Netflix wil van de ‘Apple Tax’ af

Door: Raymon Mens - 12 reacties
Netflix
Afbeelding: AFP/Justin Evans

Netflix en Apple hebben tot nu toe prima samengewerkt. De app van de streamingdienst werkt feilloos op alle platforms en in Safari, het is mogelijk om via de App Store een abonnement af te sluiten. In dat laatste komt echter verandering, want Netflix wil stoppen met het verkopen van abonnementen via de App Store. Eerder deden Spotify en Amazon dat ook al.

Dit is geen toeval. Zodra een abonnement via de App Store wordt afgesloten, wordt dit gezien als een in-app aankoop. Hierbij strijkt Apple 30 procent op van elk maandbedrag. Dit wordt ook wel eens de ‘Apple Tax’ genoemd. Als een app of dienst via zijn eigen site abonnementen verkoopt, blijven alle inkomsten gewoon behouden.

Netflix spreekt van een test

Voor nieuwe gebruikers in 33 landen is het tot en met september niet meer mogelijk om een abonnement via de App Store af te sluiten. Netflix spreekt tegenover het Amerikaanse TechCrunch van een test en kan nog niet zeggen of de plannen permanent en wereldwijd zijn. Apple-gebruikers in Nederland kunnen zich vooralsnog nog steeds direct vanuit de app abonneren.

Netflix
Klik/tap voor groter.

Apple heeft onlangs de voorwaarden voor abonnementen die direct vanuit apps worden afgesloten aangepast. Na het eerste jaar, wordt nog maar 15 procent commissie ingehouden in plaats van de gebruikelijke 30 procent. Een behoorlijk verschil, maar blijkbaar niet genoeg om Netflix aan boord te houden. Spotify bekritiseerde deze ‘Apple Tax’ in het verleden ook al heftig. In de Spotify-app kun je sinds enige tijd alleen nog maar inloggen, een abonnement afsluiten kan alleen buiten de app.

Concurrentie van Apple Video

Abonnementen zijn een belangrijke inkomstenbron voor Apple, dat steeds meer de nadruk legt op inkomsten uit diensten. Als Netflix besluit definitief geen abonnementen meer vanuit zijn app te verkopen, kan dit Apple miljoenen dollars kosten. Mogelijk zijn we getuigen van het eerste wapenfeit tegen Apple’s aankomende streaming-videodienst genaamd Apple Video. In 2019 komt Apple namelijk met een eigen antwoord op Netflix. Ook Disney tuigt een eigen streamingdienst op. Worden de messen geslepen? Nieuws om in de gaten te houden! (Zie ook → Disney opent aanval op Netflix en Apple Video met peperdure serie)

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  ik vind ook dat dit niet kan, het is ook gewoon concurrentie vervalsing, paar jaar terug liepen er in een Amerikaanse staat al acties om Apple te dwingen zijn beleid aan te passen ten aanzien van concurrerende muziek en video streaming diensten. Maar die hebben blijkbaar tot nu toe niks uitgehaald. Ik vind het ook belachelijk dat Apple niet allang naar 80/20 is gegaan voor de appstore als geheel, developers verdienen gewoon een veel beter verdeling van de opbrengsten. Apple is hier nog steeds het buitebeentje van de klas, de verdeelsleutel bij bijvoorbeeld Google en Microsoft is gewoon stukken eerlijker. En voor zover ik kan na gaan hanteren hun niet zo’n absurd percentage voor in-app streaming abonnementen als Apple…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  In feite vind ik dit ook gewoon stelen van de concurrentie, voor iedere 3,3 betalende abonnee van een willekeurige streaming dienst afgesloten via in-app aankoop, kan Apple in theorie steeds 1 gebruiker toeschrijven aan de eigen betaalde streaming diensten. Bijvoorbeeld in de kwartaalcijfers, want dan zijn het zo miljoenen extra, die Apple anders niet had gehad. Of ze dit ook doen, stiekem of al dan niet, is bij Apple slechts gissen, maar de aandeelhouders van ‘APPL’ zijn gierig genoeg dat het wel zou kunnen.

 • Profielfoto
  Galapogos

  Via Apple afrekenen heeft me dan wel weer veel geld gescheeld de afgelopen jaren. De prijs van Netflix is onlangs verhoogd, maar de jaren daarvoor betaalde ik steeds het lage tarief van 7,99 euro dat maar niet verhoogd werd.

  Daarnaast kocht ik vaak iTunes-tegoed in de aanbieding, tegen 20% korting.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Apple stopt met Back to my Mac —> use iCloud Drive!

   

 • Profielfoto
  Ruurd

  Wat een verstand allemaal weer. Nou goed. Dan mag Netflix zijn eigen infrastructuur gaan optuigen om software te verspreiden en ze mogen fijn zelf allemaal die kleine bedragen elke maand gaan incasseren met alle risico’s van dien en er ook nog een rits mensen voor aannemen die dat allemaal gaan controleren… kost allemaal ook niks toch?

  Nee. Apple tax! Het is niet eerlijk en het is veel te veel. Apple hoeft er niks voor te doen. Het zijn dieven. Wat een kwats word hier weer gespuit.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Als je naar echte mededinging en concurrentie wil, moet je het gesloten karakter van een iPhone / iPad in vraag stellen.
  Waarom kan ik geen Windows phone installeren op Mn iPhone? Waarom geen nieuwe Android versie ? (Geldt ook omgekeerd natuurlijk) Het is toch mijn device ? Ik moet er toch mee kunnen doen wat ik wil ?
  Net doordat Apple zo een dominante marktpositie heeft kunnen ze zo een belachelijk hoge tarieven hanteren. Dankzij Europa heeft Microsoft zijn internet explorer beleid moeten aanpassen, kan ze dat nu aub doen met de smartphones ? #freethephone

 • Profielfoto
  KeKo

  Ruurd op 22 augustus 2018 00:47
  Wat een verstand allemaal weer. Nou goed. Dan mag Netflix zijn eigen infrastructuur gaan optuigen om software te verspreiden en ze mogen fijn zelf allemaal die kleine bedragen elke maand gaan incasseren met alle risico’s van dien en er ook nog een rits mensen voor aannemen die dat allemaal gaan controleren… kost allemaal ook niks toch?

  Nee. Apple tax! Het is niet eerlijk en het is veel te veel. Apple hoeft er niks voor te doen. Het zijn dieven. Wat een kwats word hier weer gespuit.

  Al die systemen heeft Netflix al lang. Ik heb er zelfs nooit bij stilgestaan dat je via de Apple store kan betalen, omdat ik het gewoon via de netflixsite ooit heb afgesloten. En nee, dat kost niet talloze extra mensen. Wellicht extra conputerkracht voor de systemen doe elke maand je bedrag afschrijven, maar dat is verwaarloosbaar (als je kijkt naar wat ze verder nodig hebben). Apple levert wel en biedt een platform aan, maar 30% inhouden is belachelijk.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ruurd op 22 augustus 2018 00:47
  Wat een verstand allemaal weer. Nou goed. Dan mag Netflix zijn eigen infrastructuur gaan optuigen om software te verspreiden en ze mogen fijn zelf allemaal die kleine bedragen elke maand gaan incasseren met alle risico’s van dien en er ook nog een rits mensen voor aannemen die dat allemaal gaan controleren… kost allemaal ook niks toch?

  Nee. Apple tax! Het is niet eerlijk en het is veel te veel. Apple hoeft er niks voor te doen. Het zijn dieven. Wat een kwats word hier weer gespuit.

  Je moet iets verder kijken dan je neus lang is. Dat een app of een in-app update een bepaalt percentage moet afdragen, prima. Ik vind 30% erg hoog overigens. Maar een abonnement, dat in geval van Netflix, geheel buiten Apple om gaat (behalve administratie en incasso), daar is 30% (later 15%) echt veel te veel.

  Dat Apple dan ook nog rare dingen gaat eisen is helemaal raar.

 • Profielfoto
  Absrnd

  Ik hoop toch echt niet dat Netflix uit de Appstore gaat verdwijnen, en dan misschien ook van de AppleTV 4K, dan moet ik weer via mijn Android TV kijken, met niet uitschakelbare HDR, die het kijken een ramp maakt voor LCD tv’s:(

 • Profielfoto
  apple-man

  Dat vind ik een heel slechte zaak dat apple 30% opeist van elk maandbedrag. Dat is net zoals de 30% importheffing van trump op Europees staal. Echt totaal onrealistisch hoog in mijn ogen ik begrijp goed hoe apple elke keer zoveel winst weet te maken daar betaald Netflix en een hoop andere bedrijven dus wel wel mooi aan mee.

 • Profielfoto
  renato

  Volgens mij gaat de Apple Tax hier niet over. Deze term wordt al jaaaaaren gebruikt door de haters om er op te wijzen dat wij als Apple gebruikers meer betalen voor ‘hetzelfde’ omdat het van Apple komt. Als een soort van straf voor onze gepercipieerde fanboyism;)

  calimero opmerking dus. En dat is die houding van Netflix natuurlijk weer wel;) Zoals hierboven al opgemerkt – voor Netflix wordt hier een groot deel van hun afhandeling en infrastructuur van het versrpeiden van hun apps en updates(!) voor ze uit handen genomen. Daarbovenop biedt de app store een hoog niveau van ‘trust’ waardoor Apple users gewoon meer afnemen dan bv Android gebruikers.

 • Profielfoto
  Frans

  renato op 22 augustus 2018 17:36
  Volgens mij gaat de Apple Tax hier niet over. Deze term wordt al jaaaaaren gebruikt door de haters om er op te wijzen dat wij als Apple gebruikers meer betalen voor ‘hetzelfde’ omdat het van Apple komt. Als een soort van straf voor onze gepercipieerde fanboyism;)

  calimero opmerking dus. En dat is die houding van Netflix natuurlijk weer wel;) Zoals hierboven al opgemerkt – voor Netflix wordt hier een groot deel van hun afhandeling en infrastructuur van het versrpeiden van hun apps en updates(!) voor ze uit handen genomen. Daarbovenop biedt de app store een hoog niveau van ‘trust’ waardoor Apple users gewoon meer afnemen dan bv Android gebruikers.

  Hmm, ik zie dat toch anders. Om te beginnen heeft Netflix geen andere keus dan hun app via de Apple app store aan te bieden. Daarnaast is het niet de app waarvoor je maandelijks een bedrag aan Netflix betaald, dat is voor de films en series die je via de Netflix app kunt bekijken. De verspreiding van die content wordt niet door Apple verzorgd, dus waarom zou Apple daar wat aan moeten verdienen?