Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 21 augustus 2018
Leestijd: 2 minuten

Netflix wil van de ‘Apple Tax’ af

Netflix en Apple hebben tot nu toe prima samengewerkt. De app van de streamingdienst werkt feilloos op alle platforms en in Safari, het is mogelijk om via de App Store een abonnement af te sluiten. In dat laatste komt echter verandering, want Netflix wil stoppen met het verkopen van abonnementen via de App Store. Eerder deden Spotify en Amazon dat ook al.

Dit is geen toeval. Zodra een abonnement via de App Store wordt afgesloten, wordt dit gezien als een in-app aankoop. Hierbij strijkt Apple 30 procent op van elk maandbedrag. Dit wordt ook wel eens de ‘Apple Tax’ genoemd. Als een app of dienst via zijn eigen site abonnementen verkoopt, blijven alle inkomsten gewoon behouden.

Netflix spreekt van een test

Voor nieuwe gebruikers in 33 landen is het tot en met september niet meer mogelijk om een abonnement via de App Store af te sluiten. Netflix spreekt tegenover het Amerikaanse TechCrunch van een test en kan nog niet zeggen of de plannen permanent en wereldwijd zijn. Apple-gebruikers in Nederland kunnen zich vooralsnog nog steeds direct vanuit de app abonneren.

Klik/tap voor groter.

Apple heeft onlangs de voorwaarden voor abonnementen die direct vanuit apps worden afgesloten aangepast. Na het eerste jaar, wordt nog maar 15 procent commissie ingehouden in plaats van de gebruikelijke 30 procent. Een behoorlijk verschil, maar blijkbaar niet genoeg om Netflix aan boord te houden. Spotify bekritiseerde deze ‘Apple Tax’ in het verleden ook al heftig. In de Spotify-app kun je sinds enige tijd alleen nog maar inloggen, een abonnement afsluiten kan alleen buiten de app.

Concurrentie van Apple Video

Abonnementen zijn een belangrijke inkomstenbron voor Apple, dat steeds meer de nadruk legt op inkomsten uit diensten. Als Netflix besluit definitief geen abonnementen meer vanuit zijn app te verkopen, kan dit Apple miljoenen dollars kosten. Mogelijk zijn we getuigen van het eerste wapenfeit tegen Apple’s aankomende streaming-videodienst genaamd Apple Video. In 2019 komt Apple namelijk met een eigen antwoord op Netflix. Ook Disney tuigt een eigen streamingdienst op. Worden de messen geslepen? Nieuws om in de gaten te houden! (Zie ook → Disney opent aanval op Netflix en Apple Video met peperdure serie)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Netflix wil van de ‘Apple Tax’ af
Sluiten