages nog vertraagd afleveren, maar Twitterrific helemaal niet meer. Pushberichten van likes, retweets, nieuwe volgers en quotes zijn helemaal verdwenen. In Tweetbot zijn functies zoals het scherm met statistieken helemaal weg en in Twitterrific is het Today-scherm verdwenen.

Wie deze functionaliteit wil, zal de officiële Twitter-app moeten installeren en genoegen moeten nemen met advertenties en uitgelichte tweets in zijn timeline. Veel gebruikers van externe apps zitten hier echter niet op te wachten.

Verklaring Twitter

In een blogpost gaat Twitter vandaag in op de kaalslag bij de externe apps. Het sociale netwerk zegt dat externe ontwikkelaars al in 2011 verteld is dat ze geen apps moeten maken die op de eigen apps van het sociale netwerk lijken. Bovendien zouden de API’s al 9 jaar in ‘bètafase’ zijn. Het is niet de bedoeling om externe apps de zak te geven, maar gewoon oude technieken uit te faseren. De nieuwe API is niet gemaakt met externe apps in het achterhoofd, maar vooral voor de verzameling van data en het meten van sentiment.

Deze verandering hing al een tijdje in de lucht en ondanks flinke protesten, is het sociale netwerk niet van zijn stuk te krijgen. Het wordt nergens expliciet gezegd, maar Twitter wil gewoon van externe apps af.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Tweetbot, Twitterrific en meer: Twitter geeft externe apps de zak
Sluiten