iPhone: nieuwe techniek moet voor zuinigere schermen zorgen

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Apple iPhone X veranderingen

Iedereen wil een iPhone die minimaal een week op accu meegaat, maar de batterijtechniek is nog lang niet zo ver. De oplossing? Individuele componenten zuiniger maken, en dat is precies wat Apple met de schermen van zijn smartphones wil doen. Het bedrijf werkt aan een nieuwe techniek voor nog zuinigere OLED-schermen.

Hoewel OLED-schermen al een stuk zuiniger zijn dan de traditionele LCD-panelen, kan het nog een stapje beter. Apple wil dit met een nieuwe techniek genaamd LTPO TFT gaan doen. Die heeft geen impact op het scherm zelf, maar maakt de plaat aan de achterkant, die ervoor zorgt dat individuele pixels in- en uitgeschakeld worden, zuiniger.

Ongeveer 15 procent minder batterijverbruik

Momenteel gebruikt Apple een techniek genaamd LTPS TFT voor het paneel van OLED-schermen. Dit is een dun laagje siliconen-materiaal dat erg warm kan worden. Het nieuwe achterpaneel bestaat uit een variant op polykristal. Dat wordt een stuk minder warm en werkt energiezuiniger. Bovendien is het mogelijk om grotere schermen te maken. Handig als de iPad straks ook een OLED-scherm krijgt. Volgens marktonderzoeker IHS is de concrete energiebesparing 15 procent.

iPhone OLED
Klik/tap voor groter.

Wanneer Apple de nieuwe schermtechniek gaat implementeren is nog niet duidelijk. Volgens IHS is het geheel nog in experimentele fase. Bovendien wedt Apple zelden op een paard. Zo wordt er ook gesleuteld aan de opvolger van OLED, genaamd MicroLED. Dat is een geheel nieuwe techniek, terwijl LTPS TFT een relatief kleine aanpassing is.

Het zou dus goed kunnen dat Apple op de korte termijn voor de iPhone inzet op het verbeteren van OLED met de hier beschreven techniek, terwijl op de Apple Watch geëxperimenteerd wordt met MicroLED. De wearble heeft een kleiner scherm en hoeft in minder grote getale geproduceerd te worden. Dat maakt het een geschikt platform voor compleet nieuwe schermen. (Zie ook → MicroLED: Alles over Apple’s nieuwste schermtechniek)

IHS Markit

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Het enige wat Apple hiermee gaat bereiken is een dunnere iPhone.

 • Profielfoto
  aaa

  Dit is juist iets wat ze waarschijnlijk eerst gaan proberen in bijvoorbeeld de macbook pro of watch. Met de iPhone zijn ze juist iets voorzichtiger.

  Als er een iPhone faalt hebben ze grote financiele problemen, bij de macbook of watch valt het dan wel mee.