KPN verhoogt 4G-snelheid voor alle abonnees

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Goed nieuws voor abonnees van KPN. De Nederlandse provider is de afgelopen tijd druk bezig geweest om zijn 4G-netwerk uit te breiden en heeft sinds enkele dagen de maximale snelheid van 4G verhoogd. Voorheen was dit 225 Mbit/s maar nu is het 300 Mbit/s.

De snelheidsverhoging is stilletjes doorgevoerd, sinds maandag staat de maximale snelheid van 300 Mbit/s plots op de dekkingskaart. De hogere snelheid wordt bereikt door het toevoegen van een vierde frequentieband (2100 MHz) voor de dataverbinding.

Meer frequenties voor 4G, meer snelheid

Moderne smartphones kunnen door een techniek, die carrier aggregation heet, op meerdere frequenties tegelijk data verzenden en ontvangen. Daardoor zijn hogere snelheden mogelijk. Het 4G-netwerk van KPN gebruikt sinds enkele dagen vier frequenties, namelijk 800 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz en 2600 MHz. De een na laatste werd voorheen vooral voor 3G gebruikt, maar wordt nu bij het 4G-netwerk gevoegd. Het 3G-netwerk blijft voorlopig in de lucht, maar moet het met minder capaciteit doen. De provider zei vorige week nog dat 3G pas in 2022 uitgeschakeld zal worden.

KPN 5g

Voor gebruikers van de iPhone is er slecht nieuws. De iPhone ondersteunt de hogere snelheid namelijk niet. Dat komt omdat Apple’s telefoon maar op drie 4G-banden tegelijk verbinding kan maken. De hoogste snelheid blijft daar dus 225 Mbit/s. Om de maximale snelheid te bereiken, zijn alle vier de banden nodig. Telefoons die dit we ondersteunen zijn onder andere de Samsung Galaxy S8 en S9 en de OnePlus 6.

KPN nu theoretisch snelste provider van Nederland

Door de snelheidsverhoging is KPN voorlopig de provider met de hoogste maximale snelheid. T-Mobile en Vodafone bieden in Nederland nog geen carrier aggregation op 4 frequenties aan. De maximale 4G-snelheid is bij Vodafone 250 Mbit/s en bij T-Mobile is dit 225 Mbit/s. Het gaat natuurlijk om een theoretische snelheid. De snelheid kan per provider en plaats afwijken. Op de dekkingskaart van KPN is te zien waar de maximale snelheid gehaald kan worden.

Meer snelheid is goed nieuws, want we moeten het voorlopig nog even met 4G doen. De opvolger -5G- laat in Nederland nog even op zich wachten. Dat komt door gedoe rondom de overname van Tele2 door T-Mobile. (Zie → 5G in Nederland: T-Mobile en Tele2 zorgen voor vertraging)

Abonnementen Telefoon

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Goed bezig KPN. Beetje jammer dat ze alle verbeteringen toepassen nadat we eens een andere provider zijn gaan proberen. .;)

 • Profielfoto
  Hyrax

  Omdat mijn werkgever me een telefoon geeft inclusief abonnement heb ik mijn T-Mobile abonnement opgezegd en zit ik nu op KPN…

  Ik mis T-Mobile. Het netwerk was echt een STUK sneller. Theoretische snelheid is leuk, maar de praktijksnelheid bij T-Mobile was veel hoger. Bij mij thuis binnen haal ik 20Mbit met KPN, terwijl ik hier toch minimaal 80Mbit met T-Mobile haalde…. zelfde onderweg….

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Geen klagen over snelheid bij T-mobile. Ruim voldoende voor alles wat ik doe op mijn iphone

 • Profielfoto
  McMeller

  Ooit bij T-Mobile mijn contract mogen ontbinden omdat er geen bereik was op mijn werklocatie (was ook uitzonderlijk, in de kelder van een warenhuis). Ging met KPN een stuk beter en sindsdien ben ik niet meer van het KPN-netwerk af gegaan, simpelweg omdat ik eigenlijk altijd en overal tevreden ben over de dekking. Dat zegt op zich niets over snelheid, en daar is de afgelopen jaren veel in veranderd. Goed om te weten dat KPN in theorie weer aan kop loopt, want heel soms klinken de reclames over de snelle netwerken van T-Mobile aanlokkelijk.

 • Profielfoto
  arno1975

  Het wordt tijd dat ze bij KPN ook een Apple TV app gaan maken

 • Profielfoto
  Robert848

  Jammer dat nou nèt de iPhone-gebruikers geen gebruik kunnen maken van de snelheidsverhoging van KPN!

 • Profielfoto
  Chytin

  Er is nog niet echt een toepassing, in het legale circuit, waar je wat hebt aan deze snelheid. Netflix en YouTube gaan al goed op 20 Mbit. Een grotere databundel zou fijner zijn. Daar loopt KPN duidelijk achter op Tmobile en Tele 2 met hun onbeperkt data op volle snelheid. Ik stream veel radio via TuneIn als ik on the road bent en dat tikt aardig aan, ook al heb ik 10 GB. Bij de nieuwe iPhone stap ik over naar een aanbieder met onbeperkt data.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Robert848,

  waarom niet mijn iPhone, volgens jou?

 • Profielfoto
  VxP

  Ik moet hier echt om lachen. 225 of 300 mb/s. Alsof we het verschil merken…
  Doe eerder eens wat aan de dekking op bv IJburg, Java eiland (amsterdam), waar net 3g wordt gehaald met snelheden van 10 jaar terug. Om nog maar niet over de dekking binnen te beginnen want daar is KPN beslist de zwakste van de aanbieders, en niet alleen in Amsterdam.

  Verder naar tevredenheid gebruiker van hun thuispakket al hoop ik ook dat ze met een apple tv app komen.

 • Profielfoto
  Robert848

  @JoopJoopJoop, lees het gehele artikel maar…

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Fijn. Nu het bereik nog verbeteren! Dat laat af en toe echt nog te wensen over.

 • Profielfoto
  polansky

  Het bereik buiten de randstad van T-Mobile blijft gewoon K met grote peren.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Robert848,

  Robert848
  1 augustus 2018 19:25
  Jammer dat nou nèt de iPhone-gebruikers geen gebruik kunnen maken van de snelheidsverhoging van KPN!

  Juiste reactie had dus moeten zijn dat een paar Android dingen het ondersteunen en de rest van de wereld niet!!

 • Profielfoto
  Electr0n

  Ik kan nu al garanderen dat ondanks de Theoretische snelheid van KPN hoger ligt dan T-Mobile dat T-Mobile wel hoger ligt qua Werkelijke Snelheid!

  Sinds een jaar zit ik nu bij T-Mobile en heb met Vodafone gewerkt en nu ook KPN ivm werk, maar mijn Prive nr blaast beide weg. (Naja deed dan voorheen met Vodafone ;-))

 • Profielfoto
  Robert848

  @JoopJoopJoop,
  Je kunt van de titel maken wat je wilt en het vanuit ieder gewenst perspectief benaderen. Feit is en blijft dat iPhone-gebruikers er niets aan hebben. Een dode mus, zou ik het misschien wel noemen.