Waarom we nooit een iPhone 9 Plus zullen zien

Door: Rajno van Wilgenburg - 13 reacties
iPhone 9 Plus

We verwachten niet één, maar drie nieuwe iPhones in september. Op het podium zal Tim Cook naast de nieuwe leden van de iPhone X-familie, ook een iPhone 9 aankondigen, maar hoe zit het met de iPhone 9 Plus?

Heb jij een iPhone 8 Plus? Koester dit toestel dan maar, zeer waarschijnlijk wordt dit het laatste toestel met een 5,5-inch schermverhouding. Uiteraard verwachten we over een krappe twee maanden kennis te maken met het nieuwe vlaggenschiptoestel, maar er zal geen Plus-variant van verschijnen. Het is simpelweg niet logisch om dit model in Apple’s 2018 line-up te plaatsen.

Geen toegevoegde waarde

De iPhone 9 wordt herzien met nieuwe toevoegingen die we voor het eerst in de iPhone X zagen. Met de geboorte van Apple’s all-screen toestel volgde komst van Face ID. In de laatste berichtgeving kwam aan het licht dat de nieuwe lcd-iPhone ook een Face ID camera krijgt. Nu is niet iedereen daar tevreden mee, maar aangezien het nieuwe toestel zijn homeknop behoudt is dit best of both worlds. Wat heeft dit te maken met het overslaan van een Plus-model?

iPhone X Plus budget iPhone vertraagd

Er is simpelweg geen plek meer in Apple’s 2018 line-up voor een iPhone 9 Plus. Eén argument zou zijn om een 5,5-inch iPhone met een homeknop in de huidige line-up te voegen vanwege Touch ID, maar we verwachten straks toch een soortgelijke functie te krijgen in het scherm van de iPhone X-2.

Te weinig verschil in specificaties

De iPhone 8 Plus was vorig jaar de luxere optie van Apple’s vlaggenschipmodel. De telefoon beschikt over een camera met twee lenzen waardoor het mooie bokeh effect krijgt in portretfoto’s. Ook beschikt ‘ie over 3GB aan RAM-geheugen. Dit is zeer vergelijkbaar met de iPhone X. Dit model dat iets later uitkwam had nagenoeg dezelfde specificaties, afgezien van de hexa-core CPU die in de X iets sterker was.

Je zou kunnen zeggen dat de iPhone X’s TrueDepth-camera het verschil maakt, dit is in grote lijnen ook zo. Het is echter een Unique Selling Point die Apple zal blijven bewaren voor de hoogwaardige X-modellen.

Wat kunnen we wel verwachten?

Apple zal zijn Plus-lijn herzien. In zekere zin doen ze dit al met de iPhone X Plus. De nieuwe toestellen zijn bijna met 1-inch vergroot en de iPhone X vangt het gemis van de huidige Plus-serie op. Kortom: We kunnen er vanuit gaan dat Apple vanaf heden door gaat met de 6,1-inch toestellen en worden daarmee de grootste iPhones tot nu toe. De huidige 4,7-inch toestellen worden dit jaar in ieder geval nog geproduceerd, maar veranderen wel lichtelijk in het design.

iPhone 9 Plus
Duidelijk is te zien dat de dummie van de LCD “budget iPhone” maar één cameralens bevat (klik/tap voor groter)

Zo heeft de iPhone 9 dit jaar een lcd-scherm en blijven de OLED-panelen bewaard voor de iPhone X-2 en Plus. Onlangs lekte er een vervaardigd dummy-model van de iPhone 9. Dit model had een glazen achterkant, in tegenstelling tot het toestel van vorig jaar. (Lees meer)

Zie ook → Dit is wat we tot nu toe weten van de iPhone X Plus.

 

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  tav

  Vraagje, ik heb nu een 7 plus, de iphone X is een kleiner toestel maar is het scherm even groot of groter als mijn 7 plus??

 • Profielfoto
  Rajno van Wilgenburg

  tav op 2 augustus 2018 16:46

  Vraagje, ik heb nu een 7 plus, de iphone X is een kleiner toestel maar is het scherm even groot of groter als mijn 7 plus??

  De behuizing van het toestel is inderdaad groter. Vanwege de kleine schermranden van de iPhone X is het scherm zelfs een stukje groter. De afmeting van een iPhone X is 5,8-inch.

 • Profielfoto
  sunapple

  tav op 2 augustus 2018 16:46
  Vraagje, ik heb nu een 7 plus, de iphone X is een kleiner toestel maar is het scherm even groot of groter als mijn 7 plus??

  Verkijk je niet op hoeveel inch het scherm is. De X heeft een scherm dat exact zo breed is als dat van een iPhone 6/7/8 (4,7”) maar dan met extra hoogte en dus een andere beeldverhouding.

   

  In andere woorden, als je een filmpje kijkt heeft de 7 Plus groter beeld dan de X want bij de X krijg je formaat 4,7” met zwarte balken aan de zijkanten.

 • Profielfoto
  Dashter

  Nu is niet iedereen daar tevreden mee, maar aangezien het nieuwe toestel zijn homeknop behoudt is dit best of both worlds.

  Net omgekeerd. Persoonlijk vindt ik géén Face ID en wel een afdruklezer onder het scherm ‘best of both worlds’. Wel Face ID en een homeknop met functionaliteit eruit gesloopt is net het slechtste van twee werelden, voor mij persoonlijk dan.

 • Profielfoto
  error

  Ik verwacht dat er helemaal geen iPhone 9 meer gaat komen. Alles wordt X.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  5,5-inch is geen schermverhouding maar diameter.

  De X Plus wordt de opvolger van de Plus. Het punt is meer dat als je van een bezel en Touch ID houd, je je oude iPhone moet koesteren. En de iPhone 9 zal ook fullscreen en geen home-button krijgen. (Een 6,1″ scherm met home-button zou wel een erg groot toestel worden. Of de homebutton moet onder het scherm komen, maar dan zullen alle X modellen dat krijgen. Onwaarschijnlijk.)

  De iPhone 8 (Plus) en X hebben dezelfde SoC en zijn even snel. Weet niet waar de onzin vandaan komt dat de X sneller zou zijn.

  En de X toestellen zijn (bijna) even groot als hun voorgangers. Ook dat blijft maar lang komen. De schermen zijn een stuk groter, de toestellen minimaal. De X is nooit bedoeld als vervanger van de Plus, maar van het 4,7″ model.

  Het 6,1″ is natuurlijk kleiner dan de X Plus. Dus wordt niet het grootste toestel “ooit”

  4,7″ veranderen lichtjes in design? Waar komt dit vandaan? Ook onzin natuurlijk.

  De 5,8″ X2 (of Xs) en 6,5″ X2 Plus (Xs Plus) vervangen de 4,7″ en 5,5″ bezel modellen met Super Retina (OLED, 458ppi) schermen en dubbele camera’s. En er komt een “budget” fullscreen versie met een 6,1″ Retina (LCD, 326ppi) scherm en enkele camera. Deze vervangt gewoon de SE, en misschien gaat deze wel XE heten ipv iPhone 9.;-)

 • Profielfoto
  Robert848

  Ik denk dat de homeknop alleen maar is verdwenen omdat het een sta-in-de-weg is voor een (nagenoeg) randloos scherm. Ik denk niet dat de homeknop verdwenen is omdat de iPhone zonder homeknop, gebruiksvriendelijker is. Integendeel, wat mij betreft.

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Ingewikkeld artikel. Sorry, maar niet goed te begrijpen.

 • Profielfoto
  Vanitas

  HugovandenBeld op 2 augustus 2018 21:07
  Ingewikkeld artikel. Sorry, maar niet goed te begrijpen.

  Sluit ik mij bij aan.

 • Profielfoto
  pruus

  En wat een onderwerp. Snel over naar andere onderwerpen.

 • Profielfoto
  leovanh

  HugovandenBeld op 2 augustus 2018 21:07
  Ingewikkeld artikel. Sorry, maar niet goed te begrijpen.

  Ja, ik kon het ook ff niet volgen… is het het weer?

 • Profielfoto
  HugovandenBeld

  Is de laatste tijd wel vaker bij OMT: veel taalfouten en slordige redactie van artikelen. Ik heb de indruk dat er geen goede eindredacteur opzit.

 • Profielfoto
  PatrickHopman

  Wat een slecht onderwerp zeg. En rare conclusies.