Twee belangrijke functies die Spotify over het hoofd ziet

Door: Raymon Mens - 12 reacties

Spotify doet het prima. Met 83 miljoen betalende gebruikers, is het de grootste muziekdienst ter wereld. Apple Music volgt op een tweede plaats met 50 miljoen abonnees. Toch zijn er twee pijnpunten die Spotify aan moet pakken, anders kan de concurrentie de dienst wel eens voorbijstreven.

Het gaat om het aanbieden van songteksten en ondersteuning voor spraakcommando’s. Het bedrijf is zo gefocust op het personaliseren van muziek en afspeellijsten dat deze belangrijke elementen over het hoofd worden gezien. Concurrenten Apple Music, YouTube Music en Amazon profiteren daar nu van.

Songteksten zijn ondergewaardeerde functie

In Apple Music is het al langere tijd mogelijk om songteksten te bekijken. In iOS 12 komt zelfs nog een extra functie, namelijk het zoeken op songtekst. Amazon Music en YouTube Music kunnen dit zelfs al, je kunt een bepaalde zin uit een nummer invoeren en de dienst zoek het juiste liedje.

En wat doet Spotify? De dienst toont alleen van bepaalde, populaire nummers kleine stukjes van songteksten. Ze worden afgewisseld met feitjes over het nummer en de artiest. Dit is een externe dienst waar Spotify mee samenwerkt. In tegenstelling tot Apple, YouTube of Amazon heeft het bedrijf geen eigen team op songteksten zitten en kan het niet zeggen of en wanneer ondersteuning voor lyrics komt.

Spotify Songteksten
Klik/tap voor groter.

Zijn songteksten dan zo’n gewilde functie? Ja. Kijk maar eens naar de talloze verzoeken die de dienst via Twitter krijgt. De integratie van volledige songteksten is de op een na meest gevraagde functie op het feedback-forum van de dienst. Er zijn bijna 10.000 stemmen maar er is sinds 2016 niets meer over gezegd.

Stembediening Spotify rammelt

Het gebrek aan songteksten is nog op een ander gebied een probleem. Steeds meer concurrerende diensten kunnen niet alleen op lyrics zoeken, maar ook stemcommando’s accepteren. Dat is handig voor in de auto, tijdens het joggen, op de fiets etc. Je kunt alleen in het Engels om een specifieke artiest of nummer vragen, maar niet om het laatste album van een artiest of zoeken op songtekst.

De streamingdienst heeft slechts een beperkt aantal voice-commando’s die ook nog eens verstopt zitten in de app. Premium-gebruikers kunnen de zoek-knop lang ingedrukt houden om een commando in te spreken. Dit maakt echter geen hands-free bediening mogelijk, terwijl Siri gewoon op Apple Music kan zoeken. In iOS 12 kan de streamingdienst dit aanpakken door met Siri Shortcuts te integreren. Apps kunnen daarmee inhaken op Siri.

Spotify voice
Klik/tap voor groter.

Hoe lang blijft Spotify nog dominant?

Er wordt vooral aan Apple Music gedacht als belangrijkste concurrent, maar Amazon doet ook goede zaken. In landen waar de retailgigant veel betalende Prime-klanten heeft, neemt Amazon Music een marktaandeel van 12 procent in. Bovendien groeit Apple Music in de VS harder dan Spotify. YouTube Music haalde onlangs platenveteraan Lyor Cohen aan boord, terwijl Troy Carter, een veteraan die aan het hoofd van Spotify stond, vertrekt.

Ondanks deze zorgen is er geen reden tot paniek. Spotify heeft nog steeds de meeste gebruikers, meer betalende klanten en meer mindshare. De populaire afspeellijsten en personalisatiefuncties blijven ijzersterk, maar er ontstaan ook gaten in de dienst die ervoor kunnen zorgen dat klanten overlopen naar andere, grote diensten. Werk aan de winkel dus. (Zie ook → Tim Cook geeft kritiek op Spotify: algoritme te dominant)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  error

  Tja… het is maar wat je belangrijk vindt. Zelf heb ik 0% interesse in songteksten en stembediening. Ik heb last van de grote groene ‘Shuffle Play’ knop in de iOS apps en de beperking dat ‘Your Library’ – dus tracks, in mijn geval alleen volledige albums, die je ‘saved’ – maximaal 10.000 tracks mag bevatten. Als ik nu een album wil bewaren, moet ik een album weggooien uit mijn library. Absurd. Maar goed, Spotify wordt gemaakt voor een generatie die naar losse tracks luisteren, het liefst in de vorm van malle playlists.

 • Profielfoto
  plonserd

  Die spraakbediening moet Apple maar oplossen, ipv Siri helemaal dicht te gooien

 • Profielfoto
  xaddict

  Wat ik mis, en waarom ik niet over ga, is de mogelijkheid om iets in één klik aan “favorieten” toe te voegen. Als ik muziek in de auto op heb kan ik bij élke andere dienst met één knop de track “liken”.

  Bij Spotify moet ik het toevoegen aan een playlist, door de lijst scrollen op zoek naar mijn “favorieten” en dan daar op kli… oeps, iemand aangereden.

  Een klein dingetje, maar allesbepalend in hoe ik muziekdiensten gebruik. (Bring Rdio back!!!)

 • Profielfoto
  Melle

  Uit interesse: kan iemand concept “mindshare” toelichten? Kan er mij wel wat bij voorstellen, maar iemand heeft hier zeker helder uitleg voor.

 • Profielfoto
  langbeest

  @xaddict

  Geen oplossing maar een work around
  Installer Shazam en laat deze meelopen met spotify.
  1 knop indrukken en hoppa toegevoegd aan je spotify favorieten.
  Ben het met je eens dat spotify in heel wat handelingen omslachtig is

 • Profielfoto
  Wootism

  xaddict op 17 augustus 2018 10:51
  Wat ik mis, en waarom ik niet over ga, is de mogelijkheid om iets in één klik aan “favorieten” toe te voegen. Als ik muziek in de auto op heb kan ik bij élke andere dienst met één knop de track “liken”.

  Bij Spotify moet ik het toevoegen aan een playlist, door de lijst scrollen op zoek naar mijn “favorieten” en dan daar op kli… oeps, iemand aangereden.

  Een klein dingetje, maar allesbepalend in hoe ik muziekdiensten gebruik. (Bring Rdio back!!!)

  Ja of je houd gewoon je ogen op de weg en blijft met je tengels van je smartphone af….

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  @error

  Die beperking voor 10.000 tracks is alleen per afspeellijst. Meerdere afspeellijsten kun je samen in een Afspeellijstmap zetten. Opgelost!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  En lyrics gaat perfect met Musixmatch.

 • Profielfoto
  Fuuf

  Nou inderdaad, elke keer als ik begin mee te zingen met Spotify met de weergegeven songtekst (overigens niet aan te horen) stopt de songtekst ineens en wordt er info over de artiest getoond. Ik wil graag verder zingen!

 • Profielfoto
  Hidde Collee

  En nu andersom, welke dingen moet Apple Music nog krijgen?

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Ik wilde overstappen van Deezer naar Apple music omdat dat wat functioneler is in mijn appleomgeving uiteindelijk toch niet gedaan omdat ik de flow functie van Deezer teveel ga missen. Spotify heeft ook niet zo’n flow functie.

 • Profielfoto
  Yogarine

  Wat ik mis in Spotify, en volgens mij echt een veel grotere missing feature is, is de iCloud Music Library waarmee ik ook al mijn eigen muziek overal kan luisteren. Google heeft ook iets vergelijkbaars in hun streaming muziek dienst. De feature is echter niet aanwezig in Spotify.