Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 1 augustus 2018

KPN verhoogt 4G-snelheid voor alle abonnees

Goed nieuws voor abonnees van KPN. De Nederlandse provider is de afgelopen tijd druk bezig geweest om zijn 4G-netwerk uit te breiden en heeft sinds enkele dagen de maximale snelheid van 4G verhoogd. Voorheen was dit 225 Mbit/s maar nu is het 300 Mbit/s.

De snelheidsverhoging is stilletjes doorgevoerd, sinds maandag staat de maximale snelheid van 300 Mbit/s plots op de dekkingskaart. De hogere snelheid wordt bereikt door het toevoegen van een vierde frequentieband (2100 MHz) voor de dataverbinding.

Meer frequenties voor 4G, meer snelheid

Moderne smartphones kunnen door een techniek, die carrier aggregation heet, op meerdere frequenties tegelijk data verzenden en ontvangen. Daardoor zijn hogere snelheden mogelijk. Het 4G-netwerk van KPN gebruikt sinds enkele dagen vier frequenties, namelijk 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. De een na laatste werd voorheen vooral voor 3G gebruikt, maar wordt nu bij het 4G-netwerk gevoegd. Het 3G-netwerk blijft voorlopig in de lucht, maar moet het met minder capaciteit doen. De provider zei vorige week nog dat 3G pas in 2022 uitgeschakeld zal worden.

mobiel internet in nederland

Voor gebruikers van de iPhone is er slecht nieuws. De iPhone ondersteunt de hogere snelheid namelijk niet. Dat komt omdat Apple’s telefoon maar op drie 4G-banden tegelijk verbinding kan maken. De hoogste snelheid blijft daar dus 225 Mbit/s. Om de maximale snelheid te bereiken, zijn alle vier de banden nodig. Telefoons die dit we ondersteunen zijn onder andere de Samsung Galaxy S8 en S9 en de OnePlus 6.

KPN nu theoretisch snelste provider van Nederland

Door de snelheidsverhoging is KPN voorlopig de provider met de hoogste maximale snelheid. T-Mobile en Vodafone bieden in Nederland nog geen carrier aggregation op 4 frequenties aan. De maximale 4G-snelheid is bij Vodafone 250 Mbit/s en bij T-Mobile is dit 225 Mbit/s. Het gaat natuurlijk om een theoretische snelheid. De snelheid kan per provider en plaats afwijken. Op de dekkingskaart van KPN is te zien waar de maximale snelheid gehaald kan worden.

Meer snelheid is goed nieuws, want we moeten het voorlopig nog even met 4G doen. De opvolger -5G- laat in Nederland nog even op zich wachten. Dat komt door gedoe rondom de overname van Tele2 door T-Mobile. (Zie → 5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
KPN verhoogt 4G-snelheid voor alle abonnees
Sluiten