Samsung troeft Apple af met eerste 5G-modem

Door: Jan de Raab - 4 reacties
iPhone 5G
Afbeelding: OMT / Rayon Mens

Hoewel 4G nog de standaard is, begint iedereen zich warm te lopen in de race naar 5G. Het mobiele netwerk van de toekomst moet in 2020 de lucht in en zowel Apple als Samsung werken aan 5G-modems. Voorlopig staat het 1-0 voor Samsung.

De Koreaanse fabrikant heeft namelijk zijn eerste 5G-modem opgeleverd dat tot op de millimeter compatibel is met de volledige 5G-standaard. Het gaat om de Exynos Modem 5100. Je haalt er maximaal 6Gbit/s mee door de lucht. Het modem kan zowel op extreem hoge als ‘gewone’ frequenties werken.

Niet het allereerste 5G-modem

Het modem van Samsung is niet het allereerste 5G-modem. Die eer gaat naar de X50-modem van Qualcomm, die al jaren geleden werd aangekondigd en al door een groot aantal bedrijven is geïntegreerd in apparatuur die 5G moet ondersteunen. Dit modem ondersteunt echter niet de volledige 5G-standaard omdat die destijds simpelweg nog niet af was. Daarnaast ondersteunt het modem geen oudere netwerken zoals 4- en 3G.

5G modem Qualcomm
Qualcomm kondigde in 2016 al een 5G-modem aan – Klik/tap voor groter.

Samsung ondersteunt nieuwe en oude netwerken

Het zal nog wel even duren voordat de hele wereld over is op 5G. Daarom heeft Samsung ook ondersteuning voor oudere netwerken zoals 2G, 3G en 4G LTE ingebouwd. Volledige compatibiliteit met de nieuwste 5G-standaard wil zeggen dat het modem zowel op traditionele/lage als nieuwe/hoge frequenties kan werken. Bij lagere frequenties is de maximale downloadsnelheid op 2Gbit/s. Wanneer de hogere mmWave-frequenties op bijvoorbeeld 28 of 39GHz worden gebruikt, schiet de snelheid omhoog naar 6Gbit/s.

Die extreem hoge frequenties bieden een enorme snelheid, maar er kleeft ook een nadeel aan. Ze gaan erg moeilijk door muren en zelfs een boom kan al roet in het eten gooien. Ze worden straks waarschijnlijk vooral gebruikt voor point-to-point-verbindingen. Denk aan snel internet thuis met een richtantenne in plaats van kabel of ADSL. Dit modem kan dus zowel in een smartphone, als in een installatie voor thuis.

5G mmWave
Klik/tap voor groter.

En Apple dan?

Apple maakt zelf geen modems, maar is dat wel van plan. Het bedrijf begon eerder dit jaar met het werven van een team dat eigen 5G-modems moet gaan maken. Tot die tijd wordt naar verluidt samengewerkt met Intel om een modem voor het mobiele netwerk van de toekomst te maken. Een onwaarschijnlijk gerucht claimt dat de iPhone al in 2019 voorzien kan worden van ondersteuning voor 5G. Dan zou Apple met MediaTek, een relatief onbekende speler, samen moeten werken.

Voor Nederlanders is sowieso geen haast geboden, want het zal nog wel even duren voordat het nieuwe mobiele netwerk hier in de lucht is. Aanvankelijk zou de veiling van 5G-frequenties in 2019 beginnen, maar de overname van Tele2 door T-Mobile gooit roet in het eten. (Zie → 5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  KR1275

  Het is niet belangrijk wie de eerste is. Is het een wedstrijd of zo??

  Dus of er sprake van aftroeven is…?

 • Profielfoto
  Fuuf

  Samsung komt als eerste en Apple met de beste implementatie.

 • Profielfoto
  Maikelw

  KR1275 op 17 augustus 2018 18:52
  Het is niet belangrijk wie de eerste is. Is het een wedstrijd of zo??

  Dus of er sprake van aftroeven is…?

  Het is belangrijk om de eerste met iets te zijn. Anders ben je snel een volger, niet innovatief e.d. Kijk naar de verhouding tussen Surface en de Mac. De touchbar wordt lauwtjes ontvangen, de Surface Book kreeg veel lof en aandacht. Wil niet zeggen dat het ene product beter is dan het ander, maar aandacht = verkopen. Het is in dit stadium minder belangrijk of iets perfect is uitgewerkt, dat kan je later nog fiksen (en met een beetje marketing weer omwenden tot een ware “revolutie” van je product). Dus tja, het is zeker weten een wedstrijd ja. Eentje waarbij veel, heel veel geld is betrokken.

 • Profielfoto
  Frans

  Die extreem hoge frequenties bieden een enorme snelheid, maar er kleeft ook een nadeel aan. Ze gaan erg moeilijk door muren en zelfs een boom kan al roet in het eten gooien. Ze worden straks waarschijnlijk vooral gebruikt voor point-to-point-verbindingen.

  Waarom zou je deze technologie dan in een telefoon willen stoppen? Het komt op mij over dat het sneller en sneller zijn als een heilig moeten, want ‘beter’, wordt verkocht. Maar hoeveel snelheid heb je eigenlijk nodig in een mobiel? Wanneer is het in de praktijk snel genoeg?

  Ik zie niemand deze vragen stellen. Ondertussen gaat het investeren in steeds snellere netwerken door zonder dat het nut daarvan duidelijk is en ziet de consument die kosten terug in abonnementen die steeds duurder worden.