Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 augustus 2018

‘Opvolger MacBook Air krijgt hoger prijskaartje’

Er gaan al een aantal maanden geruchten over een nieuwe, opvolger van de MacBook Air. Apple zou in september of oktober een nieuwe versie van de dunne en goedkope laptop in zijn assortiment uitbrengen. Het goedkope element lijkt echter een beetje te verdwijnen.

De MacBook Air was lang Apple’s goedkoopste laptop met een vanaf-prijs van 999 dollar in de VS. Door de btw en koers van de dollar is dat in Nederland iets meer. De opvolger van de MacBook Air krijgt volgens het matig betrouwbare DigiTimes echter een vanaf-prijs van 1.200 dollar.

Opvolger 13-inch MacBook Air

De Japanse bronnen hebben verder weinig informatie over de nieuwe instap-MacBook. Zo is het niet duidelijk of het label ‘MacBook Air’ behouden blijft, of dat Apple overstapt op eenvoudigere namen zoals ‘MacBook’ en ‘MacBook Pro’. Wij verwachten dat het ontwerp van de Air, dat inmiddels sinds 2010 meegaat, zal verdwijnen en de opvolger van de MacBook Air meer zal lijken op de 12-inch Retina MacBook.

De prijs van 1.200 dollar doet ons nog ergens anders aan denken. Dit is bijna de prijs die je betaalt voor een MacBook Pro zonder Touch Bar, die kost in de VS namelijk 1.299 dollar. Als Apple er 100 dollar af weet te halen, heb je vermeende de prijs van de Air-opvolger. De MacBook Pro zonder Touch Bar was bovendien de enige Pro-laptop die Apple dit jaar geen vernieuwing gaf. Mogelijk zit daar een verband.

Klik/tap voor groter.

Intel veroorzaakte vertraging

Waar DigiTimes wel informatie over heeft, is waarom het toch zo lang duurt voordat we een opvolger van de MacBook Air zien. Apple zou aanvankelijk nieuwe, 9e generatie chips van Intel willen integreren. Die zouden oorspronkelijk in de laatste helft van 2017 beschikbaar zijn. Dan zou de nieuwe instap-MacBook oorspronkelijk ook beschikbaar moeten zijn.

Intel liep echter een enorme vertraging op bij de productie van deze chips. Ze zijn nu pas eind 2019 beschikbaar. Apple was daarom genoodzaakt om chips uit de 8e generatie (Intel Kaby Lake Refresh) te gebruiken. Die zijn wat ouder, maar nog steeds een verbetering tegenover de haast antieke processor die nu in de MacBook Air zit. (Zie ook → ‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’)

Reageer op artikel:
‘Opvolger MacBook Air krijgt hoger prijskaartje’
Sluiten