Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 augustus 2018

Motorola p30: de sneuste iPhone X-kopie tot nu toe

Als het op smartphones aankomt, hebben we Motorola best hoog zitten. Het bedrijf maakt prima budget-toestellen die in tegenstelling tot die van Samsung niet volgeduwd worden met extra software en zware skins. De nieuwe p30 is echter een dieptepunt. De meest schaamteloze kopie van de iPhone X tot nu toe.

Het ontwerp van de telefoon is vrijwel identiek aan dat van Apple’s iPhone X. Het toestel is volledig van glas en heeft een notch, camera die verticaal is geplaatst en dezelfde, grote knop aan de zijkant. Het toestel is ook volledig van glas. Een verschil: het scherm is 6,2-inch en heeft een verhouding van 19:9.

Vooral uiterlijke kopie van iPhone X

Het toestel van Motorola is vooral een uiterlijke kopie van de iPhone X. Op het gebied van specs is het toestel gewoon mid-range met een LCD-scherm en een Qualcomm Snapdragon 636. Apple’s A11-chip is ruim twee keer zo snel. Het toestel draait op Android 8, dat inmiddels ruim een jaar oud is. Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner, want Motorola heeft (nog) geen antwoord op Face ID van Apple.

De catch is dat dit toestel bestemd is voor de Chinese markt en waarschijnlijk nooit in Europa te koop zal zijn. Dat maakt het voor Apple een stuk moeilijker om op te treden tegen dit soort kopieën. Het bedrijf uit Cupertino heeft immers wel vaker bot gevangen bij de Chinese rechter.

Klik/tap voor groter.

Het geheim van dunne schermranden

Als je naar de Motorola p30 kijkt, valt ongetwijfeld de onderkant van het scherm op. Deze ‘kin’ is behoorlijk dik en draagt het logo van de fabrikant. Bij de iPhone X loopt het scherm helemaal door tot de onderkant. Dat verschil komt door de connector voor het scherm. Die zit meestal aan de onderkant en heeft dus enige ruimte nodig. Apple heeft een speciale connector die als het ware omgevouwen is. Daardoor is de extra ruimte niet aan de onderkant, maar achterkant van het scherm nodig. Een sterk staaltje engineering dat niet iedere fabrikant zich kan veroorloven.

Dit jaar lijkt het jaar van de notch te zijn. Motorola is niet de enige fabrikant die een smartphone met inkeping in het scherm heeft uitgebracht. Talloze fabrikanten kwamen met telefoons die wel een notch hadden, maar een stuk minder op de iPhone X leken. Eerder dit jaar wisten we al behoorlijk wat toestellen met notch te spotten. (Zie → Mobile World Congress 2018: het festival van de notch)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Motorola p30: de sneuste iPhone X-kopie tot nu toe
Sluiten