Erdogan roept op tot boycot iPhone na Lira-crisis

Door: Night - 13 reacties
Erdogan iPhone turkije

De Turkse president Erdogan heeft opgeroepen tot een boycot van Amerikaanse elektronica, waaronder de iPhone. Dit is een gevolg van de intensivering van de handelsoorlog tussen de VS en Turkije, waarbij Amerika de NAVO-bondgenoot met verdere economische sancties dreigt.

Het Amerikaanse besluit om de importheffing op Turks staal te verdubbelen, werd door de Turkse president omschreven als een ‘economische coup’. Het gevolg ervan was dat de Turkse Lira een koersval maakte van zo’n 16 procent.

iPhone als boegbeeld Verenigde Staten

De Turkse president Erdogan is woedend om deze nieuwe sancties. Hij scandeerde dat Amerika de iPhone heeft, maar er dat er ook nog zoiets bestaat als Samsung. Hij riep de Turkse bevolking op om geen Apple-producten meer te kopen. Er gaan bovendien video’s rond waarin Turken op straat iPhones kapotslaan met hamers. Ze protesteren zo tegen de heftige importheffingen. Dit wordt door het grootste gedeelte van de bevolking echter afgedaan als ‘volkomen zinloos’.

Verkoop blijft stabiel

De oproep van Erdogan om geen producten meer van Apple te kopen wordt bovendien massaal genegeerd door de Turkse bevolking. Dat blijkt wel uit het feit dat de iPhone-verkoop in het land niet gedaald is. Persbureau Reuters sprak met Turkse telecomwinkels die bevestigen dat “zowel de prijzen van iPhone als het aantal verkochte toestellen ongewijzigd zijn.” Een op de drie Turken is nog steeds geïnteresseerd in de aanschaf van een Apple-product. De rest kiest gewoon nog steeds voor lager geprijsde Android-telefoons, waaronder die van het lokale merk Venus Vestel.

Een woordvoerder van een ander bedrijf meldde dat de iPhone onveranderd wordt aangeschaft door alle demografische groepen binnen Turkije. Opmerkelijk is hierbij wel, dat een grote groep een product van Apple koopt om rijk te lijken. De iPhone, iPad en Mac zijn duidelijk een statussymbool in het land. Of het nu crisis is of niet.

Klik/tap voor groter.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Papjes

  Oud nieuws van een week geleden OMT!

 • Profielfoto
  BlueSky

  Lekker belangrijk. Kunnen jullie dit niet posten op http://www.omt.tr ?

 • Profielfoto
  Odie

  Hahaha, laat die mafketels toch. Ik vind het zo heerlijk om te zien hoe ze hun eigen geld aan gort slaan. Ik zou zeggen, MEER MEER MEER. Elke kapot geslagen iPhone moet immers uiteindelijk vervangen worden en das goed voor de sales!

   

 • Profielfoto
  madcat

  Hoor ik nu aan het eind van de video een iPhone ringtone?

  Prima toch dat Turkije overgaat op andoid, is weer goed nieuws voor de CIA als ze een backdoor nodig hebben om een kerncentale binnen te komen.

 • Profielfoto
  Niels

  Alsof de gemiddelde Turk dankzij de koersval van de Lira nog in staat is om een iPhone aan te schaffen.

 • Profielfoto
  koen

  fgeer op 20 augustus 2018 16:23
  Oud nieuws van een week geleden OMT!

  Niet voor mij fgeer!

 • Profielfoto
  ¿`„

  Hoezo oproepen??

  Een beetje Dictator vaardigt gewoon een importverbod uit en daar bovenop een gebruiksverbod.

  Vind ik een beetje zwak van Erdoğan

 • Profielfoto
  /dev/enschede

  Is de iPhone straks een mooi teken dat je anti erdogan bent

 • Profielfoto
  ququlequ

  Lekkere grote foto geplaatst. Valt mij vaker op dat video’s te groot worden weergegeven waardoor het scrollen door een artikel op een iPhone irritant is

 • Profielfoto
  arno1975

  Mooi, mijn vriendin (Turkse) zou mijn huidige iPhone toch al overnemen. Ze vind deze hotemetoot toch al Kwalitatief Uiterst Teleurstellend…

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Domheid is grenzenloos , dat blijkt maar weer eens.

 • Profielfoto
  NapO

  Dick de Roos op 21 augustus 2018 12:06
  Domheid is grenzenloos , dat blijkt maar weer eens.

  1400 piek vragen voor een iphone ook….

 • Profielfoto
  Rhapsody

  NapO op 24 augustus 2018 13:19

  Dick de Roos op 21 augustus 2018 12:06
  Domheid is grenzenloos , dat blijkt maar weer eens.

  1400 piek vragen voor een iphone ook….

  €1250 betalen voor de duurste Samsung Galaxy Note 9, die qua hardware vrijwel hetzelfde is als de Samsung Galaxy 9, en al na 2 – 3 jaar geen updates meer krijgt van $lame$sung, is volgens mij nog veel dommer.