Beste Mac ooit? Mac Pro viert zijn 12e verjaardag 🎉

Door: Night - 14 reacties

Het enige echte werkpaard uit het Mac-assortiment is vandaag jarig. Op 7 augustus 2006 introduceerde Apple de eerste Mac Pro. Professionals roemen deze machine anno 2018 nog steeds om zijn goede uitbreidbaarheid en betrouwbaarheid.

De behuizing van de Mac Pro, door de Amerikanen liefkozend Cheese grater oftewel kaas-rasp genoemd, was hetzelfde als die van de Power Mac. Hierdoor was de Mac Pro zeer goed uit te breiden met extra opslag, geheugen en videokaarten.

Door de modulaire opbouw maakte Apple’s meest krachtige Mac zich geliefd bij powerusers en professionals uit de audio- en video-industrie. Er zijn dan ook, zelfs na de komst van het nieuwe ronde type, nog steeds erg veel van deze krachtpatsers in gebruik.

Mac Pro 2006
De allereerste Mac Pro uit 2006. (Klik tap voor groter)

Mac Pro uit 2013 kon professionals niet enthousiast krijgen

De opvolger van ‘het origineel’ werd het ronde model, ook wel de trash can (prullenbak) genoemd. Apple’s marketingman Phil Schiller kondigde de computer aan met de inmiddels legendarische woorden: “Can’t innovate anymore? My ass!” Hoewel deze futuristisch uitziende Mac Pro veel snellere hardware aan boord had, bleek hij toch niet erg geliefd. Door de cilindrische opzet van dit model was het onmogelijk om zelf hardwarematige wijzigingen of upgrades door te voeren. Alleen het RAM-geheugen was vervangbaar, maar Apple heeft nooit nieuwe modules op de markt gebracht.

De schreeuw om een betere Mac Pro bleef dan ook niet uit. Het ging zelfs zo ver dat Apple moest toegeven dat de nieuwe opzet misschien ‘niet zo handig’ was gekozen. Om de professionals te laten weten dat Apple ze niet in de kou wil laten staan, liet het bedrijf uit Cupertino al een paar keer los dat er een nieuwe Mac Pro aan zit te komen.

Mac Pro 2013
De Mac Pro uit 2013. (Klik/tap voor groter)

Op naar de Mac Pro 2019

Die nieuwe Mac Pro zien we dit jaar niet meer, het is een project voor 2019. Apple heeft wel een duidelijke belofte gemaakt. Zo zei marketingman Phil Schiller het volgende:

We’re committed to making it our highest-end, high-throughput desktop system, designed for our demanding pro customers.

 
John Ternu, Apple’s hoofd van het Pro-team, ging nog wat verder:

There’s many different types of pros and obviously they go really deep into the hardware and software and are pushing everything to its limit. We want to provide complete pro solutions.

 
Om het gemis iets te verzachten heeft Apple inmiddels wel de iMac Pro uitgebracht. Hoewel de specificaties van deze professionele iMac uitstekend zijn, mist deze computer ook de uitbreidbaarheid waar de echte pro’s zo naar verlangen. Professionals en power-users zijn veeleisend en de boodschap is duidelijk. Men wil de allerkrachtigste machine, maar bovenal een desktop die dezelfde mogelijkheden biedt als de originele Mac Pro.

Wat kunnen we in 2019 verwachten?

Wat is een Pro? Er is geen algemene regel die een pro kan omschrijven, noch wat een pro nodig heeft in een professionele Mac. Dat wisselt van gebruiker tot gebruiker. Het is dus ook niet te zeggen wat Apple denkt dat de specs van een pro-desktop moeten zijn.

Het is wel duidelijk dat de nieuwe Mac Pro gaat uitblinken in kracht en prestaties. Maar of het ook een modulaire machine zal worden, blijft afwachten. Hij zal aan de ene kant ‘pro’ mogelijkheden krijgen en aan de andere kant ook opties missen. Zoals altijd zal de ene gebruiker hem de hemel in prijzen en de ander zal Apple vervloeken. Maar één ding is zeker: De ‘kaasrasp’ komt niet meer terug.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Het is een absoluut gemis dat Apple momenteel geen énkele modulaire Mac heeft. Ja het is Apple en daar zijn ze sowieso nooit zo van geweest maar geef dan op zijn minst een kern die makkelijk uitbreidingen accepteert.

  Een soort van Mac mini met achteraf uitbreidbaar geheugen, grafische kaart, opslag, misschien zelfs processor.

  Ik zou ook best betalen voor een licentie van macos die op mijn eigen in elkaar gedraaide systeem draait (dan hou ik zelfs de Nvidia kaarten en AMD processoren uit de buurt aangezien Apple ruzie heeft met Nvidia én AMD blijkbaar) maar dat is ook al niet-Apple.

 • Profielfoto
  Melle

  Ik dacht dat Apple heel specifiek had gezegd dat er een MODULAIRE Mac pro terug zou komen.

 • Profielfoto
  Night

  Wat Apple gezegd heeft en wat Apple daadwerkelijk uitbrengt kunnen twee heel verschillende dingen zijn… Maar ik hoop van ganse harte dat je gelijk hebt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het altijd wel iets schattigs hebben als je oude Mac Pro gebruikers hoort vertellen over hun computerervaringen.

   

  Doet mij een beetje denken aan dat programma van Jochem van Gelder? met die kinderen, jaren geleden.

   

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Voor een echt pro blijft toch ook Intel in gebreke. Tuurlijk: die trashcan was weinig verheffend en de iMac Pro een doekje voor het bloeden, maar in CPU-land blijft innovatie ook een beetje uit.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Schattig?

  ik weet wel dat 3D op de Mac – voor zover niet naar Windows overgestapt –  nog grotendeels op de oude Mac Pro wordt gedaan. De beste configuraties kunnen nog steeds wedijveren met de snelste macs van nu. En dan ook nog met nvidia kaarten zodat cuda gebruikt kan worden itt de nieuwe macs waar je dat met egpu mag proberen op the lossen. Een modulaire 2019 mac klinkt prima, al is het vrijwel zeker dat Apple geheel op metal 2 inzet, mischien wel met een eigen gpu. Dus geen Nvidia en cuda meer waarschijnlijk. Schattig.

 • Profielfoto
  wensink

  Ja, dat was de beste Mac ooit. Ik zou niet klagen als deze kast weer terug komt met 2019 hardware erin.

 • Profielfoto
  Melle

  Jips beste Mac ooit. Ooit een westmere 6-core gekocht. Dan vervangen door laptop en tijdelijk minder intensief renderen. Nu terug tweedehands – maar met nieuwe hardware – oude Mac pro. 12-core 3,44Ghz xeon processor. Een Geekbench score van 32000. Enkel de beste iMac pro’s zijn (iets) sneller.

 • Profielfoto
  Bart Dekker

  De oude mac pro zat super doordacht in elkaar. Moderne behuizingmakers kunnen er nog altijd niet mee wedijveren. Zeer veel plezier aan beleefd.

 • Profielfoto
  donut

  Absoluut een gemis- ben nu over naar een hackintosh…bij gebrek aan.

 • Profielfoto
  Ief

  Heb er ooit ook nog zo ééntje gehad. Superding was dat. Zou de dag van vandaag ook niet misstaan. Zelfde behuizing maar met modernere ingewanden erin:)

 • Profielfoto
  Melle

  Absoluut. Gewoon boven de vier bays voor HHD (nee, die kan je nog niet skippen, te goed en betaalbaar voor archief en backup) een rijtje toevoegen met 4 of 8 bays voor supersnelle SSD’s !!! Eentje zelf mss inpulbaat langs de voorkant. Zelfs een plaats behouden voor een superdrive is nodig en goed.

 • Profielfoto
  bartb112

  Hier werk ik ook nog op een early 2008 ! 3,1 versie. geweldige machine.

 • Profielfoto
  novae

  Met de huidige prijsstellingen lijkt een nieuwe Mac Pro onbetaalbaar te worden. Dit zorgt er voor dat ik nu maar aan het kijken ben naar een hackintosh.