Night
Night Accessoires 14 augustus 2018

Matias maakt het toetsenbord dat Apple vergat

Zit je ook wel eens in de schemering naar het toetsenbord van je Mac te turen? Moet je ’s nachts nog even vlug een e-mailtje de deur uit doen maar wil je niet het hele huis wakker maken met licht? Dan heb je een toetsenbord met backlight (licht achter de toetsen) nodig.

Apple maakt dit soort toetsenborden niet, maar gelukkig zijn er altijd nog andere fabrikanten. Het Canadese Matias komt vandaag met een aantal interessante, nieuwe toetsenborden voor de Mac. Ze hebben een backlight én alle Mac-specifieke toetsen. Ze zijn er in twee smaken: draadloos en met USB-aansluiting. In zowel aluminium als space grey.

Draadloos toetsenbord met wit licht

De draadloze uitvoering heeft een in helderheid instelbare witte backlight die standaard uit staat om de batterij te sparen. Het toetsenbord kan via Bluetooth met maximaal 4 apparaten verbonden worden. Schakelen doe je eenvoudig met de vier functietoetsen boven het numerieke gedeelte (in plaats van F16 t/m F19). Om de batterij te sparen schakelt het backlight zichzelf automatisch uit als het toetsenbord 30 seconden niet wordt gebruikt. Het gaat echter direct weer aan als er weer een toets wordt aangeraakt. Bij dagelijks gebruik gaat de batterij ongeveer 10 dagen mee.

Koppelen met de Mac gaat gewoon via Bluetooth. Je moet alleen een van de vier genummerde Bluetooth-toetsen ingedrukt houden, zodat het toetsenbord weet welk apparaat onder welke toets is vastgelegd.

matias-backlight
Klik/tap voor groter

USB-versie met gekleurd licht

Omdat dit toetsenbord rechtstreeks met de Mac verbonden is met een USB-kabel, heb je bij dit toetsenbord geen batterijen nodig. Daarnaast biedt het, net als het model van Apple, een USB-aansluiting aan de zijkant voor een muis.

Een ander verschil is dat dit model RGB licht heeft. Daardoor kun je iedere kleur als backlight kiezen. Dat kun je doen met behulp van een klein draaiwiel aan de bovenzijde. Werk je veel ’s avonds? Blauw licht is slecht voor je melatonine-niveau en kan voor een slechte nachtrust zorgen. Door het kleurenwiel iets richting geel te draaien heb je ook ’s avonds een rustgevende toetsverlichting. Geel of rood is nog beter. Ook de helderheid is – net als bij de Bluetooth-uitvoering – met stapjes van 10 procent in te stellen.

Matias USB toetsenbord - rood
Het Matias USB2 toetsenbord is ook in kleur instelbaar (klik/tap voor groter)

Voor- en nadelen

De bediening van de toetsenborden is zoals je van een Mac toetsenbord mag verwachten. Daarnaast is het draadloze model voorzien van twee aparte batterijen. Eén voor het backlight en een voor de Bluetooth-verbinding. Dus zelfs als de batterij voor de backlight leeg is, kan je nog gewoon doortypen. Toch is er ook een klein nadeel. De toetsenborden zijn in 12 indelingen leverbaar, maar helaas niet in AZERTY-uitvoering. De toetsenborden hebben toetsen met een diepte van 2 millimeter (‘travel’) en typen volgens recensies net zo lekker, misschien zelfs beter als Apple’s beste toetsenborden.

Matias toetsenbord in Space Grey uitvoering
Klik/tap voor groter

Prijs en verkrijgbaarheid

De Matias toetsenborden zijn ook in Nederland en België leverbaar. Op de site van de fabrikant zijn alle verkooppunten te vinden. De prijs is per reseller verschillend. De beste prijs die wij konden vinden is € 169 voor het Bluetooth-toetsenbord en € 109 voor de USB-variant. Naast de toetsenborden met backlight, biedt het bedrijf overigens ook Mac toetsenborden zonder verlichting.

Wil je de toetsenborden in werking zien? Kijk dan de volgende YouTube bijdragen van recencent Michel Nguyen:

Draadloos

USB2

 

 

Reageer op artikel:
Matias maakt het toetsenbord dat Apple vergat
Sluiten