Column: ik testte de iPhone X en vergat Facebook

Door: Rajno van Wilgenburg - 25 reacties
Facebook privacy

Ik moet iets bekennen. Hoewel ik al maanden voor OMT schrijf, had ik tot voor kort een Samsung Galaxy S9 in mijn broekzak. Natuurlijk hoort bij werken voor een Apple-website alles van de iPhone weten. Dus kreeg ik vorige week een iPhone X in mijn handen. Hoe die bevalt is iets voor een andere keer, maar vanmiddag realiseerde ik me plots iets anders: ik gebruik al een week geen Facebook door die nieuwe iPhone.

Kleine disclaimer. Zodra we op One More Thing een artikel af hebben, moet dit gedeeld worden op Facebook. Dit doen we natuurlijk vanaf onze Macs, dus ik zal niet beweren dat ik Facebook volledig links heb laten liggen, maar voor privé-doeleinden heb ik Mark’s sociale netwerk nagenoeg niet gebruikt.

Facebook zit niet standaard op de iPhone

Op praktisch iedere recente Samsung staat Facebook standaard geïnstalleerd. Dan is de verleiding om hersendood in te loggen een stuk groter. Op mijn nieuwe iPhone X voelde ik echter niet de drang om de app te installeren. In tegendeel: wat een rust zeg, zonder een app die je aandacht constant met allerlei pushberichten en badges probeert te kapen. Apple behoedt je hiervoor door standaard geen sociale apps mee te leveren.

Ik heb vaker de discussie met collega’s dat ik liever geen grotere databundel neem (luxeprobleem: ik heb nu 4 gigabyte), omdat ik weet dat ik mijn online gedrag dan kan reguleren. Althans, dat dacht ik. Het algoritme van Facebook had me echter behoorlijk bij de ballen. Zeker als Facebook standaard op je telefoon staat, is inloggen haast vanzelfsprekend. En vervolgens kan de app met al zijn trucjes je aandacht gaan trekken.

Facebook
Klik/tap voor groter.

Afhankelijkheid

Ik betrapte mezelf er pas na vijf dagen op dat ik Facebook weer eens via mijn Mac checkte voor iets persoonlijks. Had ik al die dagen geen Facebook gebruikt? Ja. Heb ik iets gemist? Nee. Dat zette mij hard aan het denken. Ik dacht terug aan de dagen dat ik normaal gesproken even van mijn bureau zou weglopen. Vorige week had ik ongetwijfeld mijn telefoon nog meegenomen, ditmaal liet ik die prachtige iPhone X gewoon achter op mijn bureau. Er was niets om te checken, geen pushbericht of geen badge van Mark Zuckerberg die mij bij zijn maandelijks actieve gebruikers wilde tellen.

Gewoontes doorbreken

Ik heb altijd gedacht dat ik Facebook nodig had en in zekere zin klopt dat ook wel. Mijn profiel is verbonden aan de pagina van OMT, dus echt verwijderen zit er niet in. Ik kan echter met zekerheid stellen dat ik in mijn privéleven geen sociale netwerken van Mark Zuckerberg nodig heb. Ik voelde me ook al een langere tijd niet meer verrijkt na het gebruik van de Facebook-app, maar ik dacht het altijd nog nodig te hebben. Het is lastig uit te leggen, maar als updates over je studie of commissievergaderingen hoofdzakelijk gedeeld worden via Facebook, dan ga je geloven dat je er niet aan kunt ontkomen. Uiteindelijk bleek dat helemaal niet waar. Berichten die belangrijk genoeg zijn, bereiken je toch wel.

Bye bye Facebook

Maandag kreeg ik die fijne iPhone X in handen, ik geniet er nog steeds volop van. Niet alleen omdat ‘ie lekker werkt, maar vooral omdat ik niet gestoord wordt door notificaties die geen invloed hebben op het verloop van mijn dag. Zo dacht ik maandagavond toen ik thuiskwam: “Zal ik nog even snel op de Kamer gezocht/aangeboden Amsterdam-groep kijken?” Om me vervolgens meteen te realiseren dat die groep er exact zo uit zou zien als de dagen ervoor. Niets dat ik kan/wil betalen en waarschijnlijk waren tientallen respondenten mij al voor.

Ik heb geen behoefte aan berichten van mijn verre familie die een kat uit de boom hebben gered. Nee, geef mij maar een update met mooie sneakers of belangrijke updates die zijn gedeeld door de buren in mijn appartementenblok. Sinds het algoritme van Facebook is aangepast kom ik die updates echter zelden tegen.

Ik kan met volle zekerheid garanderen dat ik de app nooit meer op mijn smartphone zal installeren. Ik raad je aan om hetzelfde te doen. Zelfs in de wetenschap dat wij redelijk veel lezers bereiken via Facebook. Probeer het in ieder geval een tijdje zonder de app. Hij vreet niet alleen een hoop geheugen en accu, het obsessief controleren wat er gedeeld wordt is een ondankbare dopamine rush die je aan het einde van de rit ongelukkiger achterlaat. Het voelt bevrijdend en ik weet nu zeker dat ik Facebook ook totaal niet meer nodig heb.

– Rajno

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Good for you! ?

 • Profielfoto
  NI3LS

  Na de oproep van Arjen Lubach de koe bij de hoorns gevat en mijn Facebook een gooi gegeven.

  En wat is het heerlijk zonder dat medium. Krijg veel minder mee, kijk minder op m’n iPhone en het geeft serieus rust.

  Twitter had ik al verwijderd, Snapchat gedelete en WhatsApp gebruik ik zelden. Alleen Instagram is nog enigszins leuk, maar ik volg met opzet alleen vrienden en familie. Zo zijn er weinig updates en kijk je minder of je iets gemist hebt.

  Er was een tijd dat elke nieuwe app op m’n iPhone kwam. Er komt een tijd dat er geen enkele sociale app meer op staat. En dat voelt best fijn.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Prachtig stuk!

 • Profielfoto
  Reinier J

  LinkedIn al jaren geleden er uitgedaan. Facebook recent ook. Ik was het “kijk mij eens hoe goed ik het heb” gezeur, en de eeuwige discussies en ruzies om gelijk te krijgen in bepaalde Facebook groepen enorm zat. Dus druk op de knop en FB was exit. Ik moet zeggen, ik mis FB totaal niet.

 • Profielfoto
  tav

  Ik gebruik nu enkel de mobile site als ik op FB ga… De App verbruikte te veel accu

 • Profielfoto
  whaha

  Dus de algoritmes van Facebook zullen het sociale netwerk nog eens de das om doen? De ironie!

  Ik ben al een paar jaar Facebookloos en het geeft inderdaad rust, zolang je het niet vervangt met iets anders. Ik vind Twitter bijvoorbeeld veel rustiger en minder claimerig, maar uiteindelijk gaat het bij die apps natuurlijk om hoe je er mee omgaat.

 • Profielfoto
  roma

  Persoonlijk vind ik dit een beetje een sneu verhaal. Een beetje net als die collega’s die roepen dat ze worden geleefd door hun agenda en dat ook als excuus gebruiken om hun werk niet te (kunnen) doen. Ik heb er geen enkele moeite mee om sociale Apps te laten voor wat ze zijn en ze pas te openen als het mij uitkomt. Ik zal er niets belangrijks door missen weet ik immers. Om dat nou aan de duurste iPhone op te hangen…

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb al vaker geroepen dat ik Facebook beu ben. Ook hier heb ik dat gezegd. Maar dit stuk inspireerd mij om Facebook definitief van mijn iPhone af te gooien! Dat dat is wat ik nu daadwerkelijk ga doen binnen de komende 3 minuten. Alle social media apps verwijderen waar ik me regelmatig aan irriteer maar toch naar blijf kijken omdat er een badge bij staat. Thnx!

 • Profielfoto
  iDarwin

  Mooi!

 • Profielfoto
  ln.XSOcam

  Mooi geschreven en ook erg mee eens.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ook ik gooi regelmatig Facebook van mijn iPhone (“moet” het af en toe herinstalleren ivm podcasts die ik deel) en ik onderschrijf de mentale rust die het oplevert.

  Maar wel een nuancering: Facebook dringt helemaal geen notificaties aan je op als jij de notificaties van de Facebook app gewoon uitzet in Instellingen -> Berichtgeving. Ik ben erg zuinig met welke apps ik toesta mij een badge te laten zien en ook dat geeft heel veel rust kan ik je zeggen:)

 • Profielfoto
  Hydræ

  Mooi stuk. Sociale media doet zo meer kwaad dan goed als weinig mensen elkaar nog aankijken op straat, en als het je gedrag veranderd. Zelf heb ik notificaties uitstaan en kijk alleen wanneer ik dat wil. Zo voorkom je dat je wordt geleefd door dat gepingel de hele dag.

 • Profielfoto
  Melle

  Ikzelf heb zelf nooit een Facebook account gehad, maar gebruik wel iMessage, whatsapp en Instagram. En vier weken geleden dit simpele truukje gedaan. Voor al die apps het badge symbool afgezet.

  En geloof me: nu kijk ik nog af en toe eens naar mijn berichten of op IG, maar alleen als ik er zelf aan denk of zin in heb.

  Je moet echt een heeeel sterk karakter hebben om elke keer opnieuw een badge symbool te zien staan en dat bewust te negeren en niet te kijken welk bericht je hebt gemist.

  Het is een wondermiddel om ineens zelf baas te zijn over wat je wanneer bekijkt en toch die sociale media apps te gebruiken,

  Het werkt toch bij mij. Het mooie is dat jet uitproberen geen moeite is of een onomkeerbare geste is, gewoon even die badge symbolen afzetten en zien wat het doet met je gedrag.

 • Profielfoto
  Melle

  Ahja – en on topic – ik snap de aanleiding ergens wel, maar die geforceerde link met die “nieuwe iPhone X” komt wel…. heel geforceerd over!

 • Profielfoto
  Gabriel

  Je kunt ook de notificaties uitzetten en de app een paar schermen verder zetten. Ik heb de socialmedia-apps samen in een map verderop staan. Ik gebruik ze als het nodig is, maar ze staan niet de hele tijd mijn aandacht te trekken.

  Telefoon thuis laten geeft ook een heerlijk vrij gevoel: op het strand, op de fiets, op het terras. Laat de rest maar lekker appen. Ik zie het later wel.

 • Profielfoto
  Outragemac

  Sinds ik FB en andere social media er af heb gegooid heb ik veel meer echt sociaal contact.

  Enige wat ik echt mis is info over bands en optredens. Daar moet ik nu echt meer naar zoeken.

 • Profielfoto
  mslik

  Ik ben sinds een paar maanden FB loos. Voor mij was het niet dat hele gedonder omtrent de privacy etc (moet je maar niet mee willen doen) maar meer dat het met irriteerde. Ik had 500+ vrienden, kennissen, vage kennissen en allerlei nutteloze grappige groepjes. Maar FB laat van een handje vol maar wat zien als er tussen de reclames daar plek voor was. Ik moest meestal via de herinneringen opmerken, van Ohja daar was ik ook nog lid van en Ohja die heb ik ook al een tijd niet gezien. Ik wil zelf bepalen wat ik wil zien en wie ik wil zien, maar FB liet dat niet meer toe. Dus de knop omgezet en een paar maanden geleden mijn account opgeheven en FB eraf gepleurd. En ik heb het nog geen seconde gemist. Wat een rust.

 • Profielfoto
  monty python

  Heel herkenbaar verhaal, niet alleen bij mezelf maar ook in mijn omgeving. Het is duidelijk dat bij een groot publiek de sociale media wel degelijk een houdbaarheidsdatum hebben, zeker als het gebruik te intensief wordt. Ik heb na een aantal jaar ook alles eraf gegooid. Facebook was het makkelijkst, dat vind ik veruit de minst aantrekkelijke tool. Twitter was al moeilijker. Instagram of iets anders nooit gehad. LinkedIn lijkt professioneel nodig maar is ook een zeer eenzijdig en belachelijk extreem positief verhaal geworden dat meer en meer op gerichte reclame van bedrijven en professionals begint te lijken. Dat irriteert me steeds meer als ik het lees.

  Zie ook altijd graag naar het voorbeeld eBay dat ook die evolutie meemaakte : van nieuw en hip waarbij men dacht dat dit alles ging overnemen tot een klein marginaal gegeven waar je enkel nog professionele buitenlandse schimmige semi-oplichters als verkopers hebt en nog amper kopers. Waar dit in het begin heel leuk begon als een verkoopspel tussen particulieren.

  Zoals in zoveel zaken is er niets in het leven dat altijd maar exponentieel zal blijven groeien, ook dit niet. En dat is maar goed ook want de balans van de impact van sociale media is al lang negatief en zelfs zwaar negatief aan het worden. Uiteraard zullen ze wel blijven bestaan in beperkte vorm maar ze zullen zich moeten aanpassen aan de mens. En niet andersom. En laat dat een les zijn voor alle tech-hysterie.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Communiceren met vrienden doe je verbaal, niet digitaal.

 • Profielfoto
  morwatz

  Maikelw op 6 augustus 2018 12:28
  Communiceren met vrienden doe je verbaal, niet digitaal.

  Onzin.

 • Profielfoto
  SvS

  @Maikelw Allebei gewoon.

  Maar FB weg = herkenbaar.

 • Profielfoto
  Wimusia

  Edwin op 5 augustus 2018 20:26
  Maar dit stuk inspireerd mIj……..

  NEE! Dit stuk inspireerTTTTT mij……

  Alle social media apps verwijderen waar ik me regelmatig aan irriteer

  NEE! Waar ik me aan erger!

  #tokkiestraattaalniveau #inburgeringscursus #tokkietaalgebruik

   

 • Profielfoto
  Norbert

  @Wimusia

  Een écht wijze man reageert niet zo fel.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Mensen doen net alsof ze gedwongen worden Facebook te gebruiken.

 • Profielfoto
  JesseV

  Hoi. Vind het een interessant stukje om te lezen maar er waren wel wat dingen die me opvielen.. Voor iemand die dan bij een media bedrijf werkt en veel met Social Media te maken heeft vind ik het jammer dat je insinueert dat Facebook “Marks” enige social media is.

  “Ik kan echter met zekerheid stellen dat ik in mijn privéleven geen sociale netwerken van Mark Zuckerberg nodig heb.”

  Klinkt allemaal super zelfstandig en off the grid en “kijk mij eens losbreken van de sociale sleur”, wat voor iemand in dit vakgebied uniek zou zijn. Wie is deze jongen dacht ik?! Huiverend voor het gebrek aan info waar ik uiteraard tegenaan zou lopen tijdens mijn stalk-sessie typte ik met trillende vingers je naam in op Google. Verassend genoeg zag ik je insta account al en ik heb zo’n vermoeden dat er ook wel een “One more thing” whatsapp groep bestaat.. (Of een “geef memes” groep, om het even aan je privéleven te koppelen)

  Nu is daar niks mis mee, zelf spendeer ik ook uren aan het sturen van memes en had ik zonder instagram nooit zoveel vakantie foto’s gemaakt, maar hiermee verlies je wel wat geloofwaardigheid.

  Ps. Er zit ook een energie & data besparende functie in de Facebook app. (En je zou natuurlijk – zoals bij alle apps – je push notificaties uit kunnen zetten)

  Pps. Ik heb mijn super stulpje in Amsterdam wel via deze Facebook pagina, beetje geluk wellicht maar het is wel mogelijk dus, hou hoop!