Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 3 augustus 2018

De iMac en MacBook worden komende tijd niet veel sneller

Het belooft alsnog een goed jaar voor de Mac te worden. Nadat de Mac een beetje in het slop waren geraakt, bracht Apple onlangs de snellere MacBook Pro 2018 uit. Er zijn naar verluidt ook nog een boel andere, nieuwe computers onderweg. Zo krijgt de MacBook Air ook een grote vernieuwing en wacht de iMac op vernieuwing.

Alle MacBooks van dit jaar worden aanzienlijk sneller. De meeste dual-core-modellen krijgen een verdubbeling van het aantal cores en worden quad-core. Macs die al quad-core waren, krijgen zes cores. Een mooie upgrade die mogelijk is door nieuwe Intel-chips, maar dit is voorlopig ook de laatste grote update. De Mac wordt het komende jaar niet heel veel sneller.

Intel-chips vormen beperking in de Mac en MacBook

Dat heeft niets met Apple te maken, maar wel met Intel. De fabrikant van processors hanteerde eerst een tick-tock-schema. Een tick staat voor een nieuwe, snellere generatie chips die voor aanzienlijk meer snelheid zorgt. Dat komt omdat ze op een kleiner procedé gemaakt zijn. Simpel gezegd passen er meer transistors bij elkaar waardoor het geheel sneller is. Een tock staat voor een optimalisatieslag. Dat kan ondersteuning voor meer video-formaten zijn of een andere verbetering die geen verkleining van het procedé vereist. Intel had ooit een strak tick-tock-schema, maar nu is het meer tick-tock-tock-tock-tock.

Nu horen we je denken, maar de chips van dit jaar zijn toch veel sneller? Klopt, maar dat is eigenlijk niet meer dan een simpele truc. Intel blijft bij de Coffee Lake-chips van de MacBook Pro 2018 het 14 nanometer procedé gebruiken en heeft alleen meer cores op dezelfde processor geperst. Dat 14 nanometer procedé gaat al sinds 2014 mee en meer cores was het laatste dat Intel uit zijn mouw kon schudden.

Volgende stap pas eind 2019

Begin dit jaar werd de volgende ‘tick’ van Intel verwacht, maar eerder deze week kwam de fabrikant met slecht nieuws. De Cannon Lake-chip die op een 10 nanometer procedé is gemaakt, komt pas eind 2019 in grote getale beschikbaar. Apple moet dan nog testen en er nieuwe Macs omheen bouwen. Reken dus op stilstand tot 2020.

Kan Apple in de tussentijd niets doen? Natuurlijk wel, maar het zal dan wel buiten Intel moeten gebeuren. De MacBook Pro 2018 is niet alleen aanzienlijk sneller door de Intel-chip met meer cores, maar ook door innovaties van Apple. Denk bijvoorbeeld aan Apple’s eigen T2-chip die steeds meer taken overneemt. De iMac Pro had die ook al. Door bijvoorbeeld de SSD vanaf de T2-chip aan te sturen en niet via de controller van Intel, breekt Apple een snelheidsrecord. Dit draagt bij aan een snellere Mac. Op het gebied van brute rekenkracht, hoef je na de revisie van dit jaar niet op veel winst te rekenen. (Zie ook → Teardown MacBook Pro 2018 onthult 5 verrassingen)

Reageer op artikel:
De iMac en MacBook worden komende tijd niet veel sneller
Sluiten