iPad-concurrent Surface Go maakte vandaag zijn debuut

Door: Rajno van Wilgenburg - 27 reacties
Surface Go de iPad concurrent

De nieuwste concurrent van de iPad maakte vandaag zijn debuut. Microsoft’s Surface Go, niet Pro, is vanaf vandaag te koop voor een alleraardigst prijsje, maar dat is niet wat hem interessant maakt.

De Surface Go is de laatste uitgave van Microsoft’s hybride tablet-lijn en we konden er al op wachten: de reviews vallen niet tegen. De belofte van de Go was om de kracht van Windows 10 overal mee naar toe te kunnen nemen. Dit is hen dan ook aardig gelukt.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

On the surface

De Surface-tablets waren bij hun eerste editie al een interessante concurrent voor Apple. Microsoft richtte hun tablet echter meer op de zakelijke markt en studenten. Dat is onveranderd, maar weet ditmaal goed te scoren, mede dankzij de verkoopprijs van € 449,- voor het instapmodel, met uitzondering van het honderd dollar kostende toetsenbord.

De hybride wist zijn keurige design ook te behouden. De iPad-concurrent is in vormgeving weinig veranderd, maar de grote USP’s vind je vooral onder de motorkap af. Helaas lijdt het scherm nog wel onder de grote bezels. Het geheel lijkt hierdoor enigszins in elkaar geperst. Dit zou doorgaans geen groot probleem zijn, maar de Go is kleiner dan zijn voorgangers.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

De tablet/laptop hybride heeft een schermformaat van slechts 10-inch. Het is geen grote jongen, maar de resolutie valt zeker niet tegen. De Go heeft een PixelSense-scherm van 1800 bij 1200 pixels en een 217 ppi.

Draagbare PC

De tablet/PC-hybride is altijd populair geweest vanwege zijn draagbaarheid. In feite haalt de eigenaar van een Surface Go een mini-laptop uit zijn tas. Werken on-the-go is daarmee ook makkelijker dan op een laptop, maar zoals met alle mini-PC’s moet er ingeleverd worden op de prestaties. Vergelijk de Surface Go dus niet met een iPad Pro, denk eerder aan de onlangs verschenen, betaalbare iPad met het 9,7-inch scherm.

De Surface Go komt in twee opties:

 • 4GB RAM, met 64GB eMMC-opslaggeheugen. € 449,-
 • 8GB RAM, met 128GB SSD-opslaggeheugen. € 599,-

Vooral het duurdere model is zeer interessant. De verkoopprijs is niet hoog voor deze specificaties. The Verge heeft het model in handen gehad en concludeerde dat hij prima werkt met lichtgewicht apps, maar soms wel wat trager wordt door Google Chrome en Adobe Lightroom. De site ervoer het gebruik verder als zeer prettig.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

Intel Pentium Gold

Getest en goedgekeurd, dat is wat er over deze Intel Pentium Gold 4415Y processor wordt gezegd. De Surface 3 had een matige processor met weinig rekenkracht. Het is daarom opmerkelijk dat deze processor een stuk sneller werkt dan zijn voorganger. Ach, van fouten leert men. Hoewel de processor in samenwerking met de HD Graphics 615 snel en snappy werkt, is het gebrek aan kracht merkbaar als er zwaardere apps worden gebruikt. Dit is echter niet het doel van de Surface Go, voor zwaarder werk kies je een Surface Pro met een Core i5-processor.

Eindelijk een goed OS

Windows is altijd een lastig systeem geweest voor draagbare machines. Zij, die het Windows RT fiasco nog kunnen herinneren, weten dat er een hoop gesleutel nodig was voor het werkte op de manier zoals je zou verwachten. Windows 10 is ontwikkelt met 2-in-1 laptops in gedachten. Windows 10 is een keurig systeem voor de Surface Go. De hybrid is niet bedoeld voor videobewerking of gaming. Dit zal ook nooit goed gaan werken, maar mocht je het willen proberen, is de mogelijkheid voor je weggelegd.

Surface Go de iPad concurrent
Klik/tap voor groter

Conclusie

De Apple-gebruiker zal niet snel overstappen op een Microsoft Surface als je ook voor een iPad Pro kunt kiezen. Hoewel het een interessante multi-functionele 2-in-1 is, haalt hij het nog niet bij het gemak van een Apple tablet. Dit komt vooral omdat je nog grotendeels bent gebonden aan het geringe aanbod uit de Windows Store. Wel is het zeer interessant om te bedenken waar Microsoft nog meer mee zal komen. De Surface Go is een grote stap in de goede richting.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  ¿`„

  Alleen wel jammer dat microfoon haar eigen Windows er op zet. Maar ze maken er vast wel iemand anders blij mee.

 • Profielfoto
  icegodd

  Het ziet best goed mooi vergeleken met deze lolly:

   

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Typo: windows 10 is ontwikkelD

 • Profielfoto
  kasuja

  En de oogkleppen blijven nog lekker op.
  Ondertussen blijf je als Apple gebruiker naast je iPad een MacBook nodig hebben om je in je werk en vermaak behoeftes te voorzien.

  De surface Go en zijn grotere broertjes bewijzen dat dit prima in 1 device kan. Work and play in 1 apparaat. Klap hem in een andere modus en je maakt op het zelfde apparaat af waar ja aan begonnen bent.

  De surface hardware is mooi en slim ontworpen.
  Denk aan de kickstand zodat je het apparaat in alle hoeken gebruiken kan.
  Denk aan de pen die je gewoon met een magneet vast plakt aan de tablet. Denk aan de knop en de gum op de pen waardoor de functionaliteit stijgt. Denk aan het keyboard dat backlit is niet bulky en lelijk is zoals de logitech keyboards voor iPad.

  Stuk voor stuk dingen die welkom zijn op de iPad.
  Je kan Windows 10 haten wat je wil. Maar dat wat Microsoft met de Surface Go te bieden heeft vs de iPad valt niet meer te negeren. Je krijgt gewoon meer waar voor je geld.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  kasuja op 2 augustus 2018 21:57
  Maar dat wat Microsoft met de Surface Go te bieden heeft vs de iPad valt niet meer te negeren. Je krijgt gewoon meer waar voor je geld.

  Nu overdrijf je misschien toch een beetje.

   

 • Profielfoto
  jackybe67

  MoNdO GeNeRaToR op 2 augustus 2018 22:08

  kasuja op 2 augustus 2018 21:57
  Maar dat wat Microsoft met de Surface Go te bieden heeft vs de iPad valt niet meer te negeren. Je krijgt gewoon meer waar voor je geld.

  Nu overdrijf je misschien toch een beetje.

   

  Hij heeft een beetje last van zijn eigen oogkleppen…

 • Profielfoto
  wensink

  Off topic: Apple is als eerste bedrijf meer dan een biljoen dollar waard op de beurs!

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @jackybe67, lol

  @wensink, indrukwekkend inderdaad!

 • Profielfoto
  bassbug

  Ach net als de andere Surface producten zal dit alleen in de marge een rol spelen. Zoals gebruikelijk bij Windows apparaten is het binnen no time achterhaald door gebrek aan updates, traagheid etc.

   

 • Profielfoto
  monty python

  De review hierboven toont toch weer de typische zaken waarvoor ik Windows/Microsoft ten allen prijze wil vermijden. Traagheid en onnodige complexiteit (en dus nooit opgeloste bugs/vastlopers zoals in Office). En traaaaaaagheid. Trouwens, geloof nooit dat iemand dit ding als computer gebruikt behalve voor heel licht gebruik. Gebruik je het toch voor zwaardere zaken zal de traagheid enorm irriterend werken. En dan kan je inderdaad dat licht gebruik even goed op een véél snellere iPad doen. Hier en daar zal iets niet kunnen maar tegenwoordig kan ik bvb ook perfect in Office (licht) werken op een iPad (Pro), ook dat is erg verbeterd, zeker met de véél betere Apple Pencil.

  Ook in de professionele omgeving zie ik de Surface nog amper verschijnen, ofwel een Mac ofwel een Dell/HP. Dat touch screen dat elke laptop nu heeft gebruikt ook geen kat. Ook dit is een half half toestel. Doet (veel) vanalles maar niets echt goed. Typisch Microsoft. En typisch wat ik NIET wil.

  Maar de tech pers hebben ze wél goed onder controle, dat moet je ze nageven. En nog helpt het de verkoopcijfers amper …

 • Profielfoto
  Bart119

  wensink op 2 augustus 2018 22:24
  Off topic: Apple is als eerste bedrijf meer dan een biljoen dollar waard op de beurs!

  En Bill Gates was destijds de rijkste persoon op Aarde. Wil dit zeggen dat zijn bedrijf de beste en meest innovatieve producten op de markt bracht?

  Wat je wel kan zeggen is dat Microsoft anno 2018 het Apple van 1998 is, waarbij je Windows-phone met de Newton kan vergelijken.

  Dat touch screen dat elke laptop nu heeft gebruikt ook geen kat.

  Het bied nochtans heel wat extra mogenlijkheden, al moet ik zeggen dat ik nog vaak de voorkeur geen aan een potlood en een blocknote.

 • Profielfoto
  goldoni

  monty python op 3 augustus 2018 09:05
  De review hierboven toont toch weer de typische zaken waarvoor ik Windows/Microsoft ten allen prijze wil vermijden. Traagheid en onnodige complexiteit (en dus nooit opgeloste bugs/vastlopers zoals in Office). En traaaaaaagheid. Trouwens, geloof nooit dat iemand dit ding als computer gebruikt behalve voor heel licht gebruik. Gebruik je het toch voor zwaardere zaken zal de traagheid enorm irriterend werken. En dan kan je inderdaad dat licht gebruik even goed op een véél snellere iPad doen. Hier en daar zal iets niet kunnen maar tegenwoordig kan ik bvb ook perfect in Office (licht) werken op een iPad (Pro), ook dat is erg verbeterd, zeker met de véél betere Apple Pencil.

  Ook in de professionele omgeving zie ik de Surface nog amper verschijnen, ofwel een Mac ofwel een Dell/HP. Dat touch screen dat elke laptop nu heeft gebruikt ook geen kat. Ook dit is een half half toestel. Doet (veel) vanalles maar niets echt goed. Typisch Microsoft. En typisch wat ik NIET wil.

  Maar de tech pers hebben ze wél goed onder controle, dat moet je ze nageven. En nog helpt het de verkoopcijfers amper …

  Je doet je naam geen eer aan.

 • Profielfoto
  goldoni

  wensink op 2 augustus 2018 22:24
  Off topic: Apple is als eerste bedrijf meer dan een biljoen dollar waard op de beurs!

  en ingehaald door Huawei!

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  En daar verliest Apple z’n dominantie op de zakelijke tablet-markt. Wedden? (Getikt op mijn iPadPro…)

 • Profielfoto
  pruus

  Concurrentie is goed. Wat horen we eigenlijk nog van de MICROSOFT Surface Studio i5 8/1TB? Dat zou dé vervanger worden van de iMac. Toch?

 • Profielfoto
  xaddict

  @goldoni: waar vind jij dat?
  Voorzover ik kan zien momenteel:
  Apple: 1,002T
  Huawei: 5,004B
  Dat is niet eens in de buurt!

 • Profielfoto
  xaddict

  @goldoni: tenzij je in de war bent over wat een biljoen in het Nederlands versus het Amerikaans is:

  Miljoen: million (1.000.000 => 6 nullen)
  Miljard: billion (1.000.000.000 => 9 nullen)
  Biljoen: trillion (1.000.000.000.000 => 12 nullen)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Leuk dingetje

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Leuk ding. Windows 10 is een prima OS voor hybride apparaten.

 • Profielfoto
  kasuja

  pruus op 3 augustus 2018 10:51
  Concurrentie is goed. Wat horen we eigenlijk nog van de MICROSOFT Surface Studio i5 8/1TB? Dat zou dé vervanger worden van de iMac. Toch?

  Het is eerder een antwoord op de Wacom Cintiq 27HDTouch.
  En dan krijg je er een degelijke PC in de behuizing bij.

  Dat de Surface Studio qua design heel ver wat gelijkenis heeft met een iMac is wat anders.

  Hier zie je een Wacom Cintiq in actie https://www.youtube.com/watch?v=qvR2_7QiPVI

 • Profielfoto
  kasuja

  Ook al is er qua doelgroep is er overlap, de iMac (Pro) komt tot zijn recht bij een heel andere doelgroep dan de surface studio.

  De Surface studio is meer voor illustrators striptekenaars en 2D animators die graag direct op het scherm willen kunnen werken. Dat laatste is de crux. Teken je liever indirect op je canvast via een los tablet onder je scherm dan volstaat elke Mac of PC in combinatie met een Wacom teken tabletje.

 • Profielfoto
  kasuja

  Welk apparaat het best geschikt is voor jou doeleinden ligt aan wat je uitspookt op een tablet.

  Met de Surface Go heb je de voordelen van Work and play in 1 device. Je kan de dingen die je normaliter op een laptop en een tablet doet uitvoeren op 1 apparaat.

  Niet meer dat gedoe van op je iPad beginnen en op je MacBook afmaken omdat de iPad je functioneel en ergonomisch in de steek laat.

 • Profielfoto
  kasuja

  Wat je er verder ook van de surface en windows 10 vindt.

  Ik denk dat een iPad met de zelfde accessoires, een kickstand mede door die extra’s , de iPad gebruiker een hoop extra use-cases geeft waardoor voor velen de MacBook geheel overbodig wordt.

  Het is vooral gunstig voor Apple’s om je afhankelijk te houden van zowel een iPad als een Mac voor de zelfde functionaliteit. Zijn toch weer extra inkomsten.;)

 • Profielfoto
  kasuja

  Conclusie
  De Apple-gebruiker zal niet snel overstappen op een Microsoft Surface als je ook voor een iPad Pro kunt kiezen. Hoewel het een interessante multi-functionele 2-in-1 is, haalt hij het nog niet bij het gemak van een Apple tablet. Dit komt vooral omdat je nog grotendeels bent gebonden aan het geringe aanbod uit de Windows Store. Wel is het zeer interessant om te bedenken waar Microsoft nog meer mee zal komen. De Surface Go is een grote stap in de goede richting.

   

  Die Conclusie klopt niet helemaal. Je bent alleen gebonden aan de windows store in S mode. Dat kent de zelfde voordelen en beperkingen die je ken op je iPad en iPhone. Alleen zijn er voor iOS meer applicaties.

  Wil je gebruik kunnen maken van het volledige applicatie aanbod kan je S mode uit zetten en kan je alles installeren wat je wil. Vergelijkbaar met de functie van Apple waarmee je op je Mac alleen Mac AppStore apps kan installeren. Ook dit kan je uit zetten om gewoon weer zelf te bepalen waar je je applicaties vandaan haalt.

  Hoezo is het nu pas interessant? Heeft de redactie het volledige Surface gamma als eens gezien? Er stond voor aankondiging van de Surface Go anders al een stevige line-up klaar.;)

 • Profielfoto
  kasuja

  Het is bij Apple al zo lang meer van het zelfde dat je niet snel geneigd bent een nieuwe iPad te gaan halen omdat ie ietsje sneller en dunner is. Ik zou meer verandering willen zien dan dat. Ze zouden wat dat betreft best wat ideeën mogen lenen van wat Microsoft met Surface product lijn doet.

  Het is financieel niet nodig voor Apple maar geeft dat geeft de in het slop geraakte mac en iPad verkoop weer een impuls. Apple focust nu alleen maar op de iPhone en Apple watch en aanverwante diensten lijkt het wel

 • Profielfoto
  smacdab

  chromebookkiller -maar maand te laat?

 • Profielfoto
  kasuja

  Geinig dat de sites die dit apparaat als tikkeltje traag ervaren hun bevindingen hebben gedaan in Adobe lightroom en Chrome.

  Met Edge en Darktable of een van de andere lightroom alternatieven had hun bevinding al compleet anders geweest.