Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg OMT Specials 5 augustus 2018

Column: ik testte de iPhone X en vergat Facebook

Ik moet iets bekennen. Hoewel ik al maanden voor OMT schrijf, had ik tot voor kort een Samsung Galaxy S9 in mijn broekzak. Natuurlijk hoort bij werken voor een Apple-website alles van de iPhone weten. Dus kreeg ik vorige week een iPhone X in mijn handen. Hoe die bevalt is iets voor een andere keer, maar vanmiddag realiseerde ik me plots iets anders: ik gebruik al een week geen Facebook door die nieuwe iPhone.

Kleine disclaimer. Zodra we op One More Thing een artikel af hebben, moet dit gedeeld worden op Facebook. Dit doen we natuurlijk vanaf onze Macs, dus ik zal niet beweren dat ik Facebook volledig links heb laten liggen, maar voor privé-doeleinden heb ik Mark’s sociale netwerk nagenoeg niet gebruikt.

Facebook zit niet standaard op de iPhone

Op praktisch iedere recente Samsung staat Facebook standaard geïnstalleerd. Dan is de verleiding om hersendood in te loggen een stuk groter. Op mijn nieuwe iPhone X voelde ik echter niet de drang om de app te installeren. In tegendeel: wat een rust zeg, zonder een app die je aandacht constant met allerlei pushberichten en badges probeert te kapen. Apple behoedt je hiervoor door standaard geen sociale apps mee te leveren.

Ik heb vaker de discussie met collega’s dat ik liever geen grotere databundel neem (luxeprobleem: ik heb nu 4 gigabyte), omdat ik weet dat ik mijn online gedrag dan kan reguleren. Althans, dat dacht ik. Het algoritme van Facebook had me echter behoorlijk bij de ballen. Zeker als Facebook standaard op je telefoon staat, is inloggen haast vanzelfsprekend. En vervolgens kan de app met al zijn trucjes je aandacht gaan trekken.

Klik/tap voor groter.

Afhankelijkheid

Ik betrapte mezelf er pas na vijf dagen op dat ik Facebook weer eens via mijn Mac checkte voor iets persoonlijks. Had ik al die dagen geen Facebook gebruikt? Ja. Heb ik iets gemist? Nee. Dat zette mij hard aan het denken. Ik dacht terug aan de dagen dat ik normaal gesproken even van mijn bureau zou weglopen. Vorige week had ik ongetwijfeld mijn telefoon nog meegenomen, ditmaal liet ik die prachtige iPhone X gewoon achter op mijn bureau. Er was niets om te checken, geen pushbericht of geen badge van Mark Zuckerberg die mij bij zijn maandelijks actieve gebruikers wilde tellen.

Gewoontes doorbreken

Ik heb altijd gedacht dat ik Facebook nodig had en in zekere zin klopt dat ook wel. Mijn profiel is verbonden aan de pagina van OMT, dus echt verwijderen zit er niet in. Ik kan echter met zekerheid stellen dat ik in mijn privéleven geen sociale netwerken van Mark Zuckerberg nodig heb. Ik voelde me ook al een langere tijd niet meer verrijkt na het gebruik van de Facebook-app, maar ik dacht het altijd nog nodig te hebben. Het is lastig uit te leggen, maar als updates over je studie of commissievergaderingen hoofdzakelijk gedeeld worden via Facebook, dan ga je geloven dat je er niet aan kunt ontkomen. Uiteindelijk bleek dat helemaal niet waar. Berichten die belangrijk genoeg zijn, bereiken je toch wel.

Bye bye Facebook

Maandag kreeg ik die fijne iPhone X in handen, ik geniet er nog steeds volop van. Niet alleen omdat ‘ie lekker werkt, maar vooral omdat ik niet gestoord wordt door notificaties die geen invloed hebben op het verloop van mijn dag. Zo dacht ik maandagavond toen ik thuiskwam: “Zal ik nog even snel op de Kamer gezocht/aangeboden Amsterdam-groep kijken?” Om me vervolgens meteen te realiseren dat die groep er exact zo uit zou zien als de dagen ervoor. Niets dat ik kan/wil betalen en waarschijnlijk waren tientallen respondenten mij al voor.

Ik heb geen behoefte aan berichten van mijn verre familie die een kat uit de boom hebben gered. Nee, geef mij maar een update met mooie sneakers of belangrijke updates die zijn gedeeld door de buren in mijn appartementenblok. Sinds het algoritme van Facebook is aangepast kom ik die updates echter zelden tegen.

Ik kan met volle zekerheid garanderen dat ik de app nooit meer op mijn smartphone zal installeren. Ik raad je aan om hetzelfde te doen. Zelfs in de wetenschap dat wij redelijk veel lezers bereiken via Facebook. Probeer het in ieder geval een tijdje zonder de app. Hij vreet niet alleen een hoop geheugen en accu, het obsessief controleren wat er gedeeld wordt is een ondankbare dopamine rush die je aan het einde van de rit ongelukkiger achterlaat. Het voelt bevrijdend en ik weet nu zeker dat ik Facebook ook totaal niet meer nodig heb.

– Rajno

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Column: ik testte de iPhone X en vergat Facebook
Sluiten