Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 augustus 2018
Leestijd: 3 minuten

Koopadvies: is de iPhone 7 nog steeds een goede koop?

Je kunt natuurlijk een dure iPhone XS van meer dan 1000 euro kopen, maar waarschijnlijk voldoet een iets ouder toestel ook prima. Apple verkoopt bijvoorbeeld de iPhone 7 nog steeds. Een toestel uit 2016. Is het nog de moeite om anno 2018 een iPhone 7 aan te schaffen?

iPhone 7: tijdloos ontwerp en prima scherm

Voor het ontwerp van de iPhone 7 hoef je het niet te laten. Het toestel heeft een tijdloos ontwerp dat ook in de iPhone 6 en iPhone 8 gebruikt wordt. Het toestel is met 138 gram bovendien lichter dan de iPhone 8, die 148 gram weegt. De randen zijn fors, maar niet groter of kleiner dan die van de iPhone 8. Wil je dunnere randen? Dan zit er niets anders op dan een iPhone X. Over het algemeen is het ontwerp echter gewoon bij de tijd.

Het scherm is ook bij de tijd. Het doet niet onder voor het scherm van de iPhone 8. De resolutie is identiek en de schermen leveren een prima helderheid. Wil je True Tone? Dan heb je een iPhone 8 nodig. Met True Tone past het scherm zijn blauwtinten automatisch aan het omgevingslicht aan. Een welkome toevoeging, maar geen breekpunt.

Klik/tap voor groter.

Snelheid nog ruim voldoende

De iPhone 7 is voorzien van Apple’s A10-chip. Die is de op twee na meest recente chip die iets minder snel is dan die van de iPhone 8 en iPhone X, maar nog steeds erg vloeiend werkt. Met iOS 12 heeft Apple iets oudere toestellen zoals de iPhone 7 bovendien extra veel aandacht gegeven. De snelheid zal de komende jaren geen struikelblok worden en je krijgt ook nog een update naar iOS 13.

Updates voor minimaal drie jaar

Dat je toestel software-update krijgt is niet alleen leuk, want nieuwe functies. Het is ook belangrijk op het gebied van veiligheid. De iPhone 7 ondersteunt de meest recente iOS-versie, namelijk iOS 11. Later dit jaar krijgt het toestel bovendien gewoon een update naar iOS 12. Gebaseerd op het huidige track-record, verwachten wij dat Apple het toestel nog minimaal drie jaar van software-updates zal voorzien. Zo krijgt de iPhone 7 nog iOS 12, iOS 13 en iOS 14. Je kunt er nog drie jaar met een gerust hart gebruik van maken.

Klik/tap voor groter.

Camera presteert vooral in donker slecht

Een kritiek punt is de camera. Hoewel de iPhone 7 op het gebied van megapixels en diafragma niet onder doet voor de iPhone 8 en iPhone X (alle toestellen hebben 12 megapixels), zijn de prestaties in het donker een stuk slechter. Foto’s hebben meer ruis en zien er een beetje grauwer uit. Ook de flitser is een stuk minder goed. De iPhone 8 en iPhone X hebben een zogenaamde “Slow Sync” flits die voor een meer gebalanceerde belichting zorgt. Het verschil is groot, vooral bij mensen in het donker. De foto’s met flits van de iPhone 8 zijn veel natuurlijker. Dit is echt een van de grootste nadelen van de iPhone 7. Maak je veel foto’s in het donker? Dan is de iPhone 7 niet het meest ideale toestel en raden we de iPhone 8 of iPhone X aan.

Klik/tap voor groter.

Een ander gemis is dat de iPhone 7 Plus in tegenstelling tot de iPhone 8 Plus niet over portretbelichting beschikt. De 7 Plus kan wel foto’s met portretmodus maken, maar daar vervolgens lichteffecten op toepassen niet. Dit is echter geen groot gemis.

Missende functies

Koop je een iPhone 7 in plaats van iPhone 8? Dan moet je het ook zonder de volgende functies doen:

  • Draadloos laden
  • Ondersteuning voor snelladen
  • Behuizing met minder kleuren
  • Ondersteuning voor Dolby Vision- en HDR10-content
  • Glazen body

Koopadvies iPhone 7: positief

De iPhone 7 is nog steeds aan te raden. Het toestel doet op weinig écht essentiële punten onder voor de iPhone 8. Alleen als fotografie je ding is of je veel foto’s in het donker maakt, is het geen aanrader. Je kunt van een nieuwe iPhone 7 nog jaren plezier hebben en het toestel zal niet traag aanvoelen of zonder updates komen te zitten.

iPhone 7 (links) en iPhone 8 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Koopadvies: is de iPhone 7 nog steeds een goede koop?
Sluiten