macOS Mojave brengt HomeKit en Woning-app naar de Mac

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Gebruikers van HomeKit-apparaten en een Mac krijgen in macOS Mojave waar ze lang op hebben gewacht. De volgende update voor de Mac brengt namelijk volledige HomeKit-ondersteuning naar je iMac, MacBook, Mac mini of Mac Pro. De Mac krijgt een eigen variant van de Woning-app en Siri kan je ook in macOS Mojave bij alle woningwensen helpen.

De Woning-app van macOS Mojave is een van de nieuwe, universele iOS-apps die ook naar de Mac komt. Hij lijkt dan ook erg op zijn iOS-variant, maar is wel functioneel. Uiteraard is de nieuwe macOS-versie nog in bètafase, dus zijn wat ruwe randjes te verwachten.

Woning-app Mac werkt met alle apparaten

De Woning-app op de Mac werkt met alle apparaten die HomeKit ondersteunen. Het is de volledige app en niet een afgeslankte versie. Of je nu slimme lampen, een AirPlay 2-speaker of sensor in huis hebt, je kunt het vanaf je Mac bedienen.

Woning-app macOS Mojave HomeKit
Klik/tap voor groter.

Het is nog wel te merken dat de Woning-app een directe ‘port’ is van de iOS versie. Zo zijn sommige schermen onnodig groot. Het zou prima mogelijk zijn om de helderheid en kleur van een lamp op één scherm te regelen, maar het zijn nog steeds twee aparte schermen. Zonde van de ruimte. Dat het geheel nog niet voor de Mac is geoptimaliseerd, is ook aan de bediening te merken. Zo zou je verwachten dat je een lamp door in het scherm met de regelaar te scrollen feller kunt maken of kunt dimmen. Helaas gaat het alleen met klikken en slepen van de regelaar.

macOS Mojave HomeKit Woning-app 3
Klik/tap voor groter.
macOS Mojave HomeKit Woning-app 2
Klik/tap voor groter.

Mogelijkheden en beperkingen HomeKit op Mac

Je kunt in de Woning-app van macOS Mojave bijna alles dat je ook op een iOS-apparaat kunt doen. Zo is het mogelijk om van woning te switchen, regels voor automatisering aan te maken en accessoires te verplaatsen en verwijderen. Je kunt ook scenes toevoegen, activeren en verwijderen. Het toevoegen van een nieuw HomeKit-apparaat of het maken van een nieuwe kamer is echter niet mogelijk. Dat moet je nog steeds op iOS doen. Het kan natuurlijk zijn dat dit een beperking is van de betaversie van macOS Mojave en dat dit in een latere versie alsnog wordt toegevoegd.

De app werkt volledig met iCloud en dat wil zeggen dat geen configuratie nodig is. Als je ingelogd bent met een iCloud-account en met het juiste Wi-Fi-netwerk verbonden bent, kun je meteen aan de slag. Alle wijzigingen die je op je Mac maakt, zijn ook op iOS aanwezig.

macOS Mojave HomeKit Woning-app
Klik/tap voor groter.

Siri doet ook mee in macOS Mojave

Apple is Siri niet vergeten. De virtuele assistent kan in macOS Mojave ook helpen met HomeKit-commando’s. Denk aan het instellen van een bepaalde scene, het licht in- of uitschakelen in een bepaalde kamer en meer.

macOS Mojave HomeKit Siri
Klik/tap voor groter.

macOS Mojave is momenteel in betafase en wordt in september of oktober verwacht. Wil je nu al testen? Dat kan. Er is een publieke beta beschikbaar die over het algemeen als stabiel wordt ervaren. In deze gids zetten wij op een rij hoe je macOS 10.14 veilig op je Mac test.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Mooi, wordt het eindelijk op alle systemen ondersteund.

   

  Nu nog ietsjes meer openheid. Niet teveel want ik vind de veiligheid het belangrijkste van alles. Maar ik heb thuis veel IoT apparaten maar niet alles werkt lekker met elkaar. Zo werkt de Elgato stekkers niet met Toon, Toon werkt weer niet met Siri, en de Dyson kan ik enkel aansturen met Alexa wat ik weer niet heb. En dan nog maar te zwijgen over mijn versterker en Airplay/Chromecast/Spotify Connect speakers.. Wordt een mooie warboel zo.

 • Profielfoto
  Apple Fanboy

  Afroman op 16 augustus 2018 21:16
  Mooi, wordt het eindelijk op alle systemen ondersteund.

   

  Nu nog ietsjes meer openheid. Niet teveel want ik vind de veiligheid het belangrijkste van alles. Maar ik heb thuis veel IoT apparaten maar niet alles werkt lekker met elkaar. Zo werkt de Elgato stekkers niet met Toon, Toon werkt weer niet met Siri, en de Dyson kan ik enkel aansturen met Alexa wat ik weer niet heb. En dan nog maar te zwijgen over mijn versterker en Airplay/Chromecast/Spotify Connect speakers.. Wordt een mooie warboel zo.

  Homey al geprobeerd?
  https://www.athom.com

   

 • Profielfoto
  Lifelogger

  @afroman Misschien is Domoticz wel iets voor je. Kun je je genoemde apparaten prima mee aansturen.

 • Profielfoto
  cmug

  Zullen vast mensen heel gelukkig van worden.
  Maar ik ben uit jaar 0 type : Als het donker wordt doe ik het licht aan (schakelaar aan de muur, die je met je vinger of hand bediend). Als ik naar bed gaat het licht uit.
  Meer high tech heb ik geen behoefte aan.

 • Profielfoto
  Wimusia

  cmug op 16 augustus 2018 23:35
  Als het donker wordt doe ik het licht aan (schakelaar aan de muur, die je met je vinger of hand bediend

   

   

  Nee!

  Die je met je vinger of hand bedienT!

   

  #tokkiestraattaalniveau #inburgeringscursusbehoeftige #tokkietaalgebruik

   

 • Profielfoto
  Polonium-210

  Werkte Mac dan ook als hub cq extender zoals bv een iPad?