‘iPhone straks zonder simkaart te activeren’

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Je kunt een iPhone prima zonder simkaart gebruiken. Zolang er verbinding met een Wi-Fi-netwerk is, kan het toestel alles behalve bellen en SMS-berichten versturen. Is het dan niet vreemd dat je eenmalig een simkaart nodig hebt om een iPhone te activeren? Ja. En Apple lijkt er wat aan te willen doen.

Het bedrijf heeft de afgelopen tijd namelijk tests uitgevoerd met het activeren van iPhones zonder simkaart. De tests werden op kleine schaal uitgevoerd door medewerkers in Amerikaanse Apple Stores. Ook in Frankrijk en Duitsland is getest, maar niet in Nederland.

Simkaart straks niet langer vereist?

De tests zijn in juli begonnen, samen met de release van iOS 11.4.1. Dat wil echter niet zeggen dat alle iPhones met die versie zonder simkaart te activeren zijn (dat hebben we geprobeerd). Apple kan dit bepalen zodra een iPhone contact opneemt met de servers van het bedrijf om te activeren. Op dat moment volgen twee keuzes: simkaart vereist of simkaart niet vereist.

iPhone simkaart

Mogelijk voor dual-sim iPhone

De vraag is natuurlijk waarom Apple deze stap overweegt. Het zou een selecte groep gebruikers slechts een beetje meer gemak opleveren. Wij vermoeden dat dit de eerste stap is naar een toestel met dual-sim. Naar verluidt zien we dit jaar minimaal één iPhone met ondersteuning voor twee simkaarten. Een van de twee simkaarten kan echter een virtuele eSim zijn en als alleen de eSim wordt gebruikt, kan Apple niet meer om een simkaart vragen voordat het toestel überhaupt te gebruiken is. Het kenmerk van een eSim is namelijk dat je ‘m kunt configureren via het Instellingen-menu van iOS.

Welke iPhone dit jaar precies een eSim krijgt is nog onduidelijk. Er gaan volop geruchten, maar die noemen geen concreet toestel. Wij vermoeden dat het een functie van de iPhone 9 of iPhone X Plus zal zijn. De eerste is waarschijnlijker, omdat dit een goedkoper toestel moet worden dat zich op China en andere opkomende markten richt. Daar zijn toestellen met plaats voor twee simkaarten een stuk gebruikelijker.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  McMeller

  Ik denk ook dat het te maken heeft met een toekomstige e-sim en heb het verplicht activeren met een simkaart altijd aan een eventuele simlock gerelateerd, maar heb het nooit echt uitgezocht.

  Het is wel een prettige verbetering. Dat dit niet voor iedereen alledaags is begrijp ik, maar ik gebruik vaak Apple Configurator om veel toestellen voor te bereiden. Het is best vervelend dat je alle toestellen dan van een simkaart moet voorzien. Het plaatsen en verwijderen daarvan kost meer tijd dan de daadwerkelijke handeling die je moet doen.

 • Profielfoto
  epsylon

  Zijn er echt ‘bewijzen’ dat Apple dual-sim gaat ondersteunen? Ik geloof het namelijk niet. Uiteraard komt de e-sim in de nieuwe toestellen en is dit daarvoor nodig maar dat je die tegelijk kunt gebruiken met een reguliere simkaart is een aanname die jullie maken. Twee simkaarten heeft direct negatieve gevolgen op het batterijgebruik en biedt voor Apple weinig meerwaarde naast veel extra werk voor de implementatie en test (denk aan alle menu’s en opties die je moet aanpassen).

 • Profielfoto
  Jafo

  Denk dat jullie er niet teveel in moeten zien. E-Sim is hier wel het sleutelwoord. Om een iPhone met e-Sim te activeren zonder Mac of PC moet je eerst de iPhone kunnen activeren om daarna de e-Sim in te stellen.

 • Profielfoto
  steveb

  Waarom zou Apple esim gebruiken als ze isim kunnen maken.
  https://www.onemorething.nl/2018/02/isim-direct-in-smartphone-chip/

  Misschien word het dual isim. Of multi isim
  Die dus zorgt dat de iPhone idd geconfigureerd wordt in de winkel zonder de aanwezigheid van een fisieke Sim

 • Profielfoto
  steveb

  Vaarwel iPod?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik wacht met smart op de eerste SIM-trayloze iPhone. Dan nog de Lightning poort vaarwel zeggen en de droom is compleet.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Zonder simpoort komt er weer ruimte vrij voor batterij, helpt vast bij waterdichtheid, scheelt weer een tray-pinnetje dat je kwijt kunt raken, geklungel met het erin doen van de sim en de argumenten van McMeller bij massa-configuratie snap ik ook wel… ik ben vóór!

  Maar van dual sim was toch het gerucht dat dit niet naar Nederland zou komen? Ik zou al blij zijn met 1 (e)-sim. Een dual sim mag als duurdere optie naar wie dat nodig heeft/denkt te hebben.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Wie kan uitleggen waarom een SIM kaart überhaupt een vereiste is om een iPhone te activeren?

 • Profielfoto
  RJG

  Technisch is een simkaart toch al lang achterhaald? Alleen de juiste afspraken tussen de providers en fabrikanten voor aanmelden en registreren telefoons. Toch?