Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 23 augustus 2018

Nokia boert onverwacht goed door 5G

Nokia roept ongetwijfeld nostalgische gevoelens op, maar het bedrijf is nog steeds een innovator. Misschien niet op het gebied van smartphones, maar wel op het gebied van netwerk-technologieën zoals 5G. En dat legt het van oorsprong Finse bedrijf zeker geen windeieren.

Voor iedere telefoon met een 5G-verbinding die verkocht wordt, krijgt Nokia namelijk drie euro. Dat komt omdat het technieken van het bedrijf opgenomen zijn in de internationale standaard voor het nieuwe netwerk. Om deze essentiële patenten te gebruiken, moeten makers van smartphones zoals Apple een bedrag per toestel betalen.

Meer dan 18 euro per iPhone voor 5G-licenties

Het blijft echter niet bij een betaling aan Nokia, want ook Ericsson en Qualcomm hebben bijgedragen aan de 5G-standaard. Om een iPhone die het nieuwe, mobiele netwerk ondersteunt uit te brengen, moet Apple minimaal 18 euro aan licentiekosten betalen. Ericsson vraagt tussen de tussen 2,15 en 4,31 euro, afhankelijk van de prijs van het toestel. Qualcomm rekent 2,275 procent van de totale prijs van een telefoon. Er is een maximum van 400 dollar voor de waarde van elk apparaat. Dat komt Apple met zijn relatief dure toestellen goed uit.

Voor de toekomstige iPhone zou Apple uiteindelijk ten minste 21 dollar (18,10 euro) per verkochte telefoon moeten betalen voor de 5G-licenties. Qualcomm strijkt het meeste op, ongeveer 13 dollar (11,20 euro) per toestel.

Klik/tap voor groter.

Dit is trouwens niet écht iets nieuws. Smartphone-makers moeten nu ook voor 4G-licenties betalen, maar nooit eerder is openbaar gemaakt wat die bedragen precies zijn. Bij 5G is besloten om hier transparant over te zijn.

5G in Nederland

In Nederland moeten we nog wel even wachten tot 5G in de lucht zit. De uitrol van het nieuwe mobiele netwerk in ons land loopt een onbekende vertraging op. De oorzaak? De overname van Tele2 door T-Mobile eind vorig jaar. De Europese Commissie bijt zich hierin vast en daardoor kunnen de frequenties voor 5G in Nederland niet geveild worden. Het is immers niet bekend of er drie of vier telecomproviders met een eigen netwerk overblijven. Aanvankelijk zouden de frequenties in 2019 geveild worden, maar dat kunnen we op onze buik schrijven. De veiling wordt minimaal tot 2020 uitgesteld en dan moeten providers nog met de coördinatie en aanleg beginnen. (Zie ook → 5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nokia boert onverwacht goed door 5G
Sluiten