Night
Night Nieuws 7 augustus 2018

Beste Mac ooit? Mac Pro viert zijn 12e verjaardag ?

Het enige echte werkpaard uit het Mac-assortiment is vandaag jarig. Op 7 augustus 2006 introduceerde Apple de eerste Mac Pro. Professionals roemen deze machine anno 2018 nog steeds om zijn goede uitbreidbaarheid en betrouwbaarheid.

De behuizing van de Mac Pro, door de Amerikanen liefkozend Cheese grater oftewel kaas-rasp genoemd, was hetzelfde als die van de Power Mac. Hierdoor was de Mac Pro zeer goed uit te breiden met extra opslag, geheugen en videokaarten.

Door de modulaire opbouw maakte Apple’s meest krachtige Mac zich geliefd bij powerusers en professionals uit de audio- en video-industrie. Er zijn dan ook, zelfs na de komst van het nieuwe ronde type, nog steeds erg veel van deze krachtpatsers in gebruik.

Mac Pro 2006
De allereerste Mac Pro uit 2006. (Klik tap voor groter)

Mac Pro uit 2013 kon professionals niet enthousiast krijgen

De opvolger van ‘het origineel’ werd het ronde model, ook wel de trash can (prullenbak) genoemd. Apple’s marketingman Phil Schiller kondigde de computer aan met de inmiddels legendarische woorden: “Can’t innovate anymore? My ass!” Hoewel deze futuristisch uitziende Mac Pro veel snellere hardware aan boord had, bleek hij toch niet erg geliefd. Door de cilindrische opzet van dit model was het onmogelijk om zelf hardwarematige wijzigingen of upgrades door te voeren. Alleen het RAM-geheugen was vervangbaar, maar Apple heeft nooit nieuwe modules op de markt gebracht.

De schreeuw om een betere Mac Pro bleef dan ook niet uit. Het ging zelfs zo ver dat Apple moest toegeven dat de nieuwe opzet misschien ‘niet zo handig’ was gekozen. Om de professionals te laten weten dat Apple ze niet in de kou wil laten staan, liet het bedrijf uit Cupertino al een paar keer los dat er een nieuwe Mac Pro aan zit te komen.

De Mac Pro uit 2013. (Klik/tap voor groter)

Op naar de Mac Pro 2019

Die nieuwe Mac Pro zien we dit jaar niet meer, het is een project voor 2019. Apple heeft wel een duidelijke belofte gemaakt. Zo zei marketingman Phil Schiller het volgende:

We’re committed to making it our highest-end, high-throughput desktop system, designed for our demanding pro customers.

 
John Ternu, Apple’s hoofd van het Pro-team, ging nog wat verder:

There’s many different types of pros and obviously they go really deep into the hardware and software and are pushing everything to its limit. We want to provide complete pro solutions.

 
Om het gemis iets te verzachten heeft Apple inmiddels wel de iMac Pro uitgebracht. Hoewel de specificaties van deze professionele iMac uitstekend zijn, mist deze computer ook de uitbreidbaarheid waar de echte pro’s zo naar verlangen. Professionals en power-users zijn veeleisend en de boodschap is duidelijk. Men wil de allerkrachtigste machine, maar bovenal een desktop die dezelfde mogelijkheden biedt als de originele Mac Pro.

Wat kunnen we in 2019 verwachten?

Wat is een Pro? Er is geen algemene regel die een pro kan omschrijven, noch wat een pro nodig heeft in een professionele Mac. Dat wisselt van gebruiker tot gebruiker. Het is dus ook niet te zeggen wat Apple denkt dat de specs van een pro-desktop moeten zijn.

Het is wel duidelijk dat de nieuwe Mac Pro gaat uitblinken in kracht en prestaties. Maar of het ook een modulaire machine zal worden, blijft afwachten. Hij zal aan de ene kant ‘pro’ mogelijkheden krijgen en aan de andere kant ook opties missen. Zoals altijd zal de ene gebruiker hem de hemel in prijzen en de ander zal Apple vervloeken. Maar één ding is zeker: De ‘kaasrasp’ komt niet meer terug.

Reageer op artikel:
Beste Mac ooit? Mac Pro viert zijn 12e verjaardag ?
Sluiten