Raymon Mens
Raymon Mens OMT Specials 1 augustus 2018

De Mac zit diep in het slop en dat heeft Apple aan zichzelf te danken

Dinsdagavond presenteerde Apple prima kwartaalcijfers. Het bedrijf boekte meer winst dan ooit in een derde kwartaal. De verkoop van de iPhone en iPad zat bovendien in de lift. Met de iMac, MacBook, Mac mini en Mac Pro ging het echter minder goed, want er werden 13 procent minder Macs verkocht.

Tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers zei Apple’s financiële topman Luca Maestri dat de late lancering van de MacBook Pro de oorzaak van de dip is. Dat is onzin, want één laptop hoeft nog niet voor een volledig rampzalig kwartaal te zorgen.

Laagste verkoopcijfers Mac sinds 2010

Apple verkocht het afgelopen kwartaal 3,7 miljoen Macs. Dat is niet alleen het slechtste derde kwartaal sinds tijden, maar de slechtste algemene verkoop sinds 2010. De Mac heeft het de afgelopen acht jaar nog nooit zo slecht gedaan. De oorzaak? Apple heeft het platform verwaarloosd. Dat blijkt wel als je kijkt naar wanneer de meeste Mac-modellen voor het laatst vernieuwd zijn:

  • iMac Pro: 230 dagen
  • iMac: 422 dagen
  • 12-inch MacBook: 422 dagen
  • MacBook Air: 1241 dagen
  • Mac mini: 1385 dagen
  • Mac Pro: 1687 dagen
Klik/tap voor groter.

De MacBook Pro is momenteel de enige Mac die een jaarlijkse vernieuwing krijgt. Alle andere Macs lopen hopeloos achter. Of Apple dit bewust doet, is maar de vraag. De iPhone is een enorm succes, terwijl de Mac doorgaans slechts een zeer kleine groei laat zien. Een lastig dilemma. Stel dat je ene dochter Taylor Swift is en de andere dochter het prima op school doet, maar geen superster wordt. Wie geef je dan meer aandacht?

Een dure MacBook Pro is niet het antwoord

Het goede nieuws is dat Apple zich heeft gerealiseerd dat de Mac meer aandacht nodig heeft. Er wordt hard gesleuteld aan een nieuwe Mac Pro (die staat voor 2019 op de planning) en daarnaast is de MacBook Pro recentelijk vernieuwd. Apple lijkt daarmee weer op een soort-van-jaarlijks schema te zitten. De professional wordt dus weer door Apple bediend, maar dure laptops trekken slechts een kleine doelgroep aan.

In het middensegment gaat het momenteel nog fout. Als je maximaal 1000 euro aan een laptop wil besteden, heeft Apple geen aantrekkelijk aanbod. Je kunt kiezen tussen een sterk verouderde Air, of een 12-inch MacBook die wel bij de tijd is, maar op het gebied van aansluitingen erg is uitgekleed en met USB-C zijn tijd nog iets te ver vooruit is. Oude techniek of nieuwe, dure techniek die zijn nut nog lang niet bewezen heeft. Het Mac-middensegment is momenteel slecht ingevuld.

Dan hebben we het nog maar niet over de Mac mini, die sinds 2014 onaangeraakt is en het assortiment meer kwaad dan goed doet. De kleine computer zonder scherm werd gemaakt als aantrekkelijk instapmodel, maar trekt in zijn huidige vorm hooguit een handjevol hobbyisten aan die de Mac mini als server in de kast willen plaatsen.

Het tij kan keren

Is het nog te laat? Zeker niet. Apple brengt naar verwachting in het najaar een nieuwe iMac, Mac mini en opvolger van de MacBook Air uit. Apple-topmensen roepen de laatste tijd bovendien veelvuldig hoeveel ze van de Mac houden. We hopen dat het bedrijf dat ooit bekend stond om zijn stabiele, ruime assortiment computers dat imago weer op kan pakken. Daar zal echter wel een grondige herziening van het midden- en lage segment voor nodig zijn. Fingers crossed. (Zie ook → ‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’)

macOS gatekeeper lek
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Mac zit diep in het slop en dat heeft Apple aan zichzelf te danken
Sluiten