Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 24 augustus 2018

T-Mobile wil in 2020 landelijk 5G-netwerk hebben

Hoewel 5G in Nederland nog wel even op zich laat wachten, neemt T-Mobile het voortouw. De provider, die sinds kort ook eigenaar van Tele2 is, belooft in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk. Daardoor zouden huishoudens die in een buitengebied wonen bovendien 100mbit/s internet thuis kunnen krijgen via 5G.

T-Mobile doet deze beloften niet zomaar. De provider wil dat de Europese Commissie goedkeuring geeft voor de overname van Tele2. Brussel zat daar ernstige vraagtekens bij, want het zou de concurrentie op de Nederlandse telecommarkt mogelijk geen goed doen.

‘Fusie T-Mobile en Tele2 goed voor 5G’

De provider claimt dat het na de overname sneller 5G aan kan bieden. Dat komt omdat de frequenties van Tele2 gecombineerd kunnen worden met het bestaande T-Mobile-netwerk. Tele2 heeft bijvoorbeeld ook de beschikking over frequentieruimte op 800MHz en dat heeft T-Mobile niet. Het combineren van meerdere frequenties is een belangrijk aspect van de 5G-standaard.

Aanvankelijk zou de uitrol van 5G in 2022 of 2023 beginnen, maar als de overname door mag gaan, belooft T-Mobile in 2020 een landelijk dekkend netwerk te hebben. Er is duidelijk sprake van een charme-offensief richting de Europese Commissie. Die doet in november uitspraak over de overname.

t-moible glasvezel 16x9

Prijzen worden niet verhoogd, unlimited blijft

Verder belooft de T-Mobile dat het unlimited-abonnement van Tele2 voor € 25 drie jaar lang blijft bestaan. De prijzen zullen daarnaast alleen met een inflatiecorrectie verhoogd worden. De provider wil zich ook inzetten om de markt voor vast internet en zegt actief in glasvezelprojecten te stappen. Klanten in buitengebieden kunnen 5G gaan gebruiken met een gegarandeerde snelheid van 100mbit/s, belooft T-Mobile.

CEO Soren Abildgaard presenteerde de plannen vanochtend aan de Europese Commissie. De provider is er van overtuigd de concurrentie met KPN en Vodafone beter aan te kunnen gaan na de overname van Tele2. Brussel is sceptisch omdat drie providers in één land eigenlijk te weinig is. In België wordt bijvoorbeeld actief ruimte gemaakt voor een vierde speler op de mobiele markt. Volgens de Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een markt met drie aanbieders niet genoeg voor gezonde concurrentie.

Soren Abildgaard, CEO van T-Mobile, presenteert de plannen voor een delegatie van ambtenaren – Klik/tap voor groter.

5G in Nederland

Er wordt momenteel al volop getest met 5G in Nederland. Niet alleen T-Mobile, maar ook KPN en Vodafone voeren actief tests uit in verschillende delen van het land. Wij hebben onlangs een overzicht gemaakt met alle tests. (Zie → 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reageer op artikel:
T-Mobile wil in 2020 landelijk 5G-netwerk hebben
Sluiten