Tim Cook doneert 5 miljoen dollar aan goed doel

Door: Raymon Mens - 11 reacties
Tim Cook Smile

Dat Apple zich inzet voor goede doelen en mensenrechten is algemeen bekend. De iPhone-maker vecht openlijk voor mensenrechten, de acceptatie van de LGBTQI-community en het milieu. Tim Cook bewijst vandaag dat het niet alleen bij woorden blijft. De Apple-CEO heeft 5 miljoen dollar aan een goed doel gedoneerd.

Om precies te zijn gaat het om 23.215 Apple-aandelen uit zijn persoonlijke portfolio. Die zijn omgerekend 5 miljoen dollar waard. Aan welk goed doel Cook heeft gedoneerd is niet bekend, maar de transactie staat wel te boek bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Apple doneert stilletjes

Hoewel meer dan 23.000 aandelen als een groot aantal klinkt, valt het enorm mee. Tim Cook bezit volgens de laatste cijfers 878.425 aandelen en nog eens 2,94 miljoen ‘restricted stock units’ die niet direct verkoopbaar zijn. In het verleden zei de Apple-CEO dat hij regelmatig goede doelen steunt, maar dat Apple het nooit aan de grote klok hangt. Cook wil in de toekomst nadenken over een “systematische benadering van filantropie”.

Er is één uitzondering op Apple’s stille donaties, namelijk RED. Het wereldfonds voor de bestrijding van Aids krijgt ieder jaar aandacht van Apple. Bovendien doneert Apple bij ieder verkocht product uit de RED-collectie een deel van de opbrengsten aan het wereldfonds. Gek genoeg is nooit bekend geworden hoe groot dat deel is.

Apple Tim Cook donatie

Politieke donaties Tim Cook

Hoewel we niet weten naar welk goed doel de 5 miljoen dollar is gegaan, is uitgesloten dat het om een donatie aan een politieke partij gaat. Die worden namelijk allemaal geregistreerd en uit de laatste cijfers blijkt dat Apple slechts zeer kleine bedragen aan individuele politici heeft gedoneerd. Daarbij valt op dat het vrijwel altijd om de democraten gaat. In de VS krijgt de Republikeinse Partij amper geld van Apple.

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Ook na een tweet van Rihanna?

 • Profielfoto
  demandiebakt

  Een anonieme donatie aan de belastingdienst van Amerika, Ierland, Nederland en de Bahamas! prachtig doel voor de sociale welvaart:P

   

 • Profielfoto
  midas

  Als ik 25,- geef, geef ik al mee

 • Profielfoto
  KingChaos

  23.215 aandelen = $5.000.000
  1 aandeel = $215,38

  878.425 aandelen = $189.195.176
  2.940.000 restricted stock units = $633.217.200

  Bij elkaar heeft Cook dus $822.412.376 te besteden? (soort van)
  Dat is dus ruim 700 miljoen euro.

  Kanonnen.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Aha, dus vijf miljoen tegen een groen links doel smijten kan wel, maar een goede planning voor de vrijwel gehele lijn van Mac-computers ontbreekt. Met openlijke excuses. Cook moet zich als directeur van een technologiebedrijf gedragen, niet als morele weldoener. Vind ik.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Jij mag best wat vinden vind ik.

 • Profielfoto
  pannekoek

  Kijk even naar wat Bill Gates doneert, dan verbleekt alles dat grijs met regenboogjes is.

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Doneren is vaak ook bedoeld om minder belasting te betalen. En je kunt toch niet alles opmaken. Maar desondanks: respect, om misverstanden te voorkomen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Tja, hij krijgt vrijdag een pakketje aandelen ter waarde van 120 miljoen dollar. Dan kan er wel 5 miljoen vanaf. Bovendien zal er wel een belastingtechnisch reukje aan hangen.

 • Profielfoto
  Koezel

  “Hydræ op 22 augustus 2018 15:05

  Aha, dus vijf miljoen tegen een groen links doel smijten kan wel, maar een goede planning voor de vrijwel gehele lijn van Mac-computers ontbreekt. Met openlijke excuses. Cook moet zich als directeur van een technologiebedrijf gedragen, niet als morele weldoener. Vind ik.

   

  Wat een onzinnige reactie…

 • Profielfoto
  Hydræ

  ^ Mag jij vinden kerel.