macOS Mojave: Apple trekt de stekker uit ‘Terug naar mijn Mac’

Door: Raymon Mens - 10 reacties

In macOS Mojave krijgt de Mac een aantal nieuwe functies, maar er verdwijnt er ook een. Het gaat om ‘Terug naar mijn Mac’ (Back to my Mac). Deze functie laat je op afstand inloggen en bestanden delen met je Mac. Geen ingewikkelde configuratie nodig. Het is Apple’s voorloper van TeamViewer.

De functie verdwijnt in macOS Mojave en Apple stuurt waarschuwingen naar gebruikers die Terug naar mijn Mac gebruiken. Het bedrijf uit Cupertino adviseert gebruikers die toegang tot hun bestanden willen, over te stappen naar iCloud Drive en de ingebouwde schermdeling van macOS te gebruiken.

Aanwezig sinds OS X 10.5 Leopard

Apple zegt niet waarom het met de functie gestopt is, maar wij hebben wel een idee. De iPhone-maker heeft enige tijd geleden besloten om de routermarkt te verlaten en dat hangt er mogelijk mee samen. Terug naar mijn Mac vereist namelijk dat routers bepaalde poorten openen. Alleen die van Apple garandeerden een echt automatische en eenvoudige configuratie.

Zonder AirPort-routers was de functie mogelijk niet erg betrouwbaar. Apple heeft duidelijk het voortouw genomen door de functie uit macOS Mojave te verwijderen en niet te investeren in een alternatief. Het is prima mogelijk om zonder poorten te openen verbinding te maken met een computer, bewijst bijvoorbeeld TeamViewer. Terug naar mijn Mac zag het levenslicht in OS X 10.5 Leopard dat in 2007 uitgebracht werd.

terug naar mijn mac macos mojave
Klik/tap voor groter.

Alternatieven voor ‘Terug naar mijn Mac’

De makers van Screens, een VNC-client die dezelfde basisfuncties biedt als Terug naar mijn Mac, haken handig op dit nieuws in en verlagen de prijs van hun software. Door de kortingscode ‘RIPBTMM‘ bij het bestellen te gebruiken, bespaar je 20% en koop je de app voor $ 28,80 (€ 25).

Als je op zoek bent naar een gratis tool, is er TeamViewer. Dit werkt bovendien met een cloud-router. Daardoor hoef je geen router te configureren of een vast IP-adres te hebben.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  janau

  LogMeIn is al geruime tijd niet meer gratis.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Ah. Niet dubbel gecheckt (artikel vanuit de trein op weg naar kantoor geschreven). Ik pas het zodra ik ‘back to my Mac’ ben aan. Dank.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Volgens mij wordt hier nogal wat door elkaar gegooid. Teamviewer lijkt qua functionaliteit veel meer op ‘Schermdeling’, een onderdeel van iMessage. En dat blijft uiteraard werken zoals het altijd al deed.

   

  TnmM was idd meer een service om overal met je bestanden te kunnen werken; iets wat tegenwoordig met iCl.Drive of DropBox veel beter werkt. Dat TnmM was, zoals terecht genoemd, teveel configureren; het zal dan ook door niemand gemist worden, vermoed ik.

 • Profielfoto
  McMeller

  Of ik ben slecht op de hoogte van wat Screens, TeamViewer, en LogMeIn kunnen, of jullie (en iCulture) gaan voorbij aan hoe Terug naar mijn Mac eigenlijk werkt(e).

  Vooropgesteld blijft de bestands- en schermdeling in macOS onveranderd. Binnen een netwerk doet het straks nog precies hetzelfde.

  Wat Terug naar mijn Mac doet (deed), is via je Apple ID de IP-adressen van de computers uitwisselen, waardoor ze ook buiten de deur gewoon in de Finder verschijnen. Het heeft iets weg van een onderlinge VPN-verbinding. Vervolgens waren dezelfde functies als binnen je eigen netwerk mogelijk.

  Dat er alternatieven zijn om je scherm alsnog buiten de deur over te nemen is leuk, maar volgens mij bestaat er geen alternatief om zo gemakkelijk de bestandsdeling via het internet te gebruiken.

  Maar goed, het is ook meer van deze tijd om iets als iCloud Drive te gebruiken, dus ik ben er niet rouwig om dat de functie verdwijnt. Ik wil alleen geen appels met peren vergelijken.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Heb het nooit werkend gekregen.

 • Profielfoto
  eled2010

  Ik gebruik al jaren jumpdesktop (desktop iPad iPhone

  https://jumpdesktop.com

 • Profielfoto
  pippen2

  Ik vind het jammer en dit vind ik dan ook eigenlijk wel het nadeel van Apple. Minder gebruikte functies die wel echt heel handig zijn kunnen vroeg op laat ineens gestopt worden. Het komt regelmatig voor dat ik op mijn iMac thuis een grote serverbackup aan het downloaden ben of wil gaan downloaden (i.v.m. een snelle verbinding thuis) en dat ik dat vanuit een andere locatie wil regelen. Nu zal ik dat via TeamViewer gaan doen. Op zich geen probleem, maar het voelt allemaal wat prettiger als het gewoon vanuit het OS zelf kan.

 • Profielfoto
  McMeller

  Goed voorbeeld van hoe de functie nuttig kan zijn, pippen2. Kan een VPN-verbinding naar huis misschien een prettig alternatief voor je zijn?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nuttig zoals remsporen in je onderbroek ook nuttig zijn! Ter herinnering dat je een schone aan moet trekken. ☝️

   

   

 • Profielfoto
  pippen2

  McMeller op 22 augustus 2018 14:32
  Goed voorbeeld van hoe de functie nuttig kan zijn, pippen2. Kan een VPN-verbinding naar huis misschien een prettig alternatief voor je zijn?

  Inderdaad, ik heb nu met “VPN Enabler” een VPN opgezet en ga ik het op die manier doen. Bedankt voor de tip (nieuwe onderbroek is dus aangetrokken…).