Netflix-concurrent Disney krijgt vorm: dit zijn de plannen

Door: Raymon Mens - 10 reacties

Volgend jaar wordt een goed jaar voor iedereen die van bingen houdt. Naast Netflix komen ook Apple en Disney met een eigen streamingdienst. Wat Apple met Apple Video gaat doen was al duidelijk, maar de Netflix-concurrent van Disney was nog in nevelen gehuld. Tot vandaag, want nu heeft CEO Bob Iger de plannen toegelicht.

Iger bevestigt hoe belangrijk de streamingdienst is. Sterker nog, het is Disneys hoogste prioriteit voor 2019. De dienst gaat mogelijk Disney Play heten, maar hoe geef je antwoord op een gevestigde naam als Netflix en zorg je dat Apple de kaas niet van je bord eet?

Disney wil goedkoop beginnen

De CEO van de het entertainmentbedrijf geeft vooral aan wat de dienst niet zal doen. Bestaande film en series van Disney zullen niet van andere diensten worden gehaald. Daarbij moet je vooral aan samenwerkingen denken, zoals de Marvel-series op Netflix en series zoals The Gifted en Runaways. Ook bevestigt Iger nogmaals dat Disneys dienst goedkoper wordt dan Netflix. Althans, om te beginnen. De CEO geeft aan dat de dienst aanvankelijk nog niet veel originele content zal bevatten, de prijs zal daarom ook laag zijn.

Wanneer het assortiment beter gevuld is, wil Disney de prijs laten stijgen. Gezien het entertainmentimperium een enorme oorlogskas heeft, verwachten we snel exclusieve series. Onlangs werd al duidelijk dat Disney start met een peperdure Star Wars-serie. Het eerste wapen dat rechstreeks op Netflix gericht is.

Bob Iger Disney
Klik/tap voor groter.

Kwaliteit met hulp van Pixar en Marvel

Disney wil vooral kwaliteit bieden en zijn dienst niet vullen met oude series. Daarbij zullen grote franchises zoals Pixar en Marvel de hoofdrol gaan spelen. “We hebben de luxe dat we onze dienst kunnen vullen met content die onder die merken valt, of die we onder die merken gaan produceren. Dat zorgt gewoon voor meer vraag en maakt het mogelijk om niet op kwantiteit maar op kwaliteit te sturen,” aldus Disney-CEO Bob Iger.

We weten al dat het bedrijf aan exclusieve films voor zijn dienst werkt, zoals Sword in the Stone. Ook zijn minstens vijf andere series in productie, inclusief de eerder genoemde Star Wars-serie met een budget waar Game of Thrones jaloers op is. Ambitieuze plannen, maar Iger blijft scherp: “We gaan eerst lopen, voordat we gaan rennen.”

Grote films niet meer naar Netflix

Bestaande en aankomende films moeten een ook grote rol gaan spelen. Denk aan Captain Marvel, The Lion King en Frozen 2, die gaan nadat ze in de bioscoop geweest zijn allemaal exclusief naar de dienst van Disney. Netflix zal het straks helemaal zonder Disney-films moeten doen, want zodra de licenties aflopen, zullen de films exclusief op de Netflix-concurrent van Disney te zien zijn. Denk bij Disney-films niet alleen aan de bekende cartoons, want het bedrijf kocht vorig jaar 21st Century Fox. Dat is een gigantisch mediabedrijf met bekende titels zoals Ice Age, X-Men en Deadpool.

Netflix app
Klik/tap voor groter.

De vraag die rest is of consumenten voor meerdere streamingdiensten willen betalen. Naast Netflix en Disney is Apple namelijk ook vergevorderd met de ontwikkeling van Apple Video. Door de sterke kracht van bundeling met iOS en Apple TV, wordt daar ook veel van verwacht. Apple heeft al maar dan 20 series in ontwikkeling, van cartoons tot horror en van crime tot gezellige huiselijke inspiratie. Een ding is zeker. Er is in 2019 door Disney Play en Apple Video meer aanbod dan ooit.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Hopelijk komt er ooit een overkoepelende dienst, al die eigen diensten zijn waardeloos. Niet qua inhoud of technologie, maar het feit dat ik, wil ik een Disney film zien, een Disney abbo moet hebben, voor The grand Tour weer Amazon, voor family guy Netflix en ga zo maar door. Het wordt er niet leuker op…

 • Profielfoto
  SvS

  Maikelw op 28 augustus 2018 13:35
  Hopelijk komt er ooit een overkoepelende dienst, al die eigen diensten zijn waardeloos. Niet qua inhoud of technologie, maar het feit dat ik, wil ik een Disney film zien, een Disney abbo moet hebben, voor The grand Tour weer Amazon, voor family guy Netflix en ga zo maar door. Het wordt er niet leuker op…

  Klopt, maar ja, niks aan te doen. Best kinderachtig allemaal. Alles voor $$$. Ik hoop dat iTunes Store huurprijzen niet een stuk duurder worden, voor het kijken van bijv. Frozen 2 of vervolgfilm Star Wars op Apple TV 4k. Zulke films kijk je toch vaak maar 1x. Dan is het incidenteel kijken goedkoper met huurprijs, dan het afsluiten van alweer een losse TV abonnement. Maar het is even afwachten.

 • Profielfoto
  Niels

  Zal Disney Play ook beschikbaar zijn de Benelux of is het eerst de VS en dan afwachten of het aanslaat?

 • Profielfoto
  aaa

  In plaats van 25 verschillende abbonementen zijn er straks 2 optie’s:

  A. Terug naar de piraterij.

  B. Geen (betaalde) films meer.

  C. Maandelijks langs de Pathe (of andere bios)

 • Profielfoto
  SvS

  A) is best riskant en dus voor mij geen optie.
  B) wat moet je dan doen op een stormachtige vrijdagavond?
  C) leuk voor een keer maar dan is abbo goedkoper voor hele gezin of meerpersoonshuishouden
  Je vergeet D) iTunes Store.

 • Profielfoto
  kasuja

  Met Netflix zo groot als het nu is…
  Met Disney plannen die binnenkort realiteit worden…

  Waarom denkt Apple dan nog een potje te kunnen breken met een eigen video dienst? Voor de content moet je bij Netflix en Disney zijn.

 • Profielfoto
  apple-man

  Ik vraag mij af of het wel verstandig is van Disney en apple om ook met een streamingdienst te beginnen het risico hieraan is dat er straks een versplintering gaat ontstaat in de wereld vans streamingdiensten. Voor starwars moet je Disney hebben voor star trek Netflix en voor weer anders films of serie apple movie en voor weer iets anders prime. IK denk dat dit uiteindelijk schadelijke gevolgen gaat hebben voor Hollywood. En de vraag is of de consument hier wel op zit te wachten. Ik loop in ieder geval niet echt warm voor de plannen van Disney en apple. We moeten gewoon steeds meer betalen om naar bepaalde series en films te kunnen kijken en dat moeten we gewoon niet willen het geld groeit mij ook niet op mijn rug.

   

 • Profielfoto
  arno1975

  SvS op 28 augustus 2018 14:15
  A) is best riskant en dus voor mij geen optie.
  B) wat moet je dan doen op een stormachtige vrijdagavond?
  C) leuk voor een keer maar dan is abbo goedkoper voor hele gezin of meerpersoonshuishouden
  Je vergeet D) iTunes Store.

  E) BluRays, DVD’s of desnoods videobanden 😝

 • Profielfoto
  Maikelw

  Daar heb je wel een goed punt. Ondanks de slechte beeldkwaliteit en het feit dat het plastic cassettes waren; je had maar 1 apparaat. Alles kwam uit op VHS, dvd en blue-ray en iedereen kreeg toch zijn geld.

  De toekomst zal het leren, wie weet kopen/nemen niet genoeg mensen een abonnement af en publiceren ze ineens weer op Netflix. De tijd zal het leren:)

 • Profielfoto
  hummel003

  Wat ik me afvraag bij die andere dienst is of er ook nieuwe series getoond gaan worden zoals better call saul. The big bang theory. Modern family. Die series zijn voor ons nog altijd nergens te bekijken of je moet ze illegaal downloaden