Nieuwe Intel-chips: iMac 2018 heeft mogelijk 8 cores

Door: Raymon Mens - 13 reacties

Het jaar 2018 gaat de boeken in als het jaar van de cores. Intel verhoogt het aantal cores in al zijn chips en Apple profiteert ook. De 13-inch MacBook Pro ging van 2 naar 4 cores en de 15-inch MacBook Pro zelfs van 4 naar 6. De iMac is ook aan vernieuwing toe en krijgt later in 2018 mogelijk een Intel-chip met 8 cores. Voorheen waren dit er 4.

Apple’s desktop is in juni van 2017 voor het laatst vernieuwd en in het najaar van 2018 zien we waarschijnlijk de nieuwe generatie iMac. Die kan door de toename in het aantal cores een stuk krachtiger worden. Intel-chips van de 9e generatie voor Apple’s alles-in-een-desktop zijn in oktober klaar.

Intel-chips van 9e generatie voor iMac 2018

Hoewel Intel officieel nog niets aan heeft gekondigd, heeft wccftech al de hand weten te leggen op de specificaties van de 9e generatie chips. Ze heten officieel Coffee Lake-S Refresh en krijgen meer cores. De Core i5-9500 en Core i5-9600, die Apple in de 21,5- en 27-inch iMac gebruikt, krijgen 6 cores op 3.7 GHz en 4.6 GHz turbo boost. De Core i7-9700K, de meest krachtige optie voor de iMac, krijgt 8 cores op 3.6 GHz en turbo boost naar 4.9 GHz.

Als Apple net als met de MacBook Pro ook een iMac met i9-chip uitbrengt, wordt het nog leuker. Het topmodel van deze generatie is namelijk de Intel Core i9-9900K met 8 cores en 16 threads. De basisfrequentie is 3.6 GHz en de turbo boost is 5.0 GHz.

iMac 2018 Intel
Klik/tap voor groter.

Nieuwe Macs in oktober?

Als Apple deze chips wil gebruiken, is de voorwaarde wel dat er tot oktober gewacht wordt. Dan zijn de chips namelijk in grote hoeveelheden beschikbaar. Apple zou ook nog voor Intel-chips van de 8e generatie kunnen kiezen, maar dan blijft het maximaal aantal cores beperkt tot 6. Ook een leuke upgrade, maar gezien die chips al bijna een jaar oud zijn, verwachten we dat Apple tot oktober wacht.

Dat zou ook inhouden dat we dit jaar nog twee Apple-evenementen zien. Een in september voor de Apple Watch Series 4, iPhone 9, iPhone X Plus en iPad Pro met Face ID. In oktober is het dan de beurt aan de opvolger van de MacBook Air, iMac en mogelijk nieuwe Mac mini. (Zie ook → ‘Opvolger MacBook Air krijgt dubbel aantal cores’

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  MrMo

  Wel te hopen dan dat die nieuwe iMac voldoende goede thermische eigenschappen heeft om de warmte van die nieuwe processoren en de GPU goed af te voeren. Bij de huidige generatie zie je regelmatig thermal throttling waardoor de CPU niet tot zijn volle prestaties kan komen door de krappe behuizing en matige warmte afvoer.

 • Profielfoto
  MrMo

  Oja, en hopelijk zetten ze er nu eens een echte goede GPU (misschien ook weer eens een NVIDIA GPU?) in die goed mee kan komen met evenwaardige PCs?

 • Profielfoto
  djneo

  Helaas word de i7 9 serie wel 8 core met 8 threads en word hyper threading een grapje voor de i9

  Hopelijk dat AMD nog binnenkort een nieuwe serie videokaarten uitbrengt of apple moet weer samen met nvidia willen gaan werken

 • Profielfoto
  Cenobyte

  MrMo op 14 augustus 2018 16:12
  Wel te hopen dan dat die nieuwe iMac voldoende goede thermische eigenschappen heeft om de warmte van die nieuwe processoren en de GPU goed af te voeren. Bij de huidige generatie zie je regelmatig thermal throttling waardoor de CPU niet tot zijn volle prestaties kan komen door de krappe behuizing en matige warmte afvoer.

  Ik vrees er ook voor. De huidige Macbook Pro is op dat gebied al een grap die bijna constant op halve snelheid draait en de iMac staat er ook om bekend dat de platte look en geruisloze aanwezigheid belangrijker is dan praktische eigenschappen van de machine. Dat zal dus wel resulteren in een geforceerde afzuigkap met bijbehorend geluid of een supertrage, veel te dure desktop…

   

 • Profielfoto
  Night

  Dan zal de nieuwe iMac dezelfde luchtcirculatie moeten krijgen als de iMac Pro. Dan trekt-ie dat wel.

  iMac Pro luchtcirculatie iMac Pro luchtcirculatie

 • Profielfoto
  Shmoo

  Eind november dus?

 • Profielfoto
  Dick de Roos

  S. Jobs zei ooit tegen zijn ontwerper Ive dat een ontwerp moest voldoen aan het gebruik.

  Als een ontwerp het gebruik in de weg stond, was het ontwerp niet goed.

  Dit overwegende deugt het ontwerp van de steeds dunner wordende Macs dus niet. Wat ik al diverse malen heb betoogd, maar dat terzijde.

  Het ontwerp van diverse nieuwe Mac-modellen is het doel (gebruik) voorbijgeschoten: te dun.

  Ik denk zelfs, maar dat kan ik niet bewijzen, dat het steeds dunner maken van de Mac’s de prijs evenredig opdrijft. Zeker is, dat de uitbreidbaarheid/repareerbaarheid hierdoor aan de kant geschoven is.

  Maar zolang iedereen Jonathan Ive ziet als de heilige ontwerpgraal, zullen we er mee moeten leven denk ik. 😕

   

 • Profielfoto
  8-1 ja

  Het uiterlijk van de imac Staat wel wat stil de afgelopen tien jaar. Okay hij is wat dunner maar verder vrijwel het zelfde sinds 2008

 • Profielfoto
  Chuck

  Dunner? WTF?!

  Dunner is een doorgeslagen fenomeen. ‘Jouw nieuwe iPhone is nog dunner,.. ok,.. de camera steekt uit en je kunt hem niet op een hard, plat valk leggen,.. en dan normaal gebruiken, maar verder is hij vooral een stuk dunner’.

  Don’t do dunner. Do smarter, faster, integrated, user-friendly,.. doe eens iets revolutions als enige fabrikant die hardware/software onlosmakelijk aan elkaar heeft gebonden. Square holes, round pegs.

 • Profielfoto
  Chuck

  Doe eens niet auto-correct!

 • Profielfoto
  Night

  @Shmoo: net op tijd voor Thanksgiving

 • Profielfoto
  MrMo

  Hoe kan het trouwens toch dat Apple zo vasthoudt aan AMD GPU’s? Vroeger gebruikten ze toch ook wel NVIDIA GPU’s? Is het omdat macOS en bijvoorbeeld ook Final Cut Pro X alleen maar geoptimaliseerd zijn voor AMD? Tegenwoordig presteert NVIDIA met zijn GPU’s een stuk beter dan AMD en het is jammer dat de Mac daar niet van kan profiteren (tenzij je het met een eGPU doet natuurlijk).

 • Profielfoto
  wensink

  Ik vraag me toch erg af of ze werkelijk boven de 6 cores gaan op de gewone iMac. Die gaat well heel erg in het vaarwater van de iMac Pro zitten zo.