Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 augustus 2018

Honderen Instagram-accounts op mysterieuze wijze gehackt

De Russen komen! Maar dan wel digitaal om je Instagram-account over te nemen. Honderden gebruikers van het foto-platform van Facebook klagen over een vreemd fenomeen. Hun accounts worden uit het niets gehackt. De symptomen zijn steeds hetzelfde en de hackers lijken van Russische origine.

Wat is er aan de hand? Een honderdtal Instagram-gebruikers klaagt dat ze plots uitgelogd worden, waarna hun gebruikersnaam, avatar, contactgegevens en bio zijn gewijzigd. Vaak is de avatar veranderd in een Disney- of Pixar-karakter. Het e-mailadres dat is gekoppeld aan het account wordt gewijzigd in een adres dat op .ru eindigt. Rusland dus.

Instagram erkent hack-problemen

Vreemd genoeg laten de hackers de inhoud van de accounts met rust. Er worden geen nieuwe foto’s op spamberichten toegevoegd en ook oudere foto’s blijven staan. De Amerikaanse site Mashable sprak met een aantal populaire Instagrammers die hun account zagen verdwijnen. Hoewel het sociale netwerk een procedure heeft voor het herstellen van gehackte accounts, klagen gebruikers dat het een doolhof zonder resultaat is. Vooral als zowel het e-mailadres als de gebruikersnaam worden gewijzigd, werkt de automatische procedure voor herstel niet.

De oorzaak en impact van de hack is nog onduidelijk, maar Instagram erkent het probleem. Het bedrijf zegt in een blogpost dat de hacks worden onderzocht. Het sociale netwerk verzekert gebruikers die gehackt zijn dat hun verzoek voor accountherstel in behandeling wordt genomen. “We hebben een team dat zich op het afhandelen van hacks richt. Iedereen krijgt antwoord, maar het kan soms even duren door het aantal verzoeken,” aldus een woordvoerder.

Bescherm je Instagram-account

Hoewel ons nog geen gevallen van gehackte, Nederlandse accounts bekend zijn, is dit een mooi moment om je account te beschermen. Wij raden aan om in ieder geval twee-staps-verificatie aan te zetten. Je ontvangt als je de eerste keer inlogt op een nieuw apparaat dan een code per sms. Alleen als je die invult, kan ingelogd worden. Zo heeft een hacker niet genoeg aan je wachtwoord alleen. Schakel het als volgt in:

  • Open Instagram en ga naar het profiel-tabblad
  • Tik op je profiel op het tandwiel-icoon
  • Zoek in het menu naar de sectie ‘privacy en beveiliging’ en tik vervolgens op ‘tweestapsverificatie’
  • Schakel de optie ‘Beveiligingscode verplicht stellen’ in. Mogelijk moet je eerst een telefoonnummer opgeven.
Instagram beveiligen tegen hacks 001
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
Honderen Instagram-accounts op mysterieuze wijze gehackt
Sluiten