Scherm iPhone opnemen? Zo doe je dat zonder externe apps

Door: Raymon Mens - 5 reacties

Een foto zegt meer dan duizend woorden, maar iets met bewegend beeld zeggen is vaak nog beter. Zeker als je bijvoorbeeld iemand wil uitleggen hoe iets werkt of waar een bepaalde functie zit. Gelukkig is het tegenwoordig heel gemakkelijk om het scherm van een iPhone of iPad op te nemen. Zo maak je zonder externe apps of hulpmiddelen een schermopname.

Knop in bedieningspaneel plaatsen

Je scherm opnemen gaat het makkelijkst als je de knop voor het opnemen van je scherm in bedieningspaneel van iOS plaatst. Dat doe je als volgt:

 • Tik op Instellingen en ga naar Bedieningspaneel.
 • Tik op de optie ‘Pas regelaars aan’.
 • Scroll naar onder tot je de optie ‘Schermopname’ ziet en tik vervolgens op het groene plusje.
iPhone scherm opnemen
Klik/tap voor groter.

Scherm iPhone opnemen vanuit bedieningspaneel

Als de juiste knop in het bedieningspaneel staat, is het een kwestie van het paneel in beeld brengen door van onder naar boven te vegen (toestel met home-knop) of uit de rechter bovenhoek naar beneden te vegen (toestel zonder home-knop zoals de iPhone X). Daarna selecteer je de opname-knop en zal deze gaan aftellen. Zodra het opnemen begint, verschijnt een rode balk bovenin het scherm (toestel met home-knop) of wordt de tijd linksboven rood omlijnd (toestel zonder home-knop zoals de iPhone X). Is je opname klaar? Tik dan op het rode deel van het scherm en de opname stopt.

scherm opnemen iPhone
Klik/tap voor groter.

Schermopname bewerken

De schermopname zal automatisch worden opgeslagen in je fotobibliotheek. Daar kun je bewerkingen toepassen zoals het inkorten van de opname. Het begin en einde eraf knippen is vaak het mooist, want zo zie je niet in de video dat je de opname start en stopt. Na het bewerken kun je de schermopname delen zoals je ook met een andere foto of video doet.

iPhone schermopname bewerken
Klik/tap voor groter.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  killerhvo

  Het vervelende is dat er via deze optie niet altijd geluid wordt opgenomen. Ik capture bijv. wel eens filmpjes van dumpert. Als ik ze via de dumpert app afspeel en het filmpje is gestart VOOR het starten van de schermopname heb ik geluid. Maar als ik een filmpje start NA het starten van de schermopname of een filmpje via dumpert.nl in Safari wordt er geen geluid opgenomen.

  Weet iemand hoe dit komt, en hoe dit op te lossen?

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Beeld opnemen is opname van wat op het scherm is te zien. Geluid verloopt via een ander proces. Microfoon aansluiten op je Mac en de bij de speakers houden.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Klopt, niet alleen bij Dumpert, maar ook bij radio of andere app’s. Is helaas al van het begin zo. Het is wel zo dat de app op de voorgrond moet zijn tijdens opnemen. B.v als test, zet ik de radio app met geluid aan, maar klik naar een andere app, dan hoor ik gewoon muziek. Dan start de opname, (in de opname geen geluid), schakel naar de radio app (dan wel geluid in de opname).

   

  Hoi Jurriaan, waarschijnlijk niet goed gelezen wat killerhvo schreef, maar het probleem heeft niet te maken met wat jij schrijft.

 • Profielfoto
  iDarwin

  Handig, bedankt dit wist ik nog niet.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Dit is wel komisch: eerst zeggen dat een foto meer zegt dan duizend woorden, dus kun je je voorstellen hoe een uitlegfilmpje het doet.

  Vervolgens in tekst iets proberen uit te leggen.