Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 augustus 2018

iPhone-gebruikers: de mini-jack is bijna overbodig

In 2017 toonde Apple lef, of zoals topman Phil Schiller het zei: courage! Het bedrijf was met de iPhone 7 een van de eerste smartphone-fabrikanten die de mini-jack afschafte. Volgens Apple was de analoge aansluiting ouderwets en zijn er betere alternatieven. Twee jaar later lijkt die visie bijna werkelijkheid. De kleine, analoge aansluiting is namelijk niet langer het populairst.

In onze weekend poll vroegen we onze lezers van welke aansluiting de hoofd­telefoon die met hun iPhone gebruiken heeft. Een meerderheid van 66 procent gebruikt de mini-jack niet meer. Bluetooth wordt inmiddels het meest gebruikt met Apple’s smartphone.

Kleine meerderheid gebruikt Bluetooth

Er waren in totaal 2.458 respondenten. Van hen gaf 54 procent aan inmiddels een Bluetooth-hoofdtelefoon of earpods te hebben. Een minderheid van 34 procent luistert nog steeds muziek en podcasts via een mini-jack. Ten slotte is Lightning met 12 procent geen populaire aansluiting. Dat laatste is niet zo verwonderlijk, want er zijn slechts een paar fabrikanten die een hoofdtelefoon of earpods met Lightning-stekker leveren.

Klik/tap voor groter.

Kwaliteit Apple-adapter matig

Apple levert bij de iPhone een adapter die je kunt gebruiken om apparaten met mini-jack op het toestel aan te sluiten. Een veelgehoorde klacht is dat dit verloopje erg kwetsbaar is. Zo buigt de relatief grote Lightning-stekker makkelijk in een broekzak en valt na een tijdje het linker of rechter kanaal weg. De voornaamste reden om een hoofdtelefoon met mini-jack te (blijven) gebruiken is de prijs en geluidskwaliteit. Een aantal respondenten gaf aan een dure hoofdtelefoon te hebben en dat een nieuwe iPhone geen reden is om die te vervangen. Ook is niet iedereen overtuigd van de geluidskwaliteit van Bluetooth.

Klik/tap voor groter.

iPhone niet langer uitzondering

De iPhone was als telefoon zonder mini-jack lang een uitzondering. Een aantal concurrerende fabrikanten heeft de analoge poort echter ook geschrapt. Zo heeft de Google Pixel 2 niet langer een mini-jack-poort en ook de Huawei P20 ontbeert de analoge aansluiting. Nog lang niet alle andere merken zijn echter om, want de OnePlus 6 en onlangs onthulde Samsung Galaxy Note 9 hebben bijvoorbeeld nog steeds een mini-jack.

Reageer op artikel:
iPhone-gebruikers: de mini-jack is bijna overbodig
Sluiten