‘Goedkope opvolger MacBook Air verschijnt in de herfst’

Door: Jan de Raab - 4 reacties

Het is een slecht moment om een MacBook te kopen, tenzij je een MacBook Pro wil. Er zit namelijk een opvolger van de MacBook Air in het vat. De eerste geruchten over een 13-inch budget-MacBook stammen uit april. Toen zei de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo al dat het mogelijk zou gaan om een nieuwe MacBook Air. Hij werd verwacht in juni, maar kwam niet.

Volgens een nieuw gerucht van DigiTimes komt de opvolger van de MacBook Air in de herfst. Een van Apple’s vaste onderaannemers, Quanta Computer, zou een grote order uit Cupertino hebben gehad voor het eind van het jaar. Quanta produceert al lange tijd de goedkopere laptops van Apple.

Opvolger MacBook Air met laag prijskaartje

Apple’s huidige MacBook Air is nogal verwaarloosd. Het ontwerp is sinds 2011 onveranderd en de hardware is in 2015 voor het laatst vernieuwd. Ondanks het gedateerde ontwerp en enigszins beperkte prestaties, blijft het, mede door de lage prijs, een populaire keuze. De lage prijs is ook een probleem voor Apple. Het lukt niet om de dunne, 12-inch Retina MacBook tot de magische prijs van 999 dollar te laten zakken. De geruchten suggereren dat ook dat de nieuwe MacBook Air naast de 12-inch Retina MacBook gelanceerd zal worden.

Details over de opvolger van de MacBook Air zijn nog erg schaars. Het enige dat we weten is dat Apple waarschijnlijk nieuwe Intel-chips uit de Kaby Lake Refresh-serie gaat gebruiken. Daardoor gaat het aantal cores omhoog van 2 naar 4.

MacBook Air
Klik/tap voor groter.

MacBook met of zonder Air?

Welke naam de opvolger van de MacBook Air krijgt, is ook nog een raadsel. We weten momenteel niet of Apple de gedateerde behuizing en naam van de Air blijft houden, of met een nieuw ontwerp komt. De 13-inch MacBook Pro zonder Touch Bar leent zich prima als opvolger van de Air, maar is nog te prijzig. Technisch gezien is deze laptop ook niet echt het label ‘Pro’ waardig, want Apple gebruikt chips die identiek zijn aan die in de Air, alleen dan een stuk recenter.

Het zou dus goed kunnen dat de naam ‘Air’ dit jaar verdwijnt en we een MacBook en MacBook Pro krijgen. Dit gebeurde ook al bij de iPad en maakt het assortiment een stuk logischer. Dat er aan nieuwe laptops wordt gewerkt, weten we al langer. Apple heeft eerder namelijk vijf nieuwe laptops aangemeld voor verkoop in de Euraziatische Economische Unie (EEU). De eerste twee hebben we al gezien, dat zijn namelijk de nieuwe 13- en 15-inch MacBook Pro met Touch Bar. De rest van de Mac-lineup wordt waarschijnlijk in september of oktober vernieuwd.

9to5Mac

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Nikita

  Ik denk dat die prijs van € 999,- meer een kwestie van willen is, dan van kunnen… Het zou wel fijn zijn als Apple met een waardig apparaat komt op dat prijspunt. De huidige MacBook kost bijna € 1500,-. Au.

 • Profielfoto
  kasuja

  Apple en goedkoop….

 • Profielfoto
  wensink

  Waarom kan de 12 inch MacBook niet in prijs zakken?
  Wordt die MacBook Air dan nog dunner dan de huidige MacBook? Het lijkt me raar als ze met die debiele naamgeving door blijven gaan waar de MacBook veel dunner is dan de MacBook Air..

 • Profielfoto
  Melle

  Ik vind die vormgeving. Van “dik” naar dun best design voor een laptop ever. Perfect voor te typen en de polsen de juiste positie te geven. En op het dikste meer plaats voor poorten, batterij. Scharnieren… allez ja – slimmer kan niet.

  Enkel de bezels – die nu naar 2018 normen – gigantisch zijn, kleiner en je hebt een pracht design.