De iMac en MacBook worden komende tijd niet veel sneller

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Het belooft alsnog een goed jaar voor de Mac te worden. Nadat de Mac een beetje in het slop waren geraakt, bracht Apple onlangs de snellere MacBook Pro 2018 uit. Er zijn naar verluidt ook nog een boel andere, nieuwe computers onderweg. Zo krijgt de MacBook Air ook een grote vernieuwing en wacht de iMac op vernieuwing.

Alle MacBooks van dit jaar worden aanzienlijk sneller. De meeste dual-core-modellen krijgen een verdubbeling van het aantal cores en worden quad-core. Macs die al quad-core waren, krijgen zes cores. Een mooie upgrade die mogelijk is door nieuwe Intel-chips, maar dit is voorlopig ook de laatste grote update. De Mac wordt het komende jaar niet heel veel sneller.

Intel-chips vormen beperking in de Mac en MacBook

Dat heeft niets met Apple te maken, maar wel met Intel. De fabrikant van processors hanteerde eerst een tick-tock-schema. Een tick staat voor een nieuwe, snellere generatie chips die voor aanzienlijk meer snelheid zorgt. Dat komt omdat ze op een kleiner procedé gemaakt zijn. Simpel gezegd passen er meer transistors bij elkaar waardoor het geheel sneller is. Een tock staat voor een optimalisatieslag. Dat kan ondersteuning voor meer video-formaten zijn of een andere verbetering die geen verkleining van het procedé vereist. Intel had ooit een strak tick-tock-schema, maar nu is het meer tick-tock-tock-tock-tock.

Nu horen we je denken, maar de chips van dit jaar zijn toch veel sneller? Klopt, maar dat is eigenlijk niet meer dan een simpele truc. Intel blijft bij de Coffee Lake-chips van de MacBook Pro 2018 het 14 nanometer procedé gebruiken en heeft alleen meer cores op dezelfde processor geperst. Dat 14 nanometer procedé gaat al sinds 2014 mee en meer cores was het laatste dat Intel uit zijn mouw kon schudden.

iMac Mac MacBook Intel

Volgende stap pas eind 2019

Begin dit jaar werd de volgende ‘tick’ van Intel verwacht, maar eerder deze week kwam de fabrikant met slecht nieuws. De Cannon Lake-chip die op een 10 nanometer procedé is gemaakt, komt pas eind 2019 in grote getale beschikbaar. Apple moet dan nog testen en er nieuwe Macs omheen bouwen. Reken dus op stilstand tot 2020.

Kan Apple in de tussentijd niets doen? Natuurlijk wel, maar het zal dan wel buiten Intel moeten gebeuren. De MacBook Pro 2018 is niet alleen aanzienlijk sneller door de Intel-chip met meer cores, maar ook door innovaties van Apple. Denk bijvoorbeeld aan Apple’s eigen T2-chip die steeds meer taken overneemt. De iMac Pro had die ook al. Door bijvoorbeeld de SSD vanaf de T2-chip aan te sturen en niet via de controller van Intel, breekt Apple een snelheidsrecord. Dit draagt bij aan een snellere Mac. Op het gebied van brute rekenkracht, hoef je na de revisie van dit jaar niet op veel winst te rekenen. (Zie ook → Teardown MacBook Pro 2018 onthult 5 verrassingen)

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  sunapple

  Tijd voor eigen chips dus. Niet dat ik dat voor 2020 zie gebeuren maar goed.

 • Profielfoto
  defores

  Hier een iMac met een 5400 rpm daar ligt de schuld niet bij intel maar bij Apple zelf. Bovendien maken ze het ook nog overdreven moeilijk zelf een schijf te vervangen. Dit is de voornaamste reden ik geen iMac meer zal kopen zolang je zelf geen ssd er in kan/mag bouwen.

 • Profielfoto
  Jan-Burger TROOST

  Heb nu een iMac van 1,5 jaar & die wordt al traag. Blijkt dat er een 1TB fusion in zit met een ssd van 32gb… Jullie zeggen dan natuurlijk: sja, dat had je kunnen weten! Pech voor mij: ik wist dat (toen nog) niet.

  Dus nu is waarschijnlijk de snelste/makkelijkste/minstdure oplossing een externe ssd eraan hangen?

 • Profielfoto
  Night

  Kan. Je kan hem ook naar Apple-techneut brengen. Die kan de disk zó vervangen voor een SSD. Kost wat, maar dan heb je wel garantie.

 • Profielfoto
  bassbug

  Zou zeggen ga eens langs bij een Mac reparateur als MacKliniek in Rdam (twee vestigingen). Daar hebben ze de spullen en expertise om toch een SSD in te bouwen.

 • Profielfoto
  xaddict

  AMD?

 • Profielfoto
  Athens56

  Ik heb een SSD in mijn iMac Mid 2010! Maar wacht wel…. mijn Mac is uitmuntend voor datgene waarvoor ik het nodig heb

 • Profielfoto
  Q-collective

  defores op 3 augustus 2018 18:01
  Hier een iMac met een 5400 rpm daar ligt de schuld niet bij intel maar bij Apple zelf. Bovendien maken ze het ook nog overdreven moeilijk zelf een schijf te vervangen. Dit is de voornaamste reden ik geen iMac meer zal kopen zolang je zelf geen ssd er in kan/mag bouwen.

  Als je moet bezuinigen op een SSD, is een iMac misschien niet voor jou. Liever zie ik dan ook dat Apple de optie helemaal weghaald en louter nog SSD’s verkoopt. Maar ja, dan is de instapprijs ook weer hoger. Ben je in ieder geval wel van dat gezeur af. Want een 7200 rpm schijf lijkt misschien veel sneller, maar een SSD rent er nog steeds rondjes om heen.

 • Profielfoto
  Frans

  Ik hoop (en wacht) nog steeds op een nieuwe Mac mini (of Mac Book) met zelf te vervangen RAM en zelf te vervangen SSD. Iedere nieuwe processor zal sneller zijn dan die van mijn huidige Mac mini uit 2009, die nog snel genoeg is voor mij, dankzij een zelf uitgevoerde RAM uitbreiding en zelf geïnstalleerde SSD. Enige reden voor mij om naar een nieuwe Mac uit te kijken is dat de nieuwste versie van mac OS niet op mijn huidige Mac mini geïnstalleerd kan worden. Snelheid is voor de meeste toepassingen al jaren voldoende, mits je geen trage HDD in je Mac hebt. Dat Macs de komende tijd niet veel sneller worden zal mij daarom niet boeien, en dat zal voor de meeste mensen zo zijn, denk ik.

 • Profielfoto
  Steo

  Hier een iMac late 2013. Bewust toen deze tweedehands gekocht en direct SSD en flink wat geheugen ingebouwd. Draait nu nog als een zonnetje!

 • Profielfoto
  Night

  Flink overklokken met dikke koeling…. zou dat passen in een iMac?

 • Profielfoto
  The Redesigner

  Intel-chips vormen beperking in de Mac en MacBook

  Beetje vreemde conclusie dit. De meeste PC’s en laptops maken allemaal gebruik van Intel chips, en er zijn er een hoop die sneller zijn dan de Mac’s die worden aangeboden op dit moment.

  Dat Apple ervoor kiest om iMac’s in 2018 te verkopen met nog een 5400Rpm HDD is niet de schuld van Intel. Dat Apple de Macbook’s anno 2016 overdreven dun heeft gemaakt en dat deze trottling en warmte problemen hebben is ook niet de schuld van Intel.

  Met Intel chips kunnen Mac gebruikers Windows draaien of virtualiseren, wanneer Apple omswitched naar haar eigen chips is dit afgelopen, en ik betwijfel het zeer of de chips van Apple krachtig genoeg zijn voor zeg maar een (i)Mac Pro.

 • Profielfoto
  defores

  Q-collective op 3 augustus 2018 19:56

  defores op 3 augustus 2018 18:01
  Hier een iMac met een 5400 rpm daar ligt de schuld niet bij intel maar bij Apple zelf. Bovendien maken ze het ook nog overdreven moeilijk zelf een schijf te vervangen. Dit is de voornaamste reden ik geen iMac meer zal kopen zolang je zelf geen ssd er in kan/mag bouwen.

  Als je moet bezuinigen op een SSD, is een iMac misschien niet voor jou. Liever zie ik dan ook dat Apple de optie helemaal weghaald en louter nog SSD’s verkoopt. Maar ja, dan is de instapprijs ook weer hoger. Ben je in ieder geval wel van dat gezeur af. Want een 7200 rpm schijf lijkt misschien veel sneller, maar een SSD rent er nog steeds rondjes om heen.

  Liever iets duurder en duurzamer dan een miskoop die je naar een jaar bij de vuilnis kan zetten. Maar Apple moet het niet onmogelijk maken om er SSD erin te laten zetten (lukt ook niet via APR).

 • Profielfoto
  Balsjer

  The Redesigner op 4 augustus 2018 14:23
  Intel-chips vormen beperking in de Mac en MacBook

  Beetje vreemde conclusie dit. De meeste PC’s en laptops maken allemaal gebruik van Intel chips, en er zijn er een hoop die sneller zijn dan de Mac’s die worden aangeboden op dit moment.

  Dat Apple ervoor kiest om iMac’s in 2018 te verkopen met nog een 5400Rpm HDD is niet de schuld van Intel. Dat Apple de Macbook’s anno 2016 overdreven dun heeft gemaakt en dat deze trottling en warmte problemen hebben is ook niet de schuld van Intel.

  Met Intel chips kunnen Mac gebruikers Windows draaien of virtualiseren, wanneer Apple omswitched naar haar eigen chips is dit afgelopen, en ik betwijfel het zeer of de chips van Apple krachtig genoeg zijn voor zeg maar een (i)Mac Pro.

  +1

 • Profielfoto
  steveb

  Waarom werken ze niet zoals in de mac pro in het begin
  2 processoren
  Dat was core 2 duo
  Breng 2 x 6core

  En de iMac? Kijk eens in de iMac pro? Waarom is er daar keuze In veel meer cores
  8‑, 10‑, 14‑ of 18‑core Xeon-processor
  En niet in de gewone iMac?

 • Profielfoto
  Outragemac

  Ok, geen reden meer dus om de aanschaf van mijn i7 iMacs  nog langer uit te stellen.

  Wel meteen SSD er in en RAM elders kopen.

  Ik wacht eigenlijk al veel te lang met upgraden…

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  The Redesigner op 4 augustus 2018 14:23
  Intel-chips vormen beperking in de Mac en MacBook

  Dat Apple de Macbook’s anno 2016 overdreven dun heeft gemaakt en dat deze trottling en warmte problemen hebben is ook niet de schuld van Intel.

  MBP’s van Apple hebben al hitteproblemen sinds het 2007-model. Alle modellen daarna heeft Apple moeten terugroepen om het moederbord te vervangen omdat de GPU het begaf door de hoge temperaturen. Kijk maar eens naar de inruilprogramma’s die er geweest zijn.