Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 3 augustus 2018

Apple werkt aan spamfilter voor iMessage

Apple’s eigen berichtendienst iMessage wordt steeds beter. Na de toevoeging van Berichten in de Cloud, dat je berichten op ieder apparaat synchroniseert, is nu een spamfilter in ontwikkeling. Dat moet afrekenen met ongewenste berichten op het platform.

Spam via iMessage komt in Europa bij vlagen voor, maar in onder andere China en de VS is het een veel groter probleem. Ongewenste berichten bevatten vaak reclame voor zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Denk aan porno, online gokken en vervalste producten.

Spamfilter iMessage op verzoek van China

Het spamfilter wordt min of meer gemaakt omdat de Chinese overheid kritiek op spam via iMessage gaf. Apple geeft eigenlijk zelden antwoord aan overheden maar als het om China gaat, zeggen Tim Cook en co. al snel ‘ja en amen’. Xinhua, het persbureau van de Chinese Communistische Partij, zond vorige week een special uit waarin het Apple betichte van het toelaten van promotie van illegale zaken.

De iPhone-maker zegt in een reactie te werken aan nieuwe manieren om spam te verminderen. Het gaat om geavanceerde machine learning-modellen om spam te identificeren en meer tools om frauduleuze accounts te blokkeren. Het versturen van spam via Apple’s berichtendienst is heel makkelijk. Iedereen kan immers een Apple ID aanmaken en iedereen met een iPhone of iPad berichten sturen.

Klik/tap voor groter.

In Europa is spam via iMessage nog geen erg groot probleem. De Berichten-app van Apple zal echter wereldwijd wel baat hebben bij meer maatregelen tegen spam. Op dit moment heeft Apple nog niet aangegeven welke maatregelen wanneer genomen worden. Nieuws om in de gaten te houden, dus.

Reageer op artikel:
Apple werkt aan spamfilter voor iMessage
Sluiten