Night
Night Nieuws 20 augustus 2018

Erdogan roept op tot boycot iPhone na Lira-crisis

De Turkse president Erdogan heeft opgeroepen tot een boycot van Amerikaanse elektronica, waaronder de iPhone. Dit is een gevolg van de intensivering van de handelsoorlog tussen de VS en Turkije, waarbij Amerika de NAVO-bondgenoot met verdere economische sancties dreigt.

Het Amerikaanse besluit om de importheffing op Turks staal te verdubbelen, werd door de Turkse president omschreven als een ‘economische coup’. Het gevolg ervan was dat de Turkse Lira een koersval maakte van zo’n 16 procent.

iPhone als boegbeeld Verenigde Staten

De Turkse president Erdogan is woedend om deze nieuwe sancties. Hij scandeerde dat Amerika de iPhone heeft, maar er dat er ook nog zoiets bestaat als Samsung. Hij riep de Turkse bevolking op om geen Apple-producten meer te kopen. Er gaan bovendien video’s rond waarin Turken op straat iPhones kapotslaan met hamers. Ze protesteren zo tegen de heftige importheffingen. Dit wordt door het grootste gedeelte van de bevolking echter afgedaan als ‘volkomen zinloos’.

Verkoop blijft stabiel

De oproep van Erdogan om geen producten meer van Apple te kopen wordt bovendien massaal genegeerd door de Turkse bevolking. Dat blijkt wel uit het feit dat de iPhone-verkoop in het land niet gedaald is. Persbureau Reuters sprak met Turkse telecomwinkels die bevestigen dat “zowel de prijzen van iPhone als het aantal verkochte toestellen ongewijzigd zijn.” Een op de drie Turken is nog steeds geïnteresseerd in de aanschaf van een Apple-product. De rest kiest gewoon nog steeds voor lager geprijsde Android-telefoons, waaronder die van het lokale merk Venus Vestel.

Een woordvoerder van een ander bedrijf meldde dat de iPhone onveranderd wordt aangeschaft door alle demografische groepen binnen Turkije. Opmerkelijk is hierbij wel, dat een grote groep een product van Apple koopt om rijk te lijken. De iPhone, iPad en Mac zijn duidelijk een statussymbool in het land. Of het nu crisis is of niet.

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Erdogan roept op tot boycot iPhone na Lira-crisis
Sluiten