Trådfri: IKEA komt binnenkort met slimme stopcontacten

Door: Raymon Mens - 17 reacties
Trådfri IKEA

IKEA is al lang niet alleen meer het bedrijf van de Zweedse gehaktballetjes en de boekenkasten. Tegenwoordig werkt het woonwarenhuis ook aan allerlei slimme accessoires voor je huis. De slimme lampen uit de Trådfri-serie zijn hiervan ongetwijfeld het bekendst. Daar wordt binnenkort een nieuw product aan toegevoegd: slimme stopcontacten.

In het interne voorraadsysteem van IKEA zijn de Trådfri draadloze stopcontacten al opgedoken. Het gaat om twee varianten die je in een bestaand stopcontact kunt pluggen. Wanneer de verkoop precies begint is niet bekend.

IKEA Trådfri stopcontacten

De slimme stopcontacten komen in twee varianten, een met en een zonder aan- en uit-knop. Bijzonder is dat deze knop niet fysiek op de stopcontacten zit, maar als afstandsbediening bij het draadloze stopcontact geleverd wordt. De prijs in het Nederlandse voorraadsysteem is € 19,95 voor de variant met afstandsbediening en €14,95 zonder afstandsbediening.

IKEA Tradfri draadloos stopcontact
Klik/tap voor groter.

HomeKit en Trådfri

De voorraadindicator geeft voorlopig nog aan “uitverkocht” en “binnenkort beschikbaar” maar op wat voor termijn we moeten rekenen is onduidelijk. Er is sowieso nog veel onduidelijk over de draadloze stopcontacten van IKEA. Zijn ze bijvoorbeeld compatibel met HomeKit? Dat zou het voor veel Apple-gebruikers een aantrekkelijke keuze maken. Apple’s systeem voor een slim huis is namelijk compatibel met slimme stopcontacten. IKEA maakte de slimme lampen uit de Trådfri-serie onlangs ook al compatibel met HomeKit.

Kun je niet wachten op een slim stopcontact met ondersteuning voor HomeKit? Dan raden we de de stekkerdoos van Koogeek aan. Die is sinds kort in Europa te koop en volledig met Apple’s ecosysteem voor een slim huis getest.

(Zie → HomeKit-stekkerdoos Koogeek nu ook in Europese variant)

Koogeek stekkerdoos
Klik/tap voor groter.

Reddit

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Waarom ziet dat er uit als een konijn wier moeder Tsjernobyl nog heeft meegemaakt?

 • Profielfoto
  madcat

  Zelf gebruik ik de osram lightify plug icm Philips hue app om het via HomeKit aan te sturen.  Werkt ook prima.

 • Profielfoto
  Tjerker

  “Draadloos stopcontact”. Lijkt me ideaal. 🤔

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ben benieuwd of deze stekkers dimbaar zullen zijn. Verreweg de meesten (waaronder de Koogeek) zijn dat niet.
  Om die reden heb ik een voorraadje niet meer leverbare Philips Living Whites plugs (https://philips.to/2AN185L) op Marktplaats gekocht.
  Die zijn dimbaar en veranderen je bestaande lampen of halogeen inbouwspots in sfeerverlichting en werken uitstekend met Hue en Homekit.

 • Profielfoto
  csteelooper

  mvmaastricht op 6 augustus 2018 23:00
  Ben benieuwd of deze stekkers dimbaar zullen zijn. Verreweg de meesten (waaronder de Koogeek) zijn dat niet.
  Om die reden heb ik een voorraadje niet meer leverbare Philips Living Whites plugs (https://philips.to/2AN185L) op Marktplaats gekocht.
  Die zijn dimbaar en veranderen je bestaande lampen of halogeen inbouwspots in sfeerverlichting en werken uitstekend met Hue en Homekit.

  Euhm… KlikAanKlikUit ACD-300. 300 Watt Stopcontact Dimmer. Kennis van me heeft ze al zo’n 3 jaar in huis. Werken perfect, alleen HomeKit mist. Maar dat laatste geldt (nagenoeg) voor alle producten van KlikAanKlikUit. Ben er dus niet zo zeker van of ‘de meeste stopcontacten niet dimbaar zijn. Ik denk eerder dat HomeKit-compatibiliteit helaas nog zeldzaam is… Daar ben ik dan ook veel meer benieuwd naar wat Trådfri betreft…

 • Profielfoto
  mrbaantjer

  Waarom is zo’n stopcontact zo duur? De goedkoopste smartlamp van IKEA is dacht ik 8,95…en daarin zit naast lamp, omzetting 220 naar 5/12 volt, wifi, ook een schakelaar op afstand… wat maakt de domme stopcontact zo duur?

 • Profielfoto
  djneo

  csteelooper op 7 augustus 2018 02:03

  mvmaastricht op 6 augustus 2018 23:00
  Ben benieuwd of deze stekkers dimbaar zullen zijn. Verreweg de meesten (waaronder de Koogeek) zijn dat niet.
  Om die reden heb ik een voorraadje niet meer leverbare Philips Living Whites plugs (https://philips.to/2AN185L) op Marktplaats gekocht.
  Die zijn dimbaar en veranderen je bestaande lampen of halogeen inbouwspots in sfeerverlichting en werken uitstekend met Hue en Homekit.

  Euhm… KlikAanKlikUit ACD-300. 300 Watt Stopcontact Dimmer. Kennis van me heeft ze al zo’n 3 jaar in huis. Werken perfect, alleen HomeKit mist. Maar dat laatste geldt (nagenoeg) voor alle producten van KlikAanKlikUit. Ben er dus niet zo zeker van of ‘de meeste stopcontacten niet dimbaar zijn. Ik denk eerder dat HomeKit-compatibiliteit helaas nog zeldzaam is… Daar ben ik dan ook veel meer benieuwd naar wat Trådfri betreft…

  De KaKu modules (zoals de ACD-300) zijn via 433 MHz en bieden maar 1 wegs communicatie, hoewel de nieuwe 16 dim levels ondersteunen is dat wel beter, maar 1 wegs communicatie is lastig met home automation software

 • Profielfoto
  Koezel

  Dus eigenlijk zijn het draadloos bedienbare stopcontacten. Want draadloze spanning/stroom (230V) bestaat natuurlijk niet.

 • Profielfoto
  Calpa

  Er is sowieso nog veel onduidelijk over de draadloze stopcontacten van IKEA. Zijn ze bijvoorbeeld compatibel met HomeKit?

  Aangezien de rest van hun systeem volledig compatible is (de hub met toebehoren), waarom zouden deze stopcontacten daar buiten vallen?

 • Profielfoto
  Calpa

  Koezel op 7 augustus 2018 09:51
  Dus eigenlijk zijn het draadloos bedienbare stopcontacten. Want draadloze spanning/stroom (230V) bestaat natuurlijk niet.

  Een draadloze wandcontactdoos bestaat inderdaad niet, maar een “draadloos stopcontact” wekt al de indruk dat het om het ‘stoppen van het contact’ gaat, en dus juist de correcte benaming voor dit product.

 • Profielfoto
  koen

  Als ik het goed begrijp kun je hiermee via je iPhone op afstand een lamp aan of uit doen? Of zijn er nog andere ‘slimme’ functies?

 • Profielfoto
  joram

  @csteelooper, die ACM-300’s van KlikAanKlikUit heb ik juist speciaal weg gedaan. De dimbaarheid van LED-peertjes is een regelrecht drama met die dingen. Ik heb van alles van merkloos, Osram en Philips geprobeerd, maar nooit dimden ze mooi met KaKu modules. Die slimme verlichting van Tradfri (en Hue etc) werken daar echt een stuk mooier in:)

  @koen: Ik heb thuis Tradfri, en heb ’t zo ingesteld dat de lampjes in de woonkamer automatisch aan gaan bij zonsondergang, en alléén als ik thuis ben. Geen omkijken naar, dus best lekker. En eventueel kan ik op afstand de lampen nog aan- en uitzetten, handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en de indruk wil achterlaten dat je thuis bent.

 • Profielfoto
  BelegenBelg

  cmd shift 4

  ;-)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  joram op 7 augustus 2018 13:02
  @csteelooper, die ACM-300’s van KlikAanKlikUit heb ik juist speciaal weg gedaan. De dimbaarheid van LED-peertjes is een regelrecht drama met die dingen. Ik heb van alles van merkloos, Osram en Philips geprobeerd, maar nooit dimden ze mooi met KaKu modules. Die slimme verlichting van Tradfri (en Hue etc) werken daar echt een stuk mooier in:)

  @koen: Ik heb thuis Tradfri, en heb ’t zo ingesteld dat de lampjes in de woonkamer automatisch aan gaan bij zonsondergang, en alléén als ik thuis ben. Geen omkijken naar, dus best lekker. En eventueel kan ik op afstand de lampen nog aan- en uitzetten, handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en de indruk wil achterlaten dat je thuis bent.

  Als je die indruk wilt wekken moet je dus juist niet als conditie meenemen dat je thuis moet zijn om de lampen aan te laten gaan.

  Wat ik doe is dat ik mijn Hue-lampen automatisch aan laat gaan rond zonsondergang, en dat ze alleen automatisch uitgaan als ik niet thuis ben. Als ik wél thuis ben moet ik ze dus met de hand uit doen. Dat heb ik zo gedaan omdat ik het irritant vind als Homekit m’n lampen uitdoet terwijl ik nog niet naar bed ga.

 • Profielfoto
  joram

  @Zepkleiker, dat probeerde ik eerlijk gezegd ook met Homekit in te stellen, maar is me vooralsnog niet gelukt. Maar als ik op vakantie ben kan ik de lichten wel bij zonderondergang aan laten gaan ook als ik niet thuis ben, en dan hoef ik ze alleen even zelf uit te zetten:)

 • Profielfoto
  flappah

  madcat op 6 augustus 2018 20:31
  Zelf gebruik ik de osram lightify plug icm Philips hue app om het via HomeKit aan te sturen.  Werkt ook prima.

  Hoe doe je dat dan? Ik heb ook twee van die dingen en via Zigbee (en dus in de Hue app) gaat dit prima. Echter ze zijn niet zichtbaar vanuit Apple Home. De releasenotes van de Osram plugs onderschrijft dit ook. Ze zijn via Zigbee aan te sturen maar wordt niet via de Philips Bridge naar Homekit gestuurd.

 • Profielfoto
  NapO

  mvmaastricht op 6 augustus 2018 23:00
  Ben benieuwd of deze stekkers dimbaar zullen zijn. Verreweg de meesten (waaronder de Koogeek) zijn dat niet.
  Om die reden heb ik een voorraadje niet meer leverbare Philips Living Whites plugs (https://philips.to/2AN185L) op Marktplaats gekocht.
  Die zijn dimbaar en veranderen je bestaande lampen of halogeen inbouwspots in sfeerverlichting en werken uitstekend met Hue en Homekit.

  je hebt ook plugwise (plugwise.com). die hebben ook mooie spulletjes. werkt top.