iPhone-gebruikers: de mini-jack is bijna overbodig

Door: Raymon Mens - 30 reacties

In 2017 toonde Apple lef, of zoals topman Phil Schiller het zei: courage! Het bedrijf was met de iPhone 7 een van de eerste smartphone-fabrikanten die de mini-jack afschafte. Volgens Apple was de analoge aansluiting ouderwets en zijn er betere alternatieven. Twee jaar later lijkt die visie bijna werkelijkheid. De kleine, analoge aansluiting is namelijk niet langer het populairst.

In onze weekend poll vroegen we onze lezers van welke aansluiting de hoofd­telefoon die met hun iPhone gebruiken heeft. Een meerderheid van 66 procent gebruikt de mini-jack niet meer. Bluetooth wordt inmiddels het meest gebruikt met Apple’s smartphone.

Kleine meerderheid gebruikt Bluetooth

Er waren in totaal 2.458 respondenten. Van hen gaf 54 procent aan inmiddels een Bluetooth-hoofdtelefoon of earpods te hebben. Een minderheid van 34 procent luistert nog steeds muziek en podcasts via een mini-jack. Ten slotte is Lightning met 12 procent geen populaire aansluiting. Dat laatste is niet zo verwonderlijk, want er zijn slechts een paar fabrikanten die een hoofdtelefoon of earpods met Lightning-stekker leveren.

weekend poll iphone mini-jack
Klik/tap voor groter.

Kwaliteit Apple-adapter matig

Apple levert bij de iPhone een adapter die je kunt gebruiken om apparaten met mini-jack op het toestel aan te sluiten. Een veelgehoorde klacht is dat dit verloopje erg kwetsbaar is. Zo buigt de relatief grote Lightning-stekker makkelijk in een broekzak en valt na een tijdje het linker of rechter kanaal weg. De voornaamste reden om een hoofdtelefoon met mini-jack te (blijven) gebruiken is de prijs en geluidskwaliteit. Een aantal respondenten gaf aan een dure hoofdtelefoon te hebben en dat een nieuwe iPhone geen reden is om die te vervangen. Ook is niet iedereen overtuigd van de geluidskwaliteit van Bluetooth.

mini-jack
Klik/tap voor groter.

iPhone niet langer uitzondering

De iPhone was als telefoon zonder mini-jack lang een uitzondering. Een aantal concurrerende fabrikanten heeft de analoge poort echter ook geschrapt. Zo heeft de Google Pixel 2 niet langer een mini-jack-poort en ook de Huawei P20 ontbeert de analoge aansluiting. Nog lang niet alle andere merken zijn echter om, want de OnePlus 6 en onlangs onthulde Samsung Galaxy Note 9 hebben bijvoorbeeld nog steeds een mini-jack.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Ik vond en vind het toch wel een vrij grote tegenvaller. Een lightning koptelefoon zou ik nooit kopen, want je bent nog steeds je laadpoort kwijt en je kunt die koptelefoon daarna enkel voor je iPhone of iPad gebruiken.
  Bluetooth vind ik ook een drama, want dan moet ik weer op de batterij letten en lang niet alle bluetooth koptelefoons werken zo fantastisch als de AirPods.

  Dan kun je het wel ‘courage’ noemen, maar we zijn inmiddels 2 jaar verder en ik moet de eerste nog tegenkomen die zegt ‘goh wat fijn dat er geen koptelefoongat meer in mijn telefoon zit’.
  Ik had er geen moeite mee toen de optical drives eruit gingen of toen alle poorten werden vervangen voor thunderbolt 3. Dat zijn gewoon beslissingen die op de toekomst gericht zijn. Een koptelefoon met draad zal daarentegen de komende twintig jaar nog wel in de markt blijven.

  Het is naar mijn inziens meer een move om te laten zien hoe vooruitstrevend ze wel niet denken bij Apple, zonder dat er een echte drive voor innovatie achter zit.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Apple verkoopt AirPods a € 179 (voor bluetooth oordopjes dus), dat verdienmodel van het afschaffen van die mini-jack lijkt me dus duidelijk;)

 • Profielfoto
  Rickje

  Leuk onderzoek onder de DOELGROEP -> OMT.

   

  Iets zegt me dat je dit niet zo generaliserend kan zeggen over de iPhone gebruiker in zn algemeen. Naja, leuk, weer een artikeltje op de voorpagina. 🤷‍♀️

 • Profielfoto
  iTim

  Hihi, ik denk inderdaad dat de poll ietwat gekleurd is. Ik denk ook zeker (N= mijn omgeving) dat er nog veel mensen zijn die behoorlijk wat ongemak ervaren door deze wijziging. Hoort natuurlijk bij alle grote wijzigingen, daar niet van, maar om nu te zeggen dat de mini-jack al bijna overbodig is lijkt me wat voorbarig.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  34% is niet “bijna overbodig”. Als een bedrijf die regel zou hanteren dan waren ze snel failliet.

 • Profielfoto
  arno1975

  janbergstra op 28 augustus 2018 19:11
  Apple verkoopt AirPods a € 179 (voor bluetooth oordopjes dus), dat verdienmodel van het afschaffen van die mini-jack lijkt me dus duidelijk;)

  Die prijs is markt-conform

 • Profielfoto
  Soneraxx

  Zie:

  https://www.theverge.com/circuitbreaker/2018/8/24/17779680/iphone-headphone-dongle-most-popular-apple-accessory-best-buy

  Betreft artikel van vier dagen geleden…

  Wie of wat is Best Buy:

  24 augustus 2018 – Maandag komt het Amerikaanse Best Buy met haar resultaten over het voorbije kwartaal. De omzet van Best Buy over dit jaar komt uit op 42,35 miljard dollar. (bron: https://www.analist.be/berichten/153538-analisten-meer-omzet-best-buy-in-het-verschiet)

  Niet de kruidenier om de hoek.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  De minijack is nooit overbodig

 • Profielfoto
  Melle

  Ik denk dat je de groep “ik luister gewoonweg nooit muziek op mijn iPhone via gelijk welke soort headphones, en ah… daar dient dat gaatje eigenlijk voor” helemaal niet te onderschatten is.

  Eens een stout gokje doen, maar ik denk dat minstens 75% van de iPhone eigenaars boven de 40 jaar, nooit headphones of headsets gebruikt… of moet ik 50 jaar zeggen?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik gebruik een camera adapter om daar mijn portable USB DAC op aan te sluiten welk vervolgens een mini-jack bevat om mijn hoofdtelefoon aan te sluiten. Zoveel beter dan de interne DAC! Maar kan me tevens voorstellen dat er legio mensen zijn die dit alles echt overbodig vinden en gewoon elke hoofdtelefoon aan willen kunnen sluiten op hun device en dan is die mini-jack toch wel verdomde handig. De oplossing zit daarentegen in de doos (is dat nog steeds zo?) en dat is het verloopkabeltje. Die zijn alleen altijd zo fragiel, net als de camera adapter helaas dat die op hun beurt weer snel stuk gaan. Ik heb al 4 camera adapters versleten! Allemaal garantie gelukkig anders was het een duur geintje.

  Kortom, ik zelf zit niet meer op de mini-jack te wachten maar wel handig voor velen.

 • Profielfoto
  Frans

  KarelWillem op 28 augustus 2018 19:48
  34% is niet “bijna overbodig”. Als een bedrijf die regel zou hanteren dan waren ze snel failliet.

  +1

  Daarbij kan je ook nog stellen dat de OMT poll niet door een ‘neutrale’ groep hoofdtelefoon gebruikers is ingevuld. Van OMT lezers mag je aannemen dat er een relatief groot percentage iPhone gebruikers in zit waarvan een deel, min of meer gedwongen, de minijack vaarwel heeft moeten zeggen door het simpele feit dat die aansluiting niet meer op hun telefoon beschikbaar is.

  Anders gezegd, het is zeer waarschijnlijk dat het percentage minijack gebruikers in een ‘neutrale’ groep hoofdtelefoon gebruikers groter is.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Ik vindt het wel prettig dat die headphone jack nu weg is. Ik betaalde er jaren lang aan mee maar gebruikte het nooit. Nu kunnen mensen die een hem wel nodig hebben eindelijk zelf betalen.

 • Profielfoto
  whaha

  Hoeveel mensen zullen er overgestapt zijn vanwege het ontbreken van de minijack?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  draugminaion op 28 augustus 2018 22:19
  Ik vindt het wel prettig dat die headphone jack nu weg is. Ik betaalde er jaren lang aan mee maar gebruikte het nooit. …

  Ja, want je iPhone is een stuk goedkoper geworden sinds die mini-jack aansluiting er niet jeer op zit.

  ;)

 • Profielfoto
  Bart119

  Melle op 28 augustus 2018 20:41
   

  Eens een stout gokje doen, maar ik denk dat minstens 75% van de iPhone eigenaars boven de 40 jaar, nooit headphones of headsets gebruikt… of moet ik 50 jaar zeggen?

  Deze -30’er mag je er ook al bij rekenen. Denk dat ik hooguit 3 keer mijn hoofdtelefoon in mijn iPhone geplugd heb. Ik gebruik het ding gewoonweg niet voor muziek te spelen.

  Thuis heb ik betere luidsprekers, of een koptelefoon (met draad) aan mijn iMac hangen, in de auto gebruik ik gewoon de radio met bijhorende luidsprekers, en verder probeer ik sociaal te zijn en mij niet te isoleren met een hoofdtelefoon of oortjes;)

 • Profielfoto
  Robert848

  Apple zei bij de introductie van de iPhone 7 en 7 Plus, de eerste toestellen waarbij de mini-jackaansluiting achterwege werd gelaten, het moedig te vinden om deze koptelefooningang overboord te gooien. Het gevolg was dat er in de iPhone meer ruimte zou ontstaan voor andere technische ingrediënten, waaronder een grotere accu. Welnu, de iPhone 7 had qua capaciteit inderdaad een vel grotere accu dan z’n twee voorgangers. Van de vier 4,7 inch iPhones die gemaakt zijn (iPhone 6, 6s, 7 en 8) had de iPhone 7 met een capaciteit van 1960 mAh veruit de grootste accu. De accu van de iPhone 8 heeft echter weer een veel lagere capaciteit en is met 1821 mAh maar net iets groter dan de accu van de iPhone 6 uit 2014. Van de vier Plus-modellen heeft de iPhone 8 Plus zelfs de kleinste accu en staat de iPhone 6 Plus uit 2014 fier bovenaan.

  Ik denk dat het weglaten van de headphonejack een bewuste en uitgekiende keuze is geweest, die Apple alleen maar geld oplevert. Zo zijn universele kop- of oortelefoontjes zonder het gebruik van vaak inferieure tussenstukken niet meer bruikbaar, waardoor de consument eerder de oortelefoon van Apple zelf zal aanschaffen. Daarnaast verdient Apple geld aan de licentie-inkomsten die derde partijen aan Apple betalen bij het maken van accessoires die geschikt zijn voor de lightning-poort van de iPhone. Dus totaal geen moedige zet, maar een heel doordachte keuze.

 • Profielfoto
  RJG

  Al mijn koptelefoons hebben minijack, en nu ook voor de IPhone een dongel. Twee zelfs, een dongel met lightnig-2x lightnig en lightning naar minijack. Nee, echt feest. En ja, ik heb nog een iPhone maar de laptop, de laatste versie waar nog USB3 en cardreader op zat, wordt niet vervangen door een Apple. Lekker vooruitstrevend om alle poorten er uit te slopen met als gevolg stapel dongels te zitten die kwetsbaar zijn voor kapot te gaan of zoek te raken.

 • Profielfoto
  Matth

  Waarom zit er een kabeltje in het verloopstuk? Omdat die stuk kan?

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Matth op 28 augustus 2018 23:37
  Waarom zit er een kabeltje in het verloopstuk? Omdat die stuk kan?

  Omdat een kabel niet breekbaar is,..

  En dat is vooral fijn omdat anders de kans groot is dat je de Lightning of usb poort van je telefoon naar zn grootjes helpt.

 • Profielfoto
  McMeller

  Het gaat hard, de iPhone 7 zag in 2016 het levenslicht.;-)

 • Profielfoto
  KR1275

  Ik weet zeker dat de mensen die BT gebruiken massaler hebben gestemd dan de overige gebruikers. Kijkend om me heen, in de trein en op straat, zie ik uit vrijwel elke telefoon, ook iPhones, een draad lopen tot aan de oren. Dit onderzoek mag wat mij betreft naar het ronde archief. Het OMT publiek is niet representatief voor de werkelijke gebruikers. Misschien had de conclusie moeten zijn: ‘ de OMT lezer vindt de minijack bijna overbodig’. Als het in real life ter sprake komt, hoor ik voornamelijk uitlatingen over gemis. Dat geldt ook voor andere merken, zoals Sony, die besloten heeft notabene de eigen vinding minijack, achterwege te laten. Maar ja, het historisch besef van de huidige Sony medewerker is net zo ver te zoeken als die van een Apple medewerker.

 • Profielfoto
  NicoJ

  Het verdwijnen van de minijack is voor mij dus de reden om geen iPhone meer te kopen.

   

 • Profielfoto
  draugminaion

  KarelWillem op 28 augustus 2018 22:57

  draugminaion op 28 augustus 2018 22:19
  Ik vindt het wel prettig dat die headphone jack nu weg is. Ik betaalde er jaren lang aan mee maar gebruikte het nooit. …

  Ja, want je iPhone is een stuk goedkoper geworden sinds die mini-jack aansluiting er niet jeer op zit.

  ;)

  Dat ding is niet gratis. De kans bestaat dat de ruimte nu gebruilkt wordt voor iets duurders. Maar dat is wellicht iets dat ik wél wil hebben, de mini-jack was dat niet.

  Dat je niet betaald voor iets wat je niet nodig heb vindt ik een prettig idee, zelfs bij onbenulligheidjes. Niet dat dat vaak lukt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, maar nogmaals; je betaald gewoon nog steeds.
  Maar nu voor iets wat er niet meer in zit.

  En die ruimte wordt dus niet gebruikt voor iets anders.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Draadloos is prettiger, want die eeuwige snoertjes zijn stomvervelend, maar in ruil daarvoor krijg je oplaadperikelen.

  Aangezien ik mijn iPhone vrijwel nooit gebruik om muziek af te spelen, mis ik de mini jack niet.

  Grootste nadeel van bluetooth is de vertraging. Ik merk het op mijn Mac ook: als ik geluid edit, lopen beeld en geluid niet synchroon wat vrijwel onwerkbaar is.

 • Profielfoto
  displaynaam

  wensink op 28 augustus 2018 18:37
  Bluetooth vind ik ook een drama, want dan moet ik weer op de batterij letten en lang niet alle bluetooth koptelefoons werken zo fantastisch als de AirPods.

  Ik heb meerdere bluetooth koptelefoons en de accu’s gaan ontzettend lang mee. Vele malen langer dan mijn telefoon die ik elke dag moet opladen dus ik zie het probleem niet. Bovendien kan ik ze voorzien van een snoer mocht de accu leeg zijn.

 • Profielfoto
  PowerMac

  wij van WC-eend…

 • Profielfoto
  wensink

  @displaynaam voorzien van een snoer met minijack bedoel je? Nee daar schiet je inderdaad veel mee op bij de iPhone tegenwoordig. Ze mogen dan wel lang mee gaan, ze zullen toch echt aan de lading moeten op een gegeven moment. Iets waar je dan op moet blijven letten. Ik heb liever iets dat het gewoon altijd doet, zonder dat ik ergens een los snoer moet hebben voor het laden. Allemaal weer spullen waar je op moet letten wanneer je weg gaat. Geen verbetering wat mij betreft.

  Verder is het ook inconsequent om hem uit de iPhone te halen, maar in de iPad en iPod touch te laten zitten.
  Dan laat je eigenlijk al deels zien dat het nog lang niet zo ver gesteld is met de draadloze technologie als ze je met de iPhone doen laten geloven.
  Ruimte is natuurlijk kostbaar in een iPhone, maar ik blijf dit een stomme beslissing vinden waar de gebruikerservaring mee wordt geschaad.

 • Profielfoto
  vuurvreter

  Als OMT eens beter nadacht bij het maken van een poll, dan waren de uitkomsten ook heel anders.

  Nu stelde de poll niet veel voor, en het resultaat daarvan laat zich zien in bovenstaand artikel.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Tja… ik gebruikte al mijn bluetooth koptelefoon. Maar voor nood was een aansluiting wel handig, de adapter neem ik nooit mee (voor die noodgevallen). En lightning. Ook dat was met de komst van usb-c direct al overbodig én vooral onhandig. Alles op je Mac kan niet aan je iDevices en vice versa. Had dan een lightning poort op de Mac gemaakt.

  Dus courage… Nee, net als op de Mac, sommige aansluitingen moet je gewoon even laten zitten tot je er een echte oplossing voor hebt gemaakt. En tot die tijd zadel je je klanten op met een hele batterij aan dure dongels en verloopjes.