‘Opvolger MacBook Air krijgt hoger prijskaartje’

Door: Raymon Mens - 18 reacties

Er gaan al een aantal maanden geruchten over een nieuwe, opvolger van de MacBook Air. Apple zou in september of oktober een nieuwe versie van de dunne en goedkope laptop in zijn assortiment uitbrengen. Het goedkope element lijkt echter een beetje te verdwijnen.

De MacBook Air was lang Apple’s goedkoopste laptop met een vanaf-prijs van 999 dollar in de VS. Door de btw en koers van de dollar is dat in Nederland iets meer. De opvolger van de MacBook Air krijgt volgens het matig betrouwbare DigiTimes echter een vanaf-prijs van 1.200 dollar.

Opvolger 13-inch MacBook Air

De Japanse bronnen hebben verder weinig informatie over de nieuwe instap-MacBook. Zo is het niet duidelijk of het label ‘MacBook Air’ behouden blijft, of dat Apple overstapt op eenvoudigere namen zoals ‘MacBook’ en ‘MacBook Pro’. Wij verwachten dat het ontwerp van de Air, dat inmiddels sinds 2010 meegaat, zal verdwijnen en de opvolger van de MacBook Air meer zal lijken op de 12-inch Retina MacBook.

De prijs van 1.200 dollar doet ons nog ergens anders aan denken. Dit is bijna de prijs die je betaalt voor een MacBook Pro zonder Touch Bar, die kost in de VS namelijk 1.299 dollar. Als Apple er 100 dollar af weet te halen, heb je vermeende de prijs van de Air-opvolger. De MacBook Pro zonder Touch Bar was bovendien de enige Pro-laptop die Apple dit jaar geen vernieuwing gaf. Mogelijk zit daar een verband.

Opvolger MacBook Air
Klik/tap voor groter.

Intel veroorzaakte vertraging

Waar DigiTimes wel informatie over heeft, is waarom het toch zo lang duurt voordat we een opvolger van de MacBook Air zien. Apple zou aanvankelijk nieuwe, 9e generatie chips van Intel willen integreren. Die zouden oorspronkelijk in de laatste helft van 2017 beschikbaar zijn. Dan zou de nieuwe instap-MacBook oorspronkelijk ook beschikbaar moeten zijn.

Intel liep echter een enorme vertraging op bij de productie van deze chips. Ze zijn nu pas eind 2019 beschikbaar. Apple was daarom genoodzaakt om chips uit de 8e generatie (Intel Kaby Lake Refresh) te gebruiken. Die zijn wat ouder, maar nog steeds een verbetering tegenover de haast antieke processor die nu in de MacBook Air zit. (Zie ook → ‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’)

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Apple is zowieso duur dus waarom ook niet.

 • Profielfoto
  Wootism

  Jamie Yang op 17 augustus 2018 11:21
  Apple is zowieso duur dus waarom ook niet.

  Ik vind Apple helemaal niet duur, ’t kost alleen veel geld.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Huh. Hoe zit het dan met alle berichten over het magische prijspunt van €999 waarmee je ‘de consument’ over de streep zou trekken?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Het is de bedoeling dat die 999,- mensen een ‘complete’ iPad kopen. Dat is Apple’s ultieme doel maar of dat gaat lukken is vraag nummer 2.

   

  De iPad verkopen gaan nog steeds helemaal nergens naar toe, zelfs nu ze een iPad verkopen beneden de prijs/kwaliteit waarde. Onderlaatst bij de Media Markt een 2018 iPad gekocht voor 299,- dat voelt wel alsof je Apple bestolen hebt. ☺️

   

 • Profielfoto
  Themightylord

  What Apple really should do:
  – macbook pro lin: the best hardware possible with no constrains with regard to portability.
  – macbook line: find balance between portability and specifications.
  – macbook air line: focuse on portability instead of specifications.

 • Profielfoto
  Melle

  +1

 • Profielfoto
  J-P-H

  Zou jammer zijn. Mijn kinderen gebruiken MBA voor schoolzaken en dat werkt prima. Ook batterijduur is nog steeds erg goed. Dus een upgrade van zelfde model met beter scherm en kleinere rand eromheen voor 999 lijkt me prima.

 • Profielfoto
  kasuja

  Ook een manier om de opbrengsten te doen stijgen terwijl de verkopen blijven dalen. Gewoon je producten een nog hoger prijskaartje geven…

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  kasuja op 17 augustus 2018 14:29
  Ook een manier om de opbrengsten te doen stijgen terwijl de verkopen blijven dalen. Gewoon je producten een nog hoger prijskaartje geven…

  Je doet alsof dat een truc is, maar Apple kan met zo’n scenario best leven. Als je meer verdient met lagere unitverkopen (en daardoor ook minder kwijt bent aan support) is er precies niemand onder de aandeelhouders die gaat klagen.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  @kasuja: dat is precies hoe Apple aan zulke goede resultaten de laatste tijd komt … Echt niet door briliante verkopen. Heb de verkoopcijfers eens goed bekeken van alle leveranciers en er zijn beter verkopende producenten. Maar, de conversie en winst maximalisatie … Tja, ik geef soms de vergelijking met het verkopen van een Bijbel binnen een zeer hechte, gelovige gemeenschap. Als je het juist brengt, als zijnde een prachtig stuk (hand)werk, de beste vertaling ooit, nu nog platter en mooier vormgegeven … Er zal vast wel iemand zijn … Die het koopt. Dat het praktisch 20 grams papier betreft en uit elkaar valt bij omslaan van het blad … Ach ja, het oog wil immers oog wat, functie is een tweede:-)

   

  … Nu even serieus … Het is briliant wat Apple doet, maar er zit een ongelooflijk risico aan hun handelen. Winstmaximalisatie en optimalisatie van de verkopen is natuurlijk prachtig (immers: met minder verkopen zet je meer om), maar … op het moment dat het echt begint te brokkelen (oplopende handelsoorlog bijvoorbeeld of tanende economie danwel verlies van “hipheidsfactor”) dan gaat men ook kei, maar dan ook keihard omlaag.

  Ik zie toch steeds meer mensen een (goedkopere) of (meer) gedurfde alternatieven kopen, zoals 7″ Pocket PC’s, Windows Ultrabooks met LTE of een specifiek design en ook Windows en Anroid tablets. In het professionele bereik heeft Apple veel “goodwill” verloren en dat is een langzamer proces dan in de consumenten-industrie, maar het sijpelt wel door. Immers, als professionals werken met Windows en Linux, hoe “pro” is de Mac dan eigenlijk (lees: voor de eerstvolgende generaties)? En, mogelijk is het hipper om de huidige “underdog” Microsoft te gebruiken dan “mainstream Apple” … Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar in diverse landen is Apple (zeker mobiel gezien) gewoon het nieuwe Microsoft, dus echt hip … Niet bepaald …

  Het zou niet de eerste keer zijn dat de “nieuwe garde” (of generatie) zich afzet tegen de vorige. En dat wil niet altijd zeggen dat de veranderingen per definitie gaan over “beter”. Soms gaat het om “goedkoper”, maar bovenal om “anders te zijn”.

  En mark my words, Apple is hip onder een bepaald publiek waar we (zeker in de Benelux en Amerika) veel van hebben: rijke dertigers en veertigers en “voorgeprogrammeerde” tieners en twintigers die (nog) doen wat “paps en mams” hebben meegegeven … Maar straks hebben die ook hun centjes, wat gaan die dan doen … Nog steeds Apple?

  Apple verhoogt over de hele lijn de prijzen. Sorry, maar ik kan het niet meer rechtvaardigen … Heb een aangepaste Linux distributie met componenten van macOS en Windows alsmede enkele Linux eigen zaken in de GUI en het werkt ongelooflijk goed, compact (OS installatie met toepassingen niet meer dan 5 GB) en snel. Natuurlijk gebruik ik nog steeds Windows en macOS … En macOS ziet er natuurlijk altijd prachtig uit. Maar de verschillen vanaf Windows of zelfs de nieuwe generatie Linux-desktops is elk jaar kleiner …

  Kortom, 400 tot 700 euro voor een leuke Windows notebook met mogelijk zelfs ingebouwde LTE (4G) HDMI poorten, USB-C en in sommige gevallen nog steeds uitbreidbaar geheugen? Of 1400 tot 2100 euro voor een machientje met 1 of 2 USB poorten, toetsenbord issues, geen uitbreidingsmogelijkheden, maar wel macOS …

  Ach ja, aandeelhouders zijn net schapen … Kijk maar naar historische gebeurtenissen bij andere bedrijven en huidige ontwikkelingen, zoals o.a. bij Tesla … Voor mij niet bepaald een indicatie of een bedrijf het “goed” of “slecht” doet … Gewoon: exclusiviteit kan een bedrijf kwetsbaar(der) maken. Apple was altijd “prijzig”, het had perioden van exclusiviteit en perioden dat het “duur, maar toch haalbaar was een Apple te kopen”. Apple kiest met de huidige strategie voor “exclusief” …

  Mijn voorspelling, mag je me op vastpinnen, houden ze niet vol … De eerste barsten zullen niet heel lang op zich laten wachten.

  Who’s the next Apple vraag ike me alleen af … Ach ja, de tijd zal ons leren.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Als Apple er 100 dollar af weet te halen…

  Tim Cook doet niet aan liefdadigheid. Wel aan winstmaximalisatie.

 • Profielfoto
  Moi

  Jamie Yang op 17 augustus 2018
  Apple is zowieso duur dus waarom ook niet.

  Een Ferrari is ook duur…

 • Profielfoto
  novae

  Apple was altijd al een stuk duurder. En dat namen we allen voor lief vanwege de geweldige producten die je waar voor je geld gaven. Maar tegenwoordig koop je voor veel te veel geld een mac die nou niet uitblinkt van de technologische vooruitgang. Een maxed-out Mac Book Pro voor 7959?? Ik bedoel maar, voor een LAPTOP….😳😭🤢🤮 Apple slaat wat mij betreft al een paar jaar de Mac plank mis

 • Profielfoto
  kasuja

  Hydrarchos op 17 augustus 2018 14:39

  kasuja op 17 augustus 2018 14:29
  Ook een manier om de opbrengsten te doen stijgen terwijl de verkopen blijven dalen. Gewoon je producten een nog hoger prijskaartje geven…

  Je doet alsof dat een truc is, maar Apple kan met zo’n scenario best leven. Als je meer verdient met lagere unitverkopen (en daardoor ook minder kwijt bent aan support) is er precies niemand onder de aandeelhouders die gaat klagen.

  En daar doe je het uiteindelijk voor…. de aandeelhouders pleasen…

 • Profielfoto
  kasuja

  doctor_apple op 17 augustus 2018 16:49
  @kasuja: dat is precies hoe Apple aan zulke goede resultaten de laatste tijd komt … Echt niet door briliante verkopen. Heb de verkoopcijfers eens goed bekeken van alle leveranciers en er zijn beter verkopende producenten. Maar, de conversie en winst maximalisatie … Tja, ik geef soms de vergelijking met het verkopen van een Bijbel binnen een zeer hechte, gelovige gemeenschap. Als je het juist brengt, als zijnde een prachtig stuk (hand)werk, de beste vertaling ooit, nu nog platter en mooier vormgegeven … Er zal vast wel iemand zijn … Die het koopt. Dat het praktisch 20 grams papier betreft en uit elkaar valt bij omslaan van het blad … Ach ja, het oog wil immers oog wat, functie is een tweede:-)

  Geef mij maar een functionaliteit.
  De reden dat ik de overstap naar Surface Devices gemaakt heb.

  Het bespaart je als illustrator/animator de aanschaf van belangrijke extra’s als een iPad Pro, Pencil en of Wacom Cintiq tekenscherm tablet in een formaat dat aansluit op je mobiliteit en ergonomie behoeften.

 • Profielfoto
  Pjotr

  novae op 19 augustus 2018 08:57
  uitgang. Een maxed-out Mac Book Pro voor 7959?? Ik bedoel maar, voor een LAPTOP….😳😭🤢🤮 Apple slaat wat mij betreft al een paar jaar de Mac plank mis

  3800 euro van die maxed out Pro is dan wel weer supersnel 4 TB SSD.  Hoeveel kost en Dell dan met 4TB SSD met dezelfde snelheid?

 • Profielfoto
  Pjotr

  doctor_apple op 17 augustus 2018 16:49
   

  Kortom, 400 tot 700 euro voor een leuke Windows notebook met mogelijk zelfs ingebouwde LTE (4G) HDMI poorten, USB-C en in sommige gevallen nog steeds uitbreidbaar geheugen?

  Met supersnelle Celeron processor. Met SSD en SATA II interface en 16 Gig geheugen op 800. Een laptop van 10 jaar geleden waarvan de specs nog leuk klinken.

  Vergelijk dan ook een snelle Dell laptop met een snelle MacbookPro. Dan is die Dell ook niet goedkoop. (maar dan wel met een echte GPU)

 • Profielfoto
  yourt

  Pjotr op 20 augustus 2018 09:53

  novae op 19 augustus 2018 08:57
  uitgang. Een maxed-out Mac Book Pro voor 7959?? Ik bedoel maar, voor een LAPTOP….😳😭🤢🤮 Apple slaat wat mij betreft al een paar jaar de Mac plank mis

  3800 euro van die maxed out Pro is dan wel weer supersnel 4 TB SSD.  Hoeveel kost en Dell dan met 4TB SSD met dezelfde snelheid?

  Het valt me op dat de leuke alternatieven zoals de Zenbook Pro of X1 Yoga  met 16GB geheugen en 1TB SSD, of de XPS 15 2-in-1 of tenslotte de Surface Book 2 ook snel over de 2.500 EUR kosten. En dat ze ook verdacht licht en uit gefreesd alu gemaakt zijn (of carbon-alu)… naar analogie met…??? Wat die voor hebben, is dat touch scherm, dat bij Lenovo net een beetje beter en preciezer is en dat bij de Surface eerder gewoon (heel) goed lijkt te zijn. Nu ja, Apple houdt nog steeds de boot af inzake 2-in-1 en blijft op de (iPad) Pro inzetten, maar heeft daar dan ook een serieus straf touchscreen bij. Apple krijgt nu wel een beetje het vuur aan de schenen, net zoals Adobe overigens. Als die laatste nu eindelijk eens deftig gaan inzetten op volwaardige vlotte apps voor op de iPad en de eerste brengen een mooi bij-de-tijds presterend aanbod dat nog (net) betaalbaar blijft … dan zijn beiden alweer vertrokken lijkt me.