‘Nieuwe Mac mini wordt kleine variant van Mac Pro’

Door: Raymon Mens - 23 reacties

Is er een toekomst voor de Mac mini? Dat is wat veel Mac-gebruikers zich lang hebben afgevraagd. Vandaag krijgen we de meeste duidelijke bevestiging sinds tijden dat Apple de kleine Mac zonder monitor, muis of toetsenbord niet heeft opgegeven. Bloomberg-reporter Mark Gurman meldt dat er nog dit jaar een nieuwe uitvoering van de kleinste Mac komt.

Gurman heeft een aantal details. Zo zou de nieuwe Mac mini zich vooral op veeleisende gebruikers (professionals) richten. Er komen nieuwe opties voor opslag en krachtigere Intel-chips.

Mac mini voor de professional

De kleinste Mac was lang aantrekkelijk omdat het een erg goedkope Mac was. Met de nieuwe focus op professionals lijkt Apple die filosofie niet langer te volgen. Misschien heeft een consument die op zoek is naar een gewone Mac voor thuis ook meer aan een 21,5-inch iMac. De Mac mini werd al langer vooral door serieuze hobbyisten gebruikt die een server in huis wilden halen of een media center hadden gebouwd.

Verdere details over de nieuwe mini zijn erg schaars. Zo weten we niet of Apple het ontwerp aanpast en of de computer modulair blijft. Feit is wel dat het hoog tijd werd voor vernieuwing, want de kleinste Mac is sinds 2014 niet meer vernieuwd.

Mac mini
Klik/tap voor groter.

Onthulling in september of oktober

Wanneer we de nieuwe mini zien is nog niet zeker. Het eerstvolgende Apple-event vindt plaats in september. Dan zal Apple onder andere de iPhone 2018-modellen onthullen, alsmede de Apple Watch Series 4. Voorheen werd in oktober een apart evenement gehouden voor de Mac. Dat is ook een mogelijkheid. Volgens Gurman zal Apple overigens ook snel een opvolger van de MacBook Air uit de doeken doen. Dat was door andere geruchten al langer duidelijk, maar het is fijn dat een doorgaans zeer betrouwbare bron dit nu ook kan melden. (Zie ook → ‘Opvolger MacBook Air krijgt hoger prijskaartje’)

Reacties

23 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Interessant!

 • Profielfoto
  iTim

  Ik kijk enorm uit naar deze Mac!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Huidige mini voldoet nog prima. 😂🤡

 • Profielfoto
  wensink

  3 jaar geleden dacht iedereen dat Apple van de pro markt af zou gaan en nu is ineens alles ‘pro’…

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Mijn huidige MacMini voldoet nog steeds prima als mediaserver dus kan nog wel een paar jaartjes mee.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Yes! De mini is een van de leukste Apple producten. Ik heb een maxed out 2014 mini en i love it. Die nieuwe mini zou bij voorkeur 4K 60 Hz moeten hebben. En 4 externe slots voor 2,5″ SSD’s, voor het ultieme server/media center/render gebruik.

 • Profielfoto
  cheque

  Helemaal mee eens, superfijne computer!

 • Profielfoto
  Hydræ

  “Gericht op veeleisende professionals..”

  Vreemde strategie, gezien de Mac mini altijd het goedkope instapmodel is geweest. Leuke hobbycomputer, maar ik vermoed straks flink duurder…

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Apple raakt stilaan de pedalen kwijt, er is geen continuïteit meer in hun gamma. Ik ken firma’s en scholen die hierdoor afstappen van Apple.

  Na jaren de Pro’s te hebben genegeerd, wordt alles plots terug Pro aan een pro-prijs. En zo blijft Apple de prijzen maar opdrijven. Mensen gaan dat niet blijven betalen.

  Hopelijk komt er alsnog een ‘gewone’ update van de MacMini met nieuwe processor en flash geheugen aan dezelfde prijs. Idem voor de iMac: lever die standaard met flash geheugen aan de huidige prijs. Nu zijn die toestellen veel te duur voor wat ze maar waard zijn!

 • Profielfoto
  djneo

  Ja een nog warmere chip in een body die al moeite heeft met het koele van een i5 met een 25W tdp

 • Profielfoto
  Nikita

  Een Mac mini pro met throttelende Xeon CPU en verder alles keihard vastgesoldeerd in een een dichtgelijmde behuizing. Voor ten minste € 1599,- natuurlijk want is een een ‘pro’ machine.

  .

  Als je alleen al ziet hoeveel oude Mac Pro’s (van 2012 of eerder) nog actief in gebruik zijn – geüpgraded met betere CPU’s en wel – zie je hoeveel behoefte daar dus aan is. En schijnbaar heeft Apple dat ook wel een beetje door, want het 2013 model is nooit meer bijgewerkt in de afgelopen 5 jaar. Maar ja, aan achteraf upgraden verdient Apple natuurlijk niks, dus dat willen ze niet.

  .

  Zo lang als Tim Cook c.s. daar aan het roer staan, zal de richting niet veranderen. Tenzij de winsten er onder gaan lijden, maar Apple heeft een zodanige reputatie / uitstraling dat dat waarschijnlijk voorlopig niet zal gebeuren vermoed ik…

 • Profielfoto
  olbo

  Het lijkt wel door alles PRO te maken, dat daarmee het gebrek aan innovatie te verdoezelen. Kunnen ze weer jaren mee vooruit…

 • Profielfoto
  Outragemac

  De laatste i7 Mini was echt veel bang voor the buck. De opvolger was echter een zware crippled doen vehikel, en op alle fronten een stuk slomer.

  Een nieuwe, ditmaal met de i7 uit de 27” iMac, SSD (en plek voor een 2e drive), en een hdedicated videokaart? Me like!

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb ook nog steeds mijn Mac Mini late 2012 in gebruik.

  Met een I7 en 10 gByte ram. Deze voldoet voor mij prima.

  Ben hem net aan het updaten naar MacOs Mojave beta versie 7

  Ik word ook een beetje PRO moe van Apple, laten ze gewoon weer een Mini in de markt zetten voor rond de € 890,– met een moderne processor, video kaart en standaard 16 gByte upgradeble ram

  Dan ben ik en velen met mij heel erg happy

 • Profielfoto
  Pjotr

  “We hebben die Pro’s laten stikken. Dat kan niet langer. Kan me niet schelen wat de specs zijn. Als het maar duur is en Pro achter de naam heeft staan” , Tsjonge wat een paniek bij Apple.

  Biedt voor de Pro’s en de Prosumers een kekke machine die je zelf kan upgraden. Zo een met een deur erin. Mag het ontwerp zijn van meer dan 10 jaar geleden. Een portable Pro snap ik ook nog.

  Welke pro-user gebruikt er een MacMini?

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Focus op professionals klinkt als een nieuw excuus om de hoofdprijs te gaan vragen.

 • Profielfoto
  Frans

  Misschien heeft een consument die op zoek is naar een gewone Mac voor thuis ook meer aan een 21,5-inch iMac.

  Misschien…

  Maar als je een niet reflecterend scherm wilt, of zelf je RAM of HDD/SSD wilt kunnen uitbreiden/vervangen?

  Ik hoop op een nieuwe Mac mini met up-to-date CPU en GPU, zelf te vervangen RAM en zelf te vervangen SSD (dus geen langzame HDD meer). Daarnaast voldoende moderne poorten en ook een aantal legacy poorten (bijvoorbeeld FireWire) aan de achterkant. Ook zou ik graag een SD-card slot en USB-A aansluiting aan de voorkant zien. Een instapprijs van € 599 zou mooi zijn, € 1.199 voor het topmodel.

 • Profielfoto
  ocramarco

  Waarom gewoon niet terug naar de Mac Pro / Powermac kast. lekker groot, mooiste kast ooit en lekker veel ruimte om te upgraden. Ik schrijf me in!

 • Profielfoto
  Sarcas

  Ik zit ook te wachten op een nieuwe Mini om de oude te gaan vervangen… 4k 60Hz is een must om als mediacenter dienst te kunnen doen. Maar het lijkt of het prijskaartje stevig gaat worden. Jammer.

 • Profielfoto
  Hessel89

  Zou mooi zijn! Kwa prestaties gaat mijn Mac mini 2012 Server core i7 nog steeds prima mee, maar op grafisch gebied is er nog veel te wensen over. Geef mij 5120 x 2880 (5K) support op 60hz (of 120hz) en ik ben een tevreden mens. Prettiger voor de ogen.

 • Profielfoto
  yourt

  Hydræ op 21 augustus 2018 00:19
  “Gericht op veeleisende professionals..”

  Vreemde strategie, gezien de Mac mini altijd het goedkope instapmodel is geweest. Leuke hobbycomputer, maar ik vermoed straks flink duurder…

  Was instapmodel, maar toen had je de server versies: krachtiger en duurder. Daarna stap terug (omwille van de Mac Pro?). En nu weer stap vooruit; Wil daarom niet zeggen dat er geen “pro” plus instapversie komt, toch? Even afwachten nog. Hier draait er ook ééntje vlotjes, na maxen van RAM en switch naar SSD’tje van pakweg 50-60 EUR. Zolang je niet gaat Photoshoppen natuurlijk.

 • Profielfoto
  Herman3

  Vorig jaar kocht ik het instapmodel van de MacMini, mijn derde mini op rij, en dacht die dit jaar op te waarderen met extra RAM en een fusiondrive.

  Grote teleurstelling: Bij A-Mac had men me niet verteld dat in de nieuwe mini’s het geheugen vastgesoldeerd is. (Het heeft dus weinig zin om naar een A-Mac winkel te gaan. Bij de Media Markt is de Mini zelfs enkel tientjes goedkoper). Mijn mini zal met de huidige frequentie van software-updates binnen enkele jaren waardeloos blijken terwijl de vorige twee beide zeker acht jaar gefunctioneerd hebben. Ik vrees dat de geldzucht van Apple er toe zal leiden dat een betaalbaar alternatief uiteindelijk verdwijnt. De toevoeging ‘Pro’ aan de apparatuur voorspelt weinig goeds voor de prijsontwikkeling.

   

 • Profielfoto
  peteha

  Heb van 2008 tot 2013 de grote Pro gehad en gebruik nu sinds 2013 de vaas Pro. Al tien jaar zonder ook maar één probleem en nog steeds snel genoeg. Ik zie eigenlijk geen enkele reden om deze te vervangen. Ook mijn 30 inch werkt sinds 2008 nog steeds super.

  Wellicht als er een kleine mini komt die ook sneller is, zal ik het doen. Maar dat gezeur over kosten? Dit is de meest rendabele computer ever! De grote pro verkocht ik na 6 jaar intensief gebruik nog voor 40% van nieuwprijs. Ben dus eigenlijk wel blij dat Apple zo traag is met upgraden.