Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 augustus 2018

MacBook Pro 2018: de 5 belangrijkste verbeteringen

De MacBook Pro 2018 is inmiddels bijna een maand uit en alle kinderziektes zijn opgelost. Steeds meer gebruikers beginnen zich af te vragen: upgraden of niet? Om je te helpen een weloverwogen beslissing te maken, hebben we de belangrijkste verschillen tegenover de vorige generaties MacBook Pro op een rij gezet.

De ‘nieuwe’ MacBook Pro met Touch Bar werd in 2016 voor het eerst geïntroduceerd en sindsdien heeft Apple de laptops ieder jaar een vernieuwing gegeven. Upgraden of niet?

Van Skylake naar Kaby Lake en Coffee lake

Ooit hanteerde Intel voor zijn chips een strak tik-tok-schema. Het ene jaar zouden chips op een kleiner procedé worden gemaakt en het volgende jaar zou de complete architectuur worden vernieuwd. Vooral de eerste stap stond altijd garant voor meer snelheid. De laatste jaren is het echter meer tik-tok-tok-tok. Dat is ook bij de MacBook Pro te merken. Hoewel de processors nog steeds verbeteren, zijn het vooral veel kleine stappen.

De MacBook Pro uit 2016 had een Skylake-chip, terwijl het model uit 2017 de stap naar Kaby Lake maakte. Dat bracht behalve een beetje meer snelheid niet heel veel spannends. De belangrijkste verbetering is ondersteuning voor 10-bit HEVC (H.265). Dat betekent dat 4K HDR video (hoog dynamisch bereik) mogelijk wordt. Dus Kaby Lake is beter uitgerust voor de toekomst van video.

De MacBook Pro 2018 heeft een Coffee lake-chip en dat is sinds lange tijd weer een vernieuwing. Het is geen kleiner procedé, maar wel meer cores. De 13-inch MacBook Pro gaat van 2 naar 4 cores en het 15-inch model van 4 naar 6 cores. Als je veel applicaties gebruikt die alle cores kunnen benutten, heb je in theorie een snelheidswinst van 50 procent tegenover de vorige generatie.

Klik/tap voor groter.

Van Intel Iris Pro naar Intel Iris Plus

Aan de grafische kant had de MacBook Pro 2016 een geïntegreerde Intel Iris Pro-chip. Kaby Lake uit 2017 heeft Intel Iris Plus-graphics. Het verschil is amper merkbaar. Bij de MacBook Pro 2018 is er wel een belangrijk verschil. Intel Coffee Lake verdubbelt het embedded RAM voor de grafische chip naar 128 MB op de 13-inch MacBook Pro. Verder zijn de grafische verbeteringen niet verbluffend, maar gelukkig zijn daar eGPU’s voor.

LPDDR3 vs. DDR4 geheugen

De MacBook Pro uit 2016 en 2017 maken allemaal gebruik van LPDDR3-geheugen. Dat staat voor low power DDR3 en is goed voor de accu, maar wil ook zeggen dat de MacBooks maximaal 16GB RAM kunnen bevatten. Gezien moderne vormen van geheugencompressie en snelle flashopslag die als swap gebruikt kan worden, is dat prima voor de meeste mensen. Maar wat als je echt meer nodig hebt?

Omdat Intel LPDDR4 nog moet ondersteunen, werkt de 15-inch Coffee Lake MacBook Pro 2018 met ‘gewoon’ DDR4-geheugen. Dat is minder zuinig, maar de capaciteit neemt toe naar maximaal 32GB. Als je echt meer geheugen nodig hebt, kun je het krijgen.

Toetsenbord

Het belangrijkste verschil is misschien wel het toetsenbord. Zoals je misschien weet, zijn er een boel klachten over de toetsenborden van de MacBook Pro uit 2016 en 2017. Deze toetsenborden zijn behoorlijk gevoelig voor stof en vuil dat onder de toetsen komt. Apple heeft dit in de generatie van dit jaar aangepakt en een extra membraan onder het toetsenbord geplaatst. Dat moet stof en vuil tegenhouden. Over de effectiviteit durven we nog geen uitspraak te doen, maar het is wel een belangrijke verbetering. Voor wat het waard is: de afgelopen tijd zijn wij veelvuldig boven het toetsenbord van ons reviewexemplaar aan het eten. So far so good.

De T2-chip

Apple doet graag dingen zelf en dat is ook te merken aan de T2-chip die in de MacBook Pro 2018 zit. Waar de T1-chip uit 2016 alleen voor het aansturen van de Touch Bar en Touch ID was, neemt de T2-ook de aansturing van de SSD voor zijn rekening. Dat is te merken, dan de flashopslag van de MacBook Pro 2018 is echt bloedsnel. Veel sneller dan die in vorige generaties. Als je veel met grote bestanden werkt, is dit een belangrijk verschil.

Upgraden of niet?

Als je nu een MacBook Pro uit 2016 of 2017 hebt, zijn er maar twee échte redenen om te upgraden: als ieder half uur dat je op je computer moet wachten, je geld kost, of als je echt de behoefte hebt aan 32GB RAM voor bijvoorbeeld virtuele machines. Overweeg je een nieuwe MacBook Pro? Dan is het 2018-model absoluut beter dan zijn voorgangers uit 2017 of 2016. Een extra jaar wachten is niet aan te raden, want Intel gaat de komende twee jaar maar zeer weinig vooruitgang boeken.

De vraag die je ook moet stellen, is of je wel een MacBook Pro nodig hebt. Gebruik je momenteel een MacBook Air of oude MacBook Pro en gaat dat prima? Dan is het verstandig om even op de opvolger van de MacBook Air te wachten. De verwachting is dat die ook meer cores en een snellere SSD heeft. De Pro is tegenwoordig écht heel Pro (ook op het gebied van prijs) en eigenlijk alleen te verantwoorden als het gebruik van de laptop je geld oplevert. Werk dus.

MacBook Pro 2018
Reageer op artikel:
MacBook Pro 2018: de 5 belangrijkste verbeteringen
Sluiten