Samsung introduceert gebogen, breed Thunderbolt 3-scherm

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Thunderbolt 3 begint langzaam maar zeker niet alleen meer een ding van Apple te worden. Ook Samsung springt op de paradekar en brengt een nieuw Thunderbolt 3-scherm op de markt. Prima geschikt als extra scherm voor bij je MacBook Pro of iMac.

Samsung C34J791 Thunderbolt 3-scherm

Het scherm heeft een resolutie van 3440 bij 1440 pixels en een beeldformaat van 34-inch met een beeldverhouding van 21:9. Daarmee is het scherm aanzienlijk breder dan traditionele 16:9-monitoren. Op de achterkant vinden we twee USB-C-poorten en twee traditionele USB 3.0-poorten. Het scherm levert ook 85 watt stroom om een aangesloten MacBook op te laden. Naast Thunderbolt 3, zijn er ook ingangen voor HDMI en DisplayPort.

Samsung Thunderbolt 3
Klik/tap voor groter.

Het scherm heeft een reactietijd van 4ms en een verversingssnelheid van 100 Hz. De maximale helderheid is 300cd/m² en de monitor heeft een contrastverhouding van 3000:1. De twee luidsprekers leveren maximaal 7 watt vermogen. Het scherm doet op technisch gebied dus iets onder voor de LG Ultrafine-schermen die Apple verkoopt. Die hebben namelijk een hogere resolutie en een maximale helderheid van 500 cd/m².

De nieuwe monitor werd door Samsung begin dit jaar tijdens CES 2018 aangekondigd en is vanaf vandaag bij diverse webshops verkrijgbaar voor ongeveer 990 euro. Dat Apple dit scherm in zijn eigen winkels gaat verkopen is vrijwel uitgesloten. Je kunt daar alleen LG-monitoren vinden.

Ook twee nieuwe USB-C-schermen van Samsung

Naast de Thunderbolt 3-monitor, heeft Samsung ook twee nieuwe USC-C-schermen uit de doeken gedaan. Het gaat om de C43J89 en C49J890. De C43J89 is 43-inch groot en heeft een resolutie van 3840 bij 1200 pixels. Het is een erg breed scherm met een beeldverhouding van 32:10 en 120Hz verversingssnelheid.

Zijn grotere broer, de C49J890 is 49-inch en heeft een iets lagere resolutie, namelijk 3840 bij 1080 pixels. De beeldverhouding is 32:9 en de verversingssnelheid 144Hz. Naast USB-C is ook HDMI, DisplayPort, USB 3.0 en USB aanwezig.

Samsung USB-C
Klik/tap voor groter.

Deze laatste twee schermen kunnen niet alleen op de MacBook Pro worden aangesloten, maar omdat ze over USB-C beschikking op ieder Apple-apparaat met de nieuwste USB-standaard zoals de 12-inch MacBook.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  De grootte doet er wel toe?

 • Profielfoto
  McMeller

  Dit wil ik wel eens goed begrijpen. Hoe weet je nou zeker of een beeldscherm met USB-C werkt op je Mac met USB-C? Sommige USB-beeldschermen en -adapters zijn afhankelijk van DisplayLink. De driver hiervan werkt niet meer sinds macOS 10.13.4 maar de ondersteuning komt gelukkig terug in macOS 10.14.

  Ik weet dat er ook beeldschermen zijn die gebruikmaken van DisplayPort Alternate Mode wanneer je ze aansluit met USB-C. Is dat hetgeen waar een scherm aan moet voldoen om zonder verdere drivers te werken op je Mac met USB-C?

  De voordelen van één stekkertje is mij helemaal helder maar een passend stekkertje betekent niet altijd dat het ook werkt. Thunderbolt 3 hierbij even buiten beschouwing gelaten, want die pakt ook altijd USB-C.

 • Profielfoto
  MEEUW

  En de kosten ?

  tevens de vraag : hoe goed is dit voor je ogen en gezondheid?

  Zoveel licht. rondom allerlei informatie. stress?

   

 • Profielfoto
  Maikelw

  MEEUW op 28 augustus 2018 16:59
  En de kosten ?

  tevens de vraag : hoe goed is dit voor je ogen en gezondheid?

  Zoveel licht. rondom allerlei informatie. stress?

   

  Ik zit op zo’n 40 cm afstand van een 40″ scherm, prima te doen hoor. Het waren er eerst 2, maar dat was een beetje overkill qua muizen, maar qua belichting prima te doen.

 • Profielfoto
  demandiebakt

  40 cm van een 40 inch scherm is echt heel erg ongezond… daar zou ik echt iets aan doen..

  40 cm was niet eens acceptabel in het CRT tijdperk, ik meen dat het bij een iPad net kan, maar dichterbij is al niet best.

 • Profielfoto
  Vilscon

  McMeller op 28 augustus 2018 16:46
  Dit wil ik wel eens goed begrijpen. Hoe weet je nou zeker of een beeldscherm met USB-C werkt op je Mac met USB-C? Sommige USB-beeldschermen en -adapters zijn afhankelijk van DisplayLink. De driver hiervan werkt niet meer sinds macOS 10.13.4 maar de ondersteuning komt gelukkig terug in macOS 10.14.

  Download de laatste beta van DisplayLink, geef toegang via systeem voorkeuren → beveiliging en herstart je Mac. Dan werkt het ook op 10.13.4-6

 • Profielfoto
  Maikelw

  demandiebakt op 29 augustus 2018 04:31
  40 cm van een 40 inch scherm is echt heel erg ongezond… daar zou ik echt iets aan doen..

  40 cm was niet eens acceptabel in het CRT tijdperk, ik meen dat het bij een iPad net kan, maar dichterbij is al niet best.

  Nergens last van hoor:) kan heb wat verder zetten, maar dan wordt alles weer zo klein, of interface schaking moet je aanzetten, maar dan houdt je minder desktopruimte over:( Dit beviel me juist wel:D

 • Profielfoto
  Siri

  McMeller op 28 augustus 2018 16:46
  Dit wil ik wel eens goed begrijpen. Hoe weet je nou zeker of een beeldscherm met USB-C werkt op je Mac met USB-C? Sommige USB-beeldschermen en -adapters zijn afhankelijk van DisplayLink. De driver hiervan werkt niet meer sinds macOS 10.13.4 maar de ondersteuning komt gelukkig terug in macOS 10.14.

  Ik weet dat er ook beeldschermen zijn die gebruikmaken van DisplayPort Alternate Mode wanneer je ze aansluit met USB-C. Is dat hetgeen waar een scherm aan moet voldoen om zonder verdere drivers te werken op je Mac met USB-C?

  De voordelen van één stekkertje is mij helemaal helder maar een passend stekkertje betekent niet altijd dat het ook werkt. Thunderbolt 3 hierbij even buiten beschouwing gelaten, want die pakt ook altijd USB-C.

  Klopt Melvin,

  Daar komt ook bij dat DisplayPort ontzettend slecht werkt op een Mac, naar mijn mening. Erg slechte kleuren en veel haperingen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Maar USB-C kan ook thunderbolt betekenen dus hoe weet je bij het grote scherm dat het geen thunderbolt ondersteund?

 • Profielfoto
  xaddict

  De connector zegt namelijk niets over de daadwerkelijke technieken die in de monitor aanwezig zijn, zoals Daisy chaining, thunderbolt, audio over USB-C, etc.

 • Profielfoto
  xaddict

  Van de thunderbolt site:

  “Thunderbolt was developed to simultaneously support the fastest data and most video bandwidth available on a single cable, while also supplying power. Then recently the USB group introduced the USB-C connector, which is small, reversible, fast, supplies power, and allows other I/O in addition to USB to run on it, maximizing its potential. So in the biggest advancement since its inception, Thunderbolt 3 brings Thunderbolt to USB-C at 40Gbps, fulfilling its promise, creating one compact port that does it all.”

 • Profielfoto
  Erwal

  Prachtige schermen, hoe verhouden deze zich tot de andere 21:9 aanbieders?