De Mac zit diep in het slop en dat heeft Apple aan zichzelf te danken

Door: Raymon Mens - 52 reacties
macOS 10.15 functies

Dinsdagavond presenteerde Apple prima kwartaalcijfers. Het bedrijf boekte meer winst dan ooit in een derde kwartaal. De verkoop van de iPhone en iPad zat bovendien in de lift. Met de iMac, MacBook, Mac mini en Mac Pro ging het echter minder goed, want er werden 13 procent minder Macs verkocht.

Tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers zei Apple’s financiële topman Luca Maestri dat de late lancering van de MacBook Pro de oorzaak van de dip is. Dat is onzin, want één laptop hoeft nog niet voor een volledig rampzalig kwartaal te zorgen.

Laagste verkoopcijfers Mac sinds 2010

Apple verkocht het afgelopen kwartaal 3,7 miljoen Macs. Dat is niet alleen het slechtste derde kwartaal sinds tijden, maar de slechtste algemene verkoop sinds 2010. De Mac heeft het de afgelopen acht jaar nog nooit zo slecht gedaan. De oorzaak? Apple heeft het platform verwaarloosd. Dat blijkt wel als je kijkt naar wanneer de meeste Mac-modellen voor het laatst vernieuwd zijn:

 • iMac Pro: 230 dagen
 • iMac: 422 dagen
 • 12-inch MacBook: 422 dagen
 • MacBook Air: 1241 dagen
 • Mac mini: 1385 dagen
 • Mac Pro: 1687 dagen
Mac iMac MacBook
Klik/tap voor groter.

De MacBook Pro is momenteel de enige Mac die een jaarlijkse vernieuwing krijgt. Alle andere Macs lopen hopeloos achter. Of Apple dit bewust doet, is maar de vraag. De iPhone is een enorm succes, terwijl de Mac doorgaans slechts een zeer kleine groei laat zien. Een lastig dilemma. Stel dat je ene dochter Taylor Swift is en de andere dochter het prima op school doet, maar geen superster wordt. Wie geef je dan meer aandacht?

Een dure MacBook Pro is niet het antwoord

Het goede nieuws is dat Apple zich heeft gerealiseerd dat de Mac meer aandacht nodig heeft. Er wordt hard gesleuteld aan een nieuwe Mac Pro (die staat voor 2019 op de planning) en daarnaast is de MacBook Pro recentelijk vernieuwd. Apple lijkt daarmee weer op een soort-van-jaarlijks schema te zitten. De professional wordt dus weer door Apple bediend, maar dure laptops trekken slechts een kleine doelgroep aan.

In het middensegment gaat het momenteel nog fout. Als je maximaal 1000 euro aan een laptop wil besteden, heeft Apple geen aantrekkelijk aanbod. Je kunt kiezen tussen een sterk verouderde Air, of een 12-inch MacBook die wel bij de tijd is, maar op het gebied van aansluitingen erg is uitgekleed en met USB-C zijn tijd nog iets te ver vooruit is. Oude techniek of nieuwe, dure techniek die zijn nut nog lang niet bewezen heeft. Het Mac-middensegment is momenteel slecht ingevuld.

Dan hebben we het nog maar niet over de Mac mini, die sinds 2014 onaangeraakt is en het assortiment meer kwaad dan goed doet. De kleine computer zonder scherm werd gemaakt als aantrekkelijk instapmodel, maar trekt in zijn huidige vorm hooguit een handjevol hobbyisten aan die de Mac mini als server in de kast willen plaatsen.

Het tij kan keren

Is het nog te laat? Zeker niet. Apple brengt naar verwachting in het najaar een nieuwe iMac, Mac mini en opvolger van de MacBook Air uit. Apple-topmensen roepen de laatste tijd bovendien veelvuldig hoeveel ze van de Mac houden. We hopen dat het bedrijf dat ooit bekend stond om zijn stabiele, ruime assortiment computers dat imago weer op kan pakken. Daar zal echter wel een grondige herziening van het midden- en lage segment voor nodig zijn. Fingers crossed. (Zie ook → ‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’)

MacBook Air
Klik/tap voor groter.

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Het ligt inderdaad een beetje aan Apple zelf als je de vergelijking zou trekken met ‘de PC-markt’ :

  Die PC-markt is wat betreft kast en uitbreidbaarheid mijlenver voor op Apple wat alles in een gesloten systeem stopt met een strak design en als je wat extra wil (meer geheugen of een 2e Harddisk) heb je over een jaar ofzo pech : had je het maar moeten regelen tijdens de aanschaf.

  Apple zou in mijn visie moeten terugkomen met een MAC waarin de gebruiker achteraf geheugen, Harddisk/SSD of een andere videokaart kan bijplaatsen.

 • Profielfoto
  Melle

  Behalve voor een Mac pro (high end) en een Mac mini – vind ik dat user upgrade gegeven niet zo belangrijk. Wel moeten ze er in slagen om laptops te maken met minstens all day batterij life, standaard 12GB RAM en 512 SSD – qua snelheid zit je met gelijk welke processor tegenwoordig voor 95% van de user (zelfs pro Users) meeeeer dan goed, die – en nu komt het -betaalbaar zijn! Dus een laptop bovenstaande specs (12GB RAM/512 SSD) voor max 1250 euro.

  Brengen ze die op de markt, dan gaan de verkopen compleet door het dak.

  Ahja – en gewoon het verouderd toetsenbord van de Air mag blijven. Ook het design. (Van hoog naar laag – superlogisch, slim en geniaal) enkel de bezel (bijna) volledig wegwerken en je hebt een potentiele all time hit. Zeker als je die nu zou uitbrengen – in augustus 2018. Ik ken letterlijk zelf makkelijk 10 mensen en meer die dergelijk laptop vandaag nog zouden aanschaffen.

 • Profielfoto
  Melle

  En ik ken misschien maar 13 mensen. 😂

 • Profielfoto
  Festen

  Als je maximaal 1000 euro aan een laptop wil besteden, heeft Apple geen aantrekkelijk aanbod. Je kunt kiezen tussen een sterk verouderde Air, of een 12-inch MacBook die wel bij de tijd is

  De adviesprijzen van de Macbook Air en Macbook liggen met €1.097,91 en €1.497,91 toch redelijk ver boven de 1000?

   

  Het grote probleem is denk ik dat de Macbook Pro de mindere punten van een iPad+ lijkt over te nemen: steeds plattere en oncomfortabelere toetsenborden (zie Smart Keyboard bij een iPad), een tweede touchscreen boven je toetsenbord in plaats van fysieke toetsen, de superieure magsafe vervangen door een klassieke USB-C connector (die lijkt op de lightning connector).

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Voor mij onbegrijpelijk dat een bedrijf als Apple met miljarden in kas, niet in staat blijkt de computerpoot (laptops en desktops) met enige regelmaat te verversen en modern te houden.

  Dat Apple niet naar de klanten luistert is al wel bekend, maar na jaren morren en zeuren van de Mac-gebruikers, zal er toch wel iets zijn doorgedrongen daar in de burelen van Apple dat er nu wel eens een serie moderne en betaalbare computers op de markt mogen komen?

  Ze hebben zich al verslikt in het computerdesign (steeds dunner en meer plaksel), wat wel aardig is om te zien, maar ook veel mensen afstoot, omdat er nauwelijks iets uit te breiden is.

  Dat design is voor even wel aardig op het bureau, maar ik kijk naar het scherm en het OS. Daar werk ik mee.

  Hopelijk blijft mijn oude iMac en mijn MacBook nog een tijdje werken, zodat ik straks kan kiezen uit de nieuwere modellen (met uitbreidbaar geheugen, SSD en voldoende ‘normale” aansluitingen s.v.p.).

  Hoop doet leven. 🤓

 • Profielfoto
  Loyd

  Festen op 1 augustus 2018 20:47

  Als je maximaal 1000 euro aan een laptop wil besteden, heeft Apple geen aantrekkelijk aanbod. Je kunt kiezen tussen een sterk verouderde Air, of een 12-inch MacBook die wel bij de tijd is

  De adviesprijzen van de Macbook Air en Macbook liggen met €1.097,91 en €1.497,91 toch redelijk ver boven de 1000?

  Adviesprijs is iets anders dan consumentenprijs. De instap Air is momenteel €949 bij Amac. Nieuw, geen refurbished.

   

 • Profielfoto
  TheBigZ

  Dick de Roos op 1 augustus 2018 20:51
  Voor mij onbegrijpelijk dat een bedrijf als Apple met miljarden in kas, niet in staat blijkt de computerpoot (laptops en desktops) met enige regelmaat te verversen en modern te houden.

   

  Helemaal eens met Dick!

 • Profielfoto
  Melle

  Simpelweg desinteresse en luiheid?

 • Profielfoto
  Melle

  Want hoe je het ook draait of keert – bij hoeveel consumenten is een computer nog een belangrijk deel van het dagelijkse leven. Computers zijn om te werken. En voor Apple zijn computers goed voor mss evenveel winst als de het ‘uitbaten’ van de Appstore.

 • Profielfoto
  Melle

  Als je er over nadenkt… zouden ze bij Apple al paar keer gefilosofeerd hebben over het stoppen met maken van computers?

 • Profielfoto
  koen

  @melle: bingo!

 • Profielfoto
  sciletto

  de superieure magsafe vervangen door een klassieke USB-C connector (die lijkt op de lightning connector).

  Amen! Precies dit. Hoe kan je in godsnaam zoiets briljants weghalen??? Ik weet niet welke dude dit weg bedacht heeft maar die mag van mij ontslagen worden.

  Ik heb van het weekend even de nieuwe Macbook Pro 2018 gehad en ik moet zeggen dat het ”buiten het toetsenbord en de magsafe” echt een mooie, snelle en sterke macbook is maar de prijs:(  Het instapmodel van de 15 inch is het eind model van de mid 2015 versie.

 • Profielfoto
  sciletto

  Melle op 1 augustus 2018 20:15
  Behalve voor een Mac pro (high end) en een Mac mini – vind ik dat user upgrade gegeven niet zo belangrijk. Wel moeten ze er in slagen om laptops te maken met minstens all day batterij life, standaard 12GB RAM en 512 SSD – qua snelheid zit je met gelijk welke processor tegenwoordig voor 95% van de user (zelfs pro Users) meeeeer dan goed, die – en nu komt het -betaalbaar zijn! Dus een laptop bovenstaande specs (12GB RAM/512 SSD) voor max 1250 euro.

  Brengen ze die op de markt, dan gaan de verkopen compleet door het dak.

  Ahja – en gewoon het verouderd toetsenbord van de Air mag blijven. Ook het design. (Van hoog naar laag – superlogisch, slim en geniaal) enkel de bezel (bijna) volledig wegwerken en je hebt een potentiele all time hit. Zeker als je die nu zou uitbrengen – in augustus 2018. Ik ken letterlijk zelf makkelijk 10 mensen en meer die dergelijk laptop vandaag nog zouden aanschaffen.

  Ik geef je groot gelijk. Ze zouden ook een dikke hit hebben maar de prijzen in europa werken ook niet echt mee. Ik weet dat de douane een grote rol speelt en uiteraard Apple zelf ook.

  De macbook pro’s van 2018 met de zelfde specs kost in Amerika gewoon 1000 euro minder.

 • Profielfoto
  KR1275

  Apple was goed in de grafische sector. En MacOS blonk uit in gebruiksgemak. Dat Apple was duurder was, was het altijd waard. Maar die verhouding loopt inmiddels volledig uit de pas.

  In de mediasector hebben ze nooit potten kunnen breken. Ze liepen met hun G4 al achter toen het ging om videobewerking. Ze hebben met de Mac Pro en FCP X een paar goede jaren gehad, maar zijn de meeste van die klanten allang verloren aan Windows pro’s. PCP X lijkt vooral leuk voor Youtubers, maar pro’s zitten meer op Premiere (Windows) of Sony, Panasonic pro apparatuur. Hier heeft Apple veel laten liggen.

  De grafische sector is inmiddels nauwelijks van betekenis. Apple is z’n pro klanten allang kwijt. Die MBP i9 wordt vooral verkocht aan steenrijke Youtubers. Geen bedrijf in de grafische of mediasector maakt zoveel winst dat deze investering wordt terug verdiend.

  Mailen en browsen kun je ook op een alternatief. Uiteindelijk het doel waar de meesten de mac voor gebruiken, laten we wel zijn.

  Apple moet gewoon de middenmoot weer bedienen met macs die het prima doen en niet al te duur zijn. Het moet goed werken, zonder gezeur. Apple had dat jaren, maar nu bluffen ze gewoon met hun overprijsde apparatuur. Doodzonde. Die Cook maakt het hele bedrijf kapot met z’n winst per aandeel visie. Nu veel winst, straks verval. Kijk naar een bedrijf als Sony: ooit de marktleider in consumentenelectronica, nu een volger van nauwelijks enige betekenis. Apple gaat precies dezelfde kant op. Die hele club om hem heen, je weet wel, die gasten op het podium, brengen ook geen vooruitgang. Animoji… mag ik even overgeven!

 • Profielfoto
  Hyrax

  @Raymond aan zichzelf te wijten

 • Profielfoto
  Remko

  Ik wacht met smart op een Mac pro
  Pfff
  2019 is nog ver…

 • Profielfoto
  wensink

  Wie weet komt er in oktober nog wat, ik verwacht het eerlijk gezegd wel.
  Een nieuwe Mac mini, iMac, MacBook en misschien een sneak peek van de nieuwe Mac Pro..
  Het is wel de hoogste tijd.

 • Profielfoto
  Theos

  Apple wordt langzamerhand de Lada onder de computermerken:-(

 • Profielfoto
  Joid

  Stel dat je ene dochter Taylor Swift is en de andere dochter het prima op school doet, maar geen superster wordt. Wie geef je dan meer aandacht?

  Dit is werkelijk de domste beredenering ooit.

 • Profielfoto
  KR1275

  Joid op 1 augustus 2018 23:10

  Stel dat je ene dochter Taylor Swift is en de andere dochter het prima op school doet, maar geen superster wordt. Wie geef je dan meer aandacht?

  Dit is werkelijk de domste beredenering ooit.

  Inderdaad. Rayon is duidelijk geen vader.

 • Profielfoto
  ajschot

  Belangrijkste punten voor mij zijn bij ssd falen, gelijk een nieuw logic board nodig en ze zijn gewoon na verloop van tijd en schrijf acties overleden. Maar je kunt ze niet zomaar vervangen en dat is buitengewoon onhandig als je veel foto’s, video’s en audio bewerkt dan gaan je schrijfacties hard en dat doet de ssd geen goed. Na 10 jaar hezelfde macbook gebruiken zal niet meer mogelijk zijn. Mijn oude macbookpro3,1 gebruikt mijn vrouw nog met plezier. In de tijd een hardeschijf vervangen door een ssd en geheugen heeft een upgrade gehad. Ook de prijzen zijn bizar hoog voor een beetje meer ram en schijf ruimte.
  Betrouwbaarheid loopt inmiddels ook minder goed, voor mij mede door dat er niets te upgraden is… voor deze prijzen zijn er fantastische windows machines te koop. Ik ben persoonlijk geen fan van Windows maar het wordt ook voor mij steeds aantrekkelijker om mijn macbookpro late 2011 te vervangen door een windows machine. Mijn werk laptop (macbookpro 13” 2015) had een kapot toetsenbord dat geeft de betrouwbaarheid al een deuk. Ik heb nu (vanwege bijna afgeschreven) een macbookpro 13” 2017 maar nog altijd maar 8Gb geheugen. Niet voor niets dat ze op mijn werk gestopt zijn met macbooks dus ze worden niet meer vervangen vanaf nu. Enkel ho machines, ook die hebben problemen maar zijn makkelijk en goedkoop te repareren.
  Ik vind macOS super fijn maar ben bang dat het toch wel over is. Misschien kan Apple beter iets minder marge pakken en de machines met scherpere prijs in de markt te zetten.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Tja, de concurrent doet het een stuk beter ja.

 • Profielfoto
  Melle

  De waarheid is dat ik de concurrentie niet meer ken na meer dan 15 jaar Mac. Laptop Acer, Dell met XP is het laatste wat ik gekend heb… beide topmachines – en trouwens ook ‘duur’ bij aankoop, maar dan een eerste iMac en nooit mee achterom gekeken… ik hen het gevoel dat ik t oud ben geworden om nog te veranderen, vooral omdat die computer van 5 jaar oud nog steeds perfect doet wat ie moet doen… computers hebben gewoon een soort volwassenheid bereikt en als je geen specifieke render of video user bent, dan heb je helemaal geen high end stuff nodig – maar het probleem bij Apple is dat ze denken dat we ons werk dan weer kunnen doen op een iPad. En dat is voorlopig nog niet het geval. Ik weet/geloof trouwens zeker dat dat de toekomst is, maar ik werk in het heden en niet in de toekomst. Zo simpel is het.

 • Profielfoto
  mmww

  Wat ‘ajschot’ schrijft is zo waar! Een SSD gaat zeker stuk na gebruik! Ik heb er al veel vervangen meestal na een paar jaar. Onacceptabel dat je de SSD nu niet meer kunt vervangen in een apparaat vanaf €2000.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  De MacBook Pro 2018 is grotendeels wat hij is omdat Intel niet levert, maar kost wat hij kost omdat Apple een vreemd premium rekent (en ssd zo achterlijk duur blijft). Toetsenbord/TouchBar zijn beide ruk sinds 2016, wel marginaal verbeterd in 2017 en 2018, maar nog altijd niet beter dan in 2015. Ik verwacht dat de echte MacBook (Pro) pas 2019 of 2020 uitkomt als Intel ook weer eens gaat leveren. Of de prijs dan ook weer normaliseert, denk ik niet.

  Maar goed: de MacBook Pro is er tenminste. Dat kun je bij de overige modellen niet goed zeggen. Ik weet niet wat er in september/oktober komt, maar zolang Intel niet levert en Apple zijn prijzen niet bijschaaft en in de volledige looptijd modellen voor hetzelfde geld verkoopt, heb ik er een hard hoofd in.

   

 • Profielfoto
  defores

  Hopelijk een wijze les dat Apple weer meer naar hun gebruikers luistert en weer inziet dat gebruikers best wel graag hun harde schijf/geheugen zelf kunnen en willen upgraden/vervangen. Lijkt mij ook cruciaal voor zakelijke gebruikers.

  Daarnaast moeten ze geen 5400 rpm schijven meer in hun systemen bouwen, daar zal Apple zich voor moeten schamen want het houdt de performance laag.

 • Profielfoto
  Robert848

  Niet “te danken”, maar “te wijten”.

 • Profielfoto
  joram

  Ik heb een MacBook Pro uit 2016 wat qua snelheid een prima machine is, met een paar bekende minpunten: véél te duur kijkend naar de CPU, GPU en RAM die er in zit, en de Touchbar is voor mij altijd een gimmick gebleven

  Kijk ik naar een PC die ik 2 maanden geleden heb gekocht om o.a. mee te gamen, dan heb ik letterlijk voor de helft van het geld een machine die 2x zo hoog is als een Mac Mini, maar sneller dan mijn MacBook Pro van ±€3000. En dat is een Zotac Magnus er51070, met GTX1070 (incl. SSD en 16GB ram).

  Vanwege het euvel met ’t toetsenbord van de MBP’s heb ik een keer moeten werken op m’n PC: Adobe en Fontbase geïnstalleerd, en gaan. Een paar kleine probleempje heb ik wel, zoals het makkelijk verbinden met een server, sommige toetsencombinaties, het Toepassingskader in de Adobe programma’s die je op een PC niet kan verwijderen e.d. Maar qua snelheid ging het vlotter dan m’n MacBook Pro… en dat vond ik opvallend als je kijkt naar de prijs van de PC. (en hoe klein hij eigenlijk is én hoeveel poorten er op zitten).

  Ik heb altijd met liefde een premium betaald voor de bouwkwaliteit en ’t ontwerp van de Mac, hoewel ik deze Zotac Magnus er51070 er niet eens slecht uit vind zien. Maar het lijkt de afgelopen jaren wel alsof de prijs telkens omhoog gaat, de hardware telkens omlaag, en de bouwkwaliteit ook steeds minder wordt. En dat vind ik ’n zure appel, zeker omdat de update-cycle zo enorm vertraagd is bij Apple.

  Ik hoop echt dat ze daar bij Apple serieus iets aan gaan doen, want hoewel ik OSX echt een veel fijner OS vind, is het ook niet moeilijk om aan Windows 10 (die overigens best goed is) te wennen. En de prijs van een goede en relatief mooie PC hebben ook flinke verbeteringen gezien de afgelopen jaren.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Taylor Swift heeft geen zus

 • Profielfoto
  Festen

  Loyd op 1 augustus 2018 21:05

   

  Adviesprijs is iets anders dan consumentenprijs. De instap Air is momenteel €949 bij Amac. Nieuw, geen refurbished.

  Bij Amac zit de Macbook ver boven de €1000,-, dus veel keuze is er dus niet voor de consument. Voor maximaal €1000,- kan je volgens mij alleen een Macbook Air vinden, of je moet de refurbished/’open doos’ kanalen induiken.

 • Profielfoto
  polansky

  Een lastig dilemma. Stel dat je ene dochter Taylor Swift is en de andere dochter het prima op school doet, maar geen superster wordt. Wie geef je dan meer aandacht?

  Wat een enorm slecht vergelijk!!!
  Goede en fatsoenlijke ouders zouden beiden evenveel aandacht geven.
  Omdat de één ergens in uitblinkt wil niet zeggen dat je dan je andere kind maar als oud vuil zou moeten behandelen omdat het niks voorstelt?….

  Yikes wat een verschrikkelijke gedachte van deze redactie.

 • Profielfoto
  polansky

  Melle op 1 augustus 2018 21:16
  Als je er over nadenkt… zouden ze bij Apple al paar keer gefilosofeerd hebben over het stoppen met maken van computers?

  Dat zou de ondergang van Apple inluiden.
  Zonder Mac zie ik ook geen interesse meer in een iPhone of Apple Watch of iPad. Het feit dat al deze apparaten zo goed met elkaar integreren maakt dat Apple interessant is.

  Valt de Mac weg, is er voor mij geen reden om nog een Iphone te gebruiken, dan kan ik net zo goed kiezen voor Android. De integratie tussen PC en Android is immers beter geregeld dan die tussen PC en iPhone.

 • Profielfoto
  Loyd

  Festen op 2 augustus 2018 09:38

  Loyd op 1 augustus 2018 21:05

   

  Adviesprijs is iets anders dan consumentenprijs. De instap Air is momenteel €949 bij Amac. Nieuw, geen refurbished.

  Bij Amac zit de Macbook ver boven de €1000,-, dus veel keuze is er dus niet voor de consument. Voor maximaal €1000,- kan je volgens mij alleen een Macbook Air vinden, of je moet de refurbished/’open doos’ kanalen induiken.

  Ja ik heb het toch ook over de Air

 • Profielfoto
  Festen

   

  Ja ik heb het toch ook over de Air

  Snap ik, maar in het artikel hebben ze het over ‘kiezen’. De zin zou moeten zijn: alleen het instapmodel van de Macbook Air zit onder die prijs, en dan niet eens in de webshop van Apple zelf.

 • Profielfoto
  Richard from Rotterdam

  Als ik hoor wat voor fratsen MacPro gebruikers uithalen om hun systemen bij de tijd te houden en wat voor geld daarmee gemoeid is, dan vraag ik me echt af wat Apple de laatste jaren heeft zitten uitvreten. Verhalen over een nieuwe Mac Pro horen we al jaren. Eerst een nieuwe in 2016, toen 2017, toen eind 2018 en nu 2019?

  Gelukkig zijn de oude zilveren dozen nog fijn op te voeren met nieuwe processoren, geheugen, ssd schijven en nieuwe videokaarten, maar feitelijk is het treurig dat dit noodzakelijk is.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Hoogmoed komt voor de val, zeker als er geen geniale denker meer aan het hoofd staat. Maar een brave boekhouder.. TC.

 • Profielfoto
  Loyd

  Festen op 2 augustus 2018 10:46

   

  Ja ik heb het toch ook over de Air

  Snap ik, maar in het artikel hebben ze het over ‘kiezen’. De zin zou moeten zijn: alleen het instapmodel van de Macbook Air zit onder die prijs, en dan niet eens in de webshop van Apple zelf.

  Ja klopt, daar heb je gelijk aan.

 • Profielfoto
  error

  Ik verwacht dat ze dit jaar wel een aantal Mac-gaten gaan dichten. De MacBook Pro zonder Touch Bar moet gewoon ‘MacBook’ worden, de huidige MacBook de nieuwe ‘MacBook Air’. De MacBook Air in huidig ontwerp moet verdwijnen, want die is al lang geen ‘air’ meer. Als de Mac Mini niet wordt vernieuwd moet ‘ie echt uit de schappen. Absurd om mensen zo’n oude computer te verkopen voor dezelfde prijs als jaren geleden – plus het ding is ook al jaren niet meer ‘mini’.

 • Profielfoto
  Maverick2001

  Apple is de focus al jaren kwijt op de Mac (helaas). Ik werk nu op een Macbook Pro 13inch uit 2017. Super mooi ding en ook snel maar prijstechnisch is het natuurlijk wel een beetje scheef. Wanneer je de specs vergelijkt met een Windows laptop dan slaat het echt nergens op. Ook 4 USB-C aansluitingen is natuurlijk niet echt wat de meeste gebruikers willen. Ik heb eigenlijk nooit meer dan 1 in gebruik en mis zo nu en dan echt een mini-display poort en een usb aansluiting. Het is toch vaak een beetje de ‘arrogante houding’ van hier gaan we naartoe in de toekomst… De nieuwe iMac Pro is natuurlijk een krachtpatser maar dan moet je ook wel heel veel geld uitgeven.  Het wordt hoog tijd dat ze de Mac gebruikers weer eens serieus nemen. Misschien moeten ze ook eens met gebruikers in gesprek van wat ze willen zien.. Zolang er veel meer geld met iPhones valt te verdienen zal er waarschijnlijk weinig veranderen.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Maverick2001 op 2 augustus 2018 13:50
  Apple is de focus al jaren kwijt op de Mac (helaas). Ik werk nu op een Macbook Pro 13inch uit 2017. Super mooi ding en ook snel maar prijstechnisch is het natuurlijk wel een beetje scheef. Wanneer je de specs vergelijkt met een Windows laptop dan slaat het echt nergens op. Ook 4 USB-C aansluitingen is natuurlijk niet echt wat de meeste gebruikers willen.

  Maar waarom koop je dan die MacBook? Ik vind dit werkelijk gezeur om het gezeur. Boehoe ik werk op een laptop die minder is dan de concurrent, maar ik blijf er op werken. Boehoe.

  Niet zeuren. Had je maar wat anders moeten kopen.

 • Profielfoto
  donut

  Remko op 1 augustus 2018 22:48

  Ik wacht met smart op een Mac pro
  Pfff
  2019 is nog ver…

   

  ja, en ga maar uit van december 2019 Apple kennende

 • Profielfoto
  donut

   

  Richard from Rotterdam op 2 augustus 2018 11:05

  Gelukkig zijn de oude zilveren dozen nog fijn op te voeren met nieuwe processoren, geheugen, ssd schijven en nieuwe videokaarten, maar feitelijk is het treurig dat dit noodzakelijk is.

  Die zIlveren dozen uit 2010 zijn nog steeds mooi en alles kan je upgraden, maar niet het moederbord.

  Wat je erin stopt werkt op halve kracht.

  m.2 geheugen doet bv 1500mb/sec maar kan 2x sneller etc…

  Hetzelfde geldt voor de grafische kaart, om maar te zwijgen over thunderbolt 3

   

 • Profielfoto
  kasuja

  Het jaar dat Apple vaarwel zegt tegen de Mac komt steeds dichterbij.
  Zodra iOS geavanceerd genoeg is om op te ontwikkelen gaat de mac zoals we die vandaag de dag kennen er uit. Let maar op.

  ARM wordt met het jaar sneller en sneller. Mac Aps worden nog nauwelijks gemaakt. Alle focus ligt op iOS. De iPad krijgt stap voor stap meer en meer laptop achtige features uit Mac OS toebedeeld. Het tempo is bewust zo traag zodat niemand zal schrikken van een compleet nieuwe interface en manier van werken zoals ooit gebeurde bij windows 7 naar windows 8. Mensen gaan slecht op grote veranderingen en dan weet Apple donders goed. Daarom masseert Apple de transitie gewoon zachtjes in over verloop van een aantal jaren.

  Zo kan Apple zich ook aan zijn belofte houden dat Mac OS en iOS niet samen 1 zullen worden. Mac OS hoeft slechts uit gefaseerd te worden naar mate iOS steeds capabeler en bruikbaarder wordt als Mac OS vervanger. Voor vele is iOS dat al. Met steeds meer desktop features uit Mac OS in iOS, Met meer en meer apps als Procreate en Pixelmator en Afinity photo, Publisher & designer en Adobe’s belofte de volledige versie van Adobe photoshop op de iPad te lanceren zie je dat steeds meer bedrijven het ontwikkelen voor de Mac achter zich laten en kiezen voor een modern toekomstbestendig platform als iOS. Er komen meer en meer apps voor uit die op zijn minst evenveel of zelfs meer kunnen als hun desktop variant.

  Apple hoeft straks alleen nog maar muis en keyboard support toe te voegen voor wie zijn iPhone of iPad aan wil sluiten aan een groot scherm een eGPU en je hebt de toekomst in je zak. De Mac doet er niet meer toe.

  Voor mij is het compleet duidelijk waar Apple met iOS heen gaat.
  Het zal niet dit jaar gebeuren maar binnen 5 jaar denk ik dat het iOS is dat de klok slaat. Wellicht gerebrand naar iets anders om de nieuwe lading te dekken.

 • Profielfoto
  midas

  Ach de prijs is echt oninteressant. Stond laatst bij een vriend/bedrijf die een nieuwe pc had, 10000,- hoppa.

  imac is gewoon perfect. Als ze die weer volladen met de nieuwste zooi is iedereen blij. MacBook pro blijft echt een prut ding. Loop er eens een werkplaats mee binnen en hij werkt niet meer door t stof.

  De consumentenlijn is ook een drama.

  vroeger niet zo belangrijk maar nu er een iPhone is wel degelijk!

  Je koopt een systeem, althans ik.

   

   

 • Profielfoto
  Frans

  Ik denk ook dat de Mac zoals we die nu kennen over een aantal jaren zal verdwijnen.

  iPhones en iPads worden steeds krachter evenals draadloze protocollen. In de toekomst leg je thuis of op kantoor je iPhone/iPad op je bureau, meteen begint deze draadloos op te laden en verbinding te zoeken met het beeldscherm, toetsenbord en muis op het bureau. FaceId ontgrendeld je iPhone/iPad en een Mac-achtige desktop verschijnt op het beeldscherm. Je kan meteen aan de slag met waarmee je zojuist nog bezig was op je iPhone/iPad, alleen bedien je het programma nu met de muis en het toetsenbord. Ondertussen werkt je iPhone/iPad nog als een smart trackpad, naar wens met of zonder touchbar simulator en kan je ook nog van, een veel slimmere, Siri gebruik maken.

  Ga je weg dan neem je je iPhone/iPad van het bureau, de verbinding met scherm, toetsenbord en muis wordt verbroken en je iPhone/iPad schakelt weer over naar iOS-modus. Je kan gewoon verder werken waar je mee bezig was, maar dan via een iOS interface.

 • Profielfoto
  defores

  Apple gaat geen vaarwel zeggen tegen de Mac, want waarop moet men dan nog met Xcode werken? zonder Xcode raakt de AppStore leeg dat kan geen optie zijn en bovendien is Apple groot geworden door de Mac en niet door de iPhone.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Apple denkt alleen nog maar in dollartekens. Ondanks dat de Mac in het slop zit verkopen ze nog nooit zo goed de iPhone en ook die wordt steeds duurder. Dat is hun paradepaardje geworden. Want de verkopen daarvan zijn een veelvoud van die van de Mac en dat is een vreemde ontwikkeling als je bedenkt dat A) Apple groot is geworden met computers en B) dat een iPhone op geen enkele manier vergeleken kan worden met een desktop c.q. laptop. Dus waarom verwaarloost Apple zijn ooit belangrijkste bron van inkomsten? Momenteel heeft Apple 250 miljard in kas en hun beurswaarde doorbrak voor het eerst in de geschiedenis van beursnoteringen de grens van 1 biljoen dollar. Dat is dus een 1 met 12 nullen! Ter vergelijking: de Shell is ‘maar’ 300 miljard waard en ons BBP is 850 miljard.

  Voor een bedrijf met 250 miljard in kas heeft het een ontwikkelingstraject van 1 cent voor wat de Mac betreft en natuurlijk lachen ze zich rot als de EU weer met een boete komt…

  Apple ging in 1980 naar de beurs, een aandeel kostte toen een halve dollar. Ruim 20 jaar lang zwierf de koers tussen één en vijf dollar. Tien jaar geleden begon de grote opmars en het aandeel staat nu op 207 dollar, een stijging van ± 8180%!!! Dat was dus rond 2008 na de introductie van de iPhone. Je hoeft geen analist te zijn om te zien wat hier aan de hand is. Je zou haast denken dat de Mac een hobby van Apple is geworden en de iPhone het ‘echte’ product.

  Maar er gaat meer gebeuren he? Naast de overstap naar 64 bit only (waardoor veel gekochte programma’s uit de appstore een update moeten krijgen, of misschien ook niet) is Apple ook van plan de Intel te dumpen ten voordele van een eigen CPU en ze ontwikkelde tot ergernis van ontwikkelaars een eigen opvolger (Metal graphics) van openGL. Dit is een ontwikkeling die niet gewenst is aangezien dit betekent dat code schrijven voor een Mac een specifiek niet cross-platform methode vraagt wat extra werk betekent voor de ontwikkelaar. Daarmee zondert Apple zich steeds verder af van de rest in de computer wereld. Je kunt je dus afvragen of dat opsluiten van een Mac in zijn eigen wereldje het begin van het einde is omdat ontwikkelaars twee keer zo veel kosten maken voor één programma en daarom gewoon geen Mac versie willen maken.

 • Profielfoto
  Frans

  defores op 3 augustus 2018 06:57
  Apple gaat geen vaarwel zeggen tegen de Mac, want waarop moet men dan nog met Xcode werken? zonder Xcode raakt de AppStore leeg dat kan geen optie zijn en bovendien is Apple groot geworden door de Mac en niet door de iPhone.

  Als je nu Xcode zou kunnen gebruiken op de manier die ik hierboven heb beschreven? Zou je dan echt nog een Mac nodig hebben?

  Apple is pas echt groot geworden na introductie van de iPhone, niet door de Mac, helaas. De iPhone levert nu het grootste percentage van de omzet en de winst. De Mac is voorlopig nog wel belangrijk voor een beperkte groep gebruikers, zoals ontwikkelaars, maar voor de grootste groep, de consumenten, wordt de Mac steeds minder belangrijk en in de toekomst waarschijnlijk overbodig. Dat Apple helemaal vaarwel gaat zeggen tegen de Mac is niet heel waarschijnlijk, wel dat de Mac steeds minder belangrijk zal worden, in ieder geval als consumenten product.

 • Profielfoto
  kasuja

  defores op 3 augustus 2018 06:57
  Apple gaat geen vaarwel zeggen tegen de Mac, want waarop moet men dan nog met Xcode werken? zonder Xcode raakt de AppStore leeg dat kan geen optie zijn en bovendien is Apple groot geworden door de Mac en niet door de iPhone.

  Wat een beperkte gedachtegang.

  Volgens mij is er niks dat programmeren tegenhoud op iOS.
  Apple hoeft alleen XCODE geschikt te maken voor iOS.

 • Profielfoto
  Jesper

  Ik denk dat het allemaal begonnen is met de race voor de dunste en lichtste laptop. Alles moest zo plat mogelijk, want dat is wat de consument volgens Apple verstaat onder hightech. Echter is dit hightech voor het oog en niet zozeer qua hardware. Immers door alles zo dun mogelijk te maken moeten er veel concessies gedaan worden (zoals een 5200 RPM schijf in de iMac, weglaten van poorten en beperkte koeling).

  Apple kennende zullen ze niet snel een stap terug willen doen. Daardoor hebben ze het met hun race naar het platte het zichzelf heel erg moeilijk gemaakt. De technologie en het geld is er, maar wellicht is Apple bang dat niemand zit te wachten op een iMac of laptop die 1 cm. dikker wordt?

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Frans op 2 augustus 2018 23:05
  Ik denk ook dat de Mac zoals we die nu kennen over een aantal jaren zal verdwijnen.

   

  Ik mag er niet aan denken dat dit gebeurt. 😒 De Mac computer is onvervangbaar.

 • Profielfoto
  Lolsmurf

  Wellicht zou Apple de markt anders moeten indelen:

  1. Design: dit type richt zich op die kopers die het mooiste en nieuwste willen hebben. Uitbreidbaarheid is hier geen prio

  2. Modulair: dit type richt zich op de kopers die een goed product willen, maar het moet wel uitbreidbaar zijn, en vervangen kunnen worden. Het moet er rbuust en stevig uitzien, vervangbaarheid is hier prio.

  3. Top prestaties: dit type richt zich op kopers die de laatste techniek willen hebben. Design is niet belangrijk als het maar betrouwbaar werkt en gebruik maakt van de laatste technologie.