T-Mobile wil in 2020 landelijk 5G-netwerk hebben

Door: Raymon Mens - 11 reacties

Hoewel 5G in Nederland nog wel even op zich laat wachten, neemt T-Mobile het voortouw. De provider, die sinds kort ook eigenaar van Tele2 is, belooft in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk. Daardoor zouden huishoudens die in een buitengebied wonen bovendien 100mbit/s internet thuis kunnen krijgen via 5G.

T-Mobile doet deze beloften niet zomaar. De provider wil dat de Europese Commissie goedkeuring geeft voor de overname van Tele2. Brussel zat daar ernstige vraagtekens bij, want het zou de concurrentie op de Nederlandse telecommarkt mogelijk geen goed doen.

‘Fusie T-Mobile en Tele2 goed voor 5G’

De provider claimt dat het na de overname sneller 5G aan kan bieden. Dat komt omdat de frequenties van Tele2 gecombineerd kunnen worden met het bestaande T-Mobile-netwerk. Tele2 heeft bijvoorbeeld ook de beschikking over frequentieruimte op 800MHz en dat heeft T-Mobile niet. Het combineren van meerdere frequenties is een belangrijk aspect van de 5G-standaard.

Aanvankelijk zou de uitrol van 5G in 2022 of 2023 beginnen, maar als de overname door mag gaan, belooft T-Mobile in 2020 een landelijk dekkend netwerk te hebben. Er is duidelijk sprake van een charme-offensief richting de Europese Commissie. Die doet in november uitspraak over de overname.

T-Mobile 5G

Prijzen worden niet verhoogd, unlimited blijft

Verder belooft de T-Mobile dat het unlimited-abonnement van Tele2 voor € 25 drie jaar lang blijft bestaan. De prijzen zullen daarnaast alleen met een inflatiecorrectie verhoogd worden. De provider wil zich ook inzetten om de markt voor vast internet en zegt actief in glasvezelprojecten te stappen. Klanten in buitengebieden kunnen 5G gaan gebruiken met een gegarandeerde snelheid van 100mbit/s, belooft T-Mobile.

CEO Soren Abildgaard presenteerde de plannen vanochtend aan de Europese Commissie. De provider is er van overtuigd de concurrentie met KPN en Vodafone beter aan te kunnen gaan na de overname van Tele2. Brussel is sceptisch omdat drie providers in één land eigenlijk te weinig is. In België wordt bijvoorbeeld actief ruimte gemaakt voor een vierde speler op de mobiele markt. Volgens de Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een markt met drie aanbieders niet genoeg voor gezonde concurrentie.

Soren Abildgaard T-Mobile
Soren Abildgaard, CEO van T-Mobile, presenteert de plannen voor een delegatie van ambtenaren – Klik/tap voor groter.

5G in Nederland

Er wordt momenteel al volop getest met 5G in Nederland. Niet alleen T-Mobile, maar ook KPN en Vodafone voeren actief tests uit in verschillende delen van het land. Wij hebben onlangs een overzicht gemaakt met alle tests. (Zie → 5G in Nederland: dit doen onze providers)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Speedooo

  Klinkt als een Paard van Troje

 • Profielfoto
  Frans

  Ach, 3 of 4 providers in een land maakt niet zoveel uit voor de onderlinge concurrentie. Naar mijn idee is die al vrij laag. Voorbeeld: T-Mobile vraagt nog steeds € 1,99 per maand voor Visual Voicemail terwijl KPN dat inmiddels gratis aan biedt. Ander voorbeeld: het verlengen van mijn T-Mobile SIM-only abonnement was tot nu toe altijd goedkoper dan het jaar daarvoor. Dit jaar gaat de prijs 23% omhoog als ik bij T-Mobile zou verlengen. Blijkbaar hebben ze geld nodig voor die overname? Denk dat ik daar toch maar niet aan mee ga betalen…

 • Profielfoto
  inekeve

  Hoop gebakken lucht als je het mij vraagt 😬

 • Profielfoto
  inekeve

  KPN is nog steeds veruit de beste 🥇

 • Profielfoto
  GrannySmith

  inekeve op 24 augustus 2018 19:16
  KPN is nog steeds veruit de beste 🥇

  Nou, dat weet ik nog zo net niet. Hier in buitengebied heb ik ADSL van KPN met maar liefst 10 mbps down en 1 mbps up. Andere opties zijn er bij KPN niet. Heb KPN op de smartphone en moeten buiten staan om te bellen. Boven in het huis staat nu een t-mobile 4G modem en dan heb ik 100 mbps down en 30 mbps up. Gelukkig krijgen we in 2019 glasvezel.

  Nee; in het buitengebied is KPN de show aan het verliezen. Zo stom; kopen ze Reggefiber zettenen ze de uitrol van glasvezel stil.

  En t-mobile’s 4G netwerk is echt veel, veel beter. KPN heeft geslapen toen de licenties verkocht werden indertijd.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  inekeve op 24 augustus 2018 19:16

  KPN is nog steeds veruit de beste 🥇

  Nee hoor, al lang niet meer.

 • Profielfoto
  Frans

  Hmm, mag ik zo vrij zijn een polletje te starten? Alleen te beantwoorden door mensen die eigen ervaringen hebben met KPN en T-Mobile en geswitched zijn.

  Ben je geswitched

  A) naar KPN van T-Mobile?

  B) naar T-Mobile van KPN?

  Wat waren je belangrijkste redenen om te switchen (max 3 redenen)?

 • Profielfoto
  defores

  T-Mobile mag eerst wel het 4G netwerk weer op orde brengen want het bereik gaat steeds meer achteruit (springt op veel plekken over op 3G/Geen service en 3G is net zo traag als GPRS).

 • Profielfoto
  PowerMac

  Wonende in het buitenland (Fr), vind ik het woord “buitengebied” wel iets hebben.

  Komt dit van de Fabeltjeskrant 2.0, waar ze het geloof ik hadden over het “buitenbos”?

  Terug on-topic: ik denk dat je je moet afvragen hoeveel concurrentie er überhaupt bestaat: wie zitten er achter T-Mobile, KPN, Vodafone? Zijn dat niet toevallig dezelfde aandeelhouders? Maakt het nu echt zoveel uit wat ze te bieden hebben? Blijkbaar niet, want de één zegt dat KPN nog steeds het beste is, de ander zegt dat T-Mobile het snelste is, etc. Wellicht maakt het veel uit waar je precies woont? Binnengebied versus buitengebied?

   

 • Profielfoto
  ajschot

  Als T-Mobile nu eens eerst de problemen met nieuwe iphones (8, 8 plus en X) oplost ben ik een stuk blijer… wat een ellende heb mijn prive contract al verbroken want sinds april niets anders dan problemen…. helaas ging even later mijn werk over naar T/Mobile dus die telefoon werkt ook weer niet ip veel plekken…. zelfs aan in de randstad niet echt irritant! Met KpN werkt mijn iphone 8 plus perfect maar met t-mobile is het niet bruikbaar tenzij ik naast een t-mobile mast ga zitten

 • Profielfoto
  ajschot

  Ben prive geswitched van T-Mobile naar KPN vanwege de problemen met iPhone 8….