Philips Hue krijgt ondersteuning voor Siri Shortcuts

Door: Jan de Raab - 5 reacties

Philips Hue wordt steeds uitgebreider en beter. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf kondigt niet alleen regelmatig nieuwe lampen en armaturen aan, ook de software wordt in hoog tempo doorontwikkeld. Zo heeft de fabrikant nu ondersteuning voor Siri Shortcuts aangekondigd. Daardoor wordt Hue nog flexibeler.

Natuurlijk kon je de slimme lampen al bedienen met Siri, maar Siri Shortcuts gaan een stapje verder. Je kunt er eigen Siri-commando’s mee bouwen die meerdere apps en diensten bedienen. Denk aan een commando voor etenstijd dat een playlist op je AirPlay-speakers afspeelt, je kinderen of huisgenoten een bericht stuurt en de lampen in de eetkamer inschakelt.

Siri Shortcuts Philips Hue zijn tweeledig

Ondersteuning voor de Siri Shortcuts zorgt er ook voor dat je niet langer voor ieder wissewasje een scene moet maken. Philips deed de aankondiging tijdens technologiebeurs IFA 2018 en details zijn daarom nog schaars. De fabrikant zegt alleen dat de optie in het najaar komt. Wel bekend is dat Siri Shortcuts tweeledig zijn.

Allereerst kun je bepaalde scenes en lampen in- en uitschakelen als onderdeel van een Siri Shortcut. Je hoeft echter niet eigen commando’s te gaan bouwen om van deze ondersteuning te profiteren. Apple gaat namelijk ook bepaalde shortcuts in iOS en op de Siri-wijzerplaat van de Apple Watch tonen. Doe je altijd een bepaalde scene of lamp aan als je thuiskomt? Dan staat die al op het zoekscherm van je iPhone of op de wijzerplaat van je Apple Watch klaar. (Zie ook → iOS 12: Siri Shortcuts komen in twee fases)

Siri Shortcuts Philips Hue
Klik/tap voor groter.

Power on Behaviour

De ontwikkelingen van de Hue-app blijven ook niet stil staan. Een van de meest gewilde functies zal het levenslicht zien: Power on Behaviour. Dit werkt als een soort reset-functie waarbij je een van te voren ingestelde scene laat activeren in het geval van stroomuitval. Op deze manier worden de lampen niet gereset naar de felle standaard lichtstand.

Als laatste is nog bekend geworden dat Hue gaat samenwerken met diverse andere bedrijven waaronder Makris, Kichler en John Lewis. Deze bedrijven gaan deel uit maken van het Friends of Hue-programma. Busch-Jaeger, een van de eerste partners van Friends of Hue, is een bekende Duitse fabrikant van schakelmateriaal. De lichtschakelaars uit het Friends of Hue-programma zullen vanaf het eerste kwartaal van 2019 beschikbaar zijn.

Hue Livestream

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Paul26

  Handig!

  Maar.. lezen jullie eerst wel eens het artikel door voordat jullie op de knop ‘publiceer’ klikken?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Paul26 op 31 augustus 2018 15:26

  Maar.. lezen jullie eerst wel eens het artikel door voordat jullie op de knop ‘publiceer’ klikken?

  Het is het streven van wel, maar dit is zonder al te veel checks online gegaan. Ik ben de enige fulltimer op OMT en was gisteren een dagje vrij. Dan leveren freelancers wel content aan, dus bouwt zich een backlog op. Dit artikel was eigenlijk voor gisteravond, maar dat is niet gehaald omdat er niemand met publicatie/eindredactie-rechten meer aanwezig was. Dus ik heb dit artikel vandaag zonder al te veel checks offline gezet en doorgegaan. En dat merk je blijkbaar. Excuus.

 • Profielfoto
  Rareluis

  Mag ik weten wat de kritiek van Paul26 is op dit artikel?

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Raymon Mens op 31 augustus 2018 15:54

  Paul26 op 31 augustus 2018 15:26
  Maar.. lezen jullie eerst wel eens het artikel door voordat jullie op de knop ‘publiceer’ klikken?

  Het is het streven van wel, maar dit is zonder al te veel checks online gegaan. Ik ben de enige fulltimer op OMT en was gisteren een dagje vrij. Dan leveren freelancers wel content aan, dus bouwt zich een backlog op. Dit artikel was eigenlijk voor gisteravond, maar dat is niet gehaald omdat er niemand met publicatie/eindredactie-rechten meer aanwezig was. Dus ik heb dit artikel vandaag zonder al te veel checks offline gezet en doorgegaan. En dat merk je blijkbaar. Excuus.

  Fijn dat je dit toelicht, Raymon. Want het is echt heel erg merkbaar als er geen eindredactie heeft plaatsgevonden, wat sinds een paar maanden best regelmatig voorkomt. Houd die eind-slag er dus in!

 • Profielfoto
  KingChaos

  Jongens, ik waardeer goede artikelen en correcte grammatica net zoveel als iedereen hier, maar het is gewoon gratis content he. Stuur gewoon even een mailtje als je ziet dat er iets beter kan. Elke keer de schrijvers en public aanvallen vind ik niet zo tof. Beetje triest, zelfs.