Jan de Raab
Jan de Raab Nieuws 17 augustus 2018

Samsung troeft Apple af met eerste 5G-modem

Hoewel 4G nog de standaard is, begint iedereen zich warm te lopen in de race naar 5G. Het mobiele netwerk van de toekomst moet in 2020 de lucht in en zowel Apple als Samsung werken aan 5G-modems. Voorlopig staat het 1-0 voor Samsung.

De Koreaanse fabrikant heeft namelijk zijn eerste 5G-modem opgeleverd dat tot op de millimeter compatibel is met de volledige 5G-standaard. Het gaat om de Exynos Modem 5100. Je haalt er maximaal 6Gbit/s mee door de lucht. Het modem kan zowel op extreem hoge als ‘gewone’ frequenties werken.

Niet het allereerste 5G-modem

Het modem van Samsung is niet het allereerste 5G-modem. Die eer gaat naar de X50-modem van Qualcomm, die al jaren geleden werd aangekondigd en al door een groot aantal bedrijven is geïntegreerd in apparatuur die 5G moet ondersteunen. Dit modem ondersteunt echter niet de volledige 5G-standaard omdat die destijds simpelweg nog niet af was. Daarnaast ondersteunt het modem geen oudere netwerken zoals 4- en 3G.

Qualcomm kondigde in 2016 al een 5G-modem aan – Klik/tap voor groter.

Samsung ondersteunt nieuwe en oude netwerken

Het zal nog wel even duren voordat de hele wereld over is op 5G. Daarom heeft Samsung ook ondersteuning voor oudere netwerken zoals 2G, 3G en 4G LTE ingebouwd. Volledige compatibiliteit met de nieuwste 5G-standaard wil zeggen dat het modem zowel op traditionele/lage als nieuwe/hoge frequenties kan werken. Bij lagere frequenties is de maximale downloadsnelheid op 2Gbit/s. Wanneer de hogere mmWave-frequenties op bijvoorbeeld 28 of 39GHz worden gebruikt, schiet de snelheid omhoog naar 6Gbit/s.

Die extreem hoge frequenties bieden een enorme snelheid, maar er kleeft ook een nadeel aan. Ze gaan erg moeilijk door muren en zelfs een boom kan al roet in het eten gooien. Ze worden straks waarschijnlijk vooral gebruikt voor point-to-point-verbindingen. Denk aan snel internet thuis met een richtantenne in plaats van kabel of ADSL. Dit modem kan dus zowel in een smartphone, als in een installatie voor thuis.

Klik/tap voor groter.

En Apple dan?

Apple maakt zelf geen modems, maar is dat wel van plan. Het bedrijf begon eerder dit jaar met het werven van een team dat eigen 5G-modems moet gaan maken. Tot die tijd wordt naar verluidt samengewerkt met Intel om een modem voor het mobiele netwerk van de toekomst te maken. Een onwaarschijnlijk gerucht claimt dat de iPhone al in 2019 voorzien kan worden van ondersteuning voor 5G. Dan zou Apple met MediaTek, een relatief onbekende speler, samen moeten werken.

Voor Nederlanders is sowieso geen haast geboden, want het zal nog wel even duren voordat het nieuwe mobiele netwerk hier in de lucht is. Aanvankelijk zou de veiling van 5G-frequenties in 2019 beginnen, maar de overname van Tele2 door T-Mobile gooit roet in het eten. (Zie → 5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging)

Reageer op artikel:
Samsung troeft Apple af met eerste 5G-modem
Sluiten