Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Nieuws 2 augustus 2018

iPad-concurrent Surface Go maakte vandaag zijn debuut

De nieuwste concurrent van de iPad maakte vandaag zijn debuut. Microsoft’s Surface Go, niet Pro, is vanaf vandaag te koop voor een alleraardigst prijsje, maar dat is niet wat hem interessant maakt.

De Surface Go is de laatste uitgave van Microsoft’s hybride tablet-lijn en we konden er al op wachten: de reviews vallen niet tegen. De belofte van de Go was om de kracht van Windows 10 overal mee naar toe te kunnen nemen. Dit is hen dan ook aardig gelukt.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

On the surface

De Surface-tablets waren bij hun eerste editie al een interessante concurrent voor Apple. Microsoft richtte hun tablet echter meer op de zakelijke markt en studenten. Dat is onveranderd, maar weet ditmaal goed te scoren, mede dankzij de verkoopprijs van € 449,- voor het instapmodel, met uitzondering van het honderd dollar kostende toetsenbord.

De hybride wist zijn keurige design ook te behouden. De iPad-concurrent is in vormgeving weinig veranderd, maar de grote USP’s vind je vooral onder de motorkap af. Helaas lijdt het scherm nog wel onder de grote bezels. Het geheel lijkt hierdoor enigszins in elkaar geperst. Dit zou doorgaans geen groot probleem zijn, maar de Go is kleiner dan zijn voorgangers.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

De tablet/laptop hybride heeft een schermformaat van slechts 10-inch. Het is geen grote jongen, maar de resolutie valt zeker niet tegen. De Go heeft een PixelSense-scherm van 1800 bij 1200 pixels en een 217 ppi.

Draagbare PC

De tablet/PC-hybride is altijd populair geweest vanwege zijn draagbaarheid. In feite haalt de eigenaar van een Surface Go een mini-laptop uit zijn tas. Werken on-the-go is daarmee ook makkelijker dan op een laptop, maar zoals met alle mini-PC’s moet er ingeleverd worden op de prestaties. Vergelijk de Surface Go dus niet met een iPad Pro, denk eerder aan de onlangs verschenen, betaalbare iPad met het 9,7-inch scherm.

De Surface Go komt in twee opties:

  • 4GB RAM, met 64GB eMMC-opslaggeheugen. € 449,-
  • 8GB RAM, met 128GB SSD-opslaggeheugen. € 599,-

Vooral het duurdere model is zeer interessant. De verkoopprijs is niet hoog voor deze specificaties. The Verge heeft het model in handen gehad en concludeerde dat hij prima werkt met lichtgewicht apps, maar soms wel wat trager wordt door Google Chrome en Adobe Lightroom. De site ervoer het gebruik verder als zeer prettig.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

Intel Pentium Gold

Getest en goedgekeurd, dat is wat er over deze Intel Pentium Gold 4415Y processor wordt gezegd. De Surface 3 had een matige processor met weinig rekenkracht. Het is daarom opmerkelijk dat deze processor een stuk sneller werkt dan zijn voorganger. Ach, van fouten leert men. Hoewel de processor in samenwerking met de HD Graphics 615 snel en snappy werkt, is het gebrek aan kracht merkbaar als er zwaardere apps worden gebruikt. Dit is echter niet het doel van de Surface Go, voor zwaarder werk kies je een Surface Pro met een Core i5-processor.

Eindelijk een goed OS

Windows is altijd een lastig systeem geweest voor draagbare machines. Zij, die het Windows RT fiasco nog kunnen herinneren, weten dat er een hoop gesleutel nodig was voor het werkte op de manier zoals je zou verwachten. Windows 10 is ontwikkelt met 2-in-1 laptops in gedachten. Windows 10 is een keurig systeem voor de Surface Go. De hybrid is niet bedoeld voor videobewerking of gaming. Dit zal ook nooit goed gaan werken, maar mocht je het willen proberen, is de mogelijkheid voor je weggelegd.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

Conclusie

De Apple-gebruiker zal niet snel overstappen op een Microsoft Surface als je ook voor een iPad Pro kunt kiezen. Hoewel het een interessante multi-functionele 2-in-1 is, haalt hij het nog niet bij het gemak van een Apple tablet. Dit komt vooral omdat je nog grotendeels bent gebonden aan het geringe aanbod uit de Windows Store. Wel is het zeer interessant om te bedenken waar Microsoft nog meer mee zal komen. De Surface Go is een grote stap in de goede richting.

Reageer op artikel:
iPad-concurrent Surface Go maakte vandaag zijn debuut
Sluiten