Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 22 augustus 2018

Tim Cook doneert 5 miljoen dollar aan goed doel

Dat Apple zich inzet voor goede doelen en mensenrechten is algemeen bekend. De iPhone-maker vecht openlijk voor mensenrechten, de acceptatie van de LGBTQI-community en het milieu. Tim Cook bewijst vandaag dat het niet alleen bij woorden blijft. De Apple-CEO heeft 5 miljoen dollar aan een goed doel gedoneerd.

Om precies te zijn gaat het om 23.215 Apple-aandelen uit zijn persoonlijke portfolio. Die zijn omgerekend 5 miljoen dollar waard. Aan welk goed doel Cook heeft gedoneerd is niet bekend, maar de transactie staat wel te boek bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Apple doneert stilletjes

Hoewel meer dan 23.000 aandelen als een groot aantal klinkt, valt het enorm mee. Tim Cook bezit volgens de laatste cijfers 878.425 aandelen en nog eens 2,94 miljoen ‘restricted stock units’ die niet direct verkoopbaar zijn. In het verleden zei de Apple-CEO dat hij regelmatig goede doelen steunt, maar dat Apple het nooit aan de grote klok hangt. Cook wil in de toekomst nadenken over een “systematische benadering van filantropie”.

Er is één uitzondering op Apple’s stille donaties, namelijk RED. Het wereldfonds voor de bestrijding van Aids krijgt ieder jaar aandacht van Apple. Bovendien doneert Apple bij ieder verkocht product uit de RED-collectie een deel van de opbrengsten aan het wereldfonds. Gek genoeg is nooit bekend geworden hoe groot dat deel is.

Politieke donaties Tim Cook

Hoewel we niet weten naar welk goed doel de 5 miljoen dollar is gegaan, is uitgesloten dat het om een donatie aan een politieke partij gaat. Die worden namelijk allemaal geregistreerd en uit de laatste cijfers blijkt dat Apple slechts zeer kleine bedragen aan individuele politici heeft gedoneerd. Daarbij valt op dat het vrijwel altijd om de democraten gaat. In de VS krijgt de Republikeinse Partij amper geld van Apple.

Reageer op artikel:
Tim Cook doneert 5 miljoen dollar aan goed doel
Sluiten